lauantai 20. lokakuuta 2012

Puolukkakeitto

Tein olutpaistiateriamme jälkkäriksi puolukkakeiton. Itseasiassa valmistinkin meille näköjään syksyisen teemapäivällisen :) Ja se valmistuikin sukkelaan, koska olin laittanut olutpaistin jo aiemmin. Työpäivän jälkeen vain muut lisäkkeet sekä tämä jälkiruokakeitto valmiiksi ja syömään. Hyvä kokonaisuus arki-illaksi.

Soppa olisi sakeampi ja kiisseli vieläkin paksumpaa, niin tämä on keitto. Ja se on tehty samalla menetelmällä kuin tyrnikeittokin.

Puolukkakeiton kaveriksi vatkasin vispikermaa paksuksi vaahdoksi. Olipa hyvää ja haalean keiton voisi kupista vaikka juodakin. Tyydyin kuitenkin lusikoimaan suurimman osan ääntä kohti.


2dl pakastettuja puolukoita
2dl vettä
2dl sokeria
6dl vettä
1½rkl perunajauhoja
tilkka kylmää vettä suurukseen
 
Kiehauta vesi ja lisää jäiset puolukat. Keitä heti ja paseeraa puolukkaliemi toiseen astiaan siivilän läpi. Muista raaputtaa kaikki paseerattu puolukka siivilän ulkosyrjältä.

Kaada paseerattu puolukka kattilaan takaisin. Lisää sokeri ja vesi. Anna kuumentua niin, että sokeri on sulanut. Valuta perunajauhosuuruste ohuena nauhana keittoon koko ajan sekoittaen. Anna kiehahtaa.

Anna jäähtyä hetki ja kauho sitten valmiiksi annosmaljoihin tai tarjoiluastiaan. Tarjoan tomusokerilla makeutetun pehmeän kermavaahdon kera.

perjantai 19. lokakuuta 2012

Olutpaisti

Nyt oli sitten aika kaivaa valurautapata kaapin kätköistä ja valmistaa syksyn ensimmäinen pataruoka. Ilmatkin sopivasti alkavat viiletä, satelee ja päivät pimenee.

Olen aiemminkin olutta käyttänyt lihapadassa, mutta silti tämä oli hieman toisenlainen ja vielä paistiksi nimetty Pirkka-ohje. Muuntelin hieman alkuperäistä ohjetta. Katsahdettuani kaappiin ei luumuja ollut, mutta hoksasin vajaan pussin kuivattuja karpaloita, joten päätin ne viskata pataan luumujen sijaan. Ja niitä luumuja olisi erikseen pitänytkin siis ostaa.

Ruoasta tuli ihanan mureaa, kun esivalmistelin sen, kuten alkuperäisessä ohjeessa neuvottiin, mutta sitten annoinkin padan hautua 100 asteisessa uunissa peräti viisi tuntia eli aamuyöhön, jolloin kävin nostamassa padan pois hellalle jäähtymään.

Olutpaistin kanssa sopii tarjottavaksi keitetyt perunat ja porkkanat. Lisäksi minulla oli vielä äidin tekemää omena-puolukkahilloa. Se sopii tosi hyvin liharuoan kanssa. Ruokailun jälkeen mietin, josko lientä olisi ollut paikallaan suurustaa hieman. Se jää kokeiltavaksi ensi kertaan :)


1rs (noin 800g) karjalanpaistilihaa (mielellään isoina paloina)
1-2rkl voita paistamiseen
8-10 (250g) pieniä salottisipuleja
1rs (200g) ruskeita herkkusieniä
1dl kuivattuja karpaloita
1tlk (3,3dl) olutta (tässä oli alkoholitonta)
noin 10 maustepippuria
2 laakerinlehteä
reilu 1tl suolaa
1rkl sokeria
 
Kuori sipulit ja puhdista herkkusienet.

Ruskista lihapalat erissä padassa. Ruskista myös sipuleita ja herkkusieniä hetki. Lisää lihapalat sekä karpalot pataan ja sekoita. Kaada kuumaan pataa olut varovasti, ettei se kuohu yli.

Lisää pippurit, laakerinlehdet sekä suola ja sokeri. Laita pataan kansi tai foliota päälle. Anna hautua uunin alatasolla 100 asteessa noin 5 tuntia.
 


maanantai 15. lokakuuta 2012

Kantarellipiiras

Syksyiset kantarellikokkaukset odottavat vielä postaamista, mutta laitan nyt tämän viimeisimmän makusteltavaksi.

Löysin nimittäin parisen viikkoa sitten yks kaks yllättäen Lidlistä suolaliemeen säilöttyjä kantarelleja. Pitihän se purkki kokeeksi ottaa ja päätin jo silloin käyttää sienet johonkin suolaiseen piiraaseen. Tänään siihen tuli oiva tilaisuus, kun mies sai maksetun päivällisen ja sain sitten miettiä issekseni, mitä suuhuni laittaisin. Tekaisin sitten tämän piiraan.

Pohjan tein lehtitaikinasta ja sienisörsselikin valmistui alta aikayksikön. Tämä piiras on siis helppo ja nopea. Sienien lisäksi voit laittaa täytteeseen, mitä kaapista löytyy. Minulta löytyi mm. tarjouksesta ostettua creme fraichea ja salottisipulia. Tässäpä piiraan resepti.


2 levyä lehtitaikinaa sulatettuna
 
1prk säilöttyjä kantarelleja
1 iso banaanisalottisipuli
1dl kermaa
½tl kuivattua timjamia
ripaus valkopippuria
ripaus suolaa
1prk (200g) creme fraichea
1 kananmuna
 
Pyöritä sulaneet lehtitaikinalevyt käsin yhtenäiseksi massaksi ja painele sitten leivinpaperoidun vuoan pohjalle.

Kaada sienet siivilään ja huuhtele vedellä. Ravistele ylimääräinen vesi pois ja silppua sienet pienemmiksi paloiksi. Kuumenna pannu ja laita sienisilppu pannulle. Silppua pannun kuumetessa salottisipuli ja lisää sienten joukkoon. Kääntele muutaman kerran pannulla ja lisää kerma sekä mausteet. Anna keittyä miltei kasaan ja jäähdytä. Sekoita lopuksi joukkoon creme fraiche ja ihan viimeisenä kananmuna.

Kaada täyte piiraspohjalle ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 30 minuuttia. Jäähdytä hyvin ennen tarjoamista/nauttimista.

sunnuntai 14. lokakuuta 2012

Etanasilakat

Vuosituhannen alkupuolella työkaverini Riitta toi minulle esitteitä mm. kotimaisten ravintoraaka-aineiden tutkimuksesta. Esitteissä oli myös jonkin verran mielenkiintoisia reseptejä. Yksi niistä oli useamman kerran valmistamani etanasilakat.

Luonnollisesti hankin etanapannut, kun tein noita etanasilakoita ja siitäkös on juttua perhepiirin kautta levinneenä riittänyt. Ja vitsiä, kuten etanahaarukat, jotka sain joululahjaksi vuosia sitten. Ne ovat kyllä etanasilakoitakin syödessä kätevät :) Sen voin kyllä sanoa, että tuskinpa tulen koskaan niitä etanoita pannuissani valmistamaan.

Etanasilakoilla on yhtäläisyyttä itse paistettujen etanoiden kanssa noiden pannujen verran, sekä sen yrtti-valkosipulivoin, jota etanoihinkin laitetaan. Ohje on alunperin Pro Kala ry:n ja olen sitä sen verran muuttanut, että poistan silakkafileistä nahkat. Muuten valmistus tapahtuu ohjeen mukaan.

Silakkainhoni saatiin kehitettyä 80-luvulla yläasteella, jossa oli pakko syödä ruotoista silakkalaatikkoa. Silakkainhoani olen siedättänyt näillä etanasilakoilla ja valkosipulisilakoilla, joita valmistan joka joulu nykyään jo perinteenä. Nyt ostin puoli kiloa silakoita, vaikkei meidän kahden etanasilakoihin olisi montaa silakkaa edes tarvinnut. Poistin lopuistakin nahat ja ladoin pakastusrasiaan odottelemaan vaikka silakkalaatikkoa, josta minulla on jo jonkinlainen suunnitelma kehitteillä. Tai sitten voisin friteeratakin nuo silakkafileet, mutta ehkä kokeilen sitä joskus pakastamattomista silakoista.

Oikein kelpo, maistuva ja itseasiassa edullinenkin alkupala tässä, olkaa hyvä. Tämä ohje on kahdelle.


6-12 silakkafilettä
suolaa
valkopippuria
noin 20g voita
1-2 valkosipulinkynttä
1rkl ruohosipulia silputtuna
2rkl persiljaa silputtuna
 
maalaisleipää
 
Jos käytät kokonaisia fileitä nahkoineen, valitse pieniä silakoita. Jos otat nahat pois, laita pienistä molemmat filepuoliskot, isoista puolet fileestä.

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Tee ensin yrtti-valkosipulivoi. Sekoita pehmeä voi. Silppua valkosipulinkynnet, ruohosipuli ja persilja. Sekoita ainekset voin kanssa hyvin sekaisin. Laita voiseosta nokareet etanapannujen koloihin.

Mausta silakkafilepuoliskot suolalla ja valkopippurilla. Kääri rullalle ja nosta etanapannuun. Nosta kukin silakkarullan päälle vielä nokare voiseosta.

Nosta pannut leivinpaperoidulle uunipellille ja paista uunin keskitasolla 15 minuuttia. Tarjoa tuoreen maalaisleivän kanssa.
 


lauantai 13. lokakuuta 2012

Juuson ristiäiskakku

Pienen pojan ristiäisiä juhlittiin viimein ja näinpä juhlapäivänsankarinkin, kun vein tarjottavia juhlapaikalle.

Sain kunnian tehdä ristiäiskakun ja muita tarjottavia herkkuja.  Muista tarjottavista hieman banaani-kinuskikakkupostauksen yhteydessä. Toivottavasti maistui.

Kakkupohja on vaalea sokerikakkupohja. Väleissä on mustikkahilloa ja metsämustikoita, mansikkahilloa ja mansikoita sekä rutkasti kermavaahtoa. Päällä kermavaahtoa ja koristeet.


Juuso Juhanin koristeet

Ristiäiskakkuun toivottiin niin sinistä potkupukuista vauvaa kuin tennareitakin nimilaatan lisäksi.

Pohdin, että miten toteutan koristeiden asettelun ja millaisen alustan useampi koriste tarvitsisi. Päädyin sitten kahteen kohtaavaan sydämeen, joista toiselle meni tennarit ja toiselle sitten pojan nimi sekä vauvakoriste.

Vaaleansininen sokerimassa oli minulle uusi merkki (Renshaw) ja sen väritys oli hieman epätasainen. Massa oli myös tosi pehmeää, mutta hermo piti. Tein vauvan ja tennareiden lisäksi pikkuisia sinisiä sydämiä kinuskikakun päälle. Valmiissa koristeissa värin epätasaisuutta ei näkynyt. Olinhan veivannut massaa tehdessäkin, josko siitä johtui.

Koristeiden alustasydämet ja muut valkoiset osat ovat Dr.Oetkerin sokerimassaa. Koristeissa myös saman valmistajan sinisävyistä koristeraetta.

Huomaa vauvelin jalkapohjissa sydämet!


Lähikuvat epätarkkoja, pitäisikö viiden vuoden jälkeen opetella
kenties jotain tarkennuksesta? Vai toivoa uutta kaameraa?

Kinuskikakku banaanitäytteellä

Juuso Juhanin ristiäisiin valmistin toiveesta banaanitäytteisen kinuskikakun. Lisäksi tarjolle meni itse ristiäiskakku, rocky roadseja, broileri-rieskarullia, joihin tein laktoosittoman täytteen sekä lohisydämiä, jotka tein lohitähtösten ohjeen mukaan.

Olisi maistunut itsellekin, sen verran herkullisentuoksuinen oli, kun valmistin. Olen tehnyt itselle kinuskikakkua todella harvoin enkä ollenkaan ole ajatellut banaania täytteeksi, vaan jotain "kirpeämpää" äklömakean kinuskin vastapainoksi. Seuraavan kerran voisi kokeilla tätä täytettä, kun nyt toistamiseen tätä pyydettiin. Aiemmin keväällä tein suklaakinuskilla päällystetyn banaanikakun. Tehdessä herahti vesi kielelle, että hyvää varmasti on.

Tein vaaleansinisestä sokerimassasta, joka oli minulle uutta merkkiä (Renshaw) kakunkoristeet. Tähän kinuskikakkuun ei oltu erikseen sovittu mitään koristeita, mutta tein sitten kuitenkin sokerimassasta sydämiä ja lisäksi kakun päälle tuli Dr. Oetkerin sinisävyisiä purukuminmakuisia (?) koristerakeita.

Kakussa on kehittelemäni vaalea sokerikakkupohja, joka on kuohkea ja pehmeä, mutta kuitenkin napakka. Väleissä on banaanisurvosta (sis. sitruunaa ja tomusokeria) sekä vaniljakermavaahtoa, jossa vaniljajauhetta. Päälle tein kinuskin vispikermasta, fariinisokerista ja voista. Kakku on kokonaan laktoositon.