lauantai 6. joulukuuta 2008

Cappuccino-saksanpähkinäkakku


Hyvää itsenäisyyspäivää!


Ostin päivänä muutamana saksalaisen BackSPASS-lehden, josta päätin toteuttaa yhden kakun nyt itsenäisyyspäiväksi, ettei vaan tulisi vierotusoireita leipomiseen ;) No, ei sentään. Mukava kokeilla välillä aivan uusia ohjeita!

BackSPASS 08/08 ohjetta mukaellen:

pohja:

100g saksanpähkinöitä (paahdettuna)
4 kananmunaa
4rkl lämmintä vettä
1,75dl sokeria
1mm suolaa
1,75dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta

täyte:

6 liivatelehteä
100g tummaa suklaata
1dl vahvaa espressoa
4rkl amaretto-likööriä
3rkl tomusokeria
5dl mokkakermaa

lisäksi:

4dl vispikermaa
1rkl tomusokeria
1-2tl kaakaojauhetta
50g saksanpähkinöitä
vadelmia (myös pakastetut käy)



1. Hienonna pähkinät. Voit halutessasi paahtaa niitä ensin kuivalla ja kuumalla pannulla.

2. Erota keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa keltuaiset, lämmin vesi, suola ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe sekä pähkinärouhe ja lisää keltuaisvaahtoon. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja nostele taikinaan.

3. Suojaa 26 cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja levitä taikina vuokaan tasaisesti. Voitelin vuoan kevyesti! Paista 175 asteessa noin 30 minuuttia.

4. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia ja siirrä pohja sitten varovasti vielä ritilän päälle. Leikkaa kolmeen osaan.

5. Laita liivatteet pehmenemään kylmään veteen. Hienonna suklaa pieniksi paloiksi. Sekoita espresson, amaretton ja tomusokerin kanssa kattilassa ja anna sulaa miedolla lämmöllä. Purista liivatteista vesi ja sulata suklaa-kahviseokseen.

6. Jäähdytä esim. kylmässä vedessä, kunnes hyytyminen alkaa. Vatkaa sillä välin kerma vaahdoksi ja sekoita hyytymäisillään oleva suklaa-kahviseos kermavaahtoon.

7. Aseta alimmainen kakkupohja tarjoilualustalle ja aseta irtopohjavuoan rengas ympärille kiinni. Levitä kolmannes täytteestä pohjalle ja jatka kerroksia niin, että ylimmäksi kerrokseksi jää hyytelökerros. Anna hyytyä kylmässä ainakin kaksi tuntia.

8. Vaahdota kerma ja sokeri. Levitä kermavaahto kakun pintaan ja reunoille. Sirota päälle hieman kaakaojauhetta. Koristele saksanpähkinöillä ja vadelmilla.

Alkperäisessä ohjeessa käytettiin mokkasuklaata, mutta en sitä lähtenyt erikseen metsästämään, kun en helposti löytänyt. Fazer ei ilmeisesti enää valmista mokkasuklaata? Lisäksi lisäsin amaretton vasta jo lämmenneeseen kahvisuklaa-seokseen.

Herkullista! Tuo pähkinäinen pohja on tosi hyvä ja kokonaisuus suussa sulavaa.. Todellakin vaivansa väärti! :)

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

No, onpas hieni itsenäisyyspäivän kakku. Makoisakin varmaan.

Anonyymi kirjoitti...

Hei Helna! :)

No, on! Tehän voitte kurvata tämän kautta, kun tulette huomenna(?) ;)

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos ja linkitys on ok =)

Anonyymi kirjoitti...

Ole hyvä vaan :) Huomasin, että olit blogittanut minut jo aiemmin :) Hyvä jutti!

Anonyymi kirjoitti...

Ihanalta näyttää ja etenkin mehevältä. Täällä vesi herahtaa aina kielenpäälle herkkuja katsellessa ;)

Anonyymi kirjoitti...

Voi kiitti kovasti :) Tuo kakku on aivan mahdottoman hyvää... Varsinkin, kun se on ihanan kylmää suoraan parvekkeelta!