keskiviikko 26. toukokuuta 2010

Kalkkunakakku (gluteeniton)


Tulevien juhlien tarjoiluun kokeilin tehdä Marien blogissa ollutta leipää gluteenittomana. Siis voileipäkakku siinsi mielessä.

Noh, epäonnistuin, kun gluteenittomiin jauhoihin melko tottumattomana ensimmäistä kertaa lähdin leiväntekoon. Ei se taikina oikein kohonnut ja uunista päästyään oli aika kova... Ei noihin jauhoihin taida oikein hiiva sopia, nyt sekin on kokeiltu. Seuraavalla kerralla sitten toisella tavalla.

Päätin kuitenkin tehdä kakun, vaikka leipä ei onnistunutkaan. Vaihdoin vain kakunmallia ja tein sen hyydyttymällä. Lopputuloksesta tuli syötävää, vaikkakin leipä oli omasta mielestä voimakkaanmakuista, ja koeraatini (= työkavereiden) mielestä oikeinkin makoista :) Itseasiassa voi hyvinkin olla, että pidempään vetäydyttyään leipä kakussa tuli pehmeämmäksi myös maultaan. Miehenkin, joka söi kakkupalansa parin päivän viiveellä, kehui oikein hyväksi :)




leipätaikina:

¾dl vettä
2dl maitoa
½dl ruokaöljyä
25g hiivaa
2 dl maissijauhoja
noin 4dl tummaa gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
1tl paprikajauhetta
½dl kuivattua sipulirouhetta
vajaa 1rkl timjamia
hieman rosmariinia
¾tl suolaa
1rkl sokeria


Mittaa kulhoon vesi sekä maito ja kuumenna kädenlämpöiseksi. Lisää hiiva, sokeri, suola, ruokaöljy ja mausteet. Sekoita jauhoilla taikinaksi ja vaivaa hetki, kunnes taikina irtoaa kulhon reunoilta. Peitä liinalla ja anna kohota noin 45 min.

Laita vuoan pohjalle leivinpaperi. Taputtele taikina huolellisesti ja tasaisesti vuokaan. Peitä liinalla ja anna kohota noin 45 minuuttia. Paista leipää 175 asteisessa uunissa noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä muutama minuutti, pyöräytä tarvittaessa vuoan reunan ympäri veitsellä tai lastalla ja kumoa leipä ritilälle jäähtymään. Leikkaa jäähtyneenä kahteen osaan.

täyte:

2pkt (á 250g) kalkkunaleikettä
2rs (á 200g) yrttituorejuustoa
1½prk (á 2dl) ranskankermaa
½ punasipulia
1 punainen paprika
mustapippuria myllystä
vajaa 1dl sitruunamehua
5 liivatelehtä

koristeluun:

rucolaa
miniluumutomaatteja

Laita liivatteet kylmään veteen pehmenemään. Pilko kalkkunaleike pieniksi kuutioiksi, samoin punasipuli ja paprika. Sekoita ainekset hyvin keskenään, sitruunamehua lukuunottamatta.

Kuumenna sitruunamehu ja sulata siihen vedestä valutetut liivatteet. Sekoita hieman jäähtyneenä täytemassaan.

Laita pohjan alaosa irtopohjavuokaan, jonka reunat on hyvä suojata leivinpaperi tai muovisella reunasuikaleella. Levitä pohjan päälle puolet täytteestä. Lisää toinen pohja ja levitä loppu täytemassa tasaisesti päälle.

Peitä kakku leivinpaperilla tai muovilla. Laita jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään. Ota sitten pois vuoasta ja koristele rucolalla sekä miniluumutomaattien puolikkailla.


2 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Hyvää tästä tuli!

heli kirjoitti...

Kiits :)