lauantai 10. huhtikuuta 2010

Lohipiirakka (rahkavoitaikina)


Ennen vanhaan kotona äiti teki joskus jauhelihapiirakkaa voitaikinaan. On varmaan tehnyt kalastakin. Pääsiäisen aikaan mieli alkoi tehdä vanhan ajan piirakkaa lohitäytteellä.

Tein rahkavoitaikinan, joka sai levätä miltei kaksi vuorokautta jääkaapissa peiteltynä. Kaulitsin lehtevyyttä taikinaan voitaikinan tapaan. Mene ja tiedä, oliko siitä sen suurempaa hyötyä, mutta helppo taikinaa oli työstää ja lopputulos erinomainen.

Täytteestä sen verran, että riisiä oli omasta mielestä hieman liikaa (2½dl keittämättömänä). Vähensin tähän reseptiin. Tuore kala tarvitsee reilusti suolaa ja maustetta, joten liian varovainen ei kannata olla, mutta ei liioitellakaan. Leivonnainen on suuritöinen, mutta vaiva kannattaa.




rahkavoitaikina:

250g voita (normaalisuolainen)
1 prk (250g) maitorahkaa
4½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Anna voin pehmetä ja sekoita siihen huoneenlämpöinen rahka. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Tee hieman vaivaten taikinaksi ja laita viileään mielellään vuorokaudeksi.

lohitäyte:

1½-2dl puuroriisiä
5dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 1kg lohifilettä
1 nippu tilliä
4 kananmunaa keitettynä
suolaa
valkopippuria

Anna riisiä hautua kattilassa kannen alla niin, että se on imenyt itseensä kasvisliemen kokonaan. Sekoita hieman irtonaiseksi ja anna jäähtyä.

Keitä kananmunat koviksi. Leikkaa lohifileestä ohuita siivuja. Silppua tilli.

piirakan teko:

1 kananmuna
tilkka vettä

Ota taikina huoneenlämpöön hetkeksi ennen kaulintaa. Kaulitse 30x40cm suorakaiteenmuotoon. Merkitse taikinaan täytteen paikka niin, että piirakan sulkevat taitokset ovat seuraavasti: toinen liki yltää piirakan päälle, toinen jää puoliväliin.

Ripottele pohjalle puolet tillistä niin, että molempiin päihin jää noin 1cm taikinaa. Lado päälle puolet siivutetuista kananmunista ja sitten lohi. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos käytät graavi- tai kylmäsavulohta, älä lisää suolaa. Levitä jäähtynyt riisi kalan päälle. Laita toistamiseen tilli-kananmuna-lohi-maustekerrokset.



Sekoita kananmuna ja vesitilkka hyvin. Leikkaa päihin viillot ja taita päädyt täytteen päälle. Voitele taikinan reunat ja käännä sitten taikinataitoksista suurempi piirakan päälle tiiviisti. Voitele koko toinen taitos ja sulje piirakka.

Laita piirakan päälle leivinpaperi ja sitten uunipelti. Pingota leivinalusta peltiä vasten ja käännä piirakka nopeasti pellille. Nipistä piirakan päät vielä pienellä haarukalla varmasti kiinni ja tee piirakan päälle pistellen ilma-aukkoja. Voitele hyvin.



Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia.


Ei kommentteja: