keskiviikko 4. heinäkuuta 2012

Kesäiset minipavlovat (gluteeniton)

Näihin leivoksiin sain kaikki haluamani elementit: gluteenittomat marenkipohjat, joita aioin äidille muutamia varastoon tehdä gluteenitonta makeaa tarvittaessa tuttavallemme, karhunvatukat, joita himoitsin kaupassa jo viime viikonloppuna ja syreeninkukat, joiden käyttämisestä leivonnassa sain idean Teklan kukkaisblogista!


Olen aiemmin ennen blogiaikaa tehnyt minipavlovia, mutta enpä olekaan siis vuosiin niitä enää hoksannut valmistaa. Idea näihin jo siis oli, mutta ohjeen nappasin kesän Hembakat-lehdestä.


Karhunvatukat pensasmustikoiden ja -vadelmien lailla maistuvat tosi herkullisilta. Kotikotona puutarha pursuaa jo jos jonkinlaista marjapensasta, mansikkaa ja omenapuita, joten ei näitä enää vanhempien riesaksi viitsi istuttaa. Menestyisivätköhän täällä Pohjois-Pohjanmaalla edes. Ostan kaupasta tästä edespäinkin.


Bongasin Teklan blogista ideoita syreeninkukkien käyttöön. Taas opin uutta, että nämäkin kukkaset käyvät leivontaan, kunhan niitä ei ole millään torjunta-aineilla käsitelty. Jopa täällä Oulun seudulla alkaa syreeninkukinta olla ohitse, mutta onneksi ehdin vielä hätiin ja sain vaaleanlilanvärisiä Unkarin syreeninkukkia koristeeksi. Ihania pieniä orvokkejakin toisessa kukkapenkissä olisi odottamassa ;)


Tein marjojen ja kukkien pediksi marenkien päälle nopeasti kreemin kermasta ja lemon curdista. Nam!




minipavlovat:

4 kananmunan valkuaista
2dl sokeria
1½tl maissitärkkelysjauhoa
¾tl viinietikkaa

Vaahdota valkuaisia lisäten sokeria joukkoon vähitellen. Vatkaa jämäkäksi vaahdoksi. Lisää maissitärkkelysjauho sekä etikka. Sekoita hyvin. Nostele nokareita tai pursota leivinpaperoidulle pellille haluamasi kokoisia marenkipohjia. Lusikoin reilun lusikallisen pellille ja sain 15 marenkipesää. Paina hieman keskeltä kuopalle tai pursota vastaavasti marenkeihin reunat. Paista 110 asteisen uunin keskitasolla 1½ tuntia. Sammuta uuni ja anna marenkien kuivua uunissa vielä hetki.

täyte:

1dl vispikermaa
½rkl lemon curdia
pieni rasiallinen karhunvatukoita
syreeninkukkia

Vatkaa vispikerma pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon sitruunatahna ja lusikoi marenkien päälle. painele päälle marjat ja ripottele koristeeksi kukkaset.

Ei kommentteja: