sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Keitto paahdetuista paprikoista


Idean aurinkoisen syyssunnuntain lounasruoaksi innoitti miehen kanssa viikolla käymäni keskustelu lounasravintolan "paahdetusta paprikakeitosta". Miehen mukaan se oli mautonta ja vetistä eikä siis vastannut mielikuvaa paahdetuista paprikoista valmistettua keittoa. Tämä puolestaan oli kuulemma ainakin sata kertaa parempaa tai siis ei edes voinut verrata vedellä jatkettuun lounaskeittoon. Nam ja kiits :) vaikka keiton valmistus vie tovin aikaa, oli se vaivan arvoista!

Tästä riittää kahdelle lounaaksi tai neljälle alkupalakeitoksi.



4 punaista paprikaa
2 keskikokoista sipulia
4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
pari hyppysellistä savusuolaa
½l vettä
1 kanaliemikuutio
½tl chilirouhetta
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
(½dl kuohukermaa)
***
kruntonkeja tai manchego-juustoa lastuina


Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Valuta hieman oliiviöljyä uunipannun pohjalle. Kuori sipulit ja valkosipulin kynnet. Halkaise sipulit, valkosipulit saa jäädä kokonaisiksi, ja laita pannuun. Huuhtele ja poista paprikoista kannat sekä siemenet. Laita ne myös uunipannuun. Ripottele päälle savusuolaa ja laita uuniin paahtumaan 30 minuutiksi. Tämän jälkeen käännä pannu, nosta lämpötila 250 asteeseen ja laita kasvikset vielä 15 minuutiksi uuniin. Ota pannu sitten pois uunista ja anna vetäytyä leivinpaperin alla 10-15 minuuttia.

Nosta sipulit ja valkosipulit kattilaan ja poista paprikoista kuoret huolellisesti. Huuhtele uunipannu vedellä ja lisää sitten kasvisten sekaan. Nosta liedelle ja mausta! Anna poreilla jonkin aikaa niin, että kanaliemikuutio liukenee ja maut tasaantuvat. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää halutessasi hieman kuohukermaa.

Tarjoa krutonkien taikka esim. manchego-juustosta vuoltavien lastujen kera kuumana.

HUOM! Chilirouheen sijaan voi uunissa paahtaa myös 1-2 punaista chilipalkoa, jo(i)sta poistetaan kuori, sekä halutessasi siemenet, kuten paprikoista eli paahtamisen jälkeen.

2 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Parasta paahdettu paprika -keittoa ikinä!

heli kirjoitti...

hihiii... Voittaa siis **yan keiton? ;)