lauantai 31. toukokuuta 2014

Tunamex-salaatti

Yleensä en nimillä kikkaile, mutta olipa hankalaa keksiä tälle salaatille nimeä. Ei se oikeastaan tex mexiäkään ollut, vaikka jotain meksikolaisia sävyjä sisälsikin.

Tonnikalasalaatista siis kyse. Paluu arkilauantai-illan syömisiin kakkumaailmassa pörrättyäni. Kysyessäni mies toivoi jotain kevyempää iltaruokaa, salaattia tai keittoa. Syvemmältä kaiveltuani tonnikala nousi jälleen puheisiin ja siitä hän toivoi sitten salaattia. Nopeasti idea tulikin, kun kotona oli jäljellä limeä ja nachoja olin käsitellyt juhlien voileipäkakkuihin.

Sitten syntyi tällainen salaatti, joka olikin tosi hyvää :)


½ lime
1 punainen chili
½dl öljyä
ripaus Maldon savusuolaa
mustapippuria myllystä
aavistus sokeria
2 kotimaista kesäsipulia
2prk tonnikalapaloja
250-300g erivärisiä kirsikkatomaatteja
2dl pakastemaissia
vihreää salaattia (esim. frisee)
(juusto)nachoja
 
Purista limestä mehu. Poista chilistä halutessasi siemenet tai silppua kokonaan. Laita salaattikulhoon limen mehu, silputtu chili, öljy, suola, mustapippuri. Lisää hyppysellinen sokeria pyöristämään makua. Silppua sekaan myös kesäsipuli. Sekoita hyvin.
 
Lisää kastikkeeseen muut ainekset: tonnikala, huuhdellut ja puolitetut kirsikkatomaatit sekä sulatettu maissi. Salaatti on valmista nautittavaksi erikseen tarjottavan vihreän salaatin ja nachojen kera.
 


Ylioppilaslakki-kakku

Paljon onnea kaikille tämän kevään ylioppilaille, ammattiin valmistuneille ja päättötodistuksia saaneille! Muutaman vuoden päästä saadaankin nauttia hyvän koulumenestyksen tuloksista, kun nuorempi kummipoikani ja hänen kaksoisveljensä kirjoittavat ylioppilaiksi!
 

Tämän kevään kakkusaavutukseni on, että sain toivotusta ylioppilaslakkia kuvaavasta kakusta sellaisen kuin olin sen suunnitellut ja ajatuksissani ajatellut.

Tuoreen ylioppilaan toiveena oli tosiaan ollut lakkia symboloiva kakku. Ja lupasin sellaisen toteuttaa, vaikka en kovin montaa massalla kuorrutettua kakkua olekaan tehnyt. Keväinen jääkiekkoilijan kakku tosin onnistui sekin nappiin, joten rohkeasti kävin tämän tehtävän kimppuun. Hyvin osui vähän viileämmät ilmatkin, ettei hikipäissään tarvinnut kakkua vääntää.

Hankin vielä ison puolen metrin pituisen kuorrutteiden kaulintaan tarkoitetun kaulimen. Olen nimittäin kirjaimellisesti kitkuttanut sellainen pienellä koristeiden tekoon tarkoitetulla kaulimella jo vuosia. No, ihan palavaa tarvetta ei ole aiemmin kaulimelle ollut, mutta nyt päätin sen hommata. Olikin Tammiston Confetissa ainoa hyllyssä ollut kaulin! Vaikka en normaalisti hirveästi mainosta, mutta siellä oli myös tosi hyvä ja mukava palvelu :D

Pohjana kakussa oli ihan normaali sokerikakkupohja. Täytteeksi toivottiin jotain raikasta täytettä ja niinpä päätin valmistaa täytteeksi passionhedelmämoussen. Mousseen tein sveitsiläisen marengin, koska edellisviikonloppuna tehdyt lime-valkosuklaamoussekakut kuulemani mukaan olivat onnistuneet tosi hyvin. Pikkuriikkisen enemmän täytyy seuraavan kerran, milloin ja kenelle?, laittaa tuota ihanaa passionhedelmää.

Kuorrutteen alle tuli kerros marenkikreemiä, joka pitää kakun mehevänä eikä luovuta kosteutta itse sokerimassaan. Kakkuun meni kilo valkoista sokerimassaa ja pieni paketti (150g) mustaa sokerimassaa. Kiillon mustaan osaan laitoin oliiviöljyllä. Pikeeristä tein lakkiin lyyran, joten kaikki kakussa oli syötävää :)

Hyvä minä, kerrankin taputan itseäni olkapäälle tyytyväisenä hyvästä lopputuloksesta!


Suklaamousse-mansikkakakku

Ammattiin valmistuneen juhliin makeaksi kakuksi toivottiin suklaamoussekakkua. Ehdotin kakkuun lisäksi marjaa tai hilloa suklaan vastapainoksi. Sain vapaat kädet, joten päätin laittaa raikkaita tuoreita mansikoita makua antamaan.

Suklaamoussen teen nykyään niin, että vaahdotan ensin kananmunat ja hieman tomusokeria pehmeäksi vaahdoksi. Siihen lisään sulatetun ja jäähtyneen tumman suklaan. Viimeiseksi nostelen sekaan löysäksi vaahdotetun kermavaahdon.

Pohjana tässä kakussa on kaakaokakkupohja. Pilkoin mansikat ja lisäsin joukkoon hieman tomusokeria. Näin kakku sai myös hieman kosteutusta. Päälle tuli suklaaganachea tummasta suklaasta ja kermasta. Päälle vielä mansikoita.

Kakku tuoksui huumaavan hyvälle ja päätinkin seuraaviin omiin juhliin tehdä samanlaista kakkua. Silloin voisi napata kuvan myös leikatusta kakusta.


Päärynä-kinuskikakku

Lakkiaisten kaverikesteille tein vielä pienemmän kakkusen. Toiveena oli kinuskikakku.

Pohjana kakussa on sokerikakkupohja. Täytteenä säilykepäärynää ja kermavaahtoa. Kakku on kuorrutettu marenkikreemillä ja tietenkin päällä on paksu kerros itsekeitettyä kinuskia.

Marenkikreemi on mainio kuorrute näin kesäaikaan, jos kakun täytyy pysyä hyvänä seuraavaan päivään. Kerma olisi siinä ajassa jo kuorettunut eikä olisi yhtä herkullista. Kreemi kovettuu jääkaapissa ja pursotuksia varten se pitikin notkistaa. Marenkikreemi kestää myös pakastamisen.

Kalavoileipäkakku valmistujaisjuhliin

Voileipäkakkujen tekeminen on mukavaa puuhaa, niiden syöminen vielä mukavampaa. Erityisesti kalavoileipäkakkujen, jotka ovat henkilökohtaisia suosikkejani! Tätäkin olisi tehnyt mieli maistaa ja olisi ollut suun kostukettakin käden ulottuvilla, kun cava-pullot piti nostaa jääkaapista, että sain tilaa kakuille :)

Aikatauluni antoi aamupalalle myöden, mutta tuudittauduin kahvittelemaan sitten kuitenkin liian pitkään ja näiden kanssa tulikin hieman hoppu. Vaikka pidänkin vähemmän on enemmän-ajatuksesta, niin nyt kyllä nuo tillitupsuset jäi puolitiehen ja luomusitruunasiivut pussiin... Kun katson kuvia, niin laittaisin ainakin tillitupsuset tänään eri lailla. Aina ei voi voittaa, ei edes joka kerta. Varsinkaan itseään.

Voin silti taata, että kakku oli hyvää. Sen verran pitää täytteitä maistaa ja varmistaa, että maut ovat kohdillaan. Jos haluat tarkempia ohjeistuksia ainemääriin, niin laita sähköpostia.


täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
 
kalatäyte:
 
savulohta
sitruunamehua
tilliä
mustapippuria
 
kananmunatäyte:
 
kananmunaa
ranskankermaa
kapriksia
mustapippuria
suolaa
 
päälle:
 
kevytmajoneesia
tuorejuustoa
kylmäsavulohta
tilliä
kapriksia
 

 

Kasvistexmex-voileipäkakku (vähälaktoosinen, laktoositon)

Olen tehnyt useamman kerran kasvistexmex-voileipäkakkua tämän perhepiirin juhliin. Onneksi olkoon ammattiinvalmistuneelle voileipäkakkuni fanille :D Hän oli jopa opastanut viime vuonna serkkupoikaa valitsemaan yhdeksi voileipäkakuksi nimenomaan tämän kakun. Toivottavasti omissa juhlissakin maistui.

Olen nyt muutaman kerran käyttänyt juustodipin sijaan vähälaktoosista tai laktoositonta kakkua tehdessä Valion cheddar-sulatejuustoa kermaan sulatettuna. Sulatejuusto on laktoositonta. Tämän kakun olisi voinut tehdä täysin laktoosittomana käyttämällä laktoositonta ranskankermaa.


täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
 
hot salsaa
 cheddar-sulatejuustoa
kermaa
 kidney-papuja

avokadoa
 limen mehua
 kevätsipulia
suolaa
mustapippuria
 chili-limemaustetta
punaista paprikaa

avokadotahnaa, jota tuli täytteeseen
creme fraichea
 friseesalaattia
 oransseja kirsikkatomaatteja
keltaista paprikaa
punasipulia
kalamata-oliiveja
 nachochipsejä
 
Uups, nachot oli unohtua ;)
 

perjantai 30. toukokuuta 2014

Lyyra

Ylioppilasjuhliin oli toivomuksena lakinmallinen kakku. En ole aiemmin moista tehnyt, muutenkin suhteellisen vähän massoilla kuorrutettuja kakkuja. Kakusta tuli kuitenkin sellainen kuin olin sen mielessäni kuvitellut.

Tein lakkiaiskakkuun lyyran pikeeristä. Värjäsin pikeerin Wiltonin kullankeltaisella väritahnalla. Väriä meni vähän liikaa, joten lyyrasta tuli oranssi :) Lopputulos oli kuitenkin kultainen, koska maalasin lyyran kullan värisellä Click&Twist-maalisiveltimellä. Ja päälle tomutin vielä kultaista kristallitomuväriä.

sunnuntai 25. toukokuuta 2014

Paahdetut rosmariiniperunat

Tein grillatun lihan lisäkkeeksi Jamie Oliverin ohjetta mukaellen paahdettuja perunoita uunissa. Joskus ohjelmassaan Jamie teki jouluruoaksi näitä kolmella eri tavalla. Valitsin niistä oliiviöljy-rosmariiniversion.

