keskiviikko 31. maaliskuuta 2010

Éclairet kuningatarkermalla


Fazer Amican ruokalehti 2010 Rakkaudesta ruokaan sisältää kaikenlaisia herkkuja ympäri Eurooppaa. Lehteä jaetaan Amican ruokaloissa. Nämä kermaiset suklaatuulihatut löytyivät lehden Ranska-osiosta.

Käsitykseni tangoista oli lehden kuvaan verrattuna aika erilainen, mutta eipä tullut katsottua kuvia, kun tuulihattuja pellille pursotin. Enempihän näissä oli syötävää ;)




tuulihattutaikina

2dl vettä
100g voita
½tl suolaa
90g vehnäjauhoja
3 kananmunaa

Kiehauta vesi, voi ja suola. Lisää vehnäjauhot joukkoon ja vatkaa tasaiseksi. Anna jäähtyä hetki. Riko munien rakenne ja lisää ne joukkoon yksitellen.

Pursota taikinasta tankoja leivinpaperin päälle ja paista 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia (paistoin 25 minuuttia, Fazerilla on ilmeisesti aika kuumat uunit).

Jäähdytä tangot ja kasta toinen puoli suklaaglacessa. Halkaise tangot ja täytä kermavaahdolla.

suklaaglace

1dl kuohukermaa
150g tummaa suklaata

Kiehauta kerma ja lisää paloiteltu suklaa joukkoon. Anna suklaan sulaa pari minuuttia ja vatkaa tasaiseksi.

kuningatarkerma

2dl vispikermaa
2rkl kuningatarlikööriä (Lignell&Piispanen)
2rkl kuningatarhilloa

Vatkaa kerma vaahdoksi. Lisää likööri ja hillo. Sekoita hyvin.

tiistai 30. maaliskuuta 2010

Katkarapupiirakka


Pientä hyvää arjen aherruksen lomassa. Näin voi käydä vain minulle, kun työaika muuttuu kesken viikkoa ;) Yrtti-broileripiirakkaan erona oli, että laitoin täytteeseen toisenkin kananmunan.



50g voita
1dl vehnäjauhoja
1½rkl vettä
***
100g sulatettuja katkarapuja
½dl emmentaljuustoa raastettuna
1rkl yrttisekoitusta (sis. salottisipulia, persiljaa, ruohosipulia)
1tl dijon-sinappia
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
2 kananmunaa
2dl ruokakermaa
***
seesaminsiemeniä

Nypi voi ja vehnäjauho murumaiseksi seokseksi ja sekoita taikinaksi vesitilkan avulla. Painele halkaisijaltaan noin 15cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille, jonka pohjalle on pingoitettu leivinpaperia.

Sekoita täytteen ainekset hyvin sekaisin ja levitä vuokaan. Ripottele päälle seesaminsiemeniä ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa 35 minuuttia.

maanantai 29. maaliskuuta 2010

Yrtti-broileripiirakka


Arki-illan palaksi voi pakastimen tyhjennystä harrastaa myös näin pienimuotoisesti. Yllättävän kauan kesti paistaa minivuoassa pieni piiras, kun isompi olisi laakeammassa vuoassa ollut valmis nopeammin.



50g voita
1dl vehnäjauhoja
1½rkl vettä
***
150g broilerisuikaletta tai -leikettä
½dl emmentaljuustoa raastettuna
1rkl yrttisekoitusta (sis. salottisipulia, persiljaa, ruohosipulia)
mustapippuria myllystä
1 kananmuna
2dl ruokakermaa
***
unikonsiemeniä

Nypi voi ja vehnäjauho murumaiseksi seokseksi ja sekoita taikinaksi vesitilkan avulla. Painele halkaisijaltaan noin 15cm irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille, jonka pohjalle on pingoitettu leivinpaperia.

Sekoita täytteen ainekset hyvin sekaisin ja levitä vuokaan. Ripottele päälle unikonsiemeniä ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa 45 minuuttia.

Mutakakkuset


Tein elämäni ensimmäisen
mutakakun vasta ja jotenkin vain alkoi itselläkin tehdä mieli tuota suklaista ihanuutta, kun kulhon pohjalta taikinan rippeitä maistelin. Varmaan jo pari vuotta sitten olen Lidlistä ostanut silikonisen muotin, jolla saa aikaiseksi kuusi kuivakakun muotoista pikku kakkusta. Nyt oli sitten tuon muotin koekäytön aika!




100g voita
100g suklaata
2 kananmunaa
1dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
½tl leivinjauhetta

Sulata voi kasarissa. Laita suklaa sulamaan voin sekaan. Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon voi-suklaaseos ja lopuksi vehnäjauhot sekä leivinjauhe.

Silikonivuoka/vuoat tulee voidella ennen ensikäyttöä. Täytä vuoat ja paista uunin keskitasolla 225 astessa 12-15 minuuttia.

Tarjoa vadelmien ja vaniljakastikkeen kanssa.


Oma lempi valmiskastike on Muh:n vaniljakastike. Uusissa pakkauksissa on kätevä korkkikin, mitä tässä kuvan pakkauksessa ei näy. Olen ostanut K-Supermarketista.

Tuotekuva on kopioitu sivulta http://www.muh.de/

sunnuntai 28. maaliskuuta 2010

Kolmen juuston makaronilaatikko


Kampaajantuolissa selailin Anna-lehteä, taisi olla helmikuussa, ja sieltähän löytyi mm. herkullisen juustoinen makaronilaatikon ohje, jonka raaputin laukusta löytyneeseen paperinpalaan. On tässä mennyt tovi, ja kerta kampaajallakin, jolloin ei löytynyt uusia ohjeita, kun vihdoin ehdin reseptiä testata. Pyörryttävän hyvää, jos juustosta tykkää :)




30g voita (normaalisuolainen)
¾dl vehnäjauhoja
8dl maitoa (kevyt)
1tl dijon-sinappia
200g voimakasta cheddaria
100g gruyereä
50g parmesania
250g penne-pastaa (täysjyvä)
suolaa (en laittanut)
mustapippuria

Sulata voi ja sekoita jauhot joukkoon. Lisää maitoa vähin erin ja anna sitten kiehua hiljalleen. Lisää cheddar- ja gruyere-raasteet. Mausta (suolalla ja ) mustapippurilla.

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan. Valuta hyvin ja kaada vuokaan. Kaada päälle juustokastike ja ripottele pinnalle parmesaniraaste. Paista 180 asteisessa uunissa noin 25-30 minuuttia.



Laatikon kanssa syötiin possun pihvifileestä paistamiani noisetteja, jotka maustoin gyros-mausteella.

Naudanliha-nuudeliwokki


Arki-iltana valmistettua wokkia.

Harvemmin tulee enää punaista kokolihaa laitettua, mutta nyt jostain syystä oikein teki mieli. Ajattelin sitä ensin mureuttaa marinadissa ja sitten wokata nuudelin sekä wokkivihannesten kera. Nyt on taas kiintiö vähäksi aikaa täynnä.




2 kerää täysjyvänuudelia (Blue Dragon)
kuumaa vettä

marinadi:

2 valkosipulinkynttä
pala inkivääriä (raastettuna 1rkl)
2rkl soijakastiketta
2rkl thai sweet chili-kastiketta
2rkl öljyä
hieman mustapippuria myllystä
1rs (400g) naudan filesuikaletta

1rkl seesamiöljyä
1pss wokkivihanneksia


Laita nuudelit kuumaan veteen pehmenemään.

Valmista marinadi raastamalla valkosipulinkynnet sekä inkivääri. Sekoita muut marinadiainekset joukkoon sekä kääntele sekaan naudanlihasuikaleet. Anna maustua vähintään puoli tuntia.

Kuumenna wokki ja paista marinoidut suikaleet erissä kuumassa wokissa. Paahda sitten wokkivihannekset wokissa (tarvittaessa käytä hieman öljyä). Lisää joukkoon paistettu liha sekä valutetut pehmenneet nuudelit. Mausta seesamiöljyllä.

torstai 25. maaliskuuta 2010

Mutakakku vadelmilla

Synttärijuhliin tarvittiin pikapikaa kakku ja synttärisankari oli toivonut mutakakkua, jossa olisi päällä vadelmia. Mmmmmm.. Olisipa itsekin tehnyt mieli kaapata palanen..

Ohje Fazerin puolitoistakertaisena.





300g Fazer Tumma leivontasuklaata
300g voita (laktoositon)
6 kananmunaa
3dl sokeria
3¾dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta
***
400g pakastevadelmia
tomusokeria

Kuumenna uuni 200 asteeseen.

Vatkaa munat ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Sulata suklaa ja voi kasarissa hiljalleen ja kaada munasokeriseokseen. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Sekoita varovasti. Kaada seos voideltuun (jauhoitettuun) pyöreään irtopohjavuokaan (Ø 28cm).

Paista uunin alatasolla n. 15-20 min. Kakku jää sisältä löysähköksi ja jähmettyy hieman jäähtyessään. Jäähdytä kakku hyvin ennen tarjoilua, ensin huoneen lämmössä, sitten jääkaapissa.

Nosta huoneenlämpöön ainakin tuntia ennen tarjoilua.

keskiviikko 24. maaliskuuta 2010

Täytetyt herkkusienet salaattipedillä


Ei ne siinä pedillä kauaa vanhenneet, vaan sujahtivat parempiin suihin :)

Nopea, yksinkertainen ja tosi herkullinen iltaruoka eikä lisäksi tarvita mitään muuta kuin vihreää salaattia.


8 isoa herkkusientä
1pkt pekonia
1 salottisipuli
½tl yrttimaustetta (esim. Pirkka Provencen mix yrttiseosta)
pari rouhaisua mustapippurimyllystä
1 mozzarellapallo

Poista herkkusienistä kannat ja hieman kannan ympäröivää sientä. Pilko sienien poistetut osat. Suikaloi pekoni sekä salottisipuli ja laita pannulle paistumaan. Lisää herkkusienipalat. Paahda pannulla niin, että kaikki sienistä irtoava neste on haihtunut. Mausta yrttimausteella ja mustapippurilla. Leikkaa mozzarellapallo kahdeksaksi viipaleeksi.

Lusikoi täytettä herkkusieniin ja laita päälle mozzarellaviipale. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15 minuuttia.

Tarjoa lisäksi esim. jääsalaattia ja rucolaa, paahdettuja pinjansiemeniä sekä balsamicokastiketta. Meillä oli valmista appelsiinilla maustettua balsamicokastiketta.

maanantai 22. maaliskuuta 2010

Ylelliset katkarapuleivät


Sopivat oikein hyvin iltapalaksi salaatin kanssa taikka päivälliselle sileän keiton kera.

Mietin, mitä tekisin keiton kanssa tarjottavaksi ja päätin sekoitella yhteen erilaisia herkullisia makuja sekä aineksia. Ja tosi mehevät, suorastaan ylelliset leivät syntyikin, suosittelen kokeilemaan!



6 Reilu vehnäleseviipaletta
1½dl cheddar (mieto)-raastetta
1½dl emmental-raastetta
1dl kuohu- tai ruokakermaa
1rkl rouheista dijonia
1rkl kuivattua yrttisekoitusta
(tilliä)
200g jäisiä kuorittuja isoja katkarapuja


Sekoita täyteainekset sekaisin ja asettele leipäviipaleiden päälle. Täyte paakkuuntuu hieman, kun sekaan laittaa jäiset katkaravut, mutta ei haittaa, sulavat ja leviävät leivälle uunissa. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15 minuuttia.

sunnuntai 21. maaliskuuta 2010

Mikki Hiiri-kakku


Vuosi sitten Matias ja Robin juhlivat syntymäpäiviää viidakkoteemalla ja silloin tein kenties vaativimman kakuistani tähän mennessä. Se oli viekas käärmekakku :)

Nyt poikien juhlissa oli teemana Mikki Hiiri ja tokihan pyöräytin pojille teemanmukaisen kakunkin.

Kun perhe kävi kakun noutamassa, takapenkillä vastattiin nyökytellen hyväksyvästi kysymykseeni, josko kakkua voi syödä :) Toivottavasti maistui kaikille pikkuvieraille ja juhlat olivat muutenkin onnistuneet!

Mitähän ensi vuonna sitten? ;)




vaalea sokerikakkupohja

vispikerma (vähälaktoosinen)
tomusokeria
vaniljauutetta
vadelmahilloa
banaania
sitruunamehua
***
diplomaattikreemiä
kakunkoriste marsipaanista
sinistä sokeriraetta

Mikki Hiiri - Matiaksen ja Robinin kakkuun


Tänä vuonna poikien synttäriteemana oli Mikki Hiiri ja tietenkin tein toivomuksen mukaisen kakun. Kuva on muuten väritetty tomuväreillä, mutta housunnapit ovat marsipaanista ;) Tällainen kakkukuvasta sitten tuli :)



Viime vuonna pojat juhlivat viidakkoteemalla ja tein tämän käärmekakun juhliin.


Vaippakakku (5)


Tein meiltä työkavereilta Marikalle vaippakakun, sillä vauva on pian tulollaan. Päästiin yllättämään tuleva äiti, kun kävivät perheen kanssa poikien synttärikakkua hakemassa. Toivottavasti lahjastamme on iloa ja hyötyä :D




Pampers new baby 2 mini 3-6kg-vaippoja (62kpl)
Libero baby soft 2 3-6kg-vaippoja (46kpl)
Ainu-ensi pupu
tuttipullo
tuttipkt
vauvaöljypll
ensilusikat
hammasharja
2 bodya
1 ruokalappu
***
sellofaania
vihreää ja keltaista silkkinauhaa
ruusuke

lauantai 20. maaliskuuta 2010

Hedelmäinen täytekakku


Maria halusi miehensä kanssa järjestämiin illanistujaisiin täytekakun ja päädyimme yksissä tuumin, että siitä tulee hedelmäinen.





vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa (vähälaktoosinen)
tomusokeria
aprikoosihilloa
persikkaa (säilyke)
päärynää (säilyke)
mandariinia (säilyke)
mansikkaa (tuore)
passionhedelmää
koristeeksi lisäksi karambolaa
hyytelösokerilientä



perjantai 19. maaliskuuta 2010

Tonnikala-eväsleivät


Meillä on ollut tällä viikolla kotona oikein keittoviikko, mutta en kuitenkaan halunnut ottaa edellisillan siskonmakkarakeittoa töihin mukaan, joten pikaisesti jotain piti aamulla kehittää.

Tykkään kovasti tonnikalatahnasta, niinpä pyöräytin sellaisen jääkaapin sisällön pohjalta. Näihin leipii laittamani tahna sopisi oikein hyvin vaikka voileipäkakunkin täytteeksi. Herkullista, ja oikein makoisan ruokaisat leivät tuli :)



ruisleipää
tomaattia
***
tonnikalapaloja vedessä
chilituorejuustoa
kevytmajoneesia
kevätsipulia
mustapippuria myllystä
Valuta tonnikalasta vesi pois. Sekoita tuorejuuston, kevytmajon, silputun kevätsipulin ja mustapippurin kanssa hyvin sekaisin. Levitä tahnaa ruisleivälle (HUOM! Erityisen hyvää saat, jos paahdat leivät) ja siivuta tomaattia päälle. Anna vetäytyä hetki.

tiistai 16. maaliskuuta 2010

Mustajuurisosekeitto


Bongasin ohjeen taannoin RuokaTorstaista Helsingin Sanomista.

Mustajuuresta onkin ollut tarkoitus tehdä keittoa, niin tästäpä sitten kokeeksi. Aivan mahtavan makuista, tätä tehdään toistekin! ISONAM ;)





1/2 kg mustajuurta (noin 5 kpl)
vettä
sitruunamehua
1 iso peruna (rosamunda)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
1-2 rkl voita
6 dl kanalientä
2 dl ruokakermaa
suolaa
valkopippuria
muskottipähkinää

Kuori mustajuuret ja laita ne sitruunaveteen, jotta ne eivät tummuisi.

Kuori peruna ja pilko pieneksi. Kuori ja pilko sipuli ja valkosipuli.

Kuumenna rasva kattilassa ja kuullota siinä sipuli ja valkosipuli. Lisää pilkotut mustajuuret ja pyörittele hetki. Lisää liemi, perunat ja mausteet.

Kypsennä, kunnes vihannekset ovat pehmeitä, eli noin 15 minuuttia.

Lisää kerma ja kiehauta. Soseuta keitto ja tarkista maku.

VINKKI! Kerman tilalla voi käyttää tuorejuustoa.


maanantai 15. maaliskuuta 2010

Tonnikalaquesadillat


Olen tykästynyt quesadillaksiin, kun muistin taas nuo herkulliset lättyset vuosien takaa tuossa taannoin. Niitä olenkin tehnyt myös matkaevääksi ja tänään jälleen iltapalaksi. Mielikuvitus taitaa olla vain rajana näille, kunhan ei täytä liian mahtipontisesti! Ja muistaa juuston ja ehkä chilinkin... Lisäksi voi tarjota vaikka chilikastiketta :)


4 tortilla-lättyä
3rkl chilituorejuustoa
1prk tonnikalaa
1 varsi kevätsipulia/½ ruukkua rucolaa
pari kourallista cheddar-juustoa raastettuna

Levitä tortillalle ensin tuorejuustoa, sitten tonnikalaa, kevätsipulia tai rucolaa ja päälle vielä cheddar-raastetta. Paista kuivalla paistinpannulla molemmin puolin niin, että lätyt saa väriä ja juusto sulaa.

sunnuntai 14. maaliskuuta 2010

Kuningatarpannukakku


Sunnuntai-illan kahville valmistui nopeasti tutulla reseptillä pannukakku. Tällä kertaa makuna kuninkaallinen yhdistelmä oman maan mustikkaa ja vadelmaa. On muuten aivan mahtavan hyvää!!!

Dronningholmilta on muuten tullut uutuus hillohyllyyn: Kuningatarhillo. Sitä voi sipaista lätyn tai maustamattoman pannarin päälle! Nam ;)



4dl vehnäjauhoja
1½dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
2tl vaniljauutetta
8dl maitoa
2 kananmunaa
1dl oivariini juoksevaa
2dl pakastemustikoita
2dl pakastevadelmia

Sekoita ensin keskenään kuivat aineet ja sitten nestemäiset sekaan. Kumoa taikina leivinpaperoidulle reunalliselle uunipellille. Ripottele marjat taikinan päälle. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia.

Lindströmin pihvit


Jo pidempään on ollut tarkoituksena kokeilla lindströmien valmistusta itse. Ei vaan ole saanut aikaiseksi. Punajuuren raastamisen vaivan takia kenties? Lopultakin halu itsevalmistetuista lindströmeistä kasvoi kerta kaikkiaan niin suureksi, että reseptin etsintä tuli ajankohtaiseksi.

Pihvien reseptin kehittelin mm. edesmenneen Köyhät Ritarit-ruokaohjelman reseptiarkiston, HS-Ruoka-reseptin ja oman idean pohjalta. Pihvien kanssa tarjottava kastike on ritarien ohjeesta muokattu.



