sunnuntai 30. syyskuuta 2012

Ihanat mustikka-valkosuklaamuffinssit

Kahvittelimme syntymäpäiviäni sunnuntaina ja minulle oli jäänyt muffinssivaihde päälle niin, että kuivakakun sijaan leipasin yhden annoksen muffinsseja. Käytin samaa ohjetta ohjenuorani kuin suklaa-vadelmamuffinseissani, mutta vaihdoin tumman suklaan valkosuklaaseen ja muffinsseihin ystäväni Raunin elokuussa Kainuun metsistä poimimia mustikoita! Päälle tein tuorejuustokreemin ja muffinssien väreihin sointuvat koristukset.

Näistä tuli mielestäni parhaat muffinssini koskaan! :) Ohjeesta tulee noin 16kpl normaalikokoisia muffinsseja.



150g voita
2dl sokeria
2 kananmunaa
4dl vehnäjauhoja
1rkl leivinjauhetta
2tl vaniljasokeria
1prk (2dl) kermaa
100g valkosuklaata (isoa rouhetta)
1tl mustikoita/muffinssi
 
kuorrutuskreemi:
 
100g notkeaa voita
200g maustamatonta tuorejuustoa
1-2dl tomusokeria
 
päälle:
 
valkosuklaakiehkuroita
orvokilta maistuvia koristeraetta (Dr.Oetker)
 
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää vehnäjauho, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Sekoita taikinaksi lisäämällä kerma. Kääntele vielä karkeaksi rouheeksi palasteltu valkosuklaa.

Jaa taikina muffinssivuokiin (mielellään muffinssipellille). Paina teelusikalla pieni kolo taikinan keskelle ja laita koloon mustikoita. Peitä mustikat taikinalla. Paista muffinssit 175 asteisen uunin keskitasolla noin 25 minuuttia.

Anna jäähtyä ja vetäytyä mielellään yön yli. Vaahdota notkea (huoneenlämpöinen) voi tuorejuuston ja tomusokerin kanssa kuohkeaksi kreemiksi. Pursota tai levitä kreemiä muffinssien päälle ja koristele.
 



Juhlapöydän voileipiä

Syntymäpäiväkahveilleni valmistelin perinteisiä voileipiä, kuten ennen vanhaan oli tapana vieraille tarjota. Äitimmekin on varmasti satoja voileipiä juhliin tehnyt, ellei peräti tuhansia. Ja lapsuuden juhlista muistan herkulliset voileivät, joita tarjoiltiin, joille voileipäkakkua ollut tarjolla.

Näihin voileipiin kiikutin Rantsilan Kylmäseltä savunautaa, possun juhlafilettä ja kylmäsavuporoa voileipiäni varten. Lohen graavasin itse.

Oli käydä ohrasesti, koska luotin, että Lidlissä on hyvää ohrarieskaa, vaan eipä ollutkaan vakiovalikoimissa ja pääsin kauppaan vasta lauantai-iltapäivänä, jolloin marketissakaan ei ollut kuin perunarieskasia. No, ne ajoivat hyvin asemansa. Toinen harmitus oli, kun menin ostamaan marketista setsuuria, joka on piimälimppua mauttomampaa ja sitten huomasin, että Lidlissä olisi vuorostaan ollut jopa valmiiksi siivutettua piimälimppua. Tasan eivät käy onnenlahjat, mutta eipä jäänyt yksikään leipä syömättä.

Tein lisäksi kylmäsavuporolla päällystettyjä cocktailpiirakoita. Niihin laitoin voin sijaan piparjuuritahnasta ja maustamattomasta tuorejuustosta seoksen, jota pursotin leikkeen kylkeen.

Olipa hyvä idea verestää vanhoja muistoja ja jokaiselle oli varmasti jotain suolaista syötävää.

