sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Tyrnihyytelökakku

Kotonani Pohjois-Pohjanmaalla on vanhemmilla tätä nykyä jonkin verran tyrnejä. Tämän kakun tein viime jouluna, kun siskoni sveitsiläinen kirjekaveri vuosikymmenten takaa oli perheineen kyläilemässä Suomessa ja meillä kotona!


Mukaeltu Arktiset Aromit-ohjetta:

150g kaura- tai dominokeksejä
50g voisulaa

hyydyke:
6 liivatelehteä
1prk rahkaa
1½dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1dl makeuttamatonta tyrnimehua
2½dl kermaa

päälle:
tyrnihilloa

tai

1dl makeuttamatonta tyrnimehua
1dl vettä
1dl hyytelösokeria

koriste:
levy tummaa suklaata

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Suojaa halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksiseos pohjalle. Laita kylmään jähmettymään.

Sekoita rahka ja sokerit. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne ½dl kuumennettua tyrnimehua. Lisää joukkoon loput ½dl mehua ja sekoita liivateseos ohuena nauhana rahka-sokeriseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma varovasti sekoittaen. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä kylmässä mielellään yön yli.

Valmista koristehyytelö kiehauttamalla kattilassa vesi ja tyrnimehu. Lisää hyytelösokeri ja anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä hieman. Levitä hyytelöä varovasti lusikalla kermahyyteön päälle. Anna hyytyä hetki kylmässä ennenkuin irrotat vuoasta.

Sillä aikaa voit tehdä suklaakoristeen. Sulata tumma suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Leikkaa esim. 5kg vahvasta pakastepussista pituussuunnassa sopivan mittainen suikale pursotusta varten. Laita hieman jäähtynyt suklaasula vahvaan muovipussiin ja paina massa kulmaa kohti. Leikkaa kulmaan pieni reikä suklaalle ja aloita pursottamalla siksakia pystysuunnassa aiemmin leikkaamallesi muovipussisuikaleelle. Sitten pursota toistamiseen nyt vinosti aiemman pursotuksen päälle siksakia. Voit tehdä halutessasi myös muunlaisia kuvioita. Laita hetkeksi kylmään kovettumaan.

Ota kakku kylmästä ja irrota vuoasta sekä leivinpaperista. Nosta kakku tarjoiluvadille esim. kahden lastan avulla. Paina suklaakuvio kakkua vasten muovin avulla, katkaise ylimääräinen pois. Jos koristeesta tuli liian korkea, katko varovasti pois.

Siivilöi halutessasi päälle tomusokeria.

HUOM! Jos haluat korkeamman kakun, käytä halkaisijaltaan 21cm irtopohjavuokaa. Tyrnimehuhyytelön voit korvata tyrnihillolla, kuten joku muistamaton joutui tekemään... Sokeroimaton tyrnimehu ei hyydy liivatteella!

Suklaapursotusohjeen videoituna löydät Valio Netti-tv:stä ohjelmaryhmästä Niksit ja vinkit.

Ei kommentteja: