Kaalikääryleet ovat yksi lempiruoistani ja olenkin joskus ajatellut muuntaa hieman perinteisiä kääryleitä. Nyt siihen tarjoutui oiva tilaisuus, kun Hyvää Suomesta ja Ruoka.fi haastoivat minut ruokablogillani osallistumaan Suomen paras kotiruoka-kilpailuun.
Ensin mietin itse, millä ruoalla osallistuisin kilpailuun. Mieleen tuli mm. inhokkini kouluajoilta eli silakkalaatikko uudella, minun tavallani. Sitä voi kuitenkin makustella blogissani joskus myöhemmin. Kaalikääryleetkin kävi mielessä joo, mutta lopullisen päätöksen tein pienen esiraatikyselyn pohjalta :) Mahtavia ideoita sateli monen monta, mutta loppujen lopuksi aika monen kaverini mielestä suomalaista kotiuokaa on juuri kaalikääryleet.
Ajatuksenahan kilpailulla oli siis tehdä suomalaista kotiruokaa. Mielenkiintoista nähdä, mitä on suomalainen kotiruoka tänä päivänä, kun itse lähdin kisaamaan perinteisellä ruoalla. Ruoanvalmistuksessa käytettävistä aineksista piti muuten vähintään kolme olla Hyvää Suomesta-merkillä varustettuja. Ne sain kasaan helposti ja moni muukin aineksistani oli toki kotimaisia, muttei kyseisellä merkillä varustettuja.
Perinteisistä, tai no ainakin meidän perheessä, kaalikääryleistä nämä erosivat siinä, että täytteeseen käytin porojauhelihaa, rikottuja ohrasuurimoita sekä maustepippurin sijaan miedompaa viherpippuria. Äidiltäni sain jo vuosia sitten vinkin tehdä kääryleet savoijinkaalista, joten se ei minulle ollut uusi tuttavuus. Ehkäpä sinulle onkin ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Savoijinkaali on tavallista keräkaalia helpompi käsitellä ja kypsyykin nopeammin, vaikka toki sen parempia ne kääryleet ovat, mitä kauemmin niitä paistaa ja hauduttaa uunissa.
Kun tein sitten kilpailuannoksen kaalikääryleitäni, perheemme makumestari isäni oli kisakatsomossa ja antoi myös omat tärkeät ohjeensa: "Muista laittaa voita ja paljon siirappia". Lopputulokseen oltiin kovasti tyytyväisiä. Ja niin olen itsekin, toivottavasti sinäkin. Käyhän äänestämässä ruoka-annostani Ruoka.fi-sivustolla!
Vaikka kaalikääryleiden tekemiseen kuluu aikaa, ovat ne vaivansa väärtejä. Tässä vielä ohje maukkaiden porokaalikääryleiden tekoon :)
1dl Myllärin luomu rikottuja
ohrasuurimoita
2dl vettä
1 lihaliemikuutio
4 (70g) siivua pekonia
(1rkl öljyä)
1 keskikokoinen sipuli
2pkt (á 240g) Pirkka porojauhelihaa
½tl hienonnettua kuivattua rosmariinia
2tl rouhittua viherpippuria
½tl suolaa
½dl Valio kuohukermaa
1 Rainbow iso kananmuna
1-1½l vettä
1tl suolaa
noin 1 kg savoijinkaalta
2-3rkl Valio normaalisuolaista voita
noin 1dl tummaa siirappia
½dl kaalin keitinlientä
Esikypsennä ensin ohrasuurimot.
Kuumenna vesi ja lihaliemikuutio kiehuvaksi. Kaada sekaan
ohrasuurimot ja anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes neste alkaa
imeytyä suurimoihin. Nosta liedeltä jäähtymään.
Suikaloi ja kuutioi pekoni pieneksi.
Laita pekonisilppu kylmälle pannulle ja anna pikkuhiljaa paahtua
pannun lämmetessä. Jos pekoni on vähärasvaista, lisää hieman
öljyä. Pekonin ei pidä rapeutua, joten laita liesi pois päältä,
kun pekoni alkaa paistua. Silppua sipuli ja lisää pekonin kanssa
pannulle jälkilämpöön. Nosta pois liedeltä jäähtymään
kokonaan.
Sekoittele ohrasuurimoita varovasti
lusikalla ja siirrä kulhoon. Lisää kulhoon raaka poronjauheliha,
pekoni-sipulisekoitus, mausteet, ripaus suolaa, kuohukerma ja
kananmuna. Sekoita täytemassa tasaiseksi ja anna makujen tasaantua
sillä aikaa, kun esivalmistelet kaalinlehdet.
Laita isoon kattilaan vettä ja suolaa
kuumenemaan. Poista savoijinkaalista mahdolliset rikkonaiset
ulommaiset lehdet. Poista kanta veitsellä viistosti kaalin sisään
pistellen. Savoijinkaalista irtoaa lehdet varovasti irrottaen myös
raakana, joten irrottele parikymmentä lehteä ja huuhtele ne. Kun
vesi on poreilevaa, laita kaalinlehdet kattilaan. Kääntele muutaman
minuutin ajan. Nosta ja valuta kaalinlehdistä enin vesi sekä siirrä
ne isoon siivilään tai astiaan nippuun jäähtymään.
Kun kaalinlehdet ovat hieman
jäähtyneet, tasoita veitsellä leikkaamalla lehtiruodin tyvi
tasaiseksi. Sitten voi itse kaalikääryleiden tekeminen alkaa. Aseta
kaalilehden ulkosyrjä leikkuulautaa vasten ja nosta lehdelle reilu
ruokalusikallinen täytettä. Käännä lehden alareuna täytteen
päälle, sitten taita sivut keskelle ja rullaa kääryleeksi. Laita
valmis kääryle paistovuokaan sauma alaspäin. Tee kaikki kääryleet
valmiiksi. Laita jokaiselle kaalikääryleelle nokare voita ja
siirappia päälle. Kaada paistovuokaan hieman kaalinkeitinlientä.
Paista kaalikääryleitä 225 asteessa
noin tunnin ajan useamman kerran käännellen ja paistolientä päälle
valellen. Laske lämpötila 175 asteeseen ja anna hautua puolesta
tunnista tuntiin.
Tarjoa kaalikääryleitä itsetehdyn
perunamuusin, kaalikääryleiden paistoliemestä ja tilkasta kermaa
valmistetun viherpippurikastikkeen sekä puolukkasurvoksen kera.
Ruoka.fi-sivustolla ilmoitettiin 5.5.2014, että sijoituin kisassa 2. sijalle. Hyvä minä ja kannattajani, kiitos teille kaikille! \0/