Käytin lisäkkeeseen uusia espanjalaisia perunoita. Ne olivat sopivan kokoisia tässä vaiheessa, näin alkukesästä siis. En osaisi nykyisistä ruokaperunoista oikein muuten sanoa, mikä olisi näihin paras. Joku kiinteä, mutta kuitenkin samalla jauhoinen peruna? Ennen vanhaan oli sellainen perunalajike kuin Sabina. Se olisi käynyt tähän, olisiko siis Siikli tähän sopiva? En minä tiiä. Noilla Epsanjan potuilla kuitenkin lopputulos oli maukas, päältä rapea, mutta sisältä pehmeä. Niinkuin pitikin.

Jamien ohjeessa perunat pitäisi kuoria ja keittää sitten noin 10 minuuttia, mutta en kuorinut näitä uusia perunoita. Hyvin upposivat kuorineen, ne kannattaakin uusiin perunoihin jättää. Minulla jäi muutama ruokalusikallinen eilisistä lime-valkosuklaamoussekakuista limenmehua, joten korvasin alkuperäisen ohjeen viinietikan sitrusmehulla.


6-7 isohkoa perunaa
suolaa+vettä keittämiseen
3+2rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
2-3rkl limenmehua
2 oksaa tuoretta rosmariinia
5 valkosipulinkynttä
 
Huuhtele ja kuori tarvittaessa perunat. Keitä suolavedessä enintään 10 minuuttia. Puolita perunat kuumina.
 
Kaada paistovuokaan 3rkl oliiviöljyä, jauha myllystä mustapippuria ja lisää suolaa. Asettele puolitetut perunat vuokaan. Käännä kerran öljyssä. Paista uunin keskitasolla 30 minuuttia 200 asteessa.
 
Nosta paistovuoka uunista ja paina jokaisen perunan rakenne kevyesti rikki. Jauha päälle mustapippuria, ripauta hieman suolaa. Paina valkosipulinkynsienkin rakenne leikkuulautaa vasten rikki ja lisää vuokaan. Ripottele päälle rosmariinin lehdykät, limenmehu ja oliiviöljy. Paista uunissa toiset 30 minuuttia.
 

Paahdettujen rosmariiniperunoiden lisäksi tarjolla oli:
possun ulkofilepihviä chipotlevoilla, grillattua
maissia ja broileri-pekonivartaita.


Chipotlevoi

Eilen grillattiin ex tempore makkaraa, jonka lisäkkeenä oli kaupan pottusalaattia ja itsetehtyä kirsikkatomaatti-kesäsipulisalaattia. Oli niin hirveän kuuma meidän taloyhtiön grillipaikalla, että jouduin parin tunnin jälkeen siirtymään sisätiloihin.

Tänään oli tarkoitus grillata sitten ihan suunnitellusti ja vaikka eilisen päivänä muistona itsekseni vähän epäröin, mutta pysyimme kuitenkin suunnitelmassa. Onhan mies ollut aamusta ja uudelleen illasta "vaalitarkkailijana", eikä kodin lämmössä *huhhuh* olisi kiinnostanut paljoa lämpimiä ruokia laitella. Eli ruokaa piti tehdä ja tänään se tapahtui paljon miellyttävämmällä tavalla ulkonakin. Aurinko näyttäytyi silloin tällöin, oli lämmintä ja mukavaa.

Liharuoan ja maissin kanssa tein nopean chipotlevoin. La Costeñalla on hyvä chipotle-säilyke, josta riittää moneen ruokaan. Nyt meillä on tätä maustevoita varmaan koko kesäksi ;)


100g normaalisuolaista voita
3 chipotle-savustettua chiliä
ripaus sormisuolaa
 
Anna voin hieman pehmetä huoneenlämmössä ja lisää kokonaiset chipotlet. Hienonna sauvasekoittimella ja lisää ripaus suolaa. Anna kovettua kylmässä.
 
Voit käyttää voita paistetun lihan kanssa tai tehdä maustettua patonkia. Antaa pikantin, savuisen chilin maun myös kuumalle paahtoleivälle sipaistunakin.
 


lauantai 24. toukokuuta 2014

Lime-valkosuklaamoussekakku (liivatteeton)

Lupauduin tekemään työystäväni 50-vuotissynttäreille juustokakut, jotka sitten juhlapaikalla vielä koristeltaisiin runsaalla määrällä erilaisia marjoja. Koska ystäväni on kasvissyöjä ajattelin, että olisin yllättänyt hänet liivatteettomilla kakuilla, vaikka hän sanoikin, että liivate käy poikkeuksellisesti.

Niinpä ryhdyin tuumasta toimeen ja päätin kokeilla moussekakkua ilman liivatetta. Olen kerran aiemminkin tehnyt vastaavanlaista, mutta nyt otin ohjeistusta kakkuun Vaaleanpunainen nonparelli-blogista. Blogin kakussa ei tosin ollut valkosuklaata ja päätin tehdä ranskalaisesta marengista sveitsiläisen ;)

Kokeilun tulos oli herkullinen, suussa sulava ja hyvin kotona tarjottavaksi sopiva. Käy oikein hyvin esimerkiksi jälkkärinä kevyemmän ruoan jälkeen. Tähän viikonloppuun oivasti osunut aurinkoinen ja helteinen sää ei kuitenkaan olisi ollut hyväksi juhlissa tarjottaville kakuille, jotka ovat hetken esillä ennenkuin ehtivät parempiin suihin. Niinpä juhlakakkuihin laitoin liivatetta. Olisi ollut ikävämpi juttu, jos kakku olisi jo marjojenkin painosta painunut kasaan ja levinnyt lämmön takia.


pohja:
 
175g digestive-keksejä
75g voita sulatettuna
 
täyte:
 
2 valkuaista
1dl sokeria
100g valkosuklaata
2dl vispikermaa
2rs (á 200g) maustamatonta tuorejuustoa
noin 1tl raastettua limenkuorta
3½rkl limenmehua
(4 liivatelehteä)
 
Murskaa keksit ja sekoita hyvin sulatetun voin kanssa sekaisin. Painele leivinpaperoidun irtopohjavuoan pohjalle. Laita kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen.
 

Kuumenna vesihaudetta varten vesi sopivankokoisessa kattilassa. Erottele kananmunan valkuaiset tai käytä kuten minä valmista valkuaista. Lisää mielellään teräsastiaan valkuaisten lisäksi sokeri. Valmista marenkipohja vesihauteen päällä koko ajan sekoittaen, kunnes sokeri on sulanut ja valkuainen alkaa muuttua valkoiseksi vaahdoksi. Siirry vatkaamaan marenki valmiiksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Marenki on valmista, kun se on paksua ja kiiltävää.

 
Kun marenki valmistuu, laita valkosuklaa vuorostaan vesihauteen päälle kulhossa sulamaan. Vatkaa kerma vaahdoksi. Vatkaa tuorejuusto kulhossa, lisää limenkuoriraaste, limenmehu ja sulatettu valkosuklaa, sekoita hyvin. Mikäli laitat liivatteen, kuumenna limenmehua sen verran, että kylmässä vedessä pehmenneet liivatteet sulavat liemeen.
 
Nostele ensin kermavaahto nuolijalla täytemassaan ja viimekseksi varovasti marenki. Lusikoi täyte pohjan päälle ja anna hyytyä vähintään kuusi tuntia.
 
Tarjoile tuoreiden kauden marjojen tai hedelmien kanssa. Jälkiruoaksi neljälle riittää puolitettu annos.


torstai 22. toukokuuta 2014

Tonnarisalaatti

Eilisen hieman viileämmän päivän vastapainoksi tänään oli taas lämpimämpää. Osuikin ruokasuunnitelmat nappiin, koska tälle viikolle olin ajatellut tehdä tonnarisalaattia.

Tätä salaattia tehtiin kotona joskus 80-luvulla, mutta makaronin sijaan salaattiin laitettiin riisiä. Ei tainnut muutenkaan kaikkia aivan samanlaisia ainekset olla, mutta väliäkö tuolla. Makaronia laitoin siksi, että sitä jäi yli alkuviikon makaronilaatikosta. Mieheni bravuuria muuten, nam :)

Pidimme molemmat salaatista kovasti. Halutessaan siihen voi tarjoillessa laittaa myös vihreää salaattia mukaan, kuten mies laittoikin. Minä söin ilman. Ja aineksia voi varioida, mitä nyt kaapista löytyy. Muistelen, että silloin aikoinaan tehtiin salaatinkastike sekoittamalla vettä, öljyä ja pussi salaattikastikeaineksia. Ja taisi usein seassa olla omenaakin.

Kun salaatin laittaa vetäytymään jääkaappiin hetkeksi, niin oiva hellepäivän ruoka on valmis. Mitään lämmintä ei kyllä olisi jaksanut laittaa.


2½dl pakastemaissia
2½dl pakasteherneitä

1 isohko salottisipuli
2tl kapriksia
3rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
½tl pippurisekoitusta
1 isohko punainen paprika
2dl keitettyä makaronia
2tlk tonnikalapaloja öljyssä
sormisuolaa
½rs keltaisia kirsikkatomaatteja
 
Sulata pakastemaissi ja -herneet jääkaapissa.
 
Silppua sipuli ja sekoita kapristen sekä sitruunamehun kanssa. Lisää mausteet.
 
Kuutioi paprika. Sekoita sipulisilpun, kapristen, maissin, herneiden ja makaronin kanssa hyvin sekaisin. Lisää joukkoon tonnikalapalat liemineen ja nostele sekaan. Tarkista maku ja lisää hieman sormisuolaa tarvittaessa. Lohko sekaan viimeiseksi kirsikkatomaatit.
 
Anna vetäytyä ja makujen tasaantua jääkaapissa noin puoli tuntia.
 



keskiviikko 21. toukokuuta 2014

Mansikkainen täytekakku muistokahville

"Iltaan ehti kevään päivä, jälkeen jäi vain surun häivä."

Eilinen oli harmaa ja sateinen. Saatoimme appeni haudan lepoon. Koko ajan satoi, joten voi kait sanoa, että taivaskin itki.

Kokoonnuimme pienellä joukolla muistokahville, jonne tein kinkkuvoileipäkakun lisäksi mansikkaisen täytekakun. Olin vuosien varrella tehnyt muutaman kerran mieheni isälle syntymäpäiväksi täytekakkua ja toiveena oli aina mansikkainen täyte, joten luonnollisesti tein hänen muistokahvillekin mansikkakakun.

Olipa käydä vähän "ohraisesti", kun en ollutkaan tarkistanut pursotinpussitilannetta. Nehän oli tietenkin kaikki, mutta löysin tarvikelaatikoitteni kätköistä joskus Tukholmasta ostetun, avaamattoman pursotinpussisetin. Vähän kömpelöä sillä pursottaminen oli ja paksu muovinen pursotinpussi meinasi tihkuttaa nestettä, mutta onnistuin kuitenkin jonkinmoiset pursotukset tekemään. Ihan ei kauneimpia noista "ruusu"pursotuksista tullut, mutta pysyivät onneksi kohdillaan. Ei kovin viileä ilmakaan sattunut kohdalle.

 
vaalea sokerikakkupohja
vispikermaa
tomusokeria
mansikkahilloa
mansikoita
hyytelösokeria+vettä
 


Kinkkuvoileipäkakku hautajaisiin

Mieheni isä kuoli vajaa kuukausi sitten vain 63-vuotiaana. Saatoimme hänet viimeiselle matkalleen tänään. Hautaamisen jälkeen kokoonnuimme muistokahville, jonne tein sekä mansikkaisen täytekakun että kinkkuvoileipäkakun.

Muuta sanottavaa ei ole kakusta kuin että tällä kertaa Korpelan ylikypsäsaunapalvikinkku oli kyllä saanut savunmakua kerrakseen. Maut toki tasaantuivat yön aikana, mutta kakussa oli silti hyvinkin savuisia sattumia.


grahampaahtoleipää
kasvislientä
 
kinkkutäyte:
 
Korpelan ylikypsää saunapalvikinkkua
Valion Afrikan paprika-tuorejuustoa
keltaista paprikaa
mustapippuria myllystä
 
kurkkutäyte:
 
tuorekurkkua
Valion tilli-tuorejuustoa
Pirkka kevytmajoneesia
 
päälle:
 
Valion Afrikan paprika-tuorejuustoa
Pirkka kevytmajoneesia
Atrian ohuen ohutta possun kylmäsavuleikettä
tammenlehväsalaattia
tuorekurkkua
keltaisia kirsikkatomaatteja
 

 

lauantai 17. toukokuuta 2014

Gluteenittomat juustolätyt kalaisalla täytteellä

Päiväkahvimme suolaiseksi palaksi tein jälleen gluteenittomia lättyjä. Nyt en täyttänyt lättyjä etukäteen, vaan paistoin lättyihin juustoisen pinnan pannulla.

Tällä kertaa lätyissä oli Semperin karkeaa gluteenitonta jauhoseosta, joka toimi oikein hyvin. Sunnuntain gluteenittomalla jauhoseoksella tulee hyvät makeat leivonnaiset, mutta tämä Semperin jauhoseos toimi paremmin lätyissä.

Gluteenittomien lättyjen alkuperäinen ohje on Valion, jota hitusen muokattu.


1½dl Semperin karkeaa gluteenitonta jauhoseosta
½tl suolaa
2 kananmunaa
3dl täysmaitoa
100g emmental-juustoraastetta
 
Laita kaikki ainekset kulhoon ja sekoita sähkövatkaimella hyvin sekaisin. Anna turvota noin puoli tuntia. Paista pienellä paistinpannulla voissa.  Ripota paistamattomalle pinnalle hieman juustoraastetta ennen kääntämistä. Paista juusto rapeaksi.
 
Taikinasta tulee noin 6-7 lättyä.
 
 
kalaisa täyte:
 
150g kylmäsavulohta
2 kevätsipulinvartta
½ ruukkua tilliä
1dl ranskankermaa
50-75g yrttituorejuustoa
1tlk (200g) raejuustoa
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
 
Silppua kylmäsavulohi, sipuli ja tilli. Yhdistä muut aineet ja anna maustua viileässä jääkaapissa ennen tarjoilua.
 


Kesäisen raikas britakakku (gluteeniton)

Äiti keksi eilen illalla, että voisin tehdä lauantain päiväkahville britakakun. Taisi äidillä makean hammastakin kolottaa, vaikka pukikin leivonnaisen tekemisen hienosti isän kotiutumisen kunniaksi.

No toki 88-vuotiaan isämme kotiutuminen puolentoista kuukauden sairaala- ja vuodeosastoreissulta on vähintään kakun arvoinen. Ja teinkin sitten toivotun britakakun gluteenittomana versiona, kun keliaakikkotuttavamme oli tulossa käymään.

Käytin taikinaan tällä kertaa puolet gluteenitonta jauhoseosta ja mantelijauhetta. Tein kakun 25x35cm uunivuoassa, joten kakusta tuli täytteineen muhkean korkea.

Täytteeksi laitettiin äidin tekemää raparperihilloketta, tuoreita mansikoita ja kermavaahtoa, nam!


marenki:
 
4 kananmunan valkuaista
2½dl sokeria
 
kakkupohja:
 
125g voita
1½dl sokeria
4 kananmunan keltuaista
1dl mantelijauhetta
1dl gluteenitonta jauhoseosta
2tl leivinjauhetta
1dl täysmaitoa
 
päälle:
 
½dl mantelirouhetta
 
Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vaahdota valkuaiset vaahdoksi ja lisää vatkatessa sokeri joukkoon. Vatkaa, kunnes valkuaisvaahto on kiinteää ja kiiltävää.
 
Vaahdota huoneenlämpöinen voi ja sokeri. Lisää kananmunan keltuaiset yksi kerrallaan vaahtoon. Sekoita leivinjauhe jauhoihin. Sekoita voi-sokerivaahtoon vuorotellen maidon kanssa. Sekoita, kunnes taikina on sileää.
 
Levitä taikina leivinpaperoidun uunipellin tai -vuoan pohjalle. Nostele marenki päälle ja levitä. Ripottele päälle mantelirouhe. Paista uunin keskitasolla 25-35 minuuttia 175 asteessa. Jos teet pienempään vuokaan, paistoaika on pidempi.
 
täytteeksi:
 
1rs (500g) mansikoita
2dl raparperihilloketta
1tlk (2dl) vispikermaa
tomusokeria
 
Vatkaa kerma vaahdoksi, makeuta tomusokerilla. Huuhdo ja poista mansikoista kannat. Viipaloi mansikat.
 
Leikkaa pohja paperin kanssa puoliksi. Laita toinen puolikas tarjoiluvadille. Levitä päälle ensin raparperihilloketta, sitten kermavaahtoa ja puolet viipaloiduista mansikoista. Asettele päälle toinen kakkupohja ja lisää loput täytteet.
 


sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Bostonleipä

Sain käsiini uusimman Valio Kotiruokaa-lehden (3/2014), jossa oli useampi mielenkiintoinen ohje. Tein ensimmäisenä bostonleivän, jonka veimme vielä lämpimänä anopille äitienpäiväkukkasena.

Ohje on helppo ja selkeä. Sitä voi myös muunnella makunsa mukaan. Lehden ohjeessa oli makuina pekoni, sieni ja sipuli, mutta laitoin tähän leipääni paprikaa ja sipulia.

Taikina onnistui aivan mahdottoman hyvin. Se kohosi ja oli kuohkea. Myös valmis leipä oli suussa sulavan mehevä ja maukas. Olen epäonnistunut usein leivänleivonnassa, mutta nyt onnistuin.

En siis seurannut ohjetta täytteen osalta ja jauhojakin uskaltasin jättää laittamatta alkuperäistä määrää. Käytin vielä erikoisvehnäjauhoja, siinä varmaan kuohkeuden taika.

Ohjeen bostonleipä olisi pitänyt paistaa halkaisijaltaan 22cm irtopohjavuoassa. Epäilin, ettei palat mahdu vuokaan ja niinhän siinä kävikin, että jouduin lennossa vaihtamaan vuokaa numeroa suurempaan eli 24cm. Sitäkin epäilin, mutta paisto toimi ihan hyvin. Seuraavalla kerralla kokeilen vielä isommassa vuoassa.

Ihmettelenkin, että onkohan koekeittiössä jossain kohtaa epäonnistuttu, kun noin pieneen vuokaan olisi pitänyt mahtua? Vai olisiko ohjeeseen päässyt virheellinen vuokakoko? Siinäpä tällaiset sunnuntaileipurit ovatkin ihmeissään.


taikina:
 
1prk (2½dl) Valio Crea Yrtti ruokakermaa
½pkt (25g) tuorehiivaa
½tl himalajasuolaa
½rkl sokeria
1 rkl tomaattipyreetä
5dl erikoisvehnäjauhoja
½dl oliiviöljyä
 
täyte:
 
2rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
½ punainen paprika
ripaus himalajasuolaa
***
1pkt Valio Mustapekka mustapippuri-tuorejuustoa
 
vuokaan:
 
Valio Oivariini juoksevaa
 
Olin aivan haltioissani hyvin kohonneesta leivästäni!
Murenna tuorehiiva lämmitettyyn ruokakermaan. Ruokakerma ei saa olla kiehuvan kuumaa, vaan kädenlämpöistä! Lisää suola, sokeri ja tomaattipyree. Alusta taikinaan jauhot ja lopuksi oliiviöljy. Vaivaa taikinaa, kunnes se irtoaa kädestä sekä kulhon reunoilta. Kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä vedottomassa paikassa leivinliinalla peitettynä noin puoli tuntia.
 
Silppua sipuli ja paprika. Kuullota pannulla kypsäksi. Mausta ripauksella suolaa.
 
Vaivaa taikina ja kauli levyksi. Levitä päälle sipuli-paprikapaistos. Murenna päälle tuorejuusto. Kieritä rullaksi ja leikkaa yhdeksään osaan.
 
Asettele palat vuodeltuun halkaisijaltaan 24cm tai 26cm irtopohjavuokaan väljästi. Anna kohota puolisen tuntia. Paista leipä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.


torstai 8. toukokuuta 2014

Chorizopata

Hymyilyttää vähän tuo chorizo, kun työkaverini kerran vain tuumasi, että me taidetaan tykätä tuosta espanjalaisesta makkarasta. Sen verran usein se oli puheessani kuulunut :) No, onhan se hyvää ja tämä chorizo-löytö oli oikein herkullista.

Muuten oli takki tyhjä ideoista. Tänä iltana oli tarkoitus tehdä pottua ja lihapullakastiketta, mutten millään jaksanut. Töistäkin pääsin myöhään ja kotona olin myöhempään.

Kaappeja tutkittuani päädyin tekemään pataruokaa. Makkara oli sopivan mausteista niin, etten laittanut erikseen paljon mitään. Ihan sopivasti kylmänä kevätiltana.

Näyttää kuin ranskankermaa olisi ylettömästi lautasella,
mutta todellisuudessa siinä on vain pari teelusikallista.

1pkt Noel Chorizo Bbq voimakas
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1½dl kvinoa
1½dl punaisia linssejä
1prk kuorittuja tomaatteja
2prk vettä
1 lihaliemikuutio
mustapippuria myllystä
ripaus sokeria
***
3 pientä kesäkurpitsaa erikseen paistettuna
creme fraichea
 
Kuori ja pilko chorizot. Laita palat kylmään kattilaan ja paista sekoitellen. Pilko sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota hetki.
 
Lisää kvinoa ja linssit. Sekoita ja kaada joukkoon kuoritut tomaatit sekä vesi. Anna kiehahtaa ja mausta.
 
Anna hautua puolisen tuntia. Paahda sillä aikaa pilkotut kesäkurpitsat oliiviöljyn kanssa pannulla. Lisää kesäkurpitsapalat lopuksi pataan. Tarkista maku ja tarjoile creme fraichen kanssa.


keskiviikko 7. toukokuuta 2014

Lasagne paahdetusta tankoparsasta

Amerikkalainen kaverimme Nancy postaa aina kivoja reseptejä facebook-seinällään ja tämä suorastaan porautui sekä minun että mieheni silmiin, onhan tankoparsa molempien kevätherkkua!

Tälle lasagnelle voisi säveltää oodin, jos osaisi. Todella hyvää. Toisaalta voiko tuolla tankoparsa- ja juustomäärällä lopputuloksesta tulla huonoa? Ei todellakaan.

Lasagnessa oli myös kiva uusi juttu minulle. Valkokastikkeeseen tulee nimittäin muskotin sijaan neilikkaa! Enpä ole moista ennen kokeillut, mutta antoi kivan mausteisen säväyksen kastikkeeseen.

Muuntelin hieman alkuperäistä Taste of Home-sivuston ohjetta Roasted Asparagus Lasagna. Yritin kerrankin pysyä ruodussa ;)


2 nippua (á 500g) vihreää tuoretta tankoparsaa
1rs (250g) ruskeita herkkusieniä
2 valkosipulinkynttä
1 nippu (100g) kevätsipulia
2rkl oliiviöljyä
2rkl voita
3rkl vehnäjauhoja
5dl täysmaitoa
suolaa
valkopippuria
ripaus neilikkaa
12 lasagnelevyä
4dl raastettua mozzarellaa
2dl raastettua parmesaania
 
Kuumenna uuni 225 asteeseen. Käsittele tankoparsat (huuhtele, poista kovat kannat, kuori ohuelti tarvittaessa) ja katko 3-5cm paloiksi. Viipaloi herkkusienet ja valkosipulit. Laita uunivuokaan ja lisää öljy. Kääntele öljyssä ja paahda uunin yläosassa noin 10-15 minuuttia. Kääntele ja lisää lopuksi vielä kevätsipulipalat. Paahda vielä viitisen minuuttia. Laske uunin lämpötila 175 asteeseen.
 
Tee valkokastike. Sulata voi kasarissa ja lisää vehnäjauho. Älä ruskista. Lisää vähissä erin maitoa ja sekoita hyvin. Mausta kastike suolalla, valkopippurilla ja neilikalla. Anna hautua miedolla lämmöllä.
 
Raasta parmesaani valmiiksi ennen lasagnen kokoamista.
 
Laita lasagnevuoan pohjalle hieman parsojen ja sienten paahtolientä, laita pohjalle neljä lasagnelevyä. Nosta kolmannes parsa-herkkusienipaistoksesta, kaada päälle kolmannes kastikkeesta, samoin mozzarellaa ja parmesaania. Toista toimenpide vielä kaksi kertaa. Paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin puoli tuntia. Nosta lämpötilaa (ja grillivastus päälle) jälleen 225 asteeseen ja anna paistua vielä 10-15 minuuttia.


tiistai 6. toukokuuta 2014

Mansikkajälkkäri

Jotenkin se aurinkokin alkoi paistaa, kun tämä jälkkäri ilmestyi ruokapöydälle :D

Heti syötävää, kunhan ensin on kannat poistanut mansikoista, ja niin no, nämä ulkomaiset kevätmansikat kannattaa myös huuhdella. Lisäksi tarvitset vaniljarahkaa. Meillä oli vielä purkin pohjalla pari lusikallista passionhedelmätahnaa, joten sitäkin mansikoille valelin. Menee nopeasti parempiin suihin kyllä ilmankin!

Ihana kesä on tuloillaan!

maanantai 5. toukokuuta 2014

Suomen paras kotiruoka-kisassa toinen sija!

Sijoituin Ruokatiedon ja Ruoka.fi:n järjestämässä Suomen paras kotiruoka-kilpailussa toiselle sijalle! Hyvä minä ja porokaalikääryleet-reseptini :D

Kukapa ei olisi halunnut voittaa, mutta toinen sijakin on hieno! Hoppee ei oo häppee, kuulin monta kertaa ystävieni suista kilpailun ratkettua :) Olenkin tosi ylpeä erilaisesta reseptistäni ja maukkaista kaalikääryleistä.

