lauantai 31. lokakuuta 2009

Maksaa ja kermassa haudutettua sipulia


Tarjouksesta innostuin ostamaan valmiiksi viipaloitua maksaa. Hyviä viipaleita olikin kauppias leikannut ja kiitos tarjouksen, meillä pyhäinpäivän lounaaksi syötiin molempien harvinaista herkkua. Jaahas, milloinkahan olen viimeksi tehnyt maksaruokaa?! Yli vuosi sitten, koska yhtään postausta maksasta ole tehnyt blogiini :)

Totta puhuen ei maksasta niin montaa ruokalajia taida olla edes valmistaa eikä sitä pidäkään syödä kovin paljoa vai miten se nyt oli? Hmmm.. maksakastiketta, jauhemaksapihvejä, maksalaatikkoa tämän päiväisen evään lisäksi. Kaikki tosi herkullisia ruokia, siihenpä minun maksatuntemus tosin jääkin.


Tästä ruoasta ei ole nyt tarkkoja ainesmääriä, koska mitat ovat silmämääräisiä, kuten yleensäkin, kun kokkaan... Reseptien kirjoittelu on aina oma haasteensa :)



300-400g viipaloitua naudanmaksaa
n. 1dl vehnäjauhoa
suolaa
valkopippuria
voita paistamiseen
***
3 sipulia
voita maun mukaan
1dl kermaa
1dl vettä
suolaa

Sekoita suola ja valkopippuri vehnäjauhoon ja jauhota maksaviipaleet molemmin puolin ennenkuin lisäät paistinpannulla voissa paistumaan. Paista kevyesti molemmin puolin ja siirrä matalaan uunivuokaan.

Leikkaa sipulit renkaiksi ja paista voissa pannulla. Lisää kerma ja vesi, anna hautua hetki. Lisää lopuksi suola ja kaada haudutettu sipuli maksapalojen päälle. Laita uuniin 100 asteeseen siksi aikaa, kun keität perunat.

Tarjoa keitettyjen perunoiden, puolukoiden ja vaikka kaaliraasteen kera!

Tyrni-valkosuklaakakku


Sisko pyysi tekemään rotina-viemiseksi tyrni-juustokakun. Toivottavasti maistui! :)




170g kaurakeksejä
75g voita

5 liivatelehteä
2½dl kuohukermaa
1pkt maustamatonta tuorejuustoa
1dl tomusokeria
1 valkosuklaalevy
1dl tyrnimehua (vajaa 1dl tyrnejä+½dl vettä)


Sulata voi mikrossa tai kasarissa liedellä. Hienonna keksit muruksi ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele leivinpaperoidun Ø 20cm irtopohjavuoan pohjalle. Laita kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Sulata valkosuklaa varovasti mikrossa (n. 30sek kerrallaan). Kiehauta tyrnit ja painele niitä varovasti kauhalla rikki. Siivilöi ja paseeraa tyrnit siivilän läpi. Kuumenna uudelleen ja sekoita joukkoon pehmenneet liivatelehdet.

Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon tuorejuusto, tomusokeri sekä sulatettu valkosuklaa. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Lisää lopuksi ohuena nauhana tyrni-liivateseos. Sekoita vielä hyvin ja kaada sitten keksipohjan päälle. Hyydytä yön yli kylmässä.

Koristelin tämän kakun koristegeelillä, sokerimassakukkasin ja sokerihelmin, mutta voit koristella sen myös vaikka valkosuklaalastuilla ja tyrneillä tms.


keskiviikko 28. lokakuuta 2009

Tonnikala-couscoussalaatti


Lounassalaatiksi valmistin tällaisen mielestäni maukkaan ja monipuolisen salaatin. Alkuperäinen ohje Abban mainoksesta, jota olen muokannut.

Salaatti kehoitetaan tarjoamaan lämpimänä, mutta maistuu kylmänä aivan yhtä hyvälle, ellei paremmallekin! Tämä salaatti sopii varmasti myös buffet-tarjoiluun mainiosti!



3-4rkl oliiviöljyä
1 punainen paprika
1 punasipuli
1 pieni munakoiso
½tl chilirouhetta
250g täysjyväcouscousia
5dl kanalientä (esim. 5dl vettä+1 kanaliemikuutio)
2prk tonnikalapaloja vedessä
1dl kalamata-oliiveja
(suolaa)
mustapippuria
persiljasilppua


Pilko paprika, munakoiso sekä sipuli pieniksi kuutioiksi ja kuullota oliiviöljyssä. Lisää couscous ja kaada päälle kuuma kanaliemi. Anna couscousin turvota muutama minuutti.

Valuta tonnikaloista ylimääräinen neste pois ja lisää oliivien kanssa joukkoon. Mausta mustapippurilla ja tarvittaessa ripauksella suolaa. Lisää viimeiseksi persiljasilppu.

tiistai 27. lokakuuta 2009

Kreativ blogger ja paljastuksia?!


Sain tunnustuksen
Keltaisen keittiön Martinalta! Kiitosta vaan, kun tällaisen haasteen heitit ;)

Tässä hieno plakaatti


Ja näiden ohjeiden mukaan pitäisi toimia:

1. ja 2. Kopioi kuva ja liitä blogiisi.
3. Laita linkki keneltä sait tunnustuksen.
4. Kerro seitsemän asiaa itsestäsi, mitä muut eivät vielä tiedä.
5. Anna tunnustus seitsemälle.
6. Linkitä nämä blogissasi.


En lupaa mitään paljastuksia, joten poistin aiemmin postaamaani listauksen ;) Ja olen sitten vielä sen verran tylsä, etten haasta ketään toista bloggaajaa. Tämä on jo kiertänytkin aika monessa blogissa, huomasin.

Makkarasoppa


Nopea arkikeitto ja miehen herkkua! Käytin keittoon pakastejuureksia, vaikka vannoinkin jo, etten niitä käytä, kiitos viimeaikaisten lehtiotsikoiden... No, nämä keittoperunat ja -juurekset oli jo pakastimeen aiemmin hankittu. Tästä lähtien kuitenkin yritän valmispakasteita välttää mahdollisimman pitkälle, vaikka kuinka näppäriä varsinkin näin arkena käytössä ovatkin! Nähtäväksi jää, kuinka hyvin tässä onnistun :)



1½l vettä
2 lihaliemikuutiota
8-10 maustepippuria
2pss keittojuureksia
1pss keittoperunaa
2rkl voita
1 sipuli
1pkt lenkkimakkaraa
mustapippuria
(suolaa)
persijasilppua


Lämmitä vesi kiehuvaksi ja lisää liemikuutiot, maustepippurit sekä keittojuurekset. Anna kiehua hetki ja paista sillä aikaa silputtu sipuli sekä pilkottu makkara paistinpannulla voissa. Lisää hieman mustapippuria joukkoon.

Lisää keittoperunat sekä makkara-sipuliseos keittoon ja anna hautua 10-15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Sammuta liesi ja lisää viimeiseksi joukkoon reilusti silputtua persiljaa.

maanantai 26. lokakuuta 2009

Sinisen hetken broileripiirakka


Kehittelin taas hieman erilaisen broileripiirakan, johon sinisen leiman tuo Koskenlaskija sinihome-sulatejuusto. Pohjan tein tuorejuustoon ja loraukseen öljyä. Mukavanmakuinen piirakka tulikin :)



pohja:

2dl vehnäjauhoja
2rkl pellavansiemenrouhetta
½tl aromisuolaa
100g maustamatonta tuorejuustoa
1-2rkl rypsiöljyä
3rkl kylmää vettä

täyte:

2dl ruokakermaa (15%)
150g koskenlaskija (sinihome)-sulatejuustoa
2-3dl broilerikuutioita
1 punainen suippopaprika
1prk ananaspaloja
mustapippuria
ripaus suolaa
2 kananmunaa

Nypi tuorejuusto ja öljy kuiviin aineisiin murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja tee taikinaksi. Kauli tai painele käsin taikina piirakkavuoan pohjalle.

Sulata teflonkasarissa koskenlaskija miedolla lämmöllä ruokakermaan. Lisää broilerikuutiot (joko valmiita paahdettuja kaupasta tai paahda itse fileitä uunissa ja kuutioi), 2/3 osaa suikaloitua paprikaa ja ananaspalat. Mausta ja sekoita hyvin niin, että juusto on sulanut ruokakerman ja ainesten sekaan. Nosta kasari jäähtymään.

Sekoita täytteen joukkoon kananmunat ja levitä täyte pohjalle. Ripottele päälle loput suippopaprikasta leikatut siivut. Paista uunin keskitasolla 200-225 asteessa 30 minuuttia.

sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Banaani-juustopiirakka


Maku 5/09-lehdestä otettu ohje, jolla tuli "terveellisen" makuista piirakkaa :)



pohja:

150g voita
2dl tattarijauhoja
2dl kaurahiutaleita
1rkl hunajaa

täyte:

2 banaania
4dl raejuustoa
2dl kermaviiliä
1-2rkl hunajaa
2tl vaniljasokeria
2-3rkl ohrakasta


Sekoita pohjan ainekset keskenään ja painele taikina tasaisesti piirakkavuoan pohjalle. Esipaista pohjaa 10 minuuttia uunissa (200 asteessa).

Leikkaa banaanit ohuiksi viipaleiksi. Lado viipaleet esipaistetun pohjataikinan päälle.

Sekoita täytteen ainekset keskenään ja kaada seos banaanien päälle.

Paista 200 asteisessa uunissa kauniin väriseksi, noin 30 minuuttia.

HUOM! Minä paistoin ainakin 40 minuuttia. Käytin Ingmanin raejuustoa ja jäi rakeinen suutuntuma. Olisikohan esim. Keso sulanut paremmin?

Pähkinä-kaakaoleivät


Tuliaisiksi kyläilyreissulle tein näitä lapsuuden joulumuistot mieleen tuovia pikkuleipäsiä. Tämäntapaisia leivonnaisia setä tarjosi aina joulunaikaan teen kanssa! *sniif* Ohje on Valion.



150g voita
1½dl sokeria
1 muna
2½dl vehnäjauhoja
1½dl hasselpähkinärouhetta
3rkl kaakaojauhetta
1rkl vaniljasokeria

koristeluun

kokonaisia hasselpähkinöitä

Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää muna hyvin vatkaten. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita vaahdon joukkoon.

Muotoile taikinasta jauhotetulla alustalla kaksi halkaisijaltaan 4 cm:n tankoa. Kääri tangot kelmuun tai leivinpaperiin ja pane jääkaappiin kovettumaan.

Leikkaa tangot noin 1 cm:n viipaleiksi ja nosta ne leivinpaperille pellille. Koristele hasselpähkinöillä. Paista 200 asteessa 10-12 min.

lauantai 24. lokakuuta 2009

Tomaatti-broilerinuudeli


Tällaisen nuudelihässäkän kehittelin lauantain ilta-ateriaksi. Ja jäipä siitä vielä mulle yksi lounasruoka-annoskin viikolle.

Alunperin tähän meinasin laittaa kookosmaitoa, mutta en sitä Lidlistä löytänyt, jossa käytiin vielä nopeasti ennen kuutta. Mukaan tarttui purkki smetanaa :) Tämän voi kyllä ohentaa vedelläkin, jos mielii ruoasta vielä vähäkalorisemman.




reilusti vettä+suolaa
3kpl munanuudelikerää (esim. Blue Dragon)
1-2rkl (oliivi)öljyä
2rkl mietoa currytahnaa (Rajah)
1 sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
n. 300g broileria (maustamaton) suikaleina
5-6 tomaattia
mustapippuria
suolaa
1prk (2dl) smetanaa tai 1 pieni prk kookosmaitoa/-kermaa

Pehmennä munanuudelit runsaassa vedessä wokissa ja valuta sitten siivilässä.

Laita öljyä kuumenemaan ja lisää mukaan currytahna. Kuullota hienonnettua sipulia ja valkosipulia hetki ja lisää sitten suikaloitu broileri paistumaan.

Kuutioi tomaatit reiluiksi paloiksi ja lisää wokkiin. Mausta. Anna kiehua hetken aikaa. Lisää lopuksi smetana/kookosmaito tai -kerma. Sekoita hyvin ja maista.

Sekoita joukkoon nuudelit ja tarjoa heti.

perjantai 23. lokakuuta 2009

Peperonatakeitto


Nopea ja maistuva arkikeitto, vaikka kyllä tämän kelpuuttaisin vaikka viikonloppulounaallekin. Herkullista! Ohje löytyy Valion nettisivulta sekä Valio Kerma 1/09-lehdestä.




100g chorizo-makkaraa
3 paprikaa (keltainen, punainen, vihreä)
1l tomaattimehua
3rkl tomaattipyreetä
1½ kasvisliemikuutiota
1rkl basilikaa
2 palaa sokeria
1rs (200g) valkosipuli-yrttituorejuustoa
½dl makeaa chilikastiketta


Kuutioi makkara aivan pieniksi kuutioiksi. Ruskista ne kevyesti kattilassa. Lisää joukkoon kuutioidut paprikat. Anna kypsyä hetki. Lisää tomaattimehu, -pyree ja liemikuutiot. Mausta.

Anna kiehua hetki. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja chilikastike.

torstai 22. lokakuuta 2009

Raejuusto-kasvispihvit


Lounasruokaa valmistelin näin iltapuhteena.
Resepti on Valion tuottamasta Kodin ruokavuosi syksy 1999-lehdestä. Nam, maistui hyvältä, pitihän paistajan yksi (pieni!) maistaa :)

Sorry, että kasvispihvit näyttävät liki palaneilta, mutta ei ne oikeasti ole. Rapea pinta ja ihanan pehmeitä sisältä :)




2 munaa
1dl maitoa
2dl hienoksi raastettua porkkanaa
1dl hienoksi raastettua selleriä tai palsternakkaa
1dl hienonnettua purjoa
200g raejuustoa
1-2 valkosipulin kynttä hienonnettuna
½tl suolaa
ripaus valkopippuria
1dl vehnäjauhoja
½dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

voita paistamiseen

Vatkaa munien rakenne rikki. Lisää kaikki muut ainekset. Sekoita hyvin. Anna taikinan turvota ennen paistamista noin puoli tuntia. Paista esim. ohukaispannulla miedolla lämmöllä ohuehkoja pihvejä.

Tarjoa sokeroidun puolukkasurvoksen kera.

tiistai 20. lokakuuta 2009

Suklaa-sitruunakakku


Tein aamulla valmiiksi tällaisen kakun, kun kutsuin itseni siskolle illalla käymään. Toivottavasti maistuu myöhemminkin, ainakin nyt maistui mukavasti suklaiselle ja sitruunaisellekin. :)

Peruskakkupohjaan sekoitin mauksi suklaarouhetta ja espanjalaista sitruunamarmeladia. Paistoin kakun viime viikolla ostamassasi vuoassa. Tulipahan sekin testattua samalla :) vaikka paistoaika olikin paljon pidempi!



200g voita
2½dl sokeria
3 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1prk (150g) ranskankermaa
2dl suklaarouhetta
3rkl sitruunamarmeladia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää osa jauhoista ja ranskankerma taikinaan. Sekoita joukkoon loput jauhot sekä suklaarouhe.

Kaada puolet taikinasta voideltuun ja jauhotettuun 1½ litran vuokaan. Levitä sitruunamarmeladia kakkutaikinan päälle ja painele myös hieman taikinan sekaan. Lisää lopputaikina päälle ja tasoita pinta. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti, jos paistat kakun rengasvuoassa. Mikäli paistat kakun tasapohjaisessa vuoassa, paistoaika on reilun tunnin. Kokeile puutikulla kypsyyttä.

Kumoa kakku hieman jäähtyneenä.


HUOM! Kakku jää aavistuksen pehmeäksi keskeltä marmeladin takia.

maanantai 19. lokakuuta 2009

Tomaatti-vuohenjuustoenchiladat


Valion Kerma 1/09-lehden ohjetta hieman mukaellen tein sunnuntai-illan palaa (ja muutaman toisenkin illan varmaan). Helppo ja nopea illanistujaisiinkin! Tosi herkullisia enchiladoja, nam :)




500 g paistijauhelihaa
1 keskikokoinen sipuli
½tl chilirouhetta
1 valkosipulin kynsi
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa
1 tlk (420 g) valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
ripaus (savu)suolaa
1-2rkl oliiviöljyä
1 pkt (8 kpl) vehnätortilloja

kuorrutus

150 g emmental-raastetta
1 prk (2,5 dl) tomaatti-vuohenjuusto-ruokakermaa


Silppua sipuli. Paista jauheliha ja sipuli paistokasarissa. Mausta chilirouheella sekä hienonnetulla valkosipulin kynnellä. Lisää tomaattimurska ja pavut liemineen. Anna kiehua hiljalleen, kunnes seos sakenee. Tarkista maku, lisää tarvittaessa ripaus suolaa. Jäähdytä hieman.

Jaa seos tortilloille ja kääri ne rulliksi. Nosta rullat öljyttyyn isoon uunivuokaan. Ripottele pinnalle juustoraaste ja kaada vielä päälle ruokakerma. Paista 200 asteessa 20 minuuttia.

sunnuntai 18. lokakuuta 2009

Kaalilaatikko


Tätä herkkua on tehnyt mieli jo pitkään ja tarvikkeetkin siihen hommattuna odottivat vain valmistusta. Ja helpostihan kaalilaatikko kuitenkin syntyy, kypsennysaikaa vain on varattava reilusti. Mitä kauemmin sitä jaksat uunissa pitää, sitä makeampaa ja herkullisempaa laatikosta tulee.

Meillä kotona ei kaalilaatikkoon ole koskaan laitettu maitoa tai kermaa, vain perusmausteet, muutama voinokare ja siirappia. Ihan perinteisen kaalilaatikon Sirkka-äitimme tapaan siis tein. En mittaa aineksia tarkasti, tuskin äitikään, joten seuraavat ainesmäärät ohjeelliset.




n. 2kg keräkaalta
2rkl suolaa
2rkl voita
1rs (750g) naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
1tl valkopippuria
1½dl puuroriisiä
5dl vettä
voinokareita maun mukaan
vähintään 1dl tummaa siirappia


Silppua kaali suht pieneksi silpuksi isoon muovi- tai metallikulhoon. Lisää suola ja nyrkkeile tai survo puusurvimella kaali pehmeäksi. Sulata voita pannulla ja laita jauheliha ruskistumaan. Silppua sipuli joukkoon ja paista kypsäksi. Mausta valkopippurilla.

Laita ison (useamman litran vetoisen) vuoan pohjalle ensin kerros kaalta, sitten puolet paistetusta jauhelihasta ja ripottele päälle puolet puuroriisistä. Sitten jälleen kerros kaalta ja täytteet. Päälle kaalikerros ja puolisen litraa vettä, jonka voi hyvin lämmittää pannulla kuumaksi. Päälle vielä muutama voinokare ja reilusti siirappia.

Laita laatikko uunin keskitasolle 225 asteeseen puoleksi tunniksi. Sen jälkeen painele laatikkoa kevyesti ja alenna uuninlämpö 175 asteeseen. Siirrä laatikko muhimaan uunin alatasolle kahdeksi ja puoleksi tunniksi. Käy välillä tarkistamassa paistotilanne ja lisää siirappia halutessasi. Loppuvaiheessa voit laittaa laatikon päälle folion, jollet halua tummaa pintaa laatikolle. Se kyllä on tosin osa kaalilaatikon herkullisuutta!



Tarjoa siltään juustonäkkärin ja piimän kera. Lisäksi sopii myös puolukka- tai mustaviinimarjahillo.

perjantai 16. lokakuuta 2009

Karpalo-toffeekakku


Sukulaisvieraisille vein tuliaisena banoffeen tapaisen toffee-unelman :D Puolukasta meinasin ensin tehdä, mutta on kait se uskottava, ettei meillä niitä ole ja niitä saa sitten isänpäiväreissulla kotikotoa. Uskon kuitenkin, että karpalo sopii tähän puolukan lailla.

Näin jälkikirjoituksena voin mainita, että karpalot sopivat todella hyvin tähän kakkuun ja siitä tykättiin! :D Olipa mukava kyläreissu!




200g digestive-keksejä
100g voita

1prk (397g) kondensoitua maitoa
1-1½dl karpaloita
1prk (2dl) vispikermaa
2tl vaniljasokeria

Keitä maitotiiviste ensin toffeeksi miedolla lämmöllä runsaassa vedessä. Vettä tulee olla liki tölkin reunoja myöten.

Tee pohja murskaamalla keksit muruiksi ja sekoittamalla sulatettu voi keksimuruihin. Painele pienen leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Anna kovettua jääkaapissa siihen saakka, kunnes toffee on valmista ja hieman jäähtynyt.

Levitä jäähtynyt toffee kakkupohjalle. Lisää karpaloita toffeen päälle ja päällimmäiseksi vaniljasokerilla maustettu kermavaahto. Koristele muutamilla karpaloilla.

keskiviikko 14. lokakuuta 2009

Arki-illan juhlallisempi kattaus


Meillä tuli tänään täyteen virallista yhteistä polkua seitsemän vuotta, pari päivää sitten 10 vuotta tapaamisestamme! Mies yllätti seitsemällä mahtavalla, isolla punaisella ruusulla ja minä pihviaterialla :) Ihan kynttiläillallista ei ollut, mutta auringonlaskun illallinen kuiteski! :D


Tein meille ruohosipuli-vuohenjuustotuorejuustoperunoita, pippuripihvit, tomaattia balsamicosiirapilla höystettynä punaviinin kera. Jälkkäriksi kahvin kanssa croissantvanukasta :)



Suklainen maapähkinä-croissantvanukas


Huh, mikä nimihirviö... Englanniksi kuulostaisi paljon sujuvammalta. Alkunsa tämä kokeilu sai Rachael Ray:n ohjelmasta, jossa hän teki jälkkäriksi leipävanukkaan croissanteista. Ja tuli siihen maapähkinävoitakin. Reseptiä en löytänyt hänen kotisivustoltaan, joten sovelsin itse. Jaa, miksikö tätä yleensä piti edes kokeilla?!

Ensiksikään en ole ikinä maistanutkaan maapähkinävoita. En tosin tunne hirveästi menettäneenikään asian suhteen näin jälkikäteen ajatellen. Toiseksi en ole koskaan kokeillut leipävanukasta, jota maalimalla tarjotaan jälkiruokana. Nyt tuli sekin kokeiltua ja liki omin neuvoin...



1pkt (4kpl) croissanteja (Lidl)
3rkl maapähkinävoita
3 kananmunaa
4dl rasvatonta maitoa
4rkl kaakaotomusokeria



Revi croissantit palasiksi uunivuokaan. Sekoita muut ainekset hyvin keskenään sekaisin. Kaada seos croissantien päälle kauttaaltaan. Painele hieman lusikalla, ettei yhtään leivonnaista jää kuivaksi. Paista 175 asteessa uunin alaosassa noin 30 minuuttia. Ripottele päälle vielä hieman kaakaotomusokeria.

Tarjoa vanukkaan kanssa vaikka vadelma- tai kirsikkahilloa ja kermavaahtoa, jos tahdot.

Ruohosipuli-vuohenjuustoperunat


Päätin tehdä miehelle yllätyspäivällisen. Tarjosin lisäkkeeksi Chavrouxin ruohosipuli-vuohenjuusto-tuorejuustolla höystettyä uuniperunaa. Tämä tuorejuusto sopisi varmasti myös hieman kerman kanssa sekoitettuna uunijuureksille kastikkeeksi. Oli tosi mukavan makuinen eikä rasvaakaan kuin 13%.



½pss (500g) perunasuikaleita
muutama nokare voita
1pkt Chavroux ruohosipuli-vuohenjuusto-tuorejuustoa
mustapippuria
ripaus suolaa

Laita ainekset kerroksittain uunivuokaan ja paista 200 asteessa uunin alatasolla 1½ tuntia.

tiistai 13. lokakuuta 2009

Hernekeitto


Elämäni ensimmäinen hernekeitto valmistui tänään! :) Saavutus sekin. Äiti ohjeisti keiton valmistukseen ja tulikin makoisa keitto, hyvää... Häneltä myös idea keiton lihan valintaan: valmis karjalanpaistiliha!




1pkt (700g) karjalanpaistilihaa
1pss (500g) kuivattuja herneitä
1 isohko sipuli
10-15 maustepippuria
4-4½l kylmää vettä
1rkl meiramia
suolaa

Huuhtele karjalanpaistiliha kylmällä vedellä siivilässä, jotta mahdollinen veri huuhtoutuu pois. Laita sitten liha kattilan pohjalle, päälle myös nopeasti huuhdellut herneet, silputtu sipuli ja maustepippurit. Lisää kylmä vesi ja laita liesi kuumenemaan. Kun keitto alkaa kiehua, poista vielä mahdollinen kudosneste puulastalla ja sekoita. Anna keiton poreillen kiehua kannen alla ainakin kolme tuntia ja hautua vielä miedoimmalla lämmöllä tunnin verran, kunnes herneet ovat aivan kypsiä ja keitto sakeutunut. Lisää meirami kahden tunnin jälkeen ja suola aivan viimeiseksi.

HUOM! Voit käyttää keittolihaksi perinteistä possun lapaa taikka possunjauhelihaakin. Karjalanpaistiliha on siitä mukava käyttää, ettei lihaa tarvitse erikseen pilkkoa ja lihapalat ovat reilun kokoisia.

maanantai 12. lokakuuta 2009

Bolognesevuoka


Näissä merkeissä avautui meidän ruokaviikkomme. Vanhaa Jamien keittiössä-jaksoa katsoessani alkoi tehdä mieli bolognese-kastiketta, mutta sitten päätinkin tehdä koko ruoan vuokaan! :) Helppotekoinen eikä tiskiäkään synny kovin paljoa. Ja räntäsateen yltyessä ulkona tämä ruoka lämmittää kivasti, ja tuo häivähdyksenomaisesti kesäisen auringonpaisteen mieleen.




2-3dl torino tumma minispagettia
runsaasti vettä & suola
1rs (750g) naudan paistijauhelihaa
1 isohko sipuli
2 valkosipulin kynttä
1rkl kapriksia
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
1-2rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
1prk kuorittuja tomaatteja
1prk vettä
5rkl tomaattipyreetä
3 sokeripalaa
1-2rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria myllystä
suolaa
1tl timjamia
1rkl basilikaa
***
1dl juustoraastetta

Keitä minispagetti kypsäksi väljässä suolatussa vedessä. Valuta pasta ja laita kattilaan jauheliha paistumaan. Lisää silputtu sipuli, valkosipulin kynnet sekä aurinkokuivatut tomaatit kapristen kanssa kattilaan. Sekoita. Lisää tomaattipyree sekä kuoritut tomaatit, huuhtele tölkki ja lisää vesi kattilaan. Mausta balsamiviinietikalla, mustapippurilla, suolalla ja timjamilla. Anna hautua poreillen kymmenisen minuuttia. Lisää lopuksi kuivattu tai tuore silputtu basilika.

Sekoita joukkoon keitetty minispagetti ja kaada uunivuokaan. Ripottele päälle juustoraaste. Paista 225 asteessa noin 30 minuuttia.


Hasselpähkinäleivät


En sentään alkanut vaivaamaan leipätaikinaa, vaan pikkuleivistä on kysymys. Pikkuleipiä tulee tehtyä harvemmin ja näillä ajattelin ilahduttaa hoitovapaalla olevaa työkaveriani, kun menen käymään kylässä :)

Marions Kochbuch-nimiseltä nettisivustolta olen ottanut tämän ohjeen. Sieltä löytyy erilaisia ruokia ja leivonnaisia saksaksi.


300g vehnäjauhoja
100g tomusokeria
2tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
200g voita
1 kananmuna
100g hasselpähkinöitä
150g suklaata

Sekoita kuivat aineet kulhossa ja nypi aavistuksen pehmennyt voi niihin. Lisää kananmuna ja vaivaa sileäksi. Vaivaa lopuksi taikinaan kokonaiset hasselpähkinät. Voit käyttää hieman vehnäjauhoa apuna, mikäli taikina tarttuu vielä kulhon reunoihin.

Muotoile taikinasta noin 40cm pitkä, hieman kulmikas tanko ja kääri se tuorekelmuun. Anna vetäytyä ja kovettua vähintään tunti kylmässä.

Leikkaa terävällä veitsellä taikinatangosta noin 1cm levyisiä paloja ja paista ne 175 asteessa uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Leivät alkavat olla kypsiä, kun ne ovat reunoilta kullanruskeita. Anna jäähtyä.

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa ja kasta hasselpähkinäleipää siinä. Anna kovettua esim. leivinpaperin päällä. Pakkaa pikkuleipärasiaan, jossa säilyvät rapeina.

HUOM! Ohjeen mukaan leipiä tulee noin 30, mutta leikkasin ehkä ohuempia paloja, kun sain melkein tuplamäärän. Lisäksi laitoin taikinan kahtia ja käärin kahteen eri kelmuun noin 20cm pitkiksi pötköiksi.

sunnuntai 11. lokakuuta 2009

Keitto paahdetuista paprikoista


Idean aurinkoisen syyssunnuntain lounasruoaksi innoitti miehen kanssa viikolla käymäni keskustelu lounasravintolan "paahdetusta paprikakeitosta". Miehen mukaan se oli mautonta ja vetistä eikä siis vastannut mielikuvaa paahdetuista paprikoista valmistettua keittoa. Tämä puolestaan oli kuulemma ainakin sata kertaa parempaa tai siis ei edes voinut verrata vedellä jatkettuun lounaskeittoon. Nam ja kiits :) vaikka keiton valmistus vie tovin aikaa, oli se vaivan arvoista!

Tästä riittää kahdelle lounaaksi tai neljälle alkupalakeitoksi.



4 punaista paprikaa
2 keskikokoista sipulia
4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
pari hyppysellistä savusuolaa
½l vettä
1 kanaliemikuutio
½tl chilirouhetta
pari rouhaisua mustapippuria myllystä
(½dl kuohukermaa)
***
kruntonkeja tai manchego-juustoa lastuina


Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Valuta hieman oliiviöljyä uunipannun pohjalle. Kuori sipulit ja valkosipulin kynnet. Halkaise sipulit, valkosipulit saa jäädä kokonaisiksi, ja laita pannuun. Huuhtele ja poista paprikoista kannat sekä siemenet. Laita ne myös uunipannuun. Ripottele päälle savusuolaa ja laita uuniin paahtumaan 30 minuutiksi. Tämän jälkeen käännä pannu, nosta lämpötila 250 asteeseen ja laita kasvikset vielä 15 minuutiksi uuniin. Ota pannu sitten pois uunista ja anna vetäytyä leivinpaperin alla 10-15 minuuttia.

Nosta sipulit ja valkosipulit kattilaan ja poista paprikoista kuoret huolellisesti. Huuhtele uunipannu vedellä ja lisää sitten kasvisten sekaan. Nosta liedelle ja mausta! Anna poreilla jonkin aikaa niin, että kanaliemikuutio liukenee ja maut tasaantuvat. Soseuta sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää halutessasi hieman kuohukermaa.

Tarjoa krutonkien taikka esim. manchego-juustosta vuoltavien lastujen kera kuumana.

HUOM! Chilirouheen sijaan voi uunissa paahtaa myös 1-2 punaista chilipalkoa, jo(i)sta poistetaan kuori, sekä halutessasi siemenet, kuten paprikoista eli paahtamisen jälkeen.

lauantai 10. lokakuuta 2009

Juustokeksit


Kirjoitinkin tuossa vasta, kuinka vuosia kaapin kätköissä olleet keitto- ja reseptikirjani näkivät päivänvalon. Niitä olen nyt ahkerasti selaillut ja pari unohduksissa ollutta Valion reseptikirjastakin olen löytänyt :) Niistä Juusto - Syö, nauti ja elä!-kirjasesta löytyi näiden juustokeksien ohje.

Ohjeen mukaan taikinasta tulee noin 65kpl keksejä, mikäli muotti on halkaisijaltaan n. 4cm. Päätin kuitenkin vielä lisätä juustoisuutta täyttämällä keksit, joten käytin joskus Tupperware-kutsuilta saamaani muottia, olisiko halkaisija 2cm?, jolloin keksejä koko taikinasta tulee ainakin 160! Keksit täytin Valion Viola-uutuudella Afrikan paprika.

Vein näitä sukulaisvisiitille tuliaisiksi ja hyvin tekivät kauppansa :) Kannattaa siis joskus laittaa suut suolaisiksikin ;)




150g voita
2½dl vehnäjauhoja
½tl paprikajauhetta
¼tl cayennepippuria
¼tl suolaa
150g emmental-raastetta
½dl kuohukermaa


Sekoita ainekset tasaiseksi taikinaksi. Kauli taikina ohueksi levyksi (hyvin jauhotetulla alustalla) ja ota siitä haluamasi kokoisella muotilla kakkuja.

Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes keksit ovat kauniin ruskeita.

perjantai 9. lokakuuta 2009

Kipparin kasvispasta


Miehen teki mieli jotain pastaa, kun kerroin, että vuorossa olisi jääkaapin tyhjennys. Eli tähteitä oli tarjolla. Noh, päätin tehdä sitten hyvin ja laitoin tällaista pastaa muiden höppeiden lisäksi.

Pastasta tuli hieman miilunpolttajan pastan tyylinen, kun laitoin siihen ruokakermaa ja kananmunan. Oli kyllä hyvää, mutta paprika olisi voinut olla paahdettua. Hieman kuoriosat häiritsi... Seuraavalla kerralla sitten :)



2dl jyvämakaronia
runsaasti vettä&suola
½ purjoa
2 sellerin vartta
1 punainen paprika
1rkl voita
1rkl oliiviöljyä
1dl vettä (pastan keitinvettä)
maldon-suolaa
mustapippuria
1prk Kippari-ruokakermaa
1 kananmuna


Laita pasta kiehumaan runsaaseen veteen, johon olet lisännyt suolaa. Sillä aikaa suikaloi purjo ohuiksi renkaiksi, pilko varsiselleri sekä paprika pieniksi kuutioiksi. (Jos haluat, paahda paprikaa noin 15-20 minuuttia uunissa, jolloin saat kuoren pois)

Kun pasta on kypsää, ota ensin talteen desin verran keitinlientä. Sitten siivilöi pasta. Laita kattilaan voita ja oliiviöljyä (rypsiöljykin käy) sekä kasvikset. Kuullota kasviksia koko ajan sekoitellen, älä ruskista. Lisää vesi ja anna hautua noin 10 minuuttia.

Lisää pasta kasvisseokseen kattilaan. Mausta mustapippurilla ja sormisuolalla. Sekoita ruokakerma ja kananmuna. Ota pastakattila pois liedeltä ja lisää kerma-munaseos pastan sekaan hyvin sekoittaen.

Tarjoa Kipparin kasvispastaa yksin pääruokana tai sitten vaikka lohimedaljongin taikka pihvin kera.

torstai 8. lokakuuta 2009

Rapeat eväsnyytit ja blogin 1-vuotissynttärit


Siitä on tasan vuosi, kun tämä blogi avasi oven ruoka- ja leivontamaailmaani. Monta päivitystä takana ja uskomattoman monta vierailijaakin käynyt tutustumassa tekeleisiini. Kiitos kaikille! :D


Olen pikkuhiljaa järjestellyt keittiötä ja kaappeja. Kaikki reseptikirjat siirtyvät työhuoneen kirjahyllyyn. Luultavasti nyt tulee välillä niitäkin vilkaistua, kun ovat pölyttyneet kaapin perillä tässä kodissa. Eikähän me tässä olla asuttukaan kuin seitsemän vuotta - vasta! ;)

No, joka tapauksessa kirjojen joukosta löytyi joskus 90-luvulla hetken aikaa keräämäni Herkullista Hetkessä-reseptikorttisarja. Sarja ei todellakaan ole täydellinen, koska uskoisin kyllästyneeni ohjeiden kädestä pitäen-tyyliin... Keräämieni korttien joukosta bongasin kuitenkin mielenkiintoisen ohjeen nimeltä hampurilaisnyytit. Muokkasin ohjetta niin, että korvasin osan jauhoista ruisjauhoilla ja kun meillä oli vielä jäljellä poronjauhelihapihvejä, joten käytin niitä tähän. Nimesin nyyttini uudelleen.

Näistä sain mukavasti blogini ensimmäisten synttärien leivonnaisen, ja tuppasinpa siipallekin nyytin reppuun välipalaksi! :)



pohjataikina:

25g hiivaa
2dl maitoa
½tl suolaa
2rkl öljyä
2dl ruisjauhoja
3-4dlvehnäjauhoja

täyte:

8kpl esim. poronjauhelihapihvejä
8tl sinappia
2 tomaattia
8 juustoviipaletta tai n. 100g juustoraastetta

voitelu ja koristelu:

1 kananmuna
esim. seesaminsiemeniä, paahdettua sipulirouhetta,
unikonsiemeniä tai yrttimaustetta

Murenna hiiva kulhoon. Kuumenna maito kädenlämpöiseksi. Kaada tilkka maitoa hiivan päälle ja sekoita, kunnes hiiva liukenee. Lisää loppu maito, suola, öljy ja melkein kaikki jauhot. Alusta taikina hyvin ja kohota sitä noin 30 minuuttia.

Nosta taikina jauhotetulle leivinpöydälle ja vaivaa tarvittaessa loput jauhot joukkoon. Jaa taikina kahdeksaan osaan. Leivo osat ensin pyöreiksi pulliksi. Kaaviloi tai taputtele pullat levyiksi, joiden sisään pihvi mahtuu kunnolla.

Voitele jokainen levy sinapilla. Nosta tomaatti- ja juustoviipale sekä pihvi levyn päälle. Taita taikina paketiksi ainesten päälle. Nosta paketit leivinpaperille pellille. HUOM! Laita saumapuoli alle!

Voitele munalla ja ripota esim. seesaminsiemeniä pinnalle. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 20-25 minuuttia.


keskiviikko 7. lokakuuta 2009

Olutpossupata


Tämmönen oma viritelmä, joka onnistuikin tosi hyvin ja maistui sunnuntaipäivällisellä.

Arvoin kokonainen neilikka kädessäni, laitanko vai enkö.. En sitten laittanut. Muutenkin mietin, miten lihan valmistaisin, kokonaisena fileenä vaiko paloiksi leikattuna. Päädyin sitten leikkaamaan lihan viipaleiksi, leivitin ne, esipaistoin jne. Tässä ohje.





1kg porsaan ulkofilettä
1dl vehnäjauhoja
1-2tl suolaa
voita&öljyä paistamiseen
1pss (n. 20kpl) salottisipuleita
2tl viherpippuria
2tl korianterinsiemeniä
1-2 laakerinlehteä
1pll esim. Koff I
suolaa

Leikkaa possunfile noin sentin paksuisiksi viipaleiksi. Painele viipaleet sormin ja käytä suolatussa vehnäjauhossa. Nosta paistumaan kohtalaisella lämmöllä pannulle. Paista molemmin puolin pari minuuttia niin, että saat kauniin paistopinnan.

Laita uunipadan pohjalle laakerilehdet, muutama viherpippuri ja korianterinsiemen sekä sipuli. Nosta päälle lihaviipaleita ja toista maustaminen. Huuhtele paistinpannu pullollisella olutta. Kaada sitten liemi pataan ja nosta 175 asteiseen uuniin hautumaan tunniksi.

Nosta pata välillä pois uunista ja paina lihaa hieman niin, että myös päällimmäiset viipaleet saavat nestettä päällensä. Laske uunin lämpötila 125 asteeseen ja anna hautua 3-4 tuntia. Loppuvaiheessa lisää pataan suola.

Tarjoa perunoiden ja vaikka vuohenjuustopunajuurten taikka kaalisalaatin kera.



tiistai 6. lokakuuta 2009

Vuohenjuusto-punajuuret


Näitä uunissa paahdettuja punajuuria chevren kanssa on tullut tehtyä aiemminkin ja menestys on ollut taattu. Nyt lisäke sopi oikein hyvin oluisen possupadan, perunoiden ja äidin sekasienisalaatin kera tarjottavaksi. Toimisi varmasti hyvin myös kasvispääruokana!


Tällä kertaa ajan säästämiseksi esikypsennin punajuuria. Keitin ne suolattomassa vedessä noin puoli tuntia ja jätin ne vielä keitinveteen hautumaan ennen loppukypsennystä uunissa. Jos paahdat punajuuret uunissa, kuori ne, sekoita sekaan hieman öljyä ja anna paahtua 175-200 asteessa tunti puolitoista. Sen jälkeen mausta, lisää vuohenjuusto ja paista 175 asteessa puolisen tuntia.



1kg raakoja punajuuria
n. ½dl oliiviöljyä
1tl rosmariinia
mustapippuria myllystä
karkeata suolaa (esim. sormisuolaa)
1rkl hunajaa
200-300g chevreä


Keitä punajuuria suolattomassa vedessä noin puolisen tuntia. Jätä hautumaan pariksi kolmeksi tunniksi keitinveteen. Sitten kuori kypsät punajuuret. Lohko kuoritut punajuuret uunivuokaan.

Valuta päälle oliiviöljy ja mausta. Sekoita punajuuret hyvin. Poista vuohenjuustosta homekuori. Murustele se isohkoiksi paloiksi punajuurien päälle. Paista 175 asteessa noin puoli tuntia, kunnes juustoon tulee sinne tänne kaunis paistopinta.

maanantai 5. lokakuuta 2009

Lämminsavuporopiirakka


Piirakan ohje löytyi Ilta-Sanomien Ruokalasta jo aikaa sitten. Nyt kun lämminsavupororouhetta tuli oikein iso satsi, niin vihdoin ja viimein pääsin tämän tekemään.

Täytteeseen tulee piparjuuriraastetta, joka sopii poron makuun tosi hyvin. Käytin Felixin valmista piparjuuritahnaa tuubista :) Olen sitä useasti käyttänyt kylmäsavuporosta tekemääni kylmään alkupalarullaan. Ohje löytyy täältä. En myöskään ehtinyt kiireessä paistaa täytettä, kuten ohjeessa, mutta tuli tosi hyvää silti! Piparjuuri sopii tähän oikein hyvin, namnam :)




pohja:

150 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
1½ dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
1 kananmunan keltuainen
loraus kylmää vettä

täyte:

200 g lämminsavuporoa rouheena tai palana
1 purjo
3 rkl raastettua piparjuurta (tässä: piparjuuritahnaa tuubista)
1 rkl ruokaöljyä
150 g voimakasta juustoraastetta esim. mustaleimaa
2 dl kermaa
2 kananmunaa
vähän suolaa
mustapippurirouhetta

Nypi voi ja jauhot keskenään. Lisää kananmunankeltuainen ja pieni määrä kylmää vettä. Vaivaa nopeasti taikinaksi. Lisää tarvittaessa vähän vettä. Nosta taikina jääkaapiin muovikelmuun käärittynä puoleksi tunniksi.

Rouhi poro veitsellä hienoksi, jos liha on palana. Hienonna ja pese purjo hyvin. Raasta piparjuuri. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Kuumenna pannulla öljyä ja kuullota rouhittua poronlihaa, purjoa ja piparjuurta kunnes purjo on aivan pehmeää.

Ota taikina jääkaapista ja painele se piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Lusikoi täyte pohjan päälle. Sekoita juustoraaste, kerma ja munat keskenään ja kaada täytteen päälle. Voit maustaa kerma-munaseosta vielä halutessasi ripauksella suolaa ja mustapippuria.

Paista piirakkaa noin 25 min 200 asteessa ja pienennä lämpöä 170 asteeseen. Jatka paistamista vielä noin 10-15 min. Tarjoile jäähtyneenä esim. raikkaan salaatin kanssa.

HUOM! Paistoin piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla reilu 30 minuuttia.

sunnuntai 4. lokakuuta 2009

Makea kesäkurpitsapiirakka


Uusimman Pirkan 10/2009 ohjeen mukaan tehty piirakka vierasvaraksi. :D Muokkasin sitä tosin omanlaiseksi ensin hieman...

Hyvin maistui ja oli kuulemma mukavan kosteaa. Kesäkurpitsa oli pehmennyt paistamisen aikana.





kakkutaikina:

200 g kesäkurpitsaa
150 g voita
3 kananmunaa
2½ dl sokeria
3½ dl vehnäjauhoja
1½ tl kanelia
1 tl kardemummaa
1 tl inkivääriä
1 tl leivinjauhetta
½ tl soodaa
1 dl maitoa

kuorrutus:

2 (200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1½ dl tomusokeria
1-2 rkl sitruunanmehua

koristeeksi:

koristerakeita

Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Sulata rasva ja anna sen hieman jäähtyä. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää kesä­kurpitsaraaste ja rasva taikinaan. Lisää myös jauhoseos ja maito vuorotellen taikinaan. Vältä turhaa sekoittamista.

Levitä taikina voideltuun (Ø 26 cm) irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa reilu 30 minuuttia. Anna piirakan jäähtyä.

Sekoita kuorrutuksen ainekset keskenään ja levitä pohjan päälle. Koristele halutessasi koriste­rakeilla. Piirakka mehevöityy jää­kaapissa ja säilyy useita päiviä.


lauantai 3. lokakuuta 2009

Tomaattikeitto


Syksyn sadolla jatketaan edelleen... Tämän keiton keitin tuttavien itsekasvattamista tomaateista, joita vanhemmat toivat ison laatikollisen mukanaan :) Kiitokset Aarolle ja Eilalle :)

Jännä tuo tomaattikeiton väri, se oli paremminkin porkkanakeiton väristä kuin tomaattikeiton. Sellaisen, kun purkkitomaatista saa.. Makua antamassa keittämisen aikana oli basilikan varsia. Niistä irtosikin kivasti makua.

Tomaattikeiton kanssa tarjosin valkosipulisia leipäkrutonkeja sekä mozzarellahelmiä.



½dl oliiviöljyä
2 isohkoa sipulia
10 isohkoa tomaattia
5 palaa sokeria
5dl vettä
5 basilikan vartta (ilman lehtiä)
5rkl tomaattipyreetä
mustapippuria myllystä
(savu)suolaa
hieman joko kuivattua tai tuoretta basilikaa

Lohko sipulit ja laita oliiviöljyyn kuullottumaan. Poista tomaateista kannat ja lohko muutamaan palaan. Lisää sokeri, vesi ja basilikan varret. Anna kiehua poreillen puoli tuntia.

Ota pois basilikan varret ja lisää tomaattipyree sekä mausteet. Anna hautua vielä toiset puoli tuntia.

Sekoita keitto tasaiseksi sauvasekoittimella ja jos haluat keitosta aivan sileää, paseeraa se siivilän läpi. Lisää valmiiseen keittoon vielä hieman basilikaa.

Tarjoa joko parmesaanin tai mozzarellan kera. Itsepaistetut valkosipulisen leipäkrutongitkin maistuvat ihanalta keiton kera, kun leipä hieman imee keittoa itseensä. Nam! :)

perjantai 2. lokakuuta 2009

Rahkaletut


Hyväksi havaittu ohje vuosien takaa... Tein perheelle iltakahvin kera nautittaviksi.

Alkuperäisessä ohjeessa (en muista, mistä otettu...) valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi, mutta letuista tulee kuohkeita muutenkin. Laitoin kananmunat vatkailematta taikinaan.


3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhtetta
1tl suolaa
¾dl sokeria
(1rkl vaniljasokeria)
2 kananmunaa
250g maitorahkaa
2dl maitoa
½dl voita/juoksevaa margariinia

paistamiseen voita

Sekoita kuiva-aineet ja niihin muut ainekset.

Jos paistat lettupannulla, laita 1rkl taikinaa = 1 lettu, muuten tursuu yli reunusten.



Savuporokiusaus


Minä olin kunnon potilas ja annoin äidinkin tehdä ruokaa. Hän laittoi namia savuporokiusausta. Kun se valmistui uunissa, kodissamme leijui ihana valkosipulinen tuoksu... mmmmmmm...

Sain tätä lämminsavupororouhetta ison laatikon tuliaisiksi. Sitä riittää piirakkaan, keittoon ja varmasti meille miehen kanssa uuteenkin kiusaukseen.




1pss (1kg) peruna-sipulisekoitusta
n. 400g lämminsavupororouhetta
5 valkosipulin kynttä
mustapippuria
suolaa
2prk kahvikermaa

Laita uunivuokaan kerroksittain peruna-sipulisekoitusta ja pororouhetta. Viipaloi väliin valkosipulit. Mausta ja lisää kahvikerma. Paista 200 asteessa uunin alatasolla tunti ja sitten vielä ainakin puoli tuntia folion alla hautuen.

torstai 1. lokakuuta 2009

Poronjauhelihapihvit


Tein äidin tuomista aineksista herkullisia jauhelihapihvejä. Näitä tarjoiltiin juuresmuhennoksen ja ruskean kastikkeen kera. Oli oikein hyvää, kannattaa kokeilla! :)



500g poron jauhelihaa
2rs (400g) paistijauhelihaa
1pss sipulisilppua (pakaste)
(½dl korppujauhoa)
3 kananmunaa
1rkl suolaa
1rkl mustapippuria
1rkl timjamia
1rkl rosmariinia
1tl valkosipulijauhetta
1tl jauhelihamaustetta

voita&öljyä

Sekoita taikinamassa tasaiseksi niin, että varmasti kaikki mausteetkin ovat sekoittuneet hyvin. Paista reiluja pihvejä kohtalaisella lämmöllä voin ja öljyn seoksessa hyvin molemmin puolin. Loppukypsennys tarvittaessa uunissa 175 asteessa noin 10-15 minuuttia.