maanantai 31. lokakuuta 2011

Burgundinpossua

Padan kuva on jo jonkin aikaa ollut blogini ruokakuvana. Myös tämä on niitä lokakuun ruokia, joita tässä sairauslomalla nyt päivitän, kun pystyn istumaan pidemmän aikaa kerralla paikoillani.

En ole mitenkään erityisemmin naudanlihan ystävä, koska se usein menee kuivaksi tai sitten liha ei ole tarpeeksi kypsää. Sisäfile on hyvää ja siskoni osaa laittaa mitä herkullisimmat sisäfilepihvit. Hän laittoi myös isänpäiväksi herkullista burgundinpataa, jossa naudanliha oli just sopivan kypsää, muttei kuivaa.

No niin, siis itse tykkään laittaa enemmän possua ja broileria. Kun arvuuttelin työpaikalla lounasruokani lihaa, arvaukseni tuli mm. karitsa. Viini värjäsi possunlihan tummaksi eikä sitä syödessäkään olisi kyllä varmuudella arvannut, jollei tiennyt.

Tein padan Anna-lehdessä olleen ohjeen mukaan, mutta haudutusaika venyi muistaakseni noin neljään tuntiin, kun odotin miästä syömään. Potun sijaan tarjosin täsyjyväriisiä.



800g possun etuselkää
3rkl voi-öljyseosta
100g pekonia
2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
1rkl vehnäjauhoa
2rkl tomaattipyrettä
4dl punaviiniä
4dl vettä
1 lihaliemikuutio
2 porkkanaa
250g herkkusieniä
1rkl voita
suolaa
mustapippuria myllystä
2 laakerinlehteä
1tl kuivattua timjamia
persiljasilppua

Posita lihasta kamara ja mahdolliset luut. Paloittele liha reiluiksi kuutioiksi. Suikaloi pekoni. Silppua sipulit ja valkosipulinkynnet.
Kuumenna voi-öljyseosta padassa ja paista lihakuutiot vähissä erin kauniin ruskeiksi. Paista viimeisessä erässä myös pekonisuikaleet sekä silputut sipulit. Lisää pataan kaikki lihapalat, vehnäjauho sekä tomaattipyre ja sekoita hyvin.
Kaada mukaan punaviini, vesi ja lihaliemikuutio. Mausta suolalla, mustapippurilla ja laakerinlehdillä. Anna padan kypsyä kannen alla hiljalleen poreillen tai 150 asteisen uunin alaosassa puolitoista tuntia.
Paista herkkusienet voissa ja lisää pataan kuutioitujen porkkanoiden kanssa. Mausta tässä vaiheessa timjamilla. Kypsennä vielä toiset puolitoista tai kaksi tuntia. Tarkista maku ja silppua sekaan tuoretta persiljaa.

Ei kommentteja: