tiistai 1. joulukuuta 2009

Suolaiset sukkulat


Hyvää alkanutta joulukuuta! o<;D

Viikonloppuna tekaisin toistamiseen rahkavoitaikinan ja tein pikkusuolaisia vaikka glögin kanssa tarjottavaksi. Nähtäväksi jää, teenkö vielä jossain vaiheessa kolmannenkin taikinan. Ehkä jouluviemisiksi kotikotiin. Siihen on tosin vielä kolmatta viikkoa aikaa.

Minulla tuntuu olevan nyt menossa jokin chorizo-kausi, joten täytteistä toinen sisältää tuota makkaraa. Toinen onkin perinteinen jauheliha-täyte :D

Kun maistelimme vastapaistettuja sukkuloita miehen kanssa, pohdin ääneen, kannattaako rahkavoitaikinan tekemiseen tuhlata aikaa, kun valmiinakin saa.. Silloin päättelin (olin ehkä vähän väsähtänyt leipomisen jälkeen), että ehkei kannata, mutta nyt taas tuntuu, että leivonnaiset maistuvat sen verran kotoisimmilta, että kannattaa. Jos on kuitenkin kiire tai tekee tosi paljon pasteijoita, niin kannattaa varmaan suunnata pakastehyllylle...




rahkavoitaikina:

250g voita
1prk (250g) maitorahkaa
4½dl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
1tl leivinjauhetta

1 kananmunan keltuainen voiteluun

Anna voin pehmetä jonkin aikaa huoneenlämmössä. Sekoita sitten kaikki ainekset nopeasti taikinaksi. Laita taikina kylmään kovettumaan.

Kun täytteet ovat valmiit, kaulitse ohueksi levyksi ja ota pyöreällä muotilla sukkuloiden pohjat. Laita pohjalle noin 1jrkl täytettä ja sivele sormella pohjan toinen reuna varovasti vedellä. Nipistä sukkula kiinni huolellisesti ja aseta pellille saumapuoli ylös-/alaspäin (minulla makkarasukkulat saumapuoli ylöspäin ja jauhelihasukkulat saumapuoli alaspäin). Vie valmiit sukkulat hetkeksi kylmään. Näin tehden ne eivät avaudu niin helposti paistettaessa.

Lämmitä uuni 225 asteeseen. Voitele sukkulat kananmunan keltuaisella ja paista sitten uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.

täyte 1:

150g chorizo-makkaraa
1dl silputtua persiljaa
100g sulatejuustoa
n. 1dl juustoraastetta

Pilko makkara pieniksi kuutioiksi. Silppua persilja. Sekoita kaikki ainekset hyvin kulhossa.

täyte 2:

1dl puuroriisiä
1 lihaliemikuutio
2dl vettä
250g naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
valkopippuria
(ripaus maustepippuria)

Laita lihaliemi veteen ja lämmitä kiehuvaksi. Lisää riisi ja anna kypsyä, kunnes vesi on miltei kokonaan haihtunut. Paahda jauheliha sillä aikaa paistinpannulla. Lisää joukkoon silputtu sipuli. Mausta valkopippurilla ja, halutessasi vielä perinteisemmän maun, ripauksella hienonnettua maustepippuria. Sekoita hieman jäähtyneet täyteainekset hyvin sekaisin.

2 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Kylläpä oli herkullisia!

heli kirjoitti...

Kiittis, älä muuta virka :) Ja vielä menneessä aikamuodossa!