maanantai 25. kesäkuuta 2012

Aaro-isän maukkaat lihapullat

Monesti olen hehkuttanut isämme maanmainioimpia lihapullia. Ihan tarkkaa ohjetta niille ei ole, sillä vuosien varrella maustaminen on vaihdellut ainesten mukaan. Mutta ihan parhaita lihapullia ne joka tapauksessa aina ovat, vaikka miten olisi maustettu.


Yleensä isä tekee lihapullat naudan paistijauhelihasta, mutta mukaan saattaa vaihtelevasti tulla myös hirven- tai poronjauhelihaa taikka nauta-sikaakin. Ja lihaa on oltava heti monta kiloa kerralla. Vähintään kolme, siitä lähdetään. Niinkuin tälläkin kertaa.


Isä tekee taikinan ja sen sekoittaakin. Tällä kertaa sekoitin poikkeuksellisesti, koska olin paikalla ja siksi, että isän iäkkäät kädet ovat olleet jo useamman viikon kipeinä. Nyt sai onneksi lopulta lääkityksen, niin sekin kait alkaa helpottaa. Pyörittämiseen tarvitaan sitten tukijoukkoja, useimmiten se on äiti, nyt minä.


Mutta ne lihapullat. Niitä tuli kolmatta sataa, koska emme tehneet mitään cocktailmallia tällä kertaa. Ja niille sitten ruskea kastike, josta kohta enemmän.




3kg naudan paistijauhelihaa
4 kananmunaa
150g maustettua korppujauhoa (esim. Meira)
6rkl jauhelihamaustetta
1rkl maustepippuria jauhettuna
1tl yrttimaustetta
5dl vettä
1-2dl kuohukermaa
2 isoa sipulia hienonnetuna
1dl kuivattua sipulia
4 valkosipulinkynttä hienonnettuna

Silppua sipulit hienoksi silpuksi (mieluiten silppurilla). Sekoita korppujauho, mausteet sekä nesteet hyvin sekaisin. Anna turvota hetki. Lisää sitten jauheliha sekä kananmunat ja sekoita kunnolla sekaisin taikinaksi. Anna taikinan levätä ja lämmitä hetki.

Ota taikinaa jälkiruokalusikalla tai kylmään veteen kastetuin sormin ja pyöräytä pulliksi. Laita pullat foliolla suojatulle uunipellille. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla 15-20 minuuttia, kunnes pullat ovat saaneet hieman väriäkin pintaan.

HUOM! Kun lihapullataikina ei ole kylmää, ei pellille tule paljoa nestettä. Vain sen verran, että pullat paistuvat meheviksi.

8 kommenttia:

Miäs kirjoitti...

Nää on kyllä aina helevetin hyviä lihapullia. Soitinkin Aarolle ennen kesälomaa, että tekeehän se niitä meille. Namiskuukkeli!

Heli kirjoitti...

:) Tätä kommenttia on uskominen, jos mitään! :)

Helna kirjoitti...

Pyöriteltiinkö nämä pullat tarkoituksella vasta sen jälkeen, kun TupuHuputaiLupu oli JO käynyt?

Heli kirjoitti...

Ehei.. Nämä pyöriteltiin maanantaina ja näitä syötiin kolmikon kanssa myös keskiviikkona. Paras veljenpoikakin sai syödä eikä lihapullia laskettu. Tai taisi itse laskea, tarkka kun on.

Siirrän tämän postauksen oikealle päivälle!

Aili Inkeli kirjoitti...

Voi herranjestas...tätä räsähtiä sitä on ootettu!! Nyt ei auta kuin ottaa laskin käteen ja sumplia aineet suurinpiirtein kiloseen lihasatsiin. Kiitos Aarolle! Kai sulla on julkaisulupa?

Ihan oikeestiko tuli "vain" tuon verran pullia, kun ette tehneet cocktail-versioita? Montako sataa niitä sitten olis tullut??

Heli kirjoitti...

No nyt vaan räknäämään :) Isä innostui, kun sanoin päivittäväni blogiin. Sieltä tippui ainesmäärät kuin vanhalta tekijältä ja niinhän isä onkin :) Lihapullataikinan tekemisen kuin iänkin suhteen :)

Ehkä se kolmisensataa, ei kuitenkaan mitään pikkurillinpäänkokoisia viittis tehdä. Silloin ois varmaan tullu viis sattaa!!

Anonyymi kirjoitti...

löysin tämän ohjeen ja vaikuttaa kokeilemisen arvoiselta. kysymykseni kuuluu: 4 valkosipulia vai 4 kynttä?

Heli kirjoitti...

Hienoa, että löysit kokeilemisen arvoinen ohjeen! Tosi mukavaa :)

Hyvä huomio muuten. Neljä valkosipulinkynttä, muuten tulisi melkeinpä valkosipulipullat! ;) Korjaan tiedon, kunhan pääsen koneen ääreen.