½pss pakastesipulia
tilkka öljyä
150g etikkapunajuurta
1rkl kapriksia
400g naudan paistijauhelihaa
½dl vedessä turvotettuja korppujauhoja
2rkl sinappikurkkusalaattia
1 kananmuna
suolaa
mustapippuria


Hauduta pakastesipulisilppu pannulla tilkassa öljyä. Raasta punajuuret karkeaksi raasteeksi. Hienonna kaprikset. Sekoita ainekset keskenään. Lisää joukkoon jauheliha, sinappikurkkusalaatti, kananmuna ja korppujauhot. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi ja mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile kostutetuilla käsillä pihveiksi ja paista uunissa 225 asteessa noin 20 minuuttia.

Pihvien lisäksi tarjosin piparjuurikermakastiketta ja kotiseudun puikulapottuja :)

Piparjuurikermakastike


Sopii mainiosti jauheliha- tai lindströmin pihveille. Alkuperäinen ohje Köyhät Ritarit-reseptiarkistosta.



50g voita
50g vehnäjauhoja
½pss pakastettua sipulisilppua
2rkl raastettua piparjuurta (tuubista)
5dl lihalientä (5dl vettä+lihaliemikuutio)
2dl kermaa
1rkl Dijon sinappia
suolaa
valkopippuria

Sulata voi ja lisää siihen vehnäjauhot. Kypsennä kunnes väri alkaa ruskistua. Kun seos on kanelin väristä, lisää sipuli ja piparjuuri. Lisää mukaan lihaliemi koko ajan sekoittaen voimakkaasti. Anna hautua muutama minuutti ja lisää sinappi ja kerma. Hauduta 10 minuuttia ja lisää etikka, suolaa ja jauhettua valkopippuria.

lauantai 13. maaliskuuta 2010

Veriappelsiinimarmeladi


Ohje on ruotsalaisesta Hemmets veckotidning nr 4-lehdestä. Artikkelissa otsikolla Solsken på burk oli kaksikin nopeaa marmeladiohjetta, joista tein tämän veriappelsiinimarmeladin.

Vein marmeladin tuliaisena kyläilemään mennessämme :)




500g veriappelsiineja (HUOM! kuorittu paino)
2rkl sitruunamehua
1dl vettä
1rkl raastettuna tuoretta inkivääriä
hyppysellinen chilijauhetta (rouhetta)
1tl jauhettua kardemummaa
500g hillosokeria

Leikkaa appelsiineista kuoret pois. Leikkaa hedelmäliha kalvoista palasiksi. Laita palat kattilaan mehun (leikkuulaudalta sekä kalvoista), sitruunamehun, veden, inkiväärin, chilin ja kardemumman kanssa. Keitä hiljalleen n. 15 minuuttia.

Lisää hillosokeri ja anna kiehua vielä n. 5 minuuttia. Kaada hillo puhtaisiin hillopurkkeihin. Anna jäähtyä.

Säilytä viileässä.

HUOM! Huomasin tehdessäni marmeladia, että appelsiinin määrä täytynee olla kuorittu paino.

Perjantai-illan pikapasta


Kun töiden jälkeen kiirehdin vielä paikasta toiseen, niin kotimatkalla tuntuikin, että suunnittelemaani ruokaan menisi liian kauan ilman, että olisi jo liian nälkä tai pitäisi ottaa jotain välipalaa.


Olen oppinut pitämään jääkaapissa/pakastimessa varalta jotain, mistä saa nopeastikin pyöräytettyä ruoan. Nyt se oli tuorepastaa ja pekonia. Kun jääkaapista lisäksi löytyi vielä yksi iso herkkusieni ja kevätsipulia, ruoka olikin jo melkein valmis :)




1pkt Pastella Fettuccine-täysjyvätuorepastaa
vettä+suolaa
1rkl öljyä
1pkt (140g) pekonia
1 iso herkkusieni
2 kevätsipulinvartta
100g Koskenlaskija voimakas-sulatejuustoa
2dl pastan keitinlientä
½tl viherpippuria
mustapippuria myllystä

Keitä tuorepasta paketin ohjeen mukaan. Kaada lävikköön valumaan, mutta ota keitinlientä ennen kaatamista talteen 2-3dl.

Leikkaa pekoni saksilla kattilaan suikaleiksi. Paista öljytilkassa, ettei pekoni tartu pohjaan. Leikkaa samalla joukkoon kevätsipulinvarret ja viipaloi sieni ohuiksi viipaleiksi. Sekoittele, kunnes pekoni on saanut hieman väriä.

Lisää keitinvettä noin 2dl ja juusto nokareina. Sekoittele kastikkeeksi. Mausta pippureilla ja lisää joukkoon valutettu pasta. Sekoita pasta hyvin kastikkeeseen ja nosta pois kuumalta liedeltä tai nosta ritilän päälle. Anna pastan vetäytyä pari minuuttia.

torstai 11. maaliskuuta 2010

Vaippakakku (4)


Ninasta tuli toistamiseen pienen pojan mummi, vaikkei uskoisi, koska niin nuorikin vielä on :) Tein pyynnöstä pikkuiselle vaippakakun, johon mummi oli hankkinut jo tarvikkeet valmiiksi. Lopulliseen kakkuseen tullee vielä lisää tarvikkeita, mutta tässä koottu kakku.


Pampers New Baby (3-6kg)-vaippoja
Autot-body
ensi hammasharja
Ainu-purulelu
Vauva-lehti

tiistai 9. maaliskuuta 2010

Jauheliha-minestronekeitto


Keittoa teki mieli pitkästä aikaa ja sittenpä löysinkin itseni keittelemästä italialaistyyppistä kasvissoppaa jauhelihalla höystettynä.



400g naudan paistijauhelihaa
2 porkkanaa
1 sipuli
6-7 herkkusientä
2tl kuivattua basilikaa
2 palaa sokeria
mustapippuria
1tlk (500g) paseerattua tomaattia
5rkl tomaattipyreetä
1l vettä
1 lihaliemikuutio
1 valkosipulinkynsi
1dl täysjyväminispagettia
(suolaa)
hieman persiljasilppua

Kuori ja pilko porkkanat sekä sipuli. Viipaloi herkkusienet.

Paahda jauheliha kattilassa. Lisää kasvikset ja jatka paahtamista, kunnes nesteet ovat haihtuneet. Mausta ja lisää paseerattu tomaatti, tomaattipyree, vesi sekä liemikuutio. Kun keitto poreilee kunnolla, lisää viipaloitu valkosipulinkynsi sekä minispagetti.

Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa hieman suolaa ja lopuksi persiljasilppua.

lauantai 6. maaliskuuta 2010

Kalavoileipäkakku (10)


Syntymäpäiväpöytään tuli tietenkin myös kalavoileipäkakku, joka on oma suosikkini!




arkipaahto (graham)
kasvisliemi

1. täyte:

kylmäsavulohta
kermaviiliä
maustamatonta tuorejuustoa
kapriksia
tilliä

2. täyte:

kananmunia
kevytmajoneesia
punasipulia
mustapippuria

päälle:

maustamatonta tuorejuustoa
kevytmajoneesia
kananmunia
kapriksia
tilliä

Lihavoileipäkakku (10)


Isämme (84v.) herkkua on voileipäkakut juhlapöydässä. Tein hänelle synttärikahville pari kakkua, joista tässä lihavoileipäkakku.




arkipaahto
kasvisliemi

1. täyte:

kinkkukuutiota
kermaviiliä
yrttituorejuustoa
purjoa
mustapippuria

2. täyte:

salamituorejuustoa
tuorekurkkua pieninä kuutioina

päälle:

salamituorejuustoa
kevytmajoneesia
rucolaa
cheddar-sulatejuustoa
rosé-pippuria

keskiviikko 3. maaliskuuta 2010

Porkkana-purjorisotto


Tämäkin idea uusimmasta Valio Kerma 1/2010-lehdestä. Eikä löydy näköjään Valion sivuilta, niin blääh pitää kirjoittaa se tähän :) Tosin nyt kirjaan sen niinkuin tein! Laitoin risottoon muuten koko pikarin pastajuustoraastetta ja hieman peitti risoton muita makuja, joten kirjaan tähän nyt ½ pikarillista, joka kyllä riittää antamaan juustoisuutta.

On muuten tosi hyvää ja kannattaa nähdä vaiva tehdä risotto oikealla tavalla eikä keittää riisiä kasvisliemessä kypsäksi, niinkuin alunperin ohjeessa neuvottiin. Sain myös hyvän syyn testata Valion uutustuotetta eli juustoa pikarissa.




2rkl rypsiöljyä
3dl risottoriisiä
7dl vettä
1 kasvisliemikuutio
2rkl voita
3 porkkanaa
pala purjoa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1prk (200g) creme fraichea
½ pikaria Valio pastajuustoraastetta

Kuullota riisiä öljyssä ja lisää vettä niin, että riisit aavistuksen peittyvät. Lisää kasvisliemikuutio tässä vaiheessa. Anna risoton kypsyä maltillisella lämmöllä, jotta riisi ehtii vetää nestettä itseensä.

Suikaloi purjo ja raasta kuoritut porkkanat samalla, kun lisäilet nestettä risottoon ja sekoittelet sitä. Kuullota kasviksia voissa ja mausta ripauksella suolaa sekä mustapippurilla.

Kun olet käyttänyt kaiken nesteen ja risotto on löysää, lisää kasvispaistos, creme fraiche sekä juustoraaste.

Nauti heti!

tiistai 2. maaliskuuta 2010

Maapähkinä-suklaamuffinssit


Olen syksystä saakka aina välillä miettinyt, mihin käyttäisin maapähkinävoita, kun kerran sitä ostin kokeiltavaksi. Tekemäni vanukas menetteli, leivän päällä se EI maistu meillä ainakaan.

Hankin taannoin Nigellan "How to be a Domestic Goddess"-kirjan, joka sisältää myös Snickers-maapähkinämuffinssien ohjeen. En ollut suunnitellut juuri nyt tekeväni muffinsseja, mutta teinpä kuitenkin, joten Snickers jäi pois, koska sitä ei ollut käytettävissä. Tilalle laitoin hieman suklaaruohetta ja tein kuorrutuksen muffinsseihin.

Muunsin kupit ja fahrenheitin deseiksi ja celsiuksiksi.



3dl vehnäjauhoja
6rkl sokeria
1½rkl leivinjauhetta
ripaus suolaa
6rkl maapähkinävoita
1dl sulatettua suolatonta voita
1 iso kananmuna
2dl maitoa
1dl suklaarouhetta
***
2dl vispikermaa
½dl kaakaotomusokeria
1rkl vaniljauutetta/-sokeria
1rs (200g) maustamatonta tuorejuustoa
suklaarakeita

Mittaa kuivat aineet kulhoon maapähkinävoin ja suklaarouheen kanssa. Sekoita yleiskoneella tai käsin murumaiseksi seokseksi. Sekoita keskenään nesteet ja sekoita kuiviin aineisiin varovasti. Jaa 10 isoon muffinssivuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 20-25 minuuttia.

Jäähdytä ja tee sillä aikaa kuorrute. Vaahdota kerma. Sekoita joukkoon muut aineet. Pursota reilusti muffinssien päälle ja koristele halutessasi esim. suklaarakeilla.

maanantai 1. maaliskuuta 2010

Quesadillat


Pannulla paahdettuja täytettyjä tortilloja iltapalaksi, nam! Samalla jännitystä Amazing Racen finaalissa :)




pari tortilla-lättyä
maustettua tomaattimurskaa
juustoa (emmental/mozzarella)
broilerin ohuen ohutta leikettä
persiljasilppua

Käytä mieluummin maustamatonta tomaattimurskaa, varsinkin jos laitat täytteeseen sekä juustoa että lihaa! Persiljasilpun tilalla voi käyttää ohuita sipulirenkaita tai jalopenoa. Meksikolaisittain quesadillasten kera voi tarjota quacamolea.