perjantai 29. heinäkuuta 2011

Kesäkeitto

Tätä keittoa oikein odotin saavani keittää nyt kesäloman aikana. Käytiinpä sitten oikein Oulun torilta hakemassa tuoreet vihannekset keittoa varten. Oli Paavolan siikliä ja luulenpa muidenkin herkkujen olleen samalta suunnalta kotoisin. En hoksannut kysyä, kun ajatukset olivat jo kokonaan keitossa!

Lapsena inhosin kesäkeittoa, mutta onneksi makumaailma on muuttunut ja keitto maittaa hyvin. Ja kuten yleensä muidenkin keittojen osalta, kesäkeittokin maistui ehkä vieläkin paremmalta, kun söimme tähteitä myöhemmin. Olen jo syönyt toista kesäistä herkkuani eli uusia pottuja ja äidin savustamaa lohta, ah ihanaa! Lomaruoat ovat olleet täydellisiä.


pari litraa vettä+suolaa
1l uusia perunoita
1 nippu (4-5kpl) uuden sadon porkkanoita
1 pienehkö kukkakaali
1-2 kesäsipulia varsineen
1l tuoreita herneitä
2rkl voita
2rkl vehnäjauhoja
5dl täysmaitoa
valkopippuria
suolaa
Kolluuta potut tai rappaa muuten puhtaiksi eli kuorettomiksi. Pese tai kuori porkkanat. Viipaloi porkkanat ja lohkot perunat. Keitä vajaa kymmenen minuuttia. Lisää kukkakaalin kukinnot sekä pilkottu sipuli. Anna kiehua hiljalleen sillä aikaa, kun poistat herneet kodistaan. Lisää herneet keittoon.
Sekoita vehnäjauho maitoon hyvin. Lisää voinokareet keittoon ja sitten vehnäjauho-maitoseos hyvin sekoittaen. Mausta ripauksella valkopippuria ja suolaa. Anna kiehua vielä hetki ja tarkista maku.
VINKKI! Mielestäni keitto on itsestään makeahkoa, mutta keittoon voi lisätä ripauksen sokeria makua pyöristämään. En lisännyt sokeria, mutta sitä oli pöydässä. Kannattaa kokeilla, sillä tosiaan pyöristää maun, kuten yleensä ruokiin lisättäessä.

2 kommenttia:

Aili Inkeli kirjoitti...

Kesäkeitto ON hyvää! Itsekin olen sitä jo pariin otteeseen tehnyt. Minun makuuni keitto tuntuu joskus jopa liian makealta ja silloin auttaa Tabasco! Ei uskoisi, mutta pari tippaa vihreää Tabascoa lautaselle antaa just sen tarvittavan kirpeyden hävittämättä kesäkeiton mahtavaa omaa makua. Suosittelen perinteitä uhmaten kokeilemaan. Minut tähän opetti ex-avomieheni aikoinaan. Pisteet hänelle.

Heli kirjoitti...

Nam :) Taidan silti tyytyä vain tuohon perinteiseen nautintatapaan, vaikka vihreä tabascoon mietoa. Laitan sen muihin ruokiin :) Chipotle-tabasco on tosi mukavanmakuista!