sunnuntai 27. tammikuuta 2013

Toscanan tomaattipiiras

Ohje on pilkottanut reseptivihkon kulman alta jo pitkään, joten oli jo aika kokeilla, millainen piiras syntyy. Olen joskus saanut mainoshoukuttimena Iloa leivonnasta-kortteja, houkuttimeen kuitenkaan tarttumatta. Lähetetäänköhän tällaisia vielä tänä päivänä ja tilaako niitä kukaan? En suosittelisi, kun nettikin ohjeita pullollaan.

Ohje muuten ok, mutta sinappia oli liikaa eikä sanottu, mitä sinappia. Olisi ollut vielä tulisempaa, jos olisin ohjeen kaksi ruokalusikallista dijonia laittanut. Kaksi teelusikallistakin antoi vahvan maun.

Piiras on maukas, mutta yritä valita siihen makeita tomaatteja. Tähän käyttämäni tomaatit eivät maistuneet juuri miltään, joten ei ne piiraassakaan sen kummemmin maistuneet.

Jos ihmettelet, miksi piirakkaan tulee mannasuurimoita, niin niiden tarkoituksena uskoisin olevan ylimääräisen nesteen imeyttäminen.

Tarjosin piiraan lisäksi italialaista salamia ja prociuttoa.


piiraspohja:
 
125g voita
4dl vehnäjauhoja
3rkl kylmää vettä
 
täyte:
 
100g mozzarellaa
3-4 tomaattia
4 aurinkokuivattua tomaattia (laitoin varmaan 5-6)
2rkl sinappia (laitoin 2tl dijon-sinappia)
1rkl mannasuurimoita
3rkl pinjansiemeniä
3 kananmunaa
2½dl kevytkermaa (laitoin 2dl kermaa)
1 valkosipulinkynsi
1 ruukku basilikaa
suolaa
mustapippuria myllystä
 
Sekoita voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita taikinaksi. Painele taikina pyöreäksi palloksi, kääri kelmuun ja laita kylmään vähintään puoleksi tunniksi. Tai tee kuin minä ja painele pohjataikina vuokaan ja reunoille, jonka jälkeen nosta jääkaappiin.

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Viipaloi mozzarella ja tuoreet tomaatit. Silppua aurinkokuivatut tomaatit.

Jos laitoit taikinan kylmään kelmussa, kauli siitä nyt ohut pyöreä pohja, joka on noin 5cm suurempi kuin vuoka (halkaisija 25cm). Painele taikina sitten vuokaan huolellisesti.
 
Levitä sinappi piiraspohjalle ja ripottele päälle mannasuurimoita. Asettele tomaattisiivut piiraspohjalle, ripota päälle silputut aurinkokuivatut tomaatit ja pinjansiemenet. Levitä päälle mozzarellasiivut.

Kuori ja silppua valkosipulinkynsi. Silppua basilika. Vatkaa kananmunat ja kerma. Mausta seos valkosipulilla, basilikalla, suolalla ja pippurilla. Kaada muna-kermaseos täytteen päälle. Paista piiras kullanruskeaksi uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin ennen tarjoilua.


tiistai 22. tammikuuta 2013

Banaanibroileri

En ole kovin monesti käyttänyt banaania liharuoassa enkä varsinkaan broilerin kanssa. Possun kanssa banaani on ollut ok, esimerkiksi possu-banaanipadassa tai possunoisettien kanssa.

Olen jo aiemmin varmaan muutamaankin kertaan tahtomattani mainostanut ja kehunut Kariniemen paistileikkeitä. Siis sitä maukkaampaa broilerinlihaa, joka luuttomaksi ja nahattomaksi valmisteltu broilerinkoivista. Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

Tämä ruoka on yksinkertaisuudessaan maittavaa ja sopivan lämmittävää talvi-illan evästä. Maustaa voi oman maun mukaan, mutta itse laitoin ainoastaan sambal oelekia. Olen monet kerrat pyöritellyt kyseistä maustepurkkia käsissäni, mutta päättänyt sitten kuitenkin käyttää chiliä tuoreena tai rouheena tämän valmiin tahnan sijaan. Banaanin makeus sopii hyvin tahnan kirpeän etikkaisuuden kanssa kookosmaidon täydentäessä kokonaisuuden.

Broileri valmistetaan mieluiten uuninkestävällä pannulla tai sitten siirretään paistamisen jälkeen uunivuokaan, sillä banaanit lisätään viimeiseksi ja kypsennetään uunissa grillivastuksen alla. Näin banaanit sekä kastikkeen pinta paahtuu makoisaksi.


1pkt (noin 600g) maustamattomia broilerin paistileikkeitä
nokare voita (öljykin käy)
2 isohkoa sipulia
2 valkosipulinkynttä
2-3tl sambal oelek-tahnaa
1 kanaliemikuutio murskattuna
1prk kookosmaitoa
2 keskikokoista banaania
 
Paloittele paistileikkeet muutamaan osaan (ei kovin pieniksi paloiksi). Sulata voi paistinpannussa tai -kasarissa ja paista broileriin kaunis paistopinta vähissä erin.

Laita uuni lämpiämään grillivastuksella 250 asteeseen.

Suikaloi sipulit ja silppua valkosipulinkynnet. Lisää viimeisen broilerinpaistosatsin sekaan jo aiemmin paistettujen broilerinpalojen kanssa. Mausta chilitahnalla ja kanaliemikuutiolla. Lisää kookosmaito. Sekoita hyvin.

Tässä vaiheessa siirrä kastike tarvittaessa uunin kestävään vuokaan. Viipaloi banaanit ja lisää kastikkeen joukkoon. Painele osa kastikkeeseen, mutta jätä pinnalle reilusti banaaniviipaleita. Laita pannu/kasari/vuoka uuniin grillivastuksen alle, kunnes pinta on kunnolla saanut ruskettunut ja päällimmäiset banaanit paahtuneet.

Tarjoa riisin (meillä oli basmatiriisiä) tai riisinuudelien kera.

lauantai 19. tammikuuta 2013

Tapastaatelit

Vietimme hauskoja polttareita koko lauantaisen päivän ja jaksoivatpa muutamat bailata sunnuntain puolelle pikkutunneille saakka. Kaikenlaista pientä kivaa ohjelmaa oli morsmaikulle keksitty. Ruokailu hoidettiin nyyttäriperiaatteella ja ruokaa olikin yllinkyllin.

Tein kahvin kanssa ranskalaista suklaakakkua. Hunnutin kakun kaakaotomusokerilla makeutetulla kermavaahdolla ja päälle paloittelin rasiallisen mansikoita.

Varsinaiseen ruokapöytään tein makeansuolaisia tapas-tyylisiä täytettyjä taateleita. Sekoitin maustamattomaan tuorejuustoon savustettua paprikajauhetta. Sitä tuli useimpiin taateleihin, loppuihin maustamatonta. Lisäksi laitoin taateleihin serrano-kinkkua. Pari polttariporukasta on odottavalla kannalla, joten jätin serranon muutamasta pois.

Oikein makoisia suupaloja olivat ja näistä tykättiin kaikkien muiden ruokien sekä juomien ohella. Nam!

lauantai 12. tammikuuta 2013

Taco taco

Tein lauantai-illaksi meille tacotarjoilun pitkästä aikaa. Mies syö mieluiten tavallisia taco"taskuja", mutta minä puolestani pidän enemmän tacotubseista ja vielä minisellaisista. Paljon siistimpiä ovat syödä kuin nuo taskumalliset.

Paahdoin jauhelihan pannulla ja maustoin sen silputulla sipulilla, juustokuminalla, jauhetulla korianterilla, savustetulla paprikajauheella, mustapippurilla ja suolalla. Tein tacoihin guacamolen suurin piirtein tähän tapaan, sipulina tällä kertaa salotti eikä ollut tuoretta chiliä. Lisäksi meillä oli kaupasta salsa-kastiketta, ranskankermaa, kirsikkatomaatteja sekä juustoraastetta.

Kokoan taconi niin, että laitan tacolle hieman juustoraastetta ja sitten noin 10 sekunniksi mikroon, jotta tacokuori lämpenee ja juusto sulaa. Sitten maustettua jauhelihaa, salsa-kastiketta, tomaattia (usein teen myös tomaatti-sipulihakkelusta), ranskankermaa ja guacamolea.

keskiviikko 9. tammikuuta 2013

Mozzarellatäytteiset broileripullat kasviskastikkeen kera

Mitäpä muuta sitä arki-iltana töiden jälkeen tekisi kuin monimutkaisen aterian meille kahdelle. Kyllä yritin keksiä, lusmuilla ja liueta tämän tekemisestä, jonka itse vielä ideoin. Mutta kuten useimmiten, loppujen lopuksi ei aterian tekemiseen mennytkään koko iltaa. Ja lopputulos palkitsi syöjänsä.

Tein ensin kastikkeen tai höystön, miten sitä nyt haluaa kutsua. Sen kanssa voi toki tarjota pastaakin, mutta minusta kastike pullineen oli tarpeeksi ruokaisaa ilmankin. Olin niin tyytyväinen, miten hyvin miedot broileripullat sopivat maukkaan kastikkeen seuraksi. Halutessaan voi kastikkeeseen lorauttaa tilkan punaviiniä, mutta makua on jo kyllä tarpeeksi ja riittävästi.

Aikaa meni eniten kasvisten pilkkomiseen, mutta samalla kun ne hautuivat kasarissa, ehti hyvin pyöräyttää yksinkertaisen lihapullataikinan ja tehdä pullatkin valmiiksi. Koko toimitus kesti arviolta kolme varttia, vaikken tarkkaa aikaa ottanut. Ennen ruokailua kesti kuitenkin sen tunnin verran, sillä annoin pullien vielä hautua hetkisen kastikkeessa.

Että tällainen arkiruoka tällä kertaa, sopisi kyllä parempaankin kattaukseen. Voin luvata!


kasvishöystö:
 
2rkl oliiviöljyä
1 porkkana
1 juuripersilja ( pieni pala juuriselleriä ajaa saman asian)
2tl (itse)kuivattua basilikaa
1 keskikokoinen munakoiso
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2rkl oliiviöljyä
mustapippuria myllystä
 
mozzarella-broileripullat:
 
400g broilerin paistijauhelihaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
hyppysellinen rosmariinia
1 kananmuna
1 täysjyväpaahtoleipä
1rs pieniä mozzarella-palloja
 
pullien keitinliemi:
 
noin 4dl kanalientä
 
kastike:

noin 3dl kanalientä
500g paseerattua tomaattia
2 sokeripalaa
kasvishöystö
muutama kalamata-oliivi
broileripullat
 
Ota broilerin jauheliha huoneenlämpöön, kun alat valmistella kasvishöystöä.

Kuori ja pilko porkkana sekä juuripersilja pieneksi kuutioksi. Laita oliiviöljyä kasariin ja kuullota juureksia. Lisää kuivattu basilika. Kuutioi munakoiso ja lisää kasariin. Munakoiso vetää kaiken mahdollisen rasvan itseensä, joten lisää hieman vielä oliiviöljyä ja sekoittele ahkerasti. Kuullota kasviksia miedohkolla lämmöllä.  Silppua sekaan vielä sipulit ja anna hautua sillä aikaa, kun teen broileripullataikinan.

Silppua paahtoleipä murusiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään pehmeäksi taikinaksi. Teen samantien pullat valmiiksi. Laita jokaisen pullan sisään mozzarella-pallo. Tarkista, ettei mozzarellaa pilkota paljaaltaan, sillä se sulaa kuumassa liemessä.

Lisää lämpö kasarissa ja nosta sitten kasvishöystö erilliseen astiaan odottamaan. Laita kasariin kanaliemi ja kun se poreilee, lisää broileripullat liemeen kypsymään. Laske lämpötilaa hieman. Keitä molemmin puolin muutama minuutti. Nosta pullat liemestä ja nostaa jälleen lämpötilaa, jotta kanaliemi keittyy kasaan.

Lisää kanaliemeen paseerattu tomaatti, pari sokeripalaa pehmentämään makua, kasvishöystö sekä muutama kalamata-oliivi. Nyt voit laittaa lieden pois päältä. Nosta broileripullat kastikkeeseen ja anna hautua kannen alla hetkinen.
 



sunnuntai 6. tammikuuta 2013

Pappilan hätävara

Tästä jälkiruoasta on ollut töissä usein puhetta. Yhden työkaverin mielestä sitä voisi syödä ruokalassa kulhollisen. En aiemmin ole maistanut ruokalassamme kyseistä herkkua, mutta viime viikkoinen kokemus oli pettymys. Jälkiruoka oli oikeasti pahaa. Olisi kannattanut vain tyytyä kahvikupposeen.

Tätä piti siis itsekin kokeilla ja siihen tuli oiva tilaisuus, kun mies oli reissussa ja sulatettuja marjoja oli jääkaapissa valmiina. Ymmärtääkseni tämä jälkiruoka on syntynyt juuri niistä aineista, mitä keittiön kaapeista on sillä hetkellä löytynyt. Tähänkään ei siis hankittu mitään, vaan kanelisia keksejä oli vielä joululta ja eilen jäi sopivat nokareet kermavaahtoa, joten nopeasti ainakin valmistui.

Emme nauttineet herkkua jälkiruokana, vaan kahvin kanssa. Erinomaista!


2-3rkl marjoja/annos
2 keksiä tai piparkakkua/annos
reilu rkl kermavaahtoa (vaniljarahkakin varmaan käy)/annos
 
Kokoa annos- tai tarjoilumarjaan ja anna vetäytyä kylmässä hetki ennen tarjoilua.
 


lauantai 5. tammikuuta 2013

Laurin synttärikakut

Kaksi vuotta täyttäneen Laurin syntymäpäiville sain kunnian leipoa tämän vuoden ensimmäiset täytetyt kakkuni, siis syntymäpäiväkakun ja lihaisan voileipäkakun.

Täytekakkuun tuli syntymäpäiväsankarin mieleiset autokoristeet. Pohjana kakussa oli vaalea sokerikakkupohja. Täytteeksi toivottiin vaniljaista täytettä ja ehdotin sitten vaniljarahkaa, jota normaalisti ei itse tule käytettyä, mutta johon joulunaikana tykästyin. Siitä ja kermasta tuli mielestäni makoista täyte. Lisäksi väleihin tuli aprikoosihilloa. Päällä kermavaahtoa ja koristeet.


Voileipäkakku oli täytteiltään samanlainen kuin tämä kakku. Päällä salaattia, ohutta kylmäsavupossuleikettä ja miniluumu- sekä minikirsikkatomaatteja.

Laurin autot

Autot ovat pienen Lauri-pojan mieleen. Ne taitavat olla kyllä isompienkin poikien mieleen ja miksei tyttöjenkin. No, kyseessä oli kuitenkin Laurin kaksivuotiskakkukoristeet. Jerryn autokakussa oli esimerkiksi ollut kivannäköisiä autoja, joten päätin tehdä sitten vähän samaan tapaan, mutta osaksi kuitenkin erilaisia ja erivärisiä autoja.

Koristeet on tehty suurimmalta osin sokerimassasta, pari myös marsipaanista. Pikeerillä tein kirjoituksen ja muun koristelun. "Urheiluauton" renkaissa punaiset ja ruskean auton etuvaloina keltaiset koristeraenapit.

Autot tässä vielä osina.
Ja tältä ne näyttivät kakun päällä.