sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Juustokranssi (dt. Käsekranz)


Silloin joskus muinoin, siis 80-luvulla, kun olin Saksassa au pairina, tein perheen äidin pyynnöstä johonkin illanistujaisiin tällaisella ohjeella juustokranssin. Selaillessani kerrattain vihkoon kirjoittamiani ohjeita, leivonnainen muistui mieleeni ja ajattelin sitä tehdä.

Tämähän on oikeastaan iso tuulihattutaikina, johon lisätään paljon juustoa. Sopii tarjottavaksi kahvin tai teen kanssa tai vaikka illanistujaisiin viinin seuraksi tai arkisesti iltapalaksi salaatin kera ... Keksi itse lisää tarjoiluvaihtoehtoja :D

Lisäsin huvikseni taikinaan kuivattua ruohosipulia. Pikanttia makua saa myös ripauksella cayenne-pippuria tai sinappijauhetta.




3½dl vettä
125g voita
250g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
5 kananmunaa
250g goudaa

Kiehauta vesi ja voi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja suola koko ajan vatkaten, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista. Anna jäähtyä.

Lisää taikinaan kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lopuksi sekoita taikinaan juustoraaste. Säästä osa päälle ripoteltavaksi.



Tee leivinpaperoidulle pellille pyöreä kranssi joko taikinaa sille nostelleen tai pursottaen. Paista 200-225 asteessa noin 50 minuuttia (paiston omani ensin puoli tuntia 200 asteessa ja loput 20 minuuttia 175 asteessa uunin alatasolla).


Ei kommentteja: