sunnuntai 27. huhtikuuta 2014

Parsakaaligratiini

Pidämme molemmat kovasti parsakaalista, mutta vähään aikaan en ole siitä mitään tehnyt. Kasvislisäkkeenä ollut muun ruoan ohessa viimeksi. Parsakaaligratiini voi hyvin olla ainoa ruokalajikin vaikka salaatin kera, mutta tein kuitenkin lihasta vielä oheen paneroidut pihvit.

Vaikka nyt on tankoparsakausi parhaimmillaan tartuin kaupan tarjoukseen parsakaalista. Ja oikein hyvälaatuisia olivat nämäkin Epsanjanmaalta. Kevyesti höyryttämällä parsakaalit säilyttivät kauniin syvänvihreän värinsäkin.

Paneroituihin pihveihin minulla oli possun sisäfilettä. Leikkasin fileen pihveiksi, joita painelin hieman. Sitten kevyt pyöräytys mustapippurilla ja suolalla maustetussa vehnäjauhossa, dippaus kananmunaan ja lopuksi leivitys kuivahtaneista paahtoleivistä karkeaksi murennetussa rouheessa. Paisto voi-oliiviöljysekoituksella.


2kpl (á 500g) parsakaalia
vettä+suolaa höyryttämiseen
 
kastike:
 
3rkl voita
3rkl vehnäjauhoa
½l täysmaitoa
1tl kasvisliemijauhetta
1rkl rouheista dijon-sinappia
valkopippuria
ripaus suolaa
 
päälle:
 
1dl cheddar-juustoraastetta
 
Kiehauta vesi ja suola höyrytyskattilassa. Lisää pilkotut parsakaalit ja höyrytä niin, että veitsi uppoaa kukinnon alaosaan.
 
Tee sinappinen valkokastike. Sulata voi ja sekoita joukkoon vehnäjauho, älä ruskista. Lisää vähissä erin maitoa hyvin sekoittaen. Anna kastikkeen valmistua hiljalleen poreillen. Mausta kasviliemijauheella, sinapilla ja valkopippurilla. Maista ja ripauta sekaan suolaa tarvittaessa.
 
Kaada parsakaalipalat paistovuokaan. Lisää päälle kastike ja viimeiseksi juustoraaste. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jos haluat rapean kullankeltaisen paistopinnan, paista viimeiset kymmenen minuuttia grillivastuksen alla.


Äijämuffinssit

Sain serkultani Pirjolta idean kokeilla sunnuntaiaamiaiselle tällaisia äijämuffinsseja :) Aineksista olin perillä, mutta kuitenkin hoksasin tehneeni virheen. Senkin voi toki seuraavalla kerralla oikaista.

Ohjeistuksessa nimittäin oli, että muffinssien pohjaksi tulee pala ruisleipää. Minä tein hienosti stanssaamalla pyöreät leipäset...paahtoleivästä. Enkä paahtanut niitä. Näin sitä oppii, kun pehmeää, kostunutta pohjaa syö.

Serkkuni mukaan näihin on ihan parasta Kylmäsen lämminsavupekoniviipaleet, mutta en niitä pääsiäisreissulla ehtinyt käydä ostamassa ja tokkopa täältä pääkaupunkiseudulta niitä saa, vaikka muita Kylmäsen tuotteita täällä onkin marketeissa myynnissä.

Kananmunasta tuli mielestäni liian kuiva, kun laitoin muffinssin kaikkine täytteineen samanaikaisesti paistumaan. En tosin osannut ratkaista ongelmaa, miten paistaa pekoni muffinssivuoassa niin, ettei reunat lörpsähdä paiston aikana. Foliota ja paistoherneitä apuna käyttäen? Kokonaisuus olisi herkullisempi, jos kananmunan lisäisi vaikka vain 3-5 minuutiksi paiston loppuvaiheessa. Pitää kokeilla eri tekniikalla seuraavan kerran.

Sen verran ruokaisia ovat, että pari äijämuffinssia per ruokailija riittää. Ohjeesta tulee kuusi muffinssia.


3 ruis- tai paahtoleipää
2rkl oliiviöljyä
1 pieni sipuli
1 valkosipulinkynsi
½ punainen paprika
suolaa
mustapippuria
6 siivua pekonia
6 kananmunaa
ripaus sormisuolaa
ripaus savustettua paprikajauhetta (makea)
 
Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen.
 
Leikkaa leivästä muffinssivuoanpohjan kokoiset leipäset. Paahda pannulla rapeaksi. Lisää oliiviöljyä paistinpannulle ja kuullota sipuli-, valkosipulinkynsi- sekä paprikasilppu. Mausta suolalla ja mustapippurilla.
 
Nosta leipäset muffinssivuoan pohjalle. Kiedo pekoni kuhunkin vuokaan reunoille. Nosta sipuli-paprikapaistosta jokaiseen vuokaan. Riko kananmunat yksi kerrallaan esim. juomalasiin tai kaatimeen ja kaada päällimmäiseksi. Ripota päälle hyppysellinen sormisuolaa ja savustettua paprikajauhetta kullekin muffinssille.
 
Paista uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.
 



lauantai 26. huhtikuuta 2014

Tacotriangeli

Lauantai-illoiksi sovitaan silloin tällöin jotain molemmille maistuvaa herkkua. Tällä kertaa pitkästä aikaa tacoja.

Tykkään itse tacotubseista ja noista pienistä eritoten. Miähelle pitää olla niitä tavallisia tacokuoria, ja sitten kiroilee, kun ne hajoaa käsiin :) Tein itselleni triangelin tubseista herkullisin täyttein.

Jauhelihan sekaan laitoin La Costeñan Salsa Mexicana Casera-kastiketta sekä Chipotlea eli savustettua säilöttyä chiliä. Tuotteet ovat aitoja meksikolaisia mausteita ja ainakin Prismoista saa. Lisäksi täytteeseen tuli sipulia, valkosipulia, kuorittuja säilyketomaatteja, tomaattipyrettä sekä kidney-papuja. Maustoin lisäksi suolalla ja ripauksella sokeria.

Lisäkkeen tacoille tein tuoretomaatista ja raa'asta sipulista. Juustoraastetta ripottelin tacojeni pohjalle ennenkuin kuumensin kymmenisen sekuntia mikrossa. Ranskankermaa makuja pehmentämään.

Olipas taas lauantaiherkku kohdillaan, vaikka guacamole puuttuikin :)

perjantai 25. huhtikuuta 2014

Kihlajaisten lohi-katkarapuvoileipäkakku

Tuulian ja Tuomaksen kihlajaiskahville tein makean täytekakun lisäksi heille mieluisan lohi-katkarapukakun. Tiesin kakun siis miellyttävän heitä siitä syystä, että olen tehnyt niitä pyynnöstä aiemminkin ja morsiamen sanoin toiveena voileipäkakku "kala ja katka, se perusihana" :)

Jälkikäteen sovimme, että seuraaviin kekkereihin teen sitten heti väkimäärään nähden ainakin kaksinkertaisen annoksen, sillä tämä oli hävinnyt heittämällä parempiin suihin. Mikäs sen mukavampaa kuulla, että leivonnainen oli syötävän hyvää.

 
täysjyvä- ja moniviljapaahtoleipää
kasvislientä
 
kalatäyte:
 
savulohta
tilliä
kermaa
tilliä
sitruunamehua
mustapippuria
 
katkatäyte:
 
katkarapuja
tuorejuustoa
kevätsipulia
majoneesia
 
päälle:
 
majoneesia
tuorejuustoa
kylmäsavulohta
katkarapuja
tilliä
tammenlehväsalaattia

Kihlajaiskakku

Nuoren parin Tuulian ja Thomaksen kihlajaiskahville tein täytekakun persikka- ja passiontäytteellä. Lisäksi väliin tuli rouhittua valkosuklaata kermavaahtoon sekoitettuna. Kakusta tuli raikas, mutta kuitenkin sopivan makean herkullinen.

Pohjana kakussa oli vaalea sokerikakkupohja. Päällä kermavaahtoa levitettynä ja pursotettuna. Taannoin tekemälläni passionhedelmätahnalla pursotin koristukseksi kaksi toisiinsa kiintynyttä sydäntä ja sinnepä eksyi väliin yksi siemenkin. Liekö ennuste tulevasta? ;) Vielä muutamia kullanvärisiä sokerirakeita sirottelin kakun päälle.


4 kananmunan vaalea sokerikakkupohja
hieman persikkapurkista kostuketta
 
väliin:
 
4dl vispikermaa
2-3rkl tomusokeria
100g valkosuklaata rouhittuna
½prk persikanpuolikkaita (iso tölkki)
3 passionhedelmää
 
päälle:
 
5dl vispikermaa
½dl tomusokeria
½dl passionhedelmätahnaa
kullanvärisiä sokerirakeita
 

maanantai 21. huhtikuuta 2014

Passionmacarons

Minunkin oli pakko kokeilla, saanko oikeannäköisiä macaronseja aikaiseksi. Täytyy itsekin myöntää, että nämähän onnistuivat heti ensi yrittämällä! Täytteeksi valitsin pääsiäiseen ja omaan makuuni sopivan passionhedelmän.

En ole erityisemmin välittänyt macaronseista enkä siksi oikein ole ymmärtänyt niiden suurta suosiota. Siinä mielessä aika kumma juttu, kun pidän mantelileivonnaisista ja nehän ovat oikein somia ulkonäöllisestikin. Olen todennut, että aiemmin olin suurin odotuksin maistanut kuitenkin pahaa macaronsia yhden ison kauppaketjun ylihinnoitellussa kahvilassa. Siihen ne maistelut sitten ovat jääneet, kun en ole Ranskassakaan elämässäni kuin kaksi kertaa käynyt. Silloin croissantit maistuivat.

Testasin muuten tässä ennen pääsiäistä Lidlin macaronseja. Ne ovat Ranskassa valmistettuja ja olivat hyviä! Taisivat olla kuitenkin erikoistuotteita, joten ei liene aina saatavilla.

Jännitin koko prosessin ajan, että tyrin jossain kohtaa. Mittaan väärin ainekset, taikinasta ei tule sopivan paksuista ja macaronsit leviävät pellille, ne eivät kohoa jne. Kaikki pelkoni osoittautuivat kuitenkin turhiksi ja hihkuin uuninluukun takana, kun macaronsit kohosivat ja röpelöinen jalka muodostui paiston aikana. Mantelijauhe olisi saanut olla vielä sileämpää eli olisin voinut siivilöidä sen paremmin.

Jos olet miettinyt näiden tekemistä, niin rohkeasti vain kokeilemaan. Minäkin onnistuin!


100g mantelijauhetta
200g tomusokeria
110g kananmunan valkuaista
4rkl sokeria
(pari tippaa elintarvikeväriä)
 
Siivilöi mantelijauhe ja tomusokeri. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi vähitelleen sokeria lisäten. Yhdistä kuivat aineet sekä halutessasi pari tippaa elintarvikeväriä valkuaisvaahtoon. Sekoita taikinaa niin, että se on sopivan paksua pursotettavaksi. Liian notkea taikina leviää pellillä.
 
Pursota tasakokoisia (kahden euron kokoisia) palleroita pellille. Halutessasi mahdollisimman tasakokoisia macaronseista, piirrä leivinpaperin toiselle puolelle samankokoisia ympyröitä.
 
Kun pellillinen on valmis kopauta sitä noin pari, kolme kertaa pöytää vasten ja jätä kuivumaan tunniksi.
 
Paista macaronsit 150 asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä hetki ja siirrä sitten varovasti lastan avulla puhtaan leivinpaperin päälle.
 
Täytin macaronsit passionhedelmätahnasta ja valkosuklaasta tehdyllä ganachella.
 
VINKKI! Otin leivontaohjeen Mansikkamäen blogista, jossa myös loistavat vaihekuvat!


sunnuntai 20. huhtikuuta 2014

Pääsiäispavlova (gluteeniton)

Pääsiäisen jälkiruoka- ja kahvitteluherkuksi päätin valmistaa jotain gluteenitonta. Lisäksi halusin kokeilla uutta Laitilan Proegg valkuainen-tuotetta. Päälle ihanaa passionhedelmätahnaa ja persikkaa.

Tein siis vaniljanmakuista marenkia pavlovaa varten. Marenki onnistui vaivattomasti valkuaisista, jotka oli pakattu purkkiin :) Laitilan Kanatarhalta on tullut markkinoille tänä keväänä uutuus tuote nimeltä Laitilan Proegg valkuainen. Otin purkin suoraan jääkaapista ja aloin vatkauspuuhiin. Todella nopeasti valkuainen alkoi vaahtoutua ja marengista tuli todella paksua ja täyteläistä sitä mukaa, kun lisäsin sokeria. Olin yllättynyt!

Täytteeksi vatkasin kermaa vaahdoksi, kuutioin persikkaa, pohjalle sivelin passionhedelmätahnaa ja päälle pursotin passion-valkosuklaaganachea. Jopas oli herkullinen pääsiäispäivälounaan päätös.


pavlova-marengit
 
1,3dl valkuaista
2½dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2tl maizenaa
1tl omenaviinietikkaa
 
täytteeksi
 
1prk (2dl) kermaa
1 iso purkki persikka
1dl passion-valkosuklaaganachea
 
Vatkaa valkuaisia vaahdoksi ja lisää sitten vähitellen sokeria sekaan. Valmis marenkivaahto on paksua ja kiiltävää. Siivilöi joukkoon vaniljasokeri sekä maizena. Lisää lopuksi omenaviinietikka.
 
Levitä teelusikalliset öljyä leivinpaperille pyöreitä pohjia varten. Jaa massa kahteen osaan ja muotoile haluamaasi muotoon. Paista marengit uunissa 100 asteessa noin 1½ tuntia. Anna jäähtyä hyvin.
 
Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Nosta yksi marenkipohja tarjoiluvadille. Lusikoi päälle hieman passionhedelmätahnaa, sitten puolet kermavaahdosta, puolet kuutioiduista persikoista. Pursota päälle passion-valkosuklaaganachea. Nosta päälle toinen marenkipohja ja lisää samalla tavalla täytteet.
 
Tarjoa heti!

lauantai 19. huhtikuuta 2014

Passionhedelmätahna (engl. Passionfruit curd)

Ah, ihanaa passionhedelmää purkin täydeltä. Mihin kaikkeen tätä tahnaa voikaan käyttää... Äkkiseltään tulee mieleen, että aamulla lämpimälle paahtoleivälle, kakkuihin, muihin leivonnaisiin, jälkiruokiin... Jos kehtaisi, niin lusikka kävisi purkilla.

Tämäkin tahna on ollut sillä samalla pitkällä tehtävälistalla, kuten hollandaise-kastikekin. Molempia tulen tekemään kyllä jatkossakin, aivan varmasti!

Ohjeen pihistin Nigellan sivustolta, mutta tapani mukaan hieman oioin reseptin kanssa. Olen tehnyt aiemmin lemon curdia eli sitruunatahnaa ohjeella, jonka mukaan voi sekoitettiin nokareina kuumaan keitokseen. Lisäksi laitoin kaikki 11 passionhedelmää mehuna kerralla kattilaan. Yhdestä hedelmästä meni mukaan myös siemenet. Niin, ja voi oli normaalisuolaista. Minusta se pieni suolaisuus tekee tahnalle terää.

Tein tänään elämäni ensimmäiset macaronsit. En ole niistä sen erityisemmin piitannut, sillä lienen maistanut vain pahoja macaronseja. Sain taannoin maistaakseni taidolla tehtyjä macaronseja ja siitä villitys tehdä niitä itsekin. Näiden kananpojankeltaisten macaronsieni täytteeksi tein tahnasta ja valkosuklaasta täytteen. Sitä pitää hioa tosin vielä, ihan tyytyväinen en ollut lopputulokseen. Macaronsit ovat vielä ihan oma lukunsa sitten.

Mutta tässäpä minun versioni passionhedelmätahnasta.


11 passionhedelmää
1½dl sokeria
2 kokonaista kananmunaa
2 kananmunan keltuaista
100g normaalisuolaista voita
 
Halkaise ja tyhjennä kaikki passionhedelmät siivilään. Ota yhdestä passionhedelmästä siemenet ja lisää suoraan paksupohjaiseen kattilaan. Siivilöi passionhedelmistä mehu. Lisää kattilaan sokeri ja kananmunat sekä keltuaiset. Kuutioi voi valmiiksi pienehköiksi paloiksi.
 
Laita tahnan ainekset liedelle ja keitä paksuksi tahnaksi koko ajan vispilällä sekoittaen. Ota pois liedeltä edelleen koko ajan sekoittaen. Lisää joukkoon voinokareet ja sekoita kiiltäväksi tahnaksi. Kaada valmis tahna lasipurkkiin ja anna jäähtyä ilman kantta. Säilytä kylmässä.


Ensimmäinen tekemäni macaron säteilee
kilpaa auringon kanssa!

perjantai 18. huhtikuuta 2014

Hollandaise-kastike - helppo, nopea ja niin herkullinen

Nyt kun on taas tankoparsat sesongissaan eli ollaan siirrytty perulaisista jo espanjanlaisiin ihaniin vihreisiin parsoihin, oli aika kokeilla yhtä pitkällä tehtävälistalla ollutta kastiketta. Muutenkin päättelin hollandaisen sopivan pitkäperjantain ateriaamme.

Kastikkeen olisi voinut tehdä oikeaoppisesti ensin keittämällä salottisipulia ja valkoviiniä sisältävän reduktion, mutta tein helpomman, silti ihanan herkullisen hollandaise-kastikkeen. Ohjeen otin Gloria-lehden sivulta, sitä toki muokaten.

Kastike oli todella helppo ja yllätyksellisen nopea tehdä. Älä osta enää valmiskastiketta tai tee pussijauheesta, vaan pyöräytä itse. On tsiljoona kertaa parempaa ja kuten sanottu, todella helppoa!



200g normaalisuolaista voita
4 kananmunan keltuaista
½dl kylmää vettä
1rkl omenaviinietikkaa
2rkl sitruunan mehua
 
Sulata voi ja anna seistä hetken, jotta hera laskeutuu kattilan pohjalle.
 
Laita kattilassa vettä kiehumaan, koska kastikepohja valmistetaan mielellään vesihauteessa.

Erottele keltuaiset kuumennuksen kestävään ohutpohjaiseen astiaan, lisää kylmä vesi ja omenaviinietikka. Sekoita hyvin ja nosta poreilevan vesihauteen päälle. Kypsennä koko ajan sekoittaen, kunnes kastikepohja paksuuntuu ja muuttuu kiisselimäiseksi.

Nosta pois vesihauteen päältä ja jatka vatkaamista. Lisää voisula ohuena nauhana kastikepohjaan hyvin sekoittaen. Lisää kaikki voisula sekä heraa sen verran, että kastikkeessa on maistamalla sopivasti suolaa.

Viimeistele parilla ruokalusikallisella sitruunasta puristettua mehua.
 
Kaada valmis kastike tarjoilukulhoon ja lusikoi tuoreiden keitettyjen vihreiden takoparsojen päälle.

Karitsan paahtopaistit ja uunissa haudetut terttukirsikkatomaatit

Tänä vuonna päätin hankkia karitsan sisä- tai ulkofileen tai savupaistin sijaan jokaiselle ruokailijalle paahtopaistin pitkäperjantain päivällisaterialle. Valitsin maustamattomia paahtopaisteja.

Ainoa virhe, minkä tein, oli kysyä myyjältä valmistusohjetta, kun ohjeita ja reseptejä löytyy muutenkin pilvin pimein. Oikeastaan tarkistin myyjältä valmiin liha sisälämpötilaa ja minulle kerrottiin, että pitäisi olla 75 asteista... Totesin ruokaillessa, että kymmenen astetta vähemmän olisi riittänyt. Harmittaa, kun liha oli mureaa ja herkullista muuten.

En marinoinut paahtopaisteja mitenkään ennen valmistusta. Mausteiksi riittää mustapippuri ja suola. Lisämakua niin paahtopaisteihin että terttukirsikkatomaatteihin tuli sopivasti tuoreella timjamilla ja valkosipulilla.

Karitsan paahtopaistien lisäksi tarjolla oli uunissa haudutettuja terttukirsikkatomaatteja, vihreästä salaatista, rucolasta ja kevätsipulista tehtyä salaattia, vihreää tankoparsaa sekä hollandaise-kastiketta.


1 karitsan paahtopaisti/ruokailija
oliiviöljyä
tuoretta timjamia
4 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
karkeaa merisuolaa
1rs terttukirsikkatomaatteja
 
Ota karitsan paahtopaistit huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen ruoanvalmistusta. Minulla lihat oli paketissaan noin puolitoista tuntia.
 
Kuivaa ja mausta lihapalat mustapippurilla sekä karkealla merisuolalla. Kuumenna tilkka oliiviöljyä paistinpannulla. Kun pannu on kuuma, lohko pari valkosipulinkynttä sekä kourallinen timjamia pannulle. Nosta paahtopaistit pannulle maustettu puoli pannua kohti. Paista kaunis paistopinta molemmin puolin. Mausta myös toiselta puolelta mustapippurilla sekä karkealla merisuolalla.

Laita paistaessa hieman oliiviöljyä, pari valkosipulinkynttä sekä timjamia paistoastiaan. Huuhtele terttukirsikkatomaatit ja nosta valmiiksi vuokaan. Kun paahtopaistit on paistettu pannulla, nosta ne myös vuokaan, ripottele tomaattien päälle vielä hieman karkeaa merisuolaa, mustapippuria sekä oliiviöljyä.

