maanantai 17. maaliskuuta 2014

Kurpitsakeittoa ja vuohenjuustovaahtoa

Olin suunnitellut tekeväni tämän keiton meille sunnuntailounaan alkuruoaksi, mutta lounas venähti päivälliseksi ja pääruokaa oli tulossa aimo annos, joten jätin kurpitsan suosiolla odottamaan seuraavaan päivään.

Tänään vuorossa olikin sitten kurpitsasta keittoa ja siihen päälle nopea vuohenjuustoinen vaahto. Lisäksi meillä oli vielä lauantaisia lättyaineksia, joten syötävää riitti jokaiselle.

Näin vasta jonkun ravintolan ruokalistalla vastaavanlaista nimeä kantavan alkuruoan, mutta en todellakaan tiedä, miten keitto saati vaahto on siellä tehty. Tämä on minun näkemykseni ruoasta.


kurpitsakeitto:
 
noin 1½-2kg myskikurpitsaa
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
2rkl voita
1tl kuivattua timjamia
½tl rouhittua korianteria
mustapippuria myllystä
7dl vettä
1 kanaliemikuutio
ripaus suolaa
½-1tl sokeria
 
Kuori ja kuutioi kurpitsa sekä sipulit. Anna voin sulaa kattilassa ja kuullota aineksia hetki. Lisää mausteet ja sekoita. Kaada joukkoon vesi ja lisää kanaliemikuutio. Anna kiehua poreillen, kunnes kurpitsa on kypsää. Soseuta sileäksi keitoksi ja tarkista maku. Lisää suolaa tarvittaessa. Sokeri pyöristää maun.
 
Sekoitin vaahtoa keiton sekaan hieman, ettei keitto
olisi niin virallisen näköistä.
vuohenjuustovaahto:
 
1dl kuohukermaa
1rs (140g) vuohenjuusto-tuorejuustoa
 
Vatkaa kuohukerma löysähköksi vaahdoksi ja yhdistä siihen pehmeä vuohenjuusto-tuorejuusto. Tarjoa kurpitsakeiton kera.

sunnuntai 16. maaliskuuta 2014

Mustikoita ja karhunvatukoita mascarpone-limoncellovaahdolla

Isä on tosiaan meillä kylässä ja esitti toiveen saada pensasmustikoita syödäkseen. No niitäpä sitten kauppareissulla ostin heti kaksi rasiaa :) ja vielä yhden karhunvatukka-rasian lisäksi.

Heti kala-ateriamme päälle ei mahtunut marjaakaan, joten nautimme jälkkärin iltakahvin kanssa.

Isän kipossa oli pelkästään marjoja ja hieman sokeria. Tein meille nopeasti mascarponesta, reilusta lorauksesta limoncelloa sekä sokerista vaahdon. Määrät jokainen voi määritellä oman maun mukaan! Mascarponea kahteen annokseen oli reilu desi.

Tosi nopea ja herkullinen jälkkäri tai iltaherkku, miten vain :)

Kahta kalaa ja muhennettua perunaa

Olen näköjään intoutunut tuoreeseen kalaan viime aikoina. Tällä kertaa mukaan tarttui kahdenlaista kalaa, siikaa ja nieriää. En täysin tyytyväinen ollut kalaan, varsinkaan siikaan, vaikkei maussa ollutkaan valittamista. Kukkarolle käy kyllä tuoreen kalan kotiin roudaaminen, ja sen kalleuden vuoksi suuntaankin seuraavaksi kalakauppaan tai halliin.

Kalan kaveriksi tein muhennettua perunaa sekä ylikypsää parsakaalta. Valitettavasti keitin parsakaalin liian aikaisin ja siitä tuli ikävästi ylikypsää. Muhennettu peruna sai muhia ja oli namia. Ehkä kosteampaa joku toinen kerta.

Kalafileet leikkasin kolmeen osaan ja paistoin voissa. Kala paistetaan nahkoineen ja ensin nahkapuoli kuumaa pannua vasten. Mausteina mustapippuria ja suolaa. Sitruunaa pöytään sitä haluaville.


muhennettu peruna
 
noin 1kg puikulaperunaa
50g voita
1½prk (3dl) kuohukermaa
suolaa
mustapippuria myllystä
3tl kapriksia
3tl kaprislientä
(vettä tarvittaessa)
½ ruukkua tilliä
 
Kuori ja kuutioi perunat. Sulata voi pannulla ja kaada perunat pannulle. Kuullota perunoita miedolla lämmöllä, kunnes alkavat kypsyä. Lisää kerma, mausteet, kaprikset ja kaprisliemi. Anna perunoiden hautua kannen alla kypsiksi miedolla lämmöllä. Lisää hieman vettä, jos paistos uhkaa kuivettua. Lopuksi silppua sekaan tilliä.

Lauantai-illan lätyt lohi- ja chorizotäytteellä

Tein taannoin yötaikinaan sämpylöitä. Sämpylöillä ei ole mitään tekemistä näiden lättyjen kanssa, mutta spelttijauhoilla kyllä. Käytin niitä nimittäin myös näihin lättyihin. Ihan hyvin toimivat paistettaessa, muttei syödessä juuri huomaa. Ehkä lätyistä tuli normaalia aavistuksen paksumpia.

Tein kahdenlaista täytettä, koska itselläni teki mieli kylmää kalaista täytettä ja tiesin, että miäs sekä meillä kyläilemässä oleva isäni mieluummin syövät muuta. Toiseksi täytteeksi tein siis lämpimän kasvis-chorizo-täytteen. Molemmat täytteet olivat herkullisia ja oi, niin täyttäviä. Jo yhden lätyn jälkeen alkoi täyttyä, puolitoista tai kaksi syöneenä oli jo täynnä.
 
Lättytaikina:
1l täysmaitoa
3 kananmunaa
1½tl suolaa
2rkl oliiviöljyä
1dl speltti-jauhoja
4dl vehnäjauhoja
paistamiseen voita
 
Sekoita puoleen litraan maitoa kananmunat, suola, öljy ja jauhot. Lisää loppu maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Anna turvota puolisen tuntia.

Lidliin on tullut uutuutena tuoretta kalaa. En vielä ole ihan raakaa kalaa kokeillut, mutta ainakin 250g pakkaukseen pakattu loimulohi oli hyvälaatuista ja maistuvaa.

Lohitäyte:
250g loimulohta
½ ruukkua tilliä
2 kevätsipulia
mustapippuria myllystä
hyppysellinen sormisuolaa
1prk (2dl) ranskankermaa
2-3rkl sitruunamehua
 
 
Paloittele lohipala kulhoon. Silppua tilli ja kevätsipuli. Lisää loput ainekset ja sekoita hyvin.

Päätin tehdä toisesta täytteestä kasvispainotteisen. Jauhelihaa tulee arkisiin ruokiin seuraavalla viikolla, niinpä piti miettiä jokin korvaava lihatuote tilalle. Chorizoa meillä tuntuu olevan nykyään usein jääkaapissa, niin siitä saikin sitten sen liha- ja suola-osuuden paistokseen.


Kasvis-chorizotäyte:
 
150g chorizo-makkaraa
2 pientä sipulia
2 valkosipulinkynttä
1 keltainen paprika
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
5-6 ruskeaa herkkusientä
1prk kidney-papuja
50g feta-juustoa (tässä: feta-juustoa ja oliiveja öljyssä)
(2rkl öljyä (tässä: feta-purkista))
1tl savustettua paprikajauhetta (sweet)
hyppysellinen savustettua paprikajauhettua (hot)
mustapippuria myllystä
1rkl tomaattiketsuppia
 
Laita kuorittu, kuutioitu chorizo kylmälle pannulle ja anna lämmetä hiljalleen, jolloin makkarasta irtoaa rasvaa paistamiseen. Lisää silputut sipulit ja valkosipulinkynnet. Huuhtele ja kuutioi paprika sekä kesäkurpitsa, pilko herkkusienet. Lisää kasvikset ja paista hiljalleen. Mausta paprikajauheilla, mustapippurilla ja ketsupilla, joka tuo paistokseen hieman makeutta. Lisää lopuksi tarvittaessa hieman öljyä, feta-juusto ja pavut. Pidä lämpimänä miedolla lämmöllä liedellä tarjoamiseen saakka.

Nosta lätyt ja täytteet pöytään, jossa jokainen saa täyttää lätyn mielensä mukaan ja kääräistä tarpeellisen määrän lättynsä sisään.

lauantai 1. maaliskuuta 2014

Pikkuleijonan kakku

Saattaapi olla, että jääkiekkoa pelaavan Oskarin haaveena on joskus edustaa Suomea maajoukkueessa. Ainakin suosikkeihin kuuluvat sellaiset legendat kuin Teemu Selänne ja Koivun veljekset. Siinä sitä on idolia kerrakseen. Ehkä jonain päivänä sukulaispoika hokkaroi tiensä tähtiin :)

Kiekkokakkua tarvittiin tietenkin synttäreille ja olen jälkikäteen kuullut, ettei moista kakkua ole synttärisankari ennen nähnyt ja oli varjellut viimeiseen saakka hienoa koristetta.

Hyvin oli kakku maistunut. Se oli perinteinen vaalealle sokerikakkupohjalle tehty mansikkakakku. Täytteenä oli niin mansikkahilloa kuin tuoreista mansikoista tehtyä survosta sekä kermavaahtoa. Päällykseksi sovittiin sokerimassakuorrute ja sivelin alle hyväksi havaitun marenkikreemin. Päälle kakkuun ehdottoman toiveen mukaan Suomen leijona-koriste.

Alunperin suunnittelin tekeväni sokerimassasta mm. Selänteen pelipaidan, mutta sitten sainkin mielestäni vielä paremman idean. Tein mallin avulla Rainbow Dustin Click&Twist metallinhohtosinisellä maalikynällä kiekkoilijoita kakun reunan ympäri. Lisäsin vielä sinne tälle pieniä mustia kakkuun "osuneita" kiekkoja.

Olin itsekin tyytyväinen lopputulokseen ja se on minulta oikeasti paljon. Yleensä löydän omista tuotoksistani jotain kritisoitavaa. Tämä kakku onnistui nappiin :)