Ylhäällä lohivoileivät: perunarieskaa, ingmariinia, graavilohta ja äidin kasvattamaa tilliä.
Alhaalla vasemmalla: setsuuria, ingmariinia, savunautaa, tomaattia, kurkkua ja persiljaa.
Alhaalla oikealla: hiivaleipää, ingmariinia, possun juhlafilettä, maustekurkkua,
kirsikkatomaattia ja persiljaa.

Cocktailpiirakoita, piparjuuri-tuorejuustolevitettä/laktoositonta voita,
kylmäsavuporoleikettä, mandariinia ja persiljaa

perjantai 28. syyskuuta 2012

Suklaa-vadelmamuffinssit

Synttäripäivänäni tarjosin uusille työkavereilleni näitä muffinsseja. :)
 
Olin moneen otteeseen kerrannut, että minulla varmasti on kaikki tarvittavat ainekset, joilla valmistaisin muffinssit. No, juuri leivonnan aloittaessani hoksasin, että vehnäjauhot ovat ihan finaalissa. Miten voikin käydä niin?! Sitä vain olettaa, että jauhoja on aina, mutta nyt oli käydä vanhanaikaisesti. Laitoin sitten osan jauhoista täysjyvävehnää, tulipahan jotain terveellistäkin näihin leivonnaisiin ;)
 
Maistoin paiston jälkeen yhden ja hyvin murenevaista oli. Muffinssien kannattaa "tekeytyä" ehdottomasti seuraavaan päivään. Silloinkin ne ovat murentuvia, mutta silti hieman kosteita. Päällyksen tein Angry birds-kakusta ylijääneestä marenkikreemistä ja tuorejuustosta. Annos tuorejuustokreemiä (200g tuorejuustoa, 100g voita ja ½-1pkt tomusokeria) ajaa varmasti saman asian.
 
Näihin muffinsseihin otin reseptin Dagens Muffins-sivustolta. Muokkasin ohjetta mieleisekseni ja tein kaksinkertaisen annoksen. Ohjeen annoksesta tulee noin 12 muffinssia.
 

150g voita
2dl sokeria
2 kananmunaa
3½dl vehnäjauhoja
5rkl kaakaojauhetta
1rkl leivinjauhetta
1½tl vaniljasokeria
1prk (2dl) kermaa
100g rouhittua tumaa suklaata (jätä isoksi rouheeksi)
2dl pakastevadelmia
 
Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää kananmunat yksitellen hyvin sekoittaen. Sekoita kuivat aineet kulhossa ja sekoita vaahtoseoksen joukkoon. Lisää vielä kerma. Sekoita viimeiseksi joukkoon isoksi rouheeksi paloiteltu suklaa.

Voitele muffinssivuoka tai aseta paperiset muffinssivuoat pellille. Jaa taikinaa vuokiin noin 2/3 vuoan vetoisuudesta ja painele vadelmia taikinan sisään. Peitä vadelmat taikinalla. Paista noin 25-30 minuuttia 175 asteisen uunin keskitasolla.

Kuorruta mieleiseksi tai ripota päälle tomusokeria.
 
Työkaverini Päivi otti oikein lähikuvan :)
 



tiistai 25. syyskuuta 2012

Pehmeän hehkuva paprikakeitto

Olin koonnut jääkaappiin aimo kasan nyt edullisia punaisia paprikoita, joista oli tarkoitus tehdä keitto. Ajatus oli jo valmiina, että paahdan paprikat. Olenkin jo joskus aiemmin tehnyt keiton paahdetuista paprikoista, joka oli hyvää sekin. Tästä tuli kyllä vielä parempaa.

Paahdetut paprikat ovat viheliäisiä kuorittavia. Minulla ainakin kuori aina repeää väärästä paikasta ja lopulta on mennä hermot, kun pienet kuorenpalaset tarttuvat paprikasta kostuneisiin käsiin. Enhän minä tietenkään ole paprikoita kuumana mihinkään pussiin tai umpinaiseen kippoon laittanut, vaan paperin (siis leivinpaperin) alla, kevyt paino päällä, antanut jäähtyä.

Varmaan jo vanha juttu, mutta Arlalta on tullut kauppoihin erilaisia juustoisia ruokakermoja. Supermercadossamme oli kolmella eurolla kaksi purkkia-tarjous. Ostin valkohomejuusto- ja emmental-ruokakermat. Tähän keittoon laitoin tuon valkohomejuustolta maistuvan ja sopi todella hyvin.

Keitossa on ihanan viipyilevä lämmin maku. Ensin maistaa keiton makeuden ja juustoisen pehmeyden. Ja pikkuhiljaa taustalta kumpuaa vieno tulisuus, keiton hehku. Ja pisteenä iille vielä keiton lisäkkeenä tarjottavat paahdetut chorizo-kuutiot.

Kyllä kannatti nähdä vaiva ja keittää tämä keitto. Ja varmasti näen vaivan uudelleen! :)


noin 1kg punaisia paprikoita
1 yksikyntinen valkosipuli
150g chorizoa
chorizosta irtoavaa rasvaa (tai kasvisversioon 2rkl oliiviöljyä)
1 iso makea sipuli
1tl savupaprikajauhetta (tulinen)
½l vettä
1rkl sokeria
1tl suolaa
1prk (2dl) valkohomejuusto-ruokakermaa (tai vastaavaa)
 
Kuumenna uuni noin 250-300 asteeseen. Huuhdo ja puolita paprikat. Poista siemenkota, siemenet ja sisuksen vaaleat osat. Laita paprikan puolikkaat leivinpaperoidulle reunalliselle uunipellille. Puolita valkosipuli ja laita mukaan paahtumaan.

Paahda paprikoita uunissa noin 20-30 minuuttia. Nosta paahtuneet paprikanpalat vahvaan muovipussiin tai kannelliseen muoviastiaan ja anna jäähtyä. Poista jäähtyneistä paprikoista kuoret.

Kuori ja kuutioi chorizo-makkara. Paahda chorizo-kuutiot kattilassa, kunnes niistä on irronnut rasvaa ja ne ovat päältä rapeita. Nosta makkarakuutiot talouspaperin päälle valumaan.

Kuori ja kuutioi sipuli. Lisää paprikajauheen kanssa kattilaan ja kuullota chorizosta irronneessa rasvassa tai oliiviöljyssä. Lisää joukkoon kuoritut paahdetut paprikat sekä valkosipuli. Kaada mukaan vesi sekä ruokalusikallinen sokeria. Anna kiehua hiljalleen noin 10 minuuttia.

Soseuta keitto hyvin sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Keiton tulee olla sileää. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Sekoita sauvasekoittimella ruokakerma myös joukkoon.

Tarjoa paahdettujen chorizo-kuutioiden kera.
 


sunnuntai 16. syyskuuta 2012

Makkaralasagne

Ideat taas sinkoilee sinne tänne ja tuonne. Ruokasuunnitelmat vaihtuu lennossa.

Aluksi oli tarkoitukseni tehdä tästä raakamakkarasta chorizo-makkaran kanssa paprikaista kaalipataa. Sitten päätinkin käyttää chorizon paprikan kanssa toiseen ruokaan.

Ja raakamakkarasta päädyin tekemään lasagnen, kun löysin niitä herkullisia ruskeita herkkusieniäkin. Harmillista kylläkin, etten enää samaa raakamakkaraa löytänyt toista pakettia. Oli vissiin jokin kampanjatuote enkä sitten lähtenyt laittamaan mitään muutakaan raakamakkaraa tähän sekaan.

Koska en saanut lisää samanlaista makkaraa, niin olisin tarjonnut lasagnea possunnoisettien kanssa päivällisruoaksi pitkän matkan taittaneille pakastinkaapin hakijoille. Mutta hepä olivat käyneet matkalla syömässä, joten saimme sitten kahdestaan tyytyä tähän versioon. Tosi hyvää tuli, vaikkei kuvasta tullutkaan, kun lasagne päätti tehdä kuperkeikan lautaselle.


2pkt (á 260g) raakamakkaraa (tässä: 1pkt olutmakkaraa)
200g ruskeita herkkusieniä
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä (tässä: 1 yksikyntinen valkosipuli)
mustapippuria myllystä
 
50g voita
1dl vehnäjauhoja
9dl täysmaitoa
1pkt (250g) viherpippuri koskenlaskija-juustoa
1-2tl dijon-sinappia
 
12-13 lasagnelevyä
100g juustoraastetta (emmental tms., tässä: grevé-juustoa)
 
Kuumenna paistinpannu ja purista raakamakkaroiden sisälmykset pannulle. Lisää silputut sipulit ja valkosipulit. Viipaloi herkkusienet ja lisää pannulle. Hauduta kypsäksi. Rouhi joukkoon hieman mustapippuria myllystä.

Sulata voi kasarissa. Lisää vehnäjauho ja sekoita hyvin voihin. Lisää maitoa vähän kerrallaan. Kuutioi joukkoon koskenlaskija-juusto. Sekoita koko ajan, jottei kastike ota pohjaan ja jotta juusto sekoittuu kastikkeeseen. Lisää vielä dijon-sinappia. Anna hautua miedolla lämmöllä.
Lasagnet näyttävät vuoassa aina miltei identtisiltä.
 
Kokoa lasagne niin, että laitat kerroksen juustokastiketta pohjalle. Sitten kerros lasagenlevyjä uunivuokaan, makkarapaistosta ja juustokastiketta. Toista tämä kertaalleen ja levitä juustokastike päällimmäiseksi. Ripottele juustoraaste päälle ja paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia.

Tarjoa vaikka raikkaan vuonankaalisalaatin kera.

Makkaralasagnea possunnoisettien kera.
Paistoin possua voissa ja lisäsin mausteeksi
persiljaa, himalajan suolaa, mustapippuria
sekä muutaman tipan tryffeliöljyä.
Kelpo arkiruoka ja valmistuu nopeasti ;)
Kuva lisätty 18.9.2012

Omenapiirakka mantelimassatäytteellä (sv. Äppelpaj med mandelmassa)

Omenoita riittää ja uskon tämän olevan vasta alkua syksyn omenahulluttelulle. Tein jo pikapikaa omenapiirakan ja nyt toisenlaisen mantelimassatäytteellä.

Surffailin uusia ideoita omenapiirakkaa varten ja päädyin Allt om mat.se-sivustolle, josta poimin herkulliselta kuulostaneen omenapiirakan reseptin. Halusin piirakan sisältävän mantelimassaa ja melkein varmuudella arvelin löytäväni haluamani reseptin joltain ruotsalaiselta sivustolta. Ruotsalaiset kun käyttävät paljon mantelimassaa leivonnassa. Ja minä olin ostanut puolen kilon pötkön kesäisellä reissullamme Haaparannalle.

Pakastinkaapinhakijat palasivat kaapin kanssa lähtöpisteeseen ja koska kuulin matkalta, että syömässä kävivät, niin siksipä omenapiirakkaa tarjosin sitten kahvin kanssa. :)


taikina:
 
125g voita
3½dl vehnäjauhoja
½dl tomusokeria
1 kananmuna
 
täyte:
 
4 omenaa
250g mantelimassaa
3 kananmunaa
1dl (täys)maitoa
3rkl fariinisokeria (tässä: ruokokidesokeria)
 
päälle:
 
tomusokeria
 
Nypi liki huoneenlämpöinen voi kuivien aineiden kanssa sekaisin ja lisää kananmuna. Sekoita käsin taikinaksi. Painele taikina 22cm (minulla 26cm) irtopohjavuoan pohjalle ja reunoille. Pistele haarukalla pohja. Laita jääkaappiin täytteen valmistuksen ajaksi.
 
Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.
 
Raasta mantelimassa ja sekoita sekaan kananmunat sekä maito. Sekoita hyvin tasaiseksi massaksi. Huuhtele ja halkaise omenat. Poista kannat ja siemenkodat. Leikkaa omenat lohkoiksi.
 
Ota pohja jääkaapista ja aseta se folion tai leivinpaperin päälle uunipellille. Kaada täyte pohjalle ja asettele omenalohkot täytteeseen. Ripottele päälle fariinisokeria (tässä piirakassa siis käytettiin ruokokidesokeria).
 
Paista piirakkaa noin 30 minuuttia uunin keskitasolla. Anna jäähtyä vuoassa, irrota sitten ja nosta tarjoiluvadille. Ripottele päälle tomusokeria.
 
Tarjoa kevyesti vaahdotetun kermavaahdon tai vaniljakastikkeen/-jäätelön kera.


lauantai 15. syyskuuta 2012

Full English - aamiaista brittiläiseen tapaan

Normaalisti sunnuntaiaamupalaksi laitan pekonia ja kananmunia. Viime viikonloppuna en ollut itse kotona, joten mieheltä meni ohi suun ja tänä lauantaiaamuna hän lähti hakemaan minun kotoani jääkaappipakastinta, joten päätin kerrankin tehdä monesti aikomani kunnon fry-up:in eli aamiaisen brittiläiseen tapaan rasvaa säästämättä. Sillä matkamies jaksaisi pitkälle matkaa :)

Jääkaapistamme löytyy aina kananmunia ja pekonia. Lisäksi tähän tuhdihkoon aamiaiseen tarvitaan papuja tomaattikastikkeessa (baked beans), mustaa makkaraa (black pudding), tomaattia ja herkkusieniä. Ja luonnollisesti paistamiseen voita.

Löysin Lidlistä pitkästä aikaa ihania ruskeita herkkusieniä, nam! Ne ovat minusta maukkaampia ja eritoten mukavampia valmistaa, koska niissä ei tunnu olevan niin paljon nestettä kuin tavallisissa herkkusienissä. Harmi vaan, kun kyseisiä herkkusieniä ei ole aina saatavilla.

En paistanut kaikkia aineksia pannulla, niinkuin britit käsittääkseni tekevät, vaan normaaliin tapaani paahdoin pekonin uunissa. Siinä samalla valmistui myös mustamakkara ja paistettu tomaatti. Ainoastaan munat ja herkkusienet paistoin pannulla.

Annoksen lisäksi meillä oli vielä paahtoleipää ja kahvia. Aamiainen oli tosi tuhti, vaikka laitoin itselleni pienemmän annoksen. Ihan joka päivä enkä joka toinenkaan tällaista aamiaista saisi kiduksista alas, mutta molemmille oli yllätys, että nuo epäilyttävät pavut tomaattikastikkeessa maistuivat muiden suolaisten makujen ohessa hyvältä. En usko, että brittien beans on toast-annos houkuttelisi kuitenkaan.


1pkt (180g) pekonia
1 iso tomaatti
1 mustamakkara
4-5 kananmunaa
2-3 (ruskeaa) herkkusientä
voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria myllystä
1prk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
Kuumenna uuni 250 asteeseen. Asettele pekonisiivut leivinpaperin tai folion päälle. Leikkaa tomaatti kahtia ja poista kanta. Ripota päälle aavistus suolaa. Laita tomaatinpuolikkaat myös pellille. Leikkaa mustamakkara noin sentin paksuisiksi paloiksi ja asettele pellille. Paista uunissa 10-15 minuuttia, kunnes pekoni alkaa hieman ruskistua.

Paista kananmunat voissa niin, että keltuainen jää pehmeäksi. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa herkkusienet siivuiksi ja paista nekin molemmin puolin voissa.
Kuumenna muun valmistelun lomassa säilykepavut miedolla lämmöllä. Niiden ei pidä polttaa suuta, mutta pitää olla kuitenkin kunnolla lämpimiä. Keitä kahvia tai teetä.



keskiviikko 12. syyskuuta 2012

Omenapiirakka

Mitä isosikso edellä, sitä minä perässä. Tai toisinpäin. Tällä kertaa sikso ehti ensin ja ohje kuulosti niin helpolta ja nopealta, että piirakan jaksoi leipoa arkipäivänäkin pitkä työpäivän jälkeen iltakahville.

Nappasin reseptin siis siskoni Hyvää ruokahalua-blogista ja hän oli napannut Ulla Svenskin reseptin Elämä makeaksi-blogista. Näin ne reseptit kulkee blogista toiseen ;)

Tällä kertaa en yhtään poikennut ohjeesta. Hyvää tuli, semmoinen mehevän maukas piirakka. Luulin aluksi, että se on vielä keskeltä raaka, kun aloimme kahvitella, mutta piirakka oli vielä sen verran lämmin, että leikatessa "hytkyi".

Meilläkin on kotipuolesta omenoita, mutta en raaskinut niitä piirakkaan laittaa, vaan käytin anopilta saatuja omenoita, jotka soveltuivat oikein hyvin tähän piirakkaan. Ja niitä oli enemmän, mistä laittaa. Mies roudasi eilen laatikollisen.

Tarjosin piirakan kanssa mascarpone-kermavaahtoa, jonka tein puolikkaasta mascarpone-purkista ja desistä kermaa. Lisäsin joukkoon hitusen jauhettua vaniljaa sekä tomusokeria. Ihanan paksu vaahto hieman suli lämpimän piirakan päällä, nam!



200g huoneenlämpöistä voita
1½dl sokeria
2 kananmunaa
1prk valkosuklaa-limettirahkaa
3½dl vehnäjauhoja
1tl vaniljasokeria
½tl kardemummaa
½tl ruokasoodaa
½tl leivinjauhetta
5-6 keskikokoista kotimaista omenaa
1-2tl kanelia
½dl sokeria
 
Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa kananmunat yksitellen joukkoon.
 
Lisää puolet kuivista aineista sekä puolet rahkasta. Sekoita. Lisää loput ainekset ja sekoita taikinaksi.
Piirakka näyttää kuvassa virheellisesti "palaneelta".
Ei kuitenkaan ole palanutta.
Taustalla näkyy häivähdys ternijuustosta, jota myös
paistoin tänään :)
Levitä taikina piirakkavuokaan ja lohko omenat päälle. Ota omenoista kannat ja siemenkodat ensin pois. Ripottele päälle kanelia ja sokeria reilusti.
 
Paista piirakkaa 200 asteessa uunin keskitasolla noin 25-30 minuuttia.
 



lauantai 1. syyskuuta 2012

Mandariinijäädyke ja lämmintä mandariinikastiketta

Rapuillallisemme loppuhuipennukseksi mietin jälkiruokaa. Sain työkaveriltani vinkkejä reseptien muodossa. Meillä oli miehen kanssa jo mielessä creme brulee (lue pilkut vinksallaan) ja jäätelökin, mutta tartuin mielessäni Marian appelsiinijäädykkeeseen. Lopputuloksesta tuli kuitenkin minunlaiseni ja mandariiniversiona.

Tätä kyllä kannattaa nyt sitten kokeilla. Siis vaikka heti, jos vain on kermaa ja kananmunia jääkaapissa ja jokin sitrushedelmä käsillä. Helppo ja yksinkertainen sekä ihana lopetus aterialle, jonka alkuruokana tarjosin bataattisosekeittoa ja pääruoaksi rapuja lisukkeineen!

Alkuperäiseen reseptiin tulee siis appelsiininkuorta sekä suklaata ja mantelikeksejä, mutta halusin "keventää" vain hedelmäiseksi. Lisukkeeksi keitin mandariinin mehusta kastikkeen ja lämmin sen seassa vielä mandariinilohkoja.


mandariinijäädyke:
 
3 kananmunan keltuaista
1dl tomusokeria
5dl vispikermaa
1 mandariinin kuori
2rkl cointreauta (= appelsiinilikööriä)
 
Vatkaa keltuaiset ja tomusokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa myös kerma kovaksi vaahdoksi. Sekoita keltuaisvaahdon joukkoon raastettu mandariinin kuori sekä likööri. Nostele joukkoon lopuksi vatkattu kerma.
 
Annostele jäädykemassa annoskulhoihin (esim. silikonivuokaan) tai yhteen isompaan astiaan. Laita jäädyke pakastimeen vähintään 4-5 tunniksi.
 
mandariinikastike:
 
1 mandariinin mehu
2rkl sokeria
1prk mandariinilohkoja
 
Purista mandariinista mehu kattilaan. Lisää sokeri ja keitä kastiketta kokoon niin, että siitä on noin puolet jäljellä. Sekoita joukkoon valutetut mandariinilohkot.
 
Ota jäädykkeet noin 15-20 minuuttia ennen tarjoilua huoneenlämpöön. Kuumenna kastike. Nosta pala tai annos jäädykettä lautaselle ja lusikoi kastiketta sekä mandariinilohkoja päälle. Nauti heti.
 


Rapua, voita ja tilliä

Järjestin elämäni ensimmäiset rapukekkerit. Olen saanut nauttia siskoni järjestämistä kutsuista aiemmin. Mietin jo valmiiksi, miten ravut valmistelisin ja mitä niiden kanssa tarjoaisin. Pyödässä oli niin kokeneita rapujen nautiskelijoita kuin tällä saralla untuvikkojakin. Itse sijoitun siihen välille. Mies sai uuniperunoita kahdella täytteellä syödäkseen. Tosin loppuvaiheessa olin kuulevani hieman kiinnostuksen heräämisestä, mutta silti hän ei nyt ainakaan rapuveitseen tarttunut.

Ostin jo hyvissä ajoin kaksi pakkausta kiinalaisia jumbokokoisia jokirapuja. Varmaan kaikki täyttivät mitat, osa ehkä niukin naukin ja ihmettelinkin vaihtelevaan kokoeroa. En niin kiinnittänyt huomioita, miten ravut oli pakastettu, mutta ne olivat valmiiksi tilliliemessä. Olin kuitenkin päättänyt tehdä oman liemen, joten sulatin rapuja hitaasti huuhtomalla välillä niitä lämpimällä vedellä, jotta saisin mahdollisimman paljon alkuperäistä lientä pois. Mausteliemen ohjeen nappasin Pirkasta. Rapujen valmisteluoperaatio alkoi edellispäivänä ja ravut saivat olla mausteliemessään liki vieraiden saapumiseen saakka eli noin vuorokauden.

Ennen rapuja nautimme bataattisosekeittoa ja juustolastuja. Jälkiruoaksi meillä oli mandariinijäädykettä lämpimän mandariinikastikkeen kera.



mausteliemi pakastetuille ravuille:
 
2l vettä / 1kg pakasterapuja
½dl karkeaa merisuolaa
2 palaa sokeria
nippu tilliä
 
Anteeksi ravut, että olette kuin sumussa,
kiitos uskollisen Canon IXUS 950 IS:n, jolla
näitä ruokakuviani yritän ottaa. Välillä
vaihtelevalla menestyksellä ;)
Kuumenna vesi ja lisää joukkoon suola, sokeri sekä tillin varret. Kiehauta ja anna jäähtyä.
 
Laita jäähtyneet tai huuhdellut ravut tillin kanssa isoon suljettavaan astiaan ja kaada jäähtynyt liemi päälle. Anna tekeytyä vuorokausi viileässä.
 
Nosta ravut siivilään tai kaada suurin osa mausteliemestä pois. Asettele ravut keoksi tarjoiluvadille. Tarjoa rapujen kanssa paahdettua leipää, voita tai majoneesia sekä tilliä. Voit laittaa pöytään tarjolle myös sitruunalohkoja.
 
Ruokailun yhteydessä sormet tahmaantuu, joten varaa jokaiselle ruokailijalle vesikulho, jossa voi olla myöskin sitruunalohko. Lisäksi tarvitset rapuveitset, servettejä ja mikä ettei myös ruokaliinan vaatteita suojaamaan. Uimalaseja tuskin tarvitset :)

Bataattisosekeittoa tryffeliöljyllä

Rapuillan alkupalaksi valmistin bataattisosekeiton. Tarjosin lisäksi Haaparannalta kesällä ostamaani valkoista tryffeliöljyä.

Alkuperäinen suunnitelmani oli tehdä maa-artisokkakeittoa. Maa-artisokkaa ei kaupassa ollut enkä sitten enää viitsinyt lähteä niitä metsästämään, vaan päädyin varasuunnitelmaan. Varasuunnitelmakin toimi tosi hyvin. Keitosta tuli samettisen pehmeää ja makoisaa.

Koska yksi ruokalijoista on voimakkaille mausteille sekä ruoka-aineille kuten sipulille herkkä, laitoin mausteeksi rakuunaa, hyppysellisen kanelia ja valkopippuria. Olin yllättynyt, miten maukasta keitosta tuli, vaikkei perinteistä sipulia ollut kuin ehkä häivähdys siinä kanaliemikuutiossa, joka myös maustoi keittoa.

Keiton lisäksi tarjosin gréve-juustosta paistamiani juustolastuja. Raastoin juustoa ja laitoin tasakokoisia pyöreitä kekoja leivinpaperoidulle uunipellille. Painoin keot tasaisiksi ja paistoin 200 asteisen uunin yläosassa noin 10 minuuttia. Paistoaikaa kannattaa seurata. Lastut olisivat voineet olla hieman ohuemmat, koska toivomaani rapsakkuutta niissä ei ollut kuin reunassa vain. Se sitten ensi kerralla paremmin :)

Juuri ennen tarjoilua tiputtelin muutaman pisaran voimakkaan tuoksuista ilmeisesti valkoisesta tryffelistä (?!) valmistettua öljyä keiton päälle. Ostin pienen Zeta Vit tryffelolja-pullon kesällä Haaparannalta ja nyt sen sitten korkkasin. En ymmärrä tryffelihulluksen päälle, mutta tuoksu ja maku olivat mielenkiintoisia.

Tällä keitolla rapuiltamme polkaistiin maukkaasti käyntiin. Ravuthan ovat sellaista aikaavievää näpertelyä ja niitä syödessä nautitaan hyvästä seurasta, juomista ja muutamasta snapsista. Niillä harvoin yksistään saa vatsaa täyteen ennenkuin nälkä tulee, joten alkuruoka on hyvä tehdä.


7dl vettä
1 kanaliemikuutio (Maggi)
2 isohkoa bataattia
1 keskikokoinen rosamunda-peruna
1tl kuivattua rakuunaa
hyppysellinen kanelia
hieman (ehkä ½tl) valkopippuria
1dl kermaa
suolaa maun mukaan

(tarvittaessa loraus täysmaitoa)
 
Kuumenna vesi ja kanaliemikuutio. Lohko kuoritut bataatit sekä peruna liemeen. Lisää mausteet ja keitä kypsiksi.
Soseuta sauvasekoittimella tai blenderissä niin, että keitto on sileää. Lisää kerma ja tarkista maku. Mausta suolalla.
Anna poreilla hetken aikaa kannen alla miedolla lämmöllä. Jos keitto on makuusi liian paksua, lisää hieman maitoa sitä ohentamaan.
Tarjoa krutonkien, oliiviöljyn tms. kera.