Paina yhteen paahtopaistiin sisälämpömittari ja aseta lämpötilaksi 60-65 astetta (60 asteessa jäänee roseeksi). Laita uuniin 200 asteeseen, kunnes lihat on kypsiä. Aikaa menee vartti. Nosta pois uunista ja laita päälle folio. Anna vetäytyä 10 minuuttia.

Hups, hieman hollandaise-kastiketta. Karitsan paahtopaisti
meni liian kypsäksi, mutta oli kuitenkin mureaa, nam.


keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Jauhelihatäytteiset suippopaprikat

Näin herkullisennäköisiä täytettyjä suippopaprikoita jossain nettimainoksessa taannoin. Täytettyjä paprikoita en ole tehnyt pitkään aikaan. Suippopaprikaa käytin näihin ensimmäistä kertaa. Riisin sijaan käytin rikottuja ohrasuurimoita. Niitä samoja, joita käytin porokaalikääryleisiin.

Suippopaprikat toimivat hyvin täytettyinäkin. Ne säilyttivät mukavasti muotonsa eikä lopputuloksesta tullut ollenkaan vetinen, vaan napakka ja silti sopivan kostea. Ohrasuurimot sopivat oikein hyvin näihin. Silppusin täytteen sekaan tuoreita tomaatteja basilikaa. Päälle tuli kunnon siivut mozzarellaa.



1kg punaisia suippopaprikoita
 
täyte:
 
1dl Myllärin luomu rikottuja ohrasuurimoita
4dl vettä
1 lihaliemikuutio
2rkl oliiviöljyä
700g naudan paistijauhelihaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
½tl valkopippuria
3 tomaattia
ripaus sokeria
nippu basilikaa
(ripaus suolaa)
 
päälle:
 
2pss mozzarellaa
 
Hauduta ohrasuurimot lihaliemessä kypsäksi. Keitä ensin noin 10-15 minuuttia ilman kantta. Laita liesi pois päältä, kansi kattilan päälle ja anna hautua jälkilämmöllä kypsäksi.
 
Kuumenna öljy paistokasarissa. Lisää jauheliha ja silpotut sipulit. Kuullota kypsäksi. Mausta valkopippurilla. Sekoita joukkoon kypsät ohrasuurimot.
 
Poista tomaateista kannat ja pilko ne sitten paloiksi. Lisää jauheliha-sipulipaistokseen. Sekoita ja ripauta sekaan hieman sokeria. Silppua basilika ja lisää viimeisenä jo hieman jäähtyneeseen täytemassaan.
 
Huuhtele, halkaise ja poista suippopaprikoista kannat sekä siemenet. Asettele paprikanpuolikkaat limittäin leivinpaperoidulle uunipellille tai suoraan isoon uunivuokaan.
 
Lusikoi reilut lusikalliset täytettä puolikkaille. Laita päälle vielä reilu siivu mozzarellaa. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15-20 minuuttia.


maanantai 14. huhtikuuta 2014

Yksi leipä ja katkarapua kolmella tavalla

Ainakin melkein. Kun kaikki on ympätty samalle leivälle, niin ei ehkä kaikkia aineksia silti saa mukaan.

Minulla on tällä hetkellä parsakauden lisäksi avokadokausi. Useimmiten syön avokadon kuoresta ripauksella sormisuolaa, nam! Lisäksi laitan sitä salaatteihin ja kuten tässä yhdeksi lounasleipäni (tai kahden) aineksista.

Mitä ne kolme tapaa katkarapua sitten ovat? Meidän piti viime sunnuntaina lähteä Ruotsiin risteillen. Matka piti perua ennalta-arvaamattomasta syystä ja tosiasiasta, etten saanut ketään tuttua houkuteltua matkaseuraksi kovin lyhyellä varoituksella. Loppujen lopuksi tulin itse kipeäksi niin, etten kuumeflunssaisena sitten olisi voinut lähteäkään. No se siitä risteilystä sitten, mutta laivalla olisin syönyt perinteisen katkarapuvoileivän. Tuosta leivästä tulikin tähän leipäseen katkarapujen lisäksi majoneesi, tilli, sitruuna sekä kananmuna.

