keskiviikko 14. marraskuuta 2012

Borssikeitto

En tiedä tämän punajuurta, muita juureksia ja kaalta sisältävän keiton oikeaa nimeä, kirjoitusasua saati ääntämystä. Eikä ole väliksikään. Keitto tuli kuitenkin ensimmäisten ruokien joukossa mieleen, kun taannoin ostin punajuuripussin. Olen aiemminkin keittänyt samantapaista keittoa, mutta kokolihan sijaan olen laittanut joukkoon nakkeja. Makoisaa sekin.

Tätä sitten kehittelin mielessäni ja muuten. Otin toki netistä selkoa, mitä keittoon tulisi, kun liha oli possua. Suurimman osan aineksista kokosin google-kääntäjän sinnepäin kääntämästä ohjeesta. Sen oli laittanut joku Svetlana nettiin. Kääntäjä käänsi reseptiin pottujakin, vaikkei niitä aineslistassa oltu mainittu. No, noukin makuja vähän muiltakin sivuilta.

Laitoin keittoon juuripersiljaa, jota en ole koskaan ennen käyttänyt. Se on palsternakan muotoinen ja tuoksuu juuriselleriltä. En maistanut raakana, muttei puskenut mitenkään läpi keitossa. Olihan siinä tosin paljon muitakin makuja.

Haksahdin luulemaan, että kaapissa olisi kaikkia aineksia. Tähän olisi tullut nimittäin tomaattipyreetäkin, mutta olinkin käyttänyt purkin johonkin muuhun. Etikkaa olisi ollut, mutta laitoinkin pari töräystä Heinzia joukkoon eikä ainakaan pahentanut makua.

Possun lapapalan sulatin ja keittelin hiljalleen jo edellisiltana maustepippureiden ja laakerilehden kera. Siivilöin keitinliemen ja paloittelin lihan. Liemeen murustin lihaliemikuution ja laitoin lihan liemineen kylmään.

Itse keittopäivänä olin edellistä huonommassa hapessa, mutta sain kuin sainkin keiton kiehumaan ilman, että olisin pökertynyt kattilan viereen. Hiljalleen keitto valmistui ja sitä nautittiin ranskankermanokareen kera. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!


1kg porsaan lapaa
1l kylmää vettä
noin 10kpl maustepippureita
1 laakerinlehti
1 lihaliemikuutio
2 sipulia
1l vettä
3 keskikokoista punajuurta
2 porkkanaa
1 juuripersilja
noin 300g kaalta
1 yksikyntinen valkosipuli tai 2-3 valkosipulinkynttä
1 lihaliemikuutio
2rkl ketsuppia
½tl rakuunaa
½tl timjamia
mustapippuria myllystä
 
Laita porsaan lapa kokonaisena kylmään veteen ja anna veden lämmitä kiehuvaksi. Poista keitinvedestä hyytynyt veri ja irronnut lihasneste reikäkauhalla. Kun pintaan ei nouse enää mitään ylimääräistä, lisää maustepippurit ja laakerinlehti. Pienennä lämpötila niin, että liemi hiljalleen poreilee. Anna hautua kaksi tuntia.

Jäähdytä sitten liemi lihoineen ja siivilöi. Leikkaa lihasta ylimääräiset rasvat pois, poista luu. Leikkaa suupaloiksi. Laita lihapalat sekä siivilöity liemi puhtaaseen kattilaan ja murenna joukkoon lihaliemikuutio. Laita kylmään jäähtymään ja makuuntumaan.

Kuori ja suikaloi sipulit sekä juurekset. Kaada lihan joukkoon lisää vettä. Lisää ohut juuressuikale ja suikaloidut sipulit. Silppua valkosipulia ja lisää keittoon muhimaan. Mausta ja anna hautua miedolla lämmöllä kaksi tuntia. Tarkista maku ja tarjoa kuumana ranskankerman tai smetanan kera.


6 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Se on kuule Heli sillä lailla, että borssikeittoja on tismalleen yhtä monta kuin on tekijääkin. Pääasia on, että hyvää tulee ja raaka-aineissa on punajuuri, kaali ja liha.
Olen seikkaillut venäläisillä borssireseptisivuilla julmetusti ja todennut edellä mainitsemani silkaksi faktaksi. Kummallista on vain se, että ylivoimaisesti parhaimmat borssit olen saanut antiikin aikana vanhassa Neuvostoliitossa ns. roipeaineista, nannaaaaaa!

Heli kirjoitti...

No sittenhän olen osunut borssikeiton ytimeen ;) Ja ihan vain omapäisesti kokkailemalla!

Porsaan lapa ja etuselkä ovat niitä huokeampia osia, mutta niistä tulee parhaimmat keitot (esim. hernekeittokin) ja uunissa paistettunakin oikein hyvää.

Iskä kirjoitti...

Komppaan Aili Inkeliä. Variaatioita loputtomiin. Olen myös syönyt borssia, johon on lihan kaveriksi laitettu nakkeja. Ihan hyvää sekin. Mutta tuo pikkutujaus etikkaa kyllä saa keittoon sen viimeisen silauksen aikaiseksi.

Ja mitä tulee kirjoitusasuun, niin borssi lienee aika lähellä suomalaista kirjoitusasua.

Heli kirjoitti...

Hei Iskä :)

Ihan varmasti noin ja maistelemalla saa mieleisensä makuista. Minusta keitto kaipasi jotain yrttiä ja ripaus rakuunaa sekä timjamia osui nappiin. Se ketsupin turtsautus antoi sekä makeutta että hienoisen etikan vivahteen makuun. Täällä tykättiin :)

Miäs kirjoitti...

Kyllä tykättiin ja paljon. Oli hyvää!

Heli kirjoitti...

Kiitos! <3