torstai 2. huhtikuuta 2009

Ćevapčići - pieniä lihapyöryköitä vartaassa


Erikoisia kirjaimia sisältää näiden alunperin jugoslavialaisten lihapyöryköiden nimi (kirjaimet viittaavat sanan ääntämiseen [tɕɛˈʋaptʃitɕi]). Olisiko parempi puhua kuitenkin patukoista tai pötköistä? Nyt eri maihin jakautuneella niemimaalla on kaikilla varmaan omat variaationsa, ja saapa muistaakseni samannimisiä Lidlistäkin ostaa. Mikään hirveän eksoottinen ruoka ei ole kysymyksessä.

Näihin päädyin, kun piti jauhelihasta jotain valmistaa ja halusin muuta kuin tavallisia lihapullukoita, vaikkei niitäkään ole meillä pitkään aikaan ole ollut.

Söin näitä ensimmäistä kertaa, kun olimme 80-luvun lopussa exkursiolla opiskelijakavereiden kanssa Münchenissä ja majapaikkamme läheisyydessä oli jugoslaavialainen ravintola, jonka omistaja oli Ljubljanasta kotoisin. Kutsuipa hän perheensä kanssa meitä kylään, mutta se reissu jäi tekemättä myöhempien sattumusten takia.. Kokemuksen innoittamana kirjoitin kuitenkin jostain saamani reseptin myöhemmin ylös. Muokkasin sitä nyt hieman



3-4 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 nippu persiljaa
500g naudanjauhelihaa
½tl suolaa
½tl mustapippuria
1tl paprikajauhetta
2rkl öljyä
1½rkl vehnäjauhoja

Sipulit ja valkosipulin kynnet silputaan. Jauhelihaan sekoitetaan sipulit, suola, pippuri ja paprika, öljy, jauhot ja silputtu persilja.

Seos vaivataan hyvin esim. puukauhalla ja siitä otetaan noin ruokalusikallisen kokoisia annoksia, joista kostutetuin käsin muovataan noin 5cm pituisia ja 2½cm paksuisia makkaramaisia pötköjä. Niiden päät tasoitetaan, koska suipot päät voivat palaa. Lihapyörykät pannaan noin tunniksi jääkaappiin kovettumaan.

Pyörykät pujotetaan annosvartaisiin (4-5 kuhunkin) ja voidellaan öljyllä, mikäli ne pariloidaan grillissä. Ne voidaan myös paistaa kuumassa paksupohjaisessa paistinpannussa, jossa on kuumennettu 1-2rkl öljyä.

Vartaita paistetaan tai pariloidaan kummaltakin puolelta, kunnes ne tulevat päältä ruskeiksi ja läpeensä kypsiksi. Halutessasi voit loppukypsentää uunissa, mutta oikeastaan se ei ole tarpeen.

Ćevapčići voidaan tarjota cocktail-paloina tai varsinaisena ruokalajina esim. silputun sipulit ja kaalisalaatin kanssa.


HURRAA ILMAHERRUUS! ;)

Pyörykät eivät olleet oikein miehen herkkua, varmaan oli hänestä liikaa persiljaa. Minun mielestä hyviä. Paistoin pötköt pannulla ilman ylimääräistä öljyä eikä meillä myöskään siis nyt pujoteltu näitä vartaisiin. En tosin aikoinaankaan vartaasta näitä syönyt.

2 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Hyvän kuuloinen ohje. Täytyy kesäksi varata monta ruukullista yrttejä kasvamaan, niin pääsee taas kokeilemaan reseptejä, joihin menee rutkasti yrttejä.

heli kirjoitti...

Hei Tsajut :)

Eikö vain olekin ;) Ai, nää varmaan maistuu aivan ihanalta grillattuina...