Toinen katkarapuleipäherkkuni on toast skagen, jota olen pyöräytellyt leivälleni tässä viime aikoina sujuvasti oikaisten pelkällä majoneesilla ja katkaravuilla sekä ripauksella mustapippuria. Leipäseen herkusta kuitenkin katkarapujen ja majoneesin lisäksi pannulla paistettu leipänen sekä kevätsipuli.

Ja viimeisenä muutaman vuosikymmenen takaa alkuruokavillitys katkarapucocktail, jota itseasiassa en ole koskaan tehnytkään. Tähän ikään luulisi ehtineen, mutta enpäs olekaan, kuten en niin monia muitakaan herkullisia kokkailuja. Vähemmän herkullisista puhumattakaan. Siksi toisekseen tämä ruokalaji olisi uponnut meillä mieheen ehkä vieraiden läsnäollessa, kun hän ei erityisemmin perusta katkaravuista eikä avokadostakaan. Syö kyllä, kun eteen laitetaan, muttei sen vapaaehtoisemmin. Eli cocktailista leivälle siis katkarapujen ja majoneesin lisäksi avokado.


1:3-leipänen yhdelle
 
1 iso täysjyväpaahtoleipäpala
½tl voita
1tl sitruunamehua
2tl Hellman'sin majoneesia
mustapippuria myllystä
noin 1dl katkarapuja
1rkl kevätsipulia silputtuna
½ keitetty kananmuna
¼ avokadoa
muutama tupsu tilliä
 
Sulata katkaravut mielellään jääkaapissa ja keitä kananmuna valmiiksi ennen leivän kokoamista.
 
Leikkaa paahtoleivästä reunat ja paahda pannulla voissa molemmilta puolilta rapeaksi. Lisää hieman sitruunamehua leivälle paiston aikana. Anna jäähtyä.
 
Levitä jäähtyneelle leivälle hieman majoneesia. Rouhi päälle mustapippuria myllystä. Nosta leivälle puolet katkaravuista ja kevätsipulisilpusta. Asettele seuraavaksi kananmunaa ja avokadoa lohkottuna limittäin leivälle. Sitten vielä hieman majoneesia, loput katkaravut sekä reunoille ja päälle tilliä.

 
 
 

tiistai 8. huhtikuuta 2014

Porokaalikääryleet

Kaalikääryleet ovat yksi lempiruoistani ja olenkin joskus ajatellut muuntaa hieman perinteisiä kääryleitä. Nyt siihen tarjoutui oiva tilaisuus, kun Hyvää Suomesta ja Ruoka.fi haastoivat minut ruokablogillani osallistumaan Suomen paras kotiruoka-kilpailuun.

Ensin mietin itse, millä ruoalla osallistuisin kilpailuun. Mieleen tuli mm. inhokkini kouluajoilta eli silakkalaatikko uudella, minun tavallani. Sitä voi kuitenkin makustella blogissani joskus myöhemmin. Kaalikääryleetkin kävi mielessä joo, mutta lopullisen päätöksen tein pienen esiraatikyselyn pohjalta :) Mahtavia ideoita sateli monen monta, mutta loppujen lopuksi aika monen kaverini mielestä suomalaista kotiuokaa on juuri kaalikääryleet.

Ajatuksenahan kilpailulla oli siis tehdä suomalaista kotiruokaa. Mielenkiintoista nähdä, mitä on suomalainen kotiruoka tänä päivänä, kun itse lähdin kisaamaan perinteisellä ruoalla. Ruoanvalmistuksessa käytettävistä aineksista piti muuten vähintään kolme olla Hyvää Suomesta-merkillä varustettuja. Ne sain kasaan helposti ja moni muukin aineksistani oli toki kotimaisia, muttei kyseisellä merkillä varustettuja.

Perinteisistä, tai no ainakin meidän perheessä, kaalikääryleistä nämä erosivat siinä, että täytteeseen käytin porojauhelihaa, rikottuja ohrasuurimoita sekä maustepippurin sijaan miedompaa viherpippuria. Äidiltäni sain jo vuosia sitten vinkin tehdä kääryleet savoijinkaalista, joten se ei minulle ollut uusi tuttavuus. Ehkäpä sinulle onkin ja suosittelen ehdottomasti kokeilemaan. Savoijinkaali on tavallista keräkaalia helpompi käsitellä ja kypsyykin nopeammin, vaikka toki sen parempia ne kääryleet ovat, mitä kauemmin niitä paistaa ja hauduttaa uunissa.

Kun tein sitten kilpailuannoksen kaalikääryleitäni, perheemme makumestari isäni oli kisakatsomossa ja antoi myös omat tärkeät ohjeensa: "Muista laittaa voita ja paljon siirappia". Lopputulokseen oltiin kovasti tyytyväisiä. Ja niin olen itsekin, toivottavasti sinäkin. Käyhän äänestämässä ruoka-annostani Ruoka.fi-sivustolla!

Vaikka kaalikääryleiden tekemiseen kuluu aikaa, ovat ne vaivansa väärtejä. Tässä vielä ohje maukkaiden porokaalikääryleiden tekoon :)



1dl Myllärin luomu rikottuja ohrasuurimoita
2dl vettä
1 lihaliemikuutio
4 (70g) siivua pekonia
(1rkl öljyä)
1 keskikokoinen sipuli
2pkt (á 240g) Pirkka porojauhelihaa
½tl hienonnettua kuivattua rosmariinia
2tl rouhittua viherpippuria
½tl suolaa
½dl Valio kuohukermaa
1 Rainbow iso kananmuna
1-1½l vettä
1tl suolaa
noin 1 kg savoijinkaalta
2-3rkl Valio normaalisuolaista voita
noin 1dl tummaa siirappia
½dl kaalin keitinlientä

Esikypsennä ensin ohrasuurimot. Kuumenna vesi ja lihaliemikuutio kiehuvaksi. Kaada sekaan ohrasuurimot ja anna kiehua noin 10 minuuttia, kunnes neste alkaa imeytyä suurimoihin. Nosta liedeltä jäähtymään.

Suikaloi ja kuutioi pekoni pieneksi. Laita pekonisilppu kylmälle pannulle ja anna pikkuhiljaa paahtua pannun lämmetessä. Jos pekoni on vähärasvaista, lisää hieman öljyä. Pekonin ei pidä rapeutua, joten laita liesi pois päältä, kun pekoni alkaa paistua. Silppua sipuli ja lisää pekonin kanssa pannulle jälkilämpöön. Nosta pois liedeltä jäähtymään kokonaan.

Sekoittele ohrasuurimoita varovasti lusikalla ja siirrä kulhoon. Lisää kulhoon raaka poronjauheliha, pekoni-sipulisekoitus, mausteet, ripaus suolaa, kuohukerma ja kananmuna. Sekoita täytemassa tasaiseksi ja anna makujen tasaantua sillä aikaa, kun esivalmistelet kaalinlehdet.

Laita isoon kattilaan vettä ja suolaa kuumenemaan. Poista savoijinkaalista mahdolliset rikkonaiset ulommaiset lehdet. Poista kanta veitsellä viistosti kaalin sisään pistellen. Savoijinkaalista irtoaa lehdet varovasti irrottaen myös raakana, joten irrottele parikymmentä lehteä ja huuhtele ne. Kun vesi on poreilevaa, laita kaalinlehdet kattilaan. Kääntele muutaman minuutin ajan. Nosta ja valuta kaalinlehdistä enin vesi sekä siirrä ne isoon siivilään tai astiaan nippuun jäähtymään.

Kun kaalinlehdet ovat hieman jäähtyneet, tasoita veitsellä leikkaamalla lehtiruodin tyvi tasaiseksi. Sitten voi itse kaalikääryleiden tekeminen alkaa. Aseta kaalilehden ulkosyrjä leikkuulautaa vasten ja nosta lehdelle reilu ruokalusikallinen täytettä. Käännä lehden alareuna täytteen päälle, sitten taita sivut keskelle ja rullaa kääryleeksi. Laita valmis kääryle paistovuokaan sauma alaspäin. Tee kaikki kääryleet valmiiksi. Laita jokaiselle kaalikääryleelle nokare voita ja siirappia päälle. Kaada paistovuokaan hieman kaalinkeitinlientä.

Paista kaalikääryleitä 225 asteessa noin tunnin ajan useamman kerran käännellen ja paistolientä päälle valellen. Laske lämpötila 175 asteeseen ja anna hautua puolesta tunnista tuntiin.

Tarjoa kaalikääryleitä itsetehdyn perunamuusin, kaalikääryleiden paistoliemestä ja tilkasta kermaa valmistetun viherpippurikastikkeen sekä puolukkasurvoksen kera.
 
ruoka.fi

Ruoka.fi-sivustolla ilmoitettiin 5.5.2014, että sijoituin kisassa 2. sijalle. Hyvä minä ja kannattajani, kiitos teille kaikille! \0/