Iso kiitos kaikille äänestäjilleni ja uskollisille tukijoilleni!


lauantai 3. toukokuuta 2014

Sienillä höystettyä juustospätzleä (dt. Käsespätzle mit Pilz)

Yksi nuoruuteni makumuistoja ajasta Saksassa on Käsespätzle. Se on itsetehtyä munamakaronia kuorrutettuna herkullisella, rasvaisella juustolla. Sen kanssa syötiin usein vuonankaalisalaattia. Juustospätzlen aateloitu muoto oli höystetty sienillä.

Herkullisia ruskeita herkkusieniä saa meiltäkin läpi vuoden edullisesti Lidlistä. Ja olipa taannoin "Saksan viikolla" myös spätzleä taas saatavilla, niinkuin oli pääsiäisen tienoilla Deluxe-tuotteita, joista arkemme luksukseksi olin ostanut tattituorejuuston.

En siis itse alkanut tällä kertaa itse tekemään, vaikka hyvä resepti onkin ja on helppoa tehdä. Olin varulta ostanut paketin spätzleä ja nyt se tuli tarpeeseen, kun alkoi tehdä makumuistoa mieli. Spätzle on mielestäni mac and cheese'n tapaan lohturuokaa.

Annoksesta syö useampi lisäkkeineen, joka meillä oli possun ulkofilettä. Meillä riitti viikolla lounasevääksikin, minulle ilman lisäkettä. Se on vaan niin hyvää ilman mitään muuta...



1pkt (500g) spätzle-munamakaronia
vettä+ suolaa keittämiseen
 
sienikuorrute:
 
1rkl voita
1rs (250g) ruskeita herkkusieniä
1 iso sipuli
1rs sienituorejuustoa (meillä: tattituorejuusto)
1prk (200g) ranskankermaa
mustapippuria myllystä
suolaa (meillä: himalajansuolaa)
 
päälle:
 
1-2dl emmental-juustoraastetta
 
Keitä munamakaroni pakkauksen ohjeen mukaan.
 
Viipaloi sienet ja pilko sipuli. Kuumenna voi pannussa ja kuullota ensin sipuleita. Lisää sienet pannulle. Kuullota, kunnes sienetkin kypsyvät. Sekoita joukkoon tuorejuusto ja ranskankerma. Mausta mustapippurilla ja suolalla.
 
Kaada keitetyt spätzlet uunivuokaan. Levitä päälle sienipaistos. Ripottele vielä päällimmäiseksi juustoraaste. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia, kunnes juusto on paistunut rapeaksi ja saanut kauniin värin.



Paistoin spätzlelle lisäkkeeksi possun ulkofileestä pihvit.
Samalla sai pakkasta vähän tyhjennettyä.

torstai 1. toukokuuta 2014

Mustikka-valkosuklaakakku (kananmunaton)

Minulta tiedusteltiin tuleviin ylioppilasjuhliin kananmunatonta kakkua. En ole aiemmin sellaista valmistanut, joten sitähän oli testattava.

Tein meille siis koekakun vapunpäiväksi. Ja sitä oli vielä monen päivän päästäkin. Urheasti mies kuitenkin söi viimeisenkin palan, jonka olin jo heittämässä roskikseen. Kakku oli siis todella riittoisaa, ja täyttävää. Puuh.

Nimen mukaankin päämakuina oli mustikka, tarkemmin pensasmustikka, sekä valkosuklaa. Kakun sisällä oli myös hienonnettua säilykepersikkaa.

Itse pohja ei mielestäni onnistunut kovin hyvin, joten tätä olisi parasta testata lisää, mutta kaikkien muiden menojen ja leipomusten vuoksi en ehdi testata lisää ennen kuunvaihdetta, joten tuleviin juhliin ei tule kananmunatonta kakkua. Jotain muuta kuitenkin.

Ohje toteutettu puolikkaana taikinana Limepippuri-blogin mukaan.


1dl sulatettua voita
2dl persikka-sitruunalientä (1:1)
1½dl sokeria
4dl vehnäjauhoa
½tl jauhettua vaniljaa
2½tl leivinjauhetta
 
Sekoita sulatettu voi ja persikka-sitruunaliemi keskenään. Lisää sokeri ja lopuksi vehnäjauhot, joihin on sekoitettu jauhettu vanilja ja leivinjauhe.
 
Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun halkaisijaltaan 22cm irtopohjavuokaan. Paista 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.
 
Anna kakun olla vuoassa jonkun aikaa ennen vuoan irrottamista.
 
Täytä kakku seuraavasti:
 
2dl hienonnettua persikkaa
3-4dl vispikermaa
½dl tomusokeria
1dl maustamatonta tuorejuustoa
50g rouhittua valkosuklaata
 
koristeluun:
 
2rs pensasmustikoita
50g valkosuklaata
 
Hienonna persikat. Vaahdota vispikerma tomusokerin kanssa. Vatkaa sekaan tuorejuusto ja lisää vielä valkosuklaa.
 
Leikkaa kakku kolmeen osaan. Levitä persikkaa pohjalle ja ripota kolmas osa valkosuklaarouheesta päälle. Nosta myös kolmasosa kermasekoituksesta päälle. Asettele mustikoita reunoille. Nosta seuraava kerros ja toista täyttäminen. Viimeisen kakkupohjan päälle tulee kermasekoitusta, valkosuklaata ja mustikoita.