perjantai 12. marraskuuta 2010

Quiche Lorraine

Ranskalainen kinkkupiirakka on alunperin saksalainen, että harmi silleen ranskalaisille. Keskiajalla Itä-Ranskassa sijaitseva Lorrainen alue oli nimittäin Saksan vallan alla. Quiche-sana tulee saksan kielen sanasta Kuchen eli kakku. Historian tonkiminen sikseen, mutta vielä vähän piirakan taustaa, ennenkuin päästään tämänpäiväiseen testiotokseen.



Alkuperäinen Quiche Lorraine sisälsi kermaa, kananmunia ja savupekonia. Ja pohja oli leipätaikinasta! Myöhemmin piirakkaan laitettiin myös juustoa, esimerkiksi gruyèreä, jolloin sitä kutsuttiin quiche au gruyère tai quiche vosgienne. En osaa kuin muutaman sanan ranskaa, joten varsinkaan tuota toista nimeä en osaa ääntää :) Jos piirakkaan laitettiin sipulia, oli se quiche alsacienne eli Elsassin kakku. Elsassista on kotoisin herkullinen Flammkuchen tai siis ranskaksi tarte flambée, nam! Flammkuchen sisältää monta Quiche Lorrainen ainesosaa, siinähän on rapea leipäpohjakin.

Minun piirakkani siis lienee tuo Quiche au gruyère, kun laitoin mukaan kyseistä juustoa. Nykyäänhän piirakan täytteeksi laitetaan vähän vaikka mitä ja sitä silti nimitetään Quiche Lorraineksi. Eipä silti, että olisi väärin laittaa erilaisia täytteitä. Voilá vaan :) Liekö mennyt heittomerkki oikeinpäin?

Kokeilinpa huvikseni Myllyn Paras suolaista piirakkapohjaa. Nopeasti kyllä pohjan tekee hyväksi havaitulla ohjeella 100g voita+2dl vehnäjauhoja+3rkl kylmää vettä. Valmis piirakkapohja ajoi ihan asiansa eikä tarvinnut jauhoja pöllytellä.

Ohjetta bongailin monelta sivulta, ainekset kuitenkin
täältä. Niin, lopputulos oli oikein herkullinen ja pehmeä. En kaivannut yhtään enempää täytteitä!



Myllyn paras pyöreä suolainen piirakkapohja

täyte:

300g pekoni(kuutioit)a
3dl ranskankermaa
2dl täysmaitoa
3 kananmunaa
ripaus valkopippuria
ripaus muskottipähkinää
ripaus suolaa
100g gruyère-raastetta

Paista pekoni rapeaksi pannulla. Poista sulanut rasva.

Painele piirakkataikina vuoan pohjalle ja reunoille. Levitä pekoni piirakkapohjalle. Sekoita täytteen muut ainekset hyvin sekaisin ja kaada vuokaan.

Paista piirakkaa 30 minuuttia 200 asteessa uunin keskitasolla. Laita sen jälkeen vielä 10 minuutiksi uunin alatasolle.

4 kommenttia:

Madame Helna kirjoitti...

Historiallinen tarinointisi on hauska! Mais vous parlez très bien francais!

Heli kirjoitti...

Merci, madame :)

Miäs kirjoitti...

Oli hyvää piirakkaa! Se loppui eilen...

Heli kirjoitti...

Pitää tehdä uudelleen, oli kyllä piirakka minunkin mieleen :)