tiistai 10. maaliskuuta 2009

Hapankaalipiirakka


Hapankaalta on tehnyt mieli kokeilla piirakkaan ja tässä tulos. Aika nopea tehdä ja oikein hyvää tuli! :) Mieskin tykkäsi, vaikkei hapankaalta muuten syö ja tunnusti, että oli ennakkoluuloinen.

Maku-lehden reseptiarkistosta lainattua ja ihan itsenäisesti muokattua..


Pohja

2 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl perunahiutaleita
1 tl leivinjauhetta
(1 tl suolaa)
1 dl juoksevaa oivariinia
2 rkl vettä

Täyte

1rkl voita
400g hapankaalia
1tl salviaa
2rkl siirappia
¼tl rouhittua mustapippuria
250g bratwurstia
2 prk smetanaa tai 1prk creme fraichea (Lidl)
2rkl dijon-sinappia
2 munaa

Päälle

1½dl juustoraastetta


Sekoita kaikki pohjan raaka-aineet nopeasti kulhossa. Taputtele taikina jauhotetuin käsin voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille.

Leikkaa bratwursti ensin palasiksi. Sulata voita pannulla ja ruskista ensin makkaroita hieman. Alenna lämpöä ja lisää sitten hapankaali. Kuullota makkara-hapankaaliseosta ja mausta salvialla, siirapilla ja mustapippurilla. Sekoita joukkoon vielä loppuvaiheessa (voit nostaa pannun liedeltä sivuun) smetana/creme fraiche, sinappi ja munat. Kaada seos vuokaan ja ripottele päälle vielä juustoraastetta.

Paista hapankaalipiirakkaa 175-asteisessa uunissa noin 40-45 minuuttia.

Kasvisversion saat korvaamalla bratwurstin esim. sipulilla tai porkkanaraasteella.

HUOM! Pohjasta voi hyvin jättää suolan pois. Ainakin minun suuhun maistui selvästi ja seuraavalla kerralla en laita. Mutta jokainen tekee oman makunsa mukaan, eikö vain? :)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Enpäs ole koskaan hokannut, että hapankaalista vois tehdä piirakkaakin. Pitääkin joskus kokeilla, meillä se tahtoo muuten jäädä tonne kaappiin, mut jos meniskin näin.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Laura! :)

Kannattaa tosiaan kokeilla, on kyllä hyvää. Tähän sopisi varmaan bratwurstin sijaan myös pekoni tai savukylki. Silloin ei tarvitse lisätä edes voita paistamiseen, ei tosin välttämättä muutenkaan :) Useimmiten tulee paahdettua makkaraa tai lihaa ilman rasvaa!

Nelle kirjoitti...

jopas nyt on innostuttu hapankaalista, omenapuun allakin laitettiin hapankaalia - keiton muodossa tosin.

pitäisköhän sitä ostaa hapankaalia ja tehdä kanssa jotain kokeilua :)

hyvälle näyttää piiraskin!

Anonyymi kirjoitti...

Helou Nelle :)

Juu, taitaa olla joku hapankaalitartunta vallalla ;) Keittoakin olen meinannut kokeilla, äiti on tehnyt ja isän kanssa kilpaa kehuvat hyväksi :) Varmaan tulisi hyviä kasvispihvejäkin tai pullukoita ja niille jokin smetanadippi!

Anonyymi kirjoitti...

Hapankaali ei kuulu mun herkkuihin mutta tää piirakka näyttää loistavalta!Kiitti ideasta,teen joku päivä kaaliKEITTOA!!;) :P

Anonyymi kirjoitti...

Ole hyvä, Kati! :)

Mies on joskus toivonut kaalikeittoa, mutta mä en itse siitä niin erikoisesti tykkää. Siitä perinteisestä, jossa on naudan kokolihaa. Miehen mukaan jauhelihasta on äitinsä keittänyt aikoinaan...