lauantai 31. joulukuuta 2011

Katsaus vuoteen 2011

Vuodet kuluvat siivillä, aivan liian nopeasti. Uuden vuoden vaihtuessa on taas aika kurkistaa olan yli, miltä tämä kohta vanha vuosi ruoanlaiton ja leivonnan osalta näytti.

Isämme syntymäpäiviä vietettiin maaliskuussa ja tein syntymäpäiväsankarin toivomia herkkuja. Keväällä nautittiin taas erilaisia parsaherkkuja :) Vietin kokopitkän kesäloman ja söin kesäkeittoa. Omia jälkiruokasuosikkejakin tein ja tulipa sitä viime jouluna lahjaksi saamaani "liekinheitintäkin" :D käytettyä. Parhaimpia paloja vuoden varrella olivat mm. maissikuorrutetut kanapalat, grillatut broileri-pekonivartaat, helpurilainen, kunnes syksyllä villiinnyin kaaliherkkujen äärellä ja loppuvuosi menikin sitten juureksia mutustellessa. Joulun alla tekemäni karjalan- ja perunapiirakat olivat myös mieluisia.

Olisin halunnut osallistua Arvostele mun illallinen Suomessa-ohjelmaan, mutta sieltä suunnalta ei kuulunut mitään. Masterchefiin en edes hakenut, vaikka kovasti patisteltiin. Osallistuin Valio AURA® Pehmeä kisaan ja vaikkei sitä moni tiedäkään, niin minut palkittiin kunniamaininnalla aura-hedelmähyrristäni. Viimeiseksi näin vuoden päätteeksi mausteinen glögisiirappini vein joulukuun ruokahaasteen voiton.

Kakunkoristeista Aten pikkuiset tennarit olivat mielestäni hellyttävimmät ja syksyisen rapukakun koristeet onnistuneimmat. Onnistuin loihtimaan myös kalastusta harrastavalle sopivan synttärikakun. Vuoden hempemmät kakut olivat Laurin ristiäiskakku ja hääparille yllätykseksi tehty kakku

Pariin otteeseen kävin makustelemassa Espanjan herkkuja ja tunnelmia, kuten myös Tallinnan tarjontaa. Mielenkiinnolla odotan uuden vuoden kujeita. Ainakin luvassa on useampia kymmenjuhlia ja toivottavasti runsaasti muita iloisia tapahtumia ja kohtaamisia.

Uusi vuosi on ulkoa kuuluvasta paukuttelusta päätellen jo ottanut lähtölaukauksen. Nyt vuosi vaihtuu viikonloppuna ja olenkin valmistanut meille perinteeksi muodostunutta uuden vuoden herkkua eli kanasalaattia sekä ainakin yhtä suosittua saksalaista perunasalaattia. Niiden kanssa on itsetehtyjä mausteisia lihapullia sekä itseostettuja juustonakkeja. Tämän vuoden viimeiseksi leivonnaiseksi valmistin meille pieniä purjopiirakoita.

Hyvää uutta vuotta 2012 blogini lukijoille!

Kuva kopioitu yle.fi-sivulta.

Pienet purjopiiraat

Vuoden 2011 viimeisenä leivonnaisena uuden vuoden aattona valmistui tusina pieniä suolaisia piiraita. Ne sopivat hyvin vaikka vuodenvaihteenmaljan kanssa nautittavaksi tai sitten uuden vuoden päivän kahvipöytään. Meillä jäänee huomiselle.


taikina:
100g voita
100g mozzarellaraastetta
3dl vehnäjauhoja
3rkl kylmää vettä
täyte:
1 iso purjo
nokare voita
1tl rakuunaa
ripaus valkopippuria
suolaa
2dl kermaa
2 kananmunan keltuaista
Nypi vehnäjauhot pehmenneen voin ja juustoraasteen kanssa. Sekoita tasaiseksi taikinaksi lisäämällä kylmää vettä. Jaa taikina 12 osaan ja painele joko voideltuun muffinipeltiin tai yksittäisin silikonivuokiin.
Suikaloi purjo mahdollisimman ohueksi. Kuullota pannulla voissa. Lisää alkuvaiheessa hieman suolaa, ettei purjo ruskistu. Mausta rakuunalla ja valkopippurilla. Lisää kerma ja anna hautua hetki. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Nosta pois liedeltä ja jäädytä hieman ennenkuin lisäät keltuaiset. Jaa täyte taikinapohjiin ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 30 minuuttia. Irrota piiraat jäähtyneinä vuoista.

perjantai 30. joulukuuta 2011

Joulukuun ruokahaasteen voitto: Mausteinen glögisiirappi

Jouluinen glögisiirappini vei voiton Chocochilin järjestämässä joulukuun ruokahaasteessa. Nyt pitää sitten miettiä jokin maistuva haaste ensi kuulle. Toivottavasti seuraavaankin ruokahaasteeseen osallistuu moni bloggaaja :)

Suurkiitos kaikille äänestäjille!



torstai 29. joulukuuta 2011

Timjamisuolapähkinät

Selailin ennen joulua ja joulun aikana niin paljon erilaisia lehtiä hakien ideoita, etten nyt muista, mistä tämän idean nappasin. Olisiko ollut kenties joulukuun Pirkka Ruoka-lehti? No joka tapauksessa tein näitä näkömuistista ja tuli tosi hyviä.

Suolapähkinät yleensä ovat tosi suolaisia, mutta näistä saa niin suolaisia kuin itse haluaa. Ja onhan nyt itsemaustetut ja paahdetut monin kerroin parempiakin! Enää ei kyllä kannata ostaa suolapähkinöitä, niin hyviä olivat! Minusta pekaani- ja saksanpähkinät olivat aivan parhaita.


1rkl oliiviöljyä
1tl timjamia
noin 300g pähkinäsekoitusta (tässä: pähkinä-mantelisekoitus&saksanpähkinä)
(yrtti)sormisuolaa
Kuumenna öljy ja laita timjami kuumalle pannulle. Heitä perään pähkinät ja paahda kauniin ruskeiksi. Mausta suolalla.
HUOM! Kaada pähkinät heti tarjoiluastiaan, joka kestää hieman kuumuuttakin. Jos annat jäähtyä pannulla, huomioi, että pähkinät paahtuvat niin kauan kuin pannu on kuuma. Eli pähkinät saattavat palaa eikä ne sitten maistu enää hyvälle.

Savuporo-juuressosekeitto

Joulun alla ennen kaikkia muita herkkuja piti kehitellä vielä syötävää nälkäisille suille. Koska tekemistä riitti, niin yritin päästä helpolla ja keitin yhtenä päivänä juuressosekeiton. Samoja aineksia ja makuja on ollut ennenkin, mutta niin maukas tuli tästä sosekeitosta, että kannattaa kokeilla. Ja valmistuu liki vartissa.


1l vettä
2 lihafondi-nappia
1 iso sipuli
2pss juureskuutioita
½rs (100g) ruohosipulituorejuustoa
1prk Silva savuporosulatejuustoa
mustapippuria myllystä
hieman rouhittua rosépippuria
Kiehauta vesi ja lisää fondit. Silppua kuumaan liemeen sipuli ja lisää juureskuutiot. Anna kiehua niin, että juureksen ovat pehmeitä. Lisää tuorejuusto ja soseuta keitto.

Sulata kuumaan sosekeittoon vielä sulatejuusto ja mausta pippureilla. Lisää vettä, jos haluat keitosta ohuempaa.

lauantai 24. joulukuuta 2011

Appelsiinikrokantti-juustokakku

Maukasta ja rentouttavaa joulua kaikille blogini lukijoille!

Nyt aattona maistelimme jouluista juustokakkua. Ajattelin laittaa kakun heti tarjolle, ettei jää syömättä, koska ruokaherkkuja myöhemminkin riittää niin, ettei kakulle enää vatsassa tilaa löytyisi.

Ohjeen nappasin ET-lehdestä nro 19, mutta muutin sitä, kuinkas muuten. Tein kakkuun erikseen appelsiinikrokanttia, joka oli kakun sisällä sulanut, mutta päällä rouskui mukavasti hampaissa :)

Jos haluat kokeilla kakkua itse, niin tässäpä muunneltu ohje.




pohja:
100g voita
1dl sokeria
1 kananmuna
2½dl vehnäjauhoja
½dl kaurahiutaleita
1tl pomeranssinkuorta
täyte:
1prk (250 g) rahkaa
2prk (à 200 g) maustamatonta tuorejuustoa
1dl sokeria
3 kananmunaa
½dl perunajauhoja
1 (130 g) levy valkosuklaata
appelsiinikrokantti:

1½dl sokeria
1½dl mantelirouhetta
½dl appelsiinimehua
koristeluun:
valkosuklaata
Tee ensin krokantti. Sulata pienessä kasarissa tai paistinpannulla sokeria ja paahda se kullankeltaiseksi. Lisää sekaan mantelirouhe. Kun seos hieman vielä tummuu, lisää varovasti appelsiinimehu. Sekoita hyvin ja kaada leivinpaperin päälle kovettumaan. Murskaa kovettunut krokantti joko veitsellä tai muovipussissa esim. tasaisella lihanuijalla murskaksi.
Sekoita pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää seokseen kananmuna ja kuivat aineet. Painele pohjataikina leivinpaperoidun irtopohjavuoan (24cm) pohjalle ja reunoille. Laita viileään siksi aikaa, kun teet täytteen.

Valmista täyte. Sekoita rahkaan tuorejuustot, sokeri, kananmunat ja perunajauho. Sulata valkosuklaa, ota puolet krokanttimurskasta ja kaada täytteeseen. Sekoita tasaiseksi.

Kypsennä 175 asteisen uunin alatasolla noin 50 minuuttia. Jos pinta tummuu paiston aikana liikaa, peitä kakku leivinpaperilla.

Anna jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja laita sitten viileään muutamaksi tunniksi tai yön yli. Levitä loppu krokanttimurska kakun päälle. Voit halutessasi tehdä sulatetusta valkosuklaasta vielä koristeita tai pursottaa kakun päälle valkosuklaasta ristikon.


Sienisalaatti

kuuluu luonnollisesti joulupöytäämme. Jos ei äiti ole omia sieniä saanut syystä tai toisesta kerättyä, on sekasieniä metsästetty kaupastakin. Tänä vuonna sain työkaveriltani yllätyslahjan, joista nautimme nyt joulunaikaankin. Myös äiti oli saalistanut sienisatoa.

Sitten ei muuta kuin ensin sienet likoamaan, jonka jälkeen ne saattoikin silputa. Sekaan sipulisilppua ja kermavaahtoa. Nam, herkullinen sienisalaatti on valmis!


1½l sekasieniä silputtuna
1 keskikokoinen sipuli silputtuna
1½-2dl kermaa vaahdotettuna

Piparjuurisilli

Yritän tehdä joka vuosi jonkin uuden ruokaherkun joulupöytään. Perinteiset valkosipulisilakatkin odottavat jääkaapissa, mutta niitä en nyt laitakaan tänne, kun ovat oikeastaan viimevuotisten kopio. Erona taisi olla ainoastaan, että tein kypsytyksen omenaviinietikassa.

Entinen työkaverini kertoi naamakirjassa tehneensä silliherkkua, joka sillistä tykkää. No tykkään matjeksesta ja pitihän tätä nyt uutuutena kokeilla. Meillä yleensä on joka joulu ollut kylmäsavupororullaa, jossa on piparjuurella maustettua tuorejuustoa. Nyt teinkin sitten Annelin ohjeella piparjuurella maustettua silliä.

Sillin voi valmistaa varmaan aikalailla viime tingassa suoraan ruokapöytään, mutta tein tämän jo eilen valmiiksi. Annelin ohjeesta poiketen sekoitin sillinpalat kastikkeeseen ja unohdin sitruunamehun... Se vain siksi, että olin kirjoittanut ohjeen paperilapulle, jonka johonkin torppasin enkä viitsinyt sitten surffailla ohjetta uudelleen.


1pkt (2 filettä) Boy matjessilliä
vajaa 1dl ranskankermaa
1 keskikokoinen sipuli
1rkl piparjuuritahnaa
2rkl sitruunanmehua
ruohosipulia/tilliä
Leikkaa sillifileet noin 2cm viipaleiksi. Silppua sipuli ja ruohosipuli/tilli. Sekoita kastikeainekset sekaisin ja kaada silliviipaleiden päälle.

perjantai 23. joulukuuta 2011

Perunapiirakat

tunnetaan meillä paremmin nimellä pottupiirakat. Ja pyöreäthän ovat niitä ainoita oikeanmallisia pottupiirakoita meillä kotona :) Tein joulun alla kotikotona meille niin karjalanpiirakoita kuin pottupiirakoitakin.

Äiti on antanut oman pulikkansa eli piirakkakaulimen minulle ja jätin sen tietenkin kotiin. Piirakkakuoret onnistuivat kuitenkin ensikertalaiselta pastakoneellakin ihan hyvin, kun oppi systeemin.

Näihin ensimmäisiin pottupiirakoihin laitoin hieman enemmän ruisjauhoa kuin vehnäjauhoa, kun omat karjalanpiirakat olivat niin vaaleita ruissihtijauhoista johtuen.

Minusta pottupiirakat ovat parhaimmillaan juuri uunista tulleina, kuumina ja rapsakoina. Ja voin kanssa nautittuna tietenkin. Leivinuunissa paistettuna piirakoista tuli tosi kauniinvärisiä ja rapeita.

Ihan näistä ensimmäisistä tekemistäni tuli hieman muotopuolia,
mutta loput onnistuivatkin paremmin.


piirakkataikina:
3 dl vettä
1½ tl suolaa
5 dl ruisjauhoja
2½ dl vehnäjauhoja
1½ rkl öljyä
täyte:
1-1½l pottumuusia (esim. rosamundasta tai puikuloista) täysmaitoon tehtynä
2rkl voita
1-2 kananmuna
Tässä vielä mallia, miten täyttää pottupiirakat.
Tee kuoritaikina ja piirakkakuoret kuten karjalanpiirakoihinkin.
Voit tehdä halutessasi piirakoista karjalanpiirakoiden mallisia tai sitten niitä pyöreitä niin, että levität täytettä (reilu 1rkl) liki reunoille saakka ja sitten rypytät reunat niin, että saat pyöreän piirakan.
Piirakat paistetaan 275 asteessa noin 10 minuuttia.

Ässät

Siitä on tosi kauan, kun viimeksi tein ässiä. Siksipä tekotapa oli päässyt unohtumaan, mutta onneksi äiti oli opastamassa ja lopulta tehtiinkin sarjatyötä. Äiti rullasi ja minä muotoilin ässiksi. Kiitos äiti!

Nämä kulkevat maalimalla myös kaneliässien nimellä. Meillä ne ovat vain ässiä :)



100g voita
200g sokeria
3 kananmunaa
250g vehnäjauhoa
½tl leivinjauhetta
kanelia
sokeria
Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita yksitellen kananmunat sekaan ja sitten kuivat aineet. Anna kovettua kylmässä.
Ota taikinasta pieni osa ja rullaa tangoksi. Taikina on aika pehmeää, joten käytä rullatessa hieman vehnäjauhoja. Leikkaa tanko paloiksi. Kierritä palasta tanko kaneli-sokerissa. Nosta pellille ja taivuta s-muotoon.
Paista ässät 200 asteessa uunin keskitasolla noin 10-12 minuuttia.

Pikkujoulukahvit

Ennenkuin lähdimme lapsuudenkotiini joulunviettoon, kahvittelimme pikkujoulutarjoilujen kera.

Tarjolla oli lohitähtösiä, joulutorttuja vadelmatäytteellä, joulunameja, glögi-taatelikakkua sekä karjalanpiirakoita munavoin kanssa.

Lohitähtöset

Viimeisimmässä Pirkka Ruoka-lehdessä oli ohje kalaisten torttusten tekoon. Otin niistä mallia omiin kahvitarjottaviin.

Tein voitaikinasta pieniä torttusia ilman täytettä. Leikkasin yhden levyn kahdeksaksi ruuduksi ja paistoin uunissa normaalisti, kuten tortutkin paistetaan.

Torttusten päälle tein savulohesta tahnan, jonka annostelin kullekin suupalalle pursottaen.


1pkt voitaikinalevyjä
lohitahna:
500g savulohta
1½dl kermaa
1prk (200g) mustapippurituorejuustoa
½ banaanisalottisipuli silputtuna
½ ruukkua tilliä


torstai 22. joulukuuta 2011

Karjalanpiirakat

Sain tämän karjalanpiirakoiden ohjeen siskoltani, joka oli ottanut ohjeen talteen Pirkka-lehdestä vuonna 1996. Olen pari kertaa piirakoita kotona sähköuunissa paistanut, mutta edelliskerrasta on valehtelematta liki vuosikymmen aikaa.

Äiti on ollut meillä piirakkamestari ja kuoritaikinakin on syntynyt häneltä kädenkäänteessä ilman mitään reseptejä. Sieltä Karjalan Kannakselta kun on kotoisin. Kotikotona olen siis osallistunut lähinnä syömiseen, mutta myöhemmin myös rypyttämiseen ja paistamiseen.

Nyt kutsuin lähinaapurit ja siskon miehensä kanssa pikkujoulukahveille. Yllätykseksi tein meille piirakat oikein munavoin kanssa nautittavaksi. Ihmettelin paistamisen jälkeen, miten piirakoistani tuli niin vaaleita. Syyn arvelin olleen käyttämissäni ruissihtijauhoissa. Oikein ruisjauhoista tehdyt piirakat ovat kuoreltaan tummempia.

Tykkään rapeakuorisista piirakoista ja voidellut sotkevat vain turhaan, joten näitäkään en sitten voidellut. Ohessa kuitenkin Pirkka-ohje voiteluohjeen kanssa. Kuoritaikinan osuuden sisko neuvoi tekemään puolitoistakertaisena, muuten puuroa jää, joten siltä osin muokattu. Ohjeella tulee kolmisenkymmentä piirakkaa. Toivottavasti sinäkin innostut ja kokeilet piirakantekoa!




riisipuuro täytteeksi:
2 dl vettä
2 dl puuroriisiä
1 l täysmaitoa
2 tl suolaa (suolaa saa olla niin, että se maistuu)
2 rkl voita
piirakkataikina:
3 dl vettä
1½ tl suolaa
4½ dl ruisjauhoja
3 dl vehnäjauhoja
1½ rkl öljyä
voiteluun:
1 dl vettä
60 g voita
Mittaa pinnoitetun kattilan pohjalle vesi, kiehauta ja lisää riisit. Anna kiehua pari minuuttia ja lisää maito. Sekoittele puuhaarukalla ja anna kiehua hiljalleen, kunnes puuro alkaa saostua. Voit jättää puuron hautumaan kannen alle kypsymisen loppuvaiheessa, mutta sekoita kuitenkin usein pohjaanpalamisen estämiseksi. Keitä puuroa kaiken kaikkiaan noin 40 minuuttia. Mausta puuro suolalla ja voilla. Siirrä puuro jäähtymään.

Sekoita kulhossa kylmän veden joukkoon suola, ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita aluksi puuhaarukalla. Kun taikina on paksua, käytä sekoittamisessa kättä. Lisää öljy. Älä vaivaa taikinaa turhaan.

Leivo taikinasta tasapaksu tanko ja jaa se 20 yhtäsuureen palaan. Pyörittele palat sileiksi palloiksi. Litistä pallot tasapaksuiksi lettusiksi. Pinoa lettuset ja ripottele väliin runsaasti ruisjauhoja.

Kauli lettuset piirakkapulikalla mahdollisimman ohuiksi pyöreiksi piirakanpohjiksi (halkaisija 10 - 12 cm). Käytä apuna ruisjauhoja. Pinoa pohjatkin päällekkäin: väliin runsaasti jauhoja ja päälle muovi kuivumisen estämiseksi.

Harjaa jauhot pohjista pullasudilla pois. Pane pohjalle noin 1 1/2 rkl puuroa. Levitä se kostutetun veitsen avulla ylhäältä alas asti ja sivuilla melkein reunoihin. Täytä kolme pohjaa kerrallaan, etteivät pohjat ehdi kuivua. Taivuta piirakan reunat puuron päälle ja ummista piirakat etusormilla rypyttäen.

Ripottele pellille hieman vehnä- tai ruisjauhoja ja lado piirakat pellille vieriviereen. (Älä käytä leivinpaperia.) Paista 275-asteisen uunin keskitasolla noin 10 minuuttia.

Kiehauta voitelua varten kattilassa vesi ja sulata siihen voi. Sivele piirakat kauttaaltaan vesi-voiseoksella. Pane piirakat kulhoon päällekkäin ja peitä kulho voipaperilla ja leivinliinalla. Piirakat saavat pehmetä noin puoli tuntia. Tarjoa piirakat voin tai munavoin kanssa.


Kun tein uudemman kerran karjalanpiirakoita joulun alla kotikotona, niin niistä tuli oikeanvärisiäkin. Käytin ruisjauhoja ja laitoin taikinaan suhteessa enemmän ruisjauhoa kuin vehnäjauhoa (5:2½). Ja ihanan rapeita tuli leivinuunissa paistettuna.

Joulunamit

Tänä vuonna en liiemmin kotona laittanut joulua, olimmehan aikeissa matkata kotikotiini joulunviettoon. Tein kuitenkin joulunameja pienistä vaahtokarkeista.

Näihin tarvitset pieniä värikkäitä vaahtokarkkeja tai voit toki tehdä isommistakin, mutta pienet sopivat paremmin naposteluun. Lisäksi tarvitset valko- ja tummaa suklaata sekä koristeluun esim. nonparelleja, turkinpippuri-rouhetta, kookosjauhetta, pähkinärouhetta.

Makeaa joulua!


Jouluinen Barcelona

Piipahdimme Katalonian pääkaupungissa Barcelonassa. Kaupunki on Espanjan toiseksi suurin kaupunki, mutta paikallisille oma maakunta ja oma kieli lienee kuningaskuntaan kuulumista tärkeämpää.

Nähtävyyksien lisäksi tärkeänä vierailupaikkana oli paikalliset joulumarkkinat. Olipa ne jossain lehdessä rankattu trendikkäimmiksi joulumarkkinoiksi. Siitä voi olla montaa mieltä. Aidoimmat ja tunnelmallisemmat taitavat sitten löytyä keskempää Euroopasta :)

Barcelona on oikein mukava kaupunki. Mielipiteeseen varmaankin vaikuttaa ajankohtaan nähden meille mukava sää, joka oli aurinkoinen +15-+20 astetta sekä se, ettei kaupungilla tunkenut paljoa muita turisteja menemään. Nähtävää ja tekemistä jäi vielä uudemman kerran lennähtää paikan päälle.

Hotellin ovella meidät otettiin vastaan jouluisin tunnelmin.

La Boqueria-kauppahalli La Ramblalla oli nähtävä.

Jo ovella ilmakuivatut jamonit ottivat meidät vastaan.

Kalatiskit notkuivat merenantimia.

Kauppahallin väriloisto huumasi.
Oliiveistakin oli varaa valita.

Samoin juustoista löytyi.

Lisää merenantimia erilaisten äyriäisten muodossa.

Kuivattuja hedelmiäkään ei oltu unohdettu.

Jäätelö maistuu talvellakin. Huomaa suklaiset jäätelötötteröt.
Värikirjo vaan jatkui enkä valittanut. Ihania chilejä!

Tuoreita hedelmiä löytyi myös valmiiksi paloiteltuna ja pakattuna.
Myös tuorepuristettuja mehuja oli monenlaisia.

Matkustimme paljon julkisella liikenteellä ja liikkeessä sain
napattua kuvan yhdenlaisista jouluvaloista.

Ja sitten ne joulumarkkinat. Kojuja oli paljon, mutta aika lailla samanlaisia
tuotteita oli kaupan: uskonnollisia figuureja, kukkia ja erilaisia kimppuja.
Olisin ostanut turron paikallista nougatia, mutta mitään elintarvikkeisiin
viittaavaakaan ei markkinoilla ollut.

Mahtavia joulutähtiä.

Ja lumisen puun voi tehdä vaikka muovista. Näitä näkyi enemmänkin
ja valaistuina illalla olivat näyttäviä.

Joulukuusiakin oli kaupan.

Meille neuvottiin vanha paikallinen kahvila, joka tarjosi
churroja ja kuumaa suklaata aamusta iltaan.


Olipa herkullista crema catalanaa.

Ja maitokahvia tuli nautittua aina mahdollisuuksien mukaan.
Tällä lasilla olikin jo kokoa.

Bon nadal i felic any nou!

lauantai 10. joulukuuta 2011

Mausteinen glögisiirappi granaattiomenasta

Joulu lähestyy ja glögiä kulahtaa varsinkin nyt litrakaupalla parempiin suihin. Minulla ei ole kovinkaan inhohimoista suhdetta glögiin, juon sitä ehkä muutaman lasillisen tai mukillisen. Ajattelin, että glögistä voisi tehdä jotain muutakin hyvää. Käytin glögiä jo glögi-taatelikakkuun ja aiemmin olen tehnyt jouluksi glögistä hyytelökakkua.

Idea tähän siirappiin lähti kuitenkin yhdestä blogi"keskustelusta", kun sitä lukiessani alkoi tehdä mieli Lidlin herkullista vaniljajäätelöä. Ajatus jäätelön syönnistä kuitenkin puistatti juuri sillä hetkellä. Liekö ollut kylmä tai jotain...

Ihanan mausteinen ja aromikas glögisiirappi ja herkullinen vaniljajäätelö. Aivan loistavaa! Miäs tosin sanoi, että hänen makuunsa liian voimakasta. Ei vain tykännyt mokoma, ja hän se meillä toivoo ruokiin paljon chiliä. No makunsa kullakin ja makunystyrät sen mukaan.

Tätä suosittelen kokeilemaan!


1dl granaattiomenan mehua (noin 350g granaattiomenasta)
½dl punaviiniä
1dl ruokosokeria
1 kanelitanko
1 tähtianis
Halkaise ja purista granaattiomenasta mehut ja siemet siivilän kautta kattilaan. Paseeraa mehut siemenistä siivilän avulla. Lisää punaviini, sokeri ja mausteet. Keitä hiljalleen lientä kasaan. Kun liemi alkaa kuplia voimakkaammin, siirrä jäähtymään. Kaada lämpimänä tarjoilukannuun tai purkkiin.
Nauti hyvän vaniljajäätelön tai vaikka pannacottan kanssa. Päälle voi ripotella vielä muutaman mantelilastun.
VINKKI! Jos siirappi pääsee kiehumaan liiaksi, lisää joukkoon tilkka vettä kuumenna uudelleen.

PS. Osallistuin tällä reseptillä joulukuun ruokahaasteeseen.

Paulin 60-vuotiskakku

Paulin tytär kertoi, että isänsä on toiminut rakennusmiehenä ja juhlakakun koristelu voisi olla jotain ammattiin liittyvää. Kakku sai muutenkin olla tavanomaisesta kermakakusta poikkeava, erilainen.

Ehdotin, että tekisin tumman suklaisen kakkupohjan, johon tulisi aprikoosihilloa sekä aprikoosinen, raikas kerma-rahkahyytelö. Päälle suklaakinuskia ja asianmukaiset koristeet.

Suklaakinuski aiheutti lisää harmaita hiuksia, mutta sain kuin sainkin kakusta siistin. Koristeeksi reunoille tein "tiiliä" punaisesta marsipaanista. Kakun päälle tyttären ideoima kyltti sokerimassasta tehdyistä "laudoista", jotka naulatti löyhästi päällykseen. Lisäksi tietenkin vasara ja nippu nauloja viereen. Nekin sokerimassaa. Tällainen kakusta tuli.

Kalavoileipäkakut (13)

Näistä kalavoileipäkakuista tuli täytteiltään ja koristeluiltaan aika perinteiset minun tekemiksi.


täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä

savulohta
yrtti-tuorejuustoa
tilliä
sitruunamehua

kananmunaa
maustamatonta tuorejuustoa

maustamatonta tuorejuustoa
kevytmajoneesia
kylmäsavulohta
kananmunaa
tilliä


Jouluiset lihavoileipäkakut (26)

Rakennusalalla työskennellyt Pauli täytti tänään vuosia ja hänen tyttärensä pyysi minua tekemään kakkuja syntymäpäiville. Jouluista koristelua lihavoileipäkakkuihin tein "mistelein". Lisäksi tarjolle tein kalavoileipäkakkua sekä suklaisen syntymäpäiväkakun. Kaikki tarjoilut tein laktoosittomina.


täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
savunautaa
rucolaa
sulatejuustoa
kermaa
tuorekurkkua
tilliä
voileipäpikkelsiä
maustamatonta tuorejuustoa
kevytmajoneesia
makeaa frisee-salaattia
cheddar-sulatejuustoa
puolukoita

torstai 8. joulukuuta 2011

Lehtikaalimuhennosta ja possua

Enpä tiennytkään, että lehtikaali on superruokaa. Nappasin taannoin kaupasta huvikseni mukaan. Ajattelin jo, että oisko mennyt pilalle tuolla kylmällä parvekkeella, mutta vielä mitä, priimassa kunnossa kaali oli. Tykkää viileistä olosuhteista.

Koska en ole lehtikaalista valmistanut koskaan mitään, niin en oikein tiennyt, miten siitä mitään valmistetaan. Idea kuitenkin oli valmiina, mitä valmistaisin. Sen tiesin, että lehtiruodit tulisi poistaa, mutta muuten valmistelin kaalta varmaan hieman liiankin kanssa. Lehtikaali ei tuoksu kaalille, vaan sillä on ihan oma hajunsa. En pitänyt siitä erityisemmin. Eipä mitään, huuhtelun ja ruotimisen jälkeen käytin kaalta hetken suolavedessä. Sitten ei haissut enää. Ja lopputulos oli maukas ja sen verran hyvää, ettei jää kertakokeiluksi.

Lehtikaalta ei tarvitse kiehauttaa kuumassa vedessä, vaan sitä voi käyttää suoraan patoihin tai pannuihin. Luinpa näin jälkikäteen marinoidusta lehtikaalistakin.

Niin, tein lehtikaalista siis muhennosta. Ja lisäksi possua.


noin 700g possun pihvifilettä
voita paistamiseen
mustapippuria
1pss (200-250g) lehtikaalta
1pkt (170g) pekonia
2 valkosipulinkynttä
1prk (2dl) kermaa
mustapippuria
1tl jauhettua korianteria
Huuhtele ja vedä lehtikaaleista lehtiruodit pois. Kiehauta vesi ja lisää suolaa. Käytä lehtikaalit vedessä pari kolme minuuttia ja nosta siivilään. Leikkaa kerran lehdet pienemmiksi.
Kuivaa ja leikkaa pihvifile noin kahden sentin paksuisiksi siivuiksi. Paista lihaan kaunis kullanruskea paistopinta voissa. Nosta syrjään ja mausta mustapippurilla sekä jauhetulla korianterilla.
Leikkaa pekoniviipaleet suikaleiksi ja paahda possunpaiston jälkeen pannulla. Raasta tai silppua joukkoon valkosipulinkynnet. Kun pekoni on hieman rapeutunut, lisää joukkoon suikaloitu lehtikaali. Lisää kerma sekä mustapippuri. Tarkista maku ja heitä sekaan ripaus suolaa tarvittaessa. Anna hautua hetki.
Nosta lihat pannulle muhennoksen sekaan ja laita noin 10 minuutiksi 200 asteisen uunin keskitasolle.
Lisäksi voit tarjota perunaa keitettynä tai muusina, jos haluat.

tiistai 6. joulukuuta 2011

Itsenäisyyspäivän kattaus 2011

Tällaisen itsenäisyyspäivän menun valmistin ja tarjosimme kerrosnaapureillemme Marjalle ja Sarille. Kaikki tulivat kylläisiksi ja ruoat saivat suosionosoituksia. Kokilla oli tosi iloinen mieli! :)

Pöytä on katettu.

Keittiön terveisinä voissa paahdettua ruisleipäkuutiota ja sinappisilakkaa.
Nämä huuhdeltiin alas alkumaljana tarjotun Freixenetin cavan kanssa.

Alkuruokana nautimme kuohkeaa palsternakkakeittoa.
Keiton kanssa edelleen cavaa.

Pääruokana meillä oli hirvenvasanpaistia pekonissa ja juustohullun
juuresmuhennosta. Pääruoan kanssa tarjolla Bear Crossing
2006 Cabernet Merlot.

Jälkiruoaksi ihana crème brûlée

Kahvin kanssa tarjolla oli leipäjuustoa, hilloja sekä glögi-taatelikakkua.