keskiviikko 30. marraskuuta 2011

Omenalla ja auralla täytetty lihamureke sekä lihaliemessä keitetyt puikulat

Olen kopioinut tämän ruoan reseptin kokeiltavaksi joskus aikoja sitten Ruokalasta. Käytin tähän viimeiset kotikotoa saamistani omenoista. Omenasosetta olisi ollut kyllä pakastimessa, mutta omenat olivat jo sen verran pehmeitä, että ajoivat raastettuna virkansa soseen sijaan.

Paistoin murekkeen kakkuvuoassa ja tarjosin lisäksi lihaliemessä keitettyjä puikuloita sekä punajuurta. Tällaista herkullista kotona tehtyä ruokaa tällä kertaa!



800 g jauhelihaa (750g Snellmanin paistijauhelihaa)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1dl omenasosetta (laitoin kaksi omenaa raastettuna)
1 dl vettä
1dl korppujauhoa
2 kananmunaa
1-2 tl suolaa
mustapippuria
2 omenaa
2tl currya (reilu 1tl mietoa currytahnaa)
100g Aura-juustoa
nokare voita
Ota jauheliha huoneenlämpöön tuntia ennen kuin alat valmistaa mureketta.

Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet (raastoin tällä kertaa omenan kanssa). Sekoita kulhossa sipulit, omenasose, vesi ja korppujauho sekä mustapippuria ja suola. Anna turvota hetki. Sekoita joukkoon jauheliha ja kananmunat.

Kuori ja kuutioi omenat. Sulata pannulla nokare voita, lisää pannulle curry ja paista omenakuutioita siinä hetki.

Voitele ja korppujauhota pitkä leipävuoka ja taputtele puolet jauhelihaseoksesta sen pohjalle. Sekoita aurajuustomurut omenakuutioiden joukkoon ja lusikoi seos vuokaan. Taputtele päälle loput mureketaikinasta. Paista mureketta 200 asteessa 45-50 minuuttia.

lihaliemessä keitetyt puikulat:
5dl vettä
1 lihaliemikuutio
6-7 pienehköä puikulaa
nokare voita
Kuori perunat. Kuumenna vesi ja murenna joukkoon lihaliemikuutio. Keitä perunat kypsiksi ja nosta ne pois liemestä. Keitä keitinlientä kasaan, kunnes sitä on enää noin 1-1½dl jäljellä. Sekoita joukkoon nokare voita ja nosta perunat takaisin liemeen. Tarjoa omenalla ja auralla täytetyn lihamurekkeen kanssa.

sunnuntai 27. marraskuuta 2011

Ruusukaalivuoka

Tämän reseptin olen ottanut aikoinaan Glorian ruoka ja viini-lehdestä (nro 24 5/2004). Vuoka on aivan mahdottoman hyvää ja sitä on tullut tehtyä muutaman kerran vuosien saatossa.

Olen käyttänyt parmesanin sijaan myös Valion Polaria sekä tässä annoksessa vahvaa cheddaria. Korppujauhoa en ole laittanut kuorrutukseen juuston kanssa. Voisi olla mukavanmakuinen, vaikka jostain makeasta limpusta tehty rouhe. Sitä pitääkin kokeilla!

Suluissa muutokset alkuperäiseen reseptiin. Teko-ohje alkuperäisessä muodossaan. Suosittelen!




500g ruusukaalia
vettä
suolaa
5vpl pekonia (125g pekonisuikaleita)
2dl ruokakermaa (vispikermaa)
2-3 tl dijonsinappia (rouheista)
1 tl rosmariinia (½tl kuivattua)
½ dl parmesanjuustoa (vahvaa cheddaria)

pinnalle
parmesanjuustoa ja korppujauhetta (reilu 1dl vahvaa cheddaria)

Perkaa kaalit ja halkaise isommat. Keitä kaaleja suolalla maustetussa vedessä 5-10 min.
Siirrä kaalit voideltuun uunivuokaan. Suikaloi pekoni pieniksi suikaleiksi, pane kylmään pannuun. Kuumenna ja käristä. Valuta pekoni talouspaperilla.
Levitä pekonit kaalien päälle. Mausta kerma sinapilla ja rosmariinilla ja sekoita joukkoon parmesani. Kaada kerma vuokaan.
Sirottele pinnalle parmesania ja korppujauhetta. Kypsennä 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Paprika-pekonipasta II

Jaa, olinkin näköjään joskus postannut jo yhdenlaisen paprika-pekonipastan tänne. Ostin tarjouksesta tuorespagettia ja se olikin yllättävän hyvää. Tämä on sellainen en-keksi-mitä-syötäisiin-teen-mitä-löydän-jääkaapista-ruoka ja nopea sellainen.

Sorry, en muistanut pistää muistiin, mitä tuorepastaa tämä oli, italialaista kuitenkin. Suosittelisin mielelläni, mutta nyt joudut itse keksimään sen parhaan pastan, jos tätä kokeilet.




250g tuorespagettia
vettä+suolaa keittämiseen
1pkt pekonisiivuja
2-3 valkosipulinkynttä
2 pientä punaista paprikaa
mustapippuria myllystä
1dl pastankeitinvettä
1rkl voita
(suolaa)
persiljasilppua
Laita runsaasti vettä kiehumaan, mausta keitinvesi suolalla. Keitä spagetti pakkauksen ohjeen mukaan noin 8-9 minuuttia.
Leikkaa pekonisiivut paloiksi ja kuori valkosipulinkynnet. Suikaloi paprikat. Paahda pekoninpalasia hetki pannulla. Lisää valkosipuli ja paprika. Kuullota hetki, kunnes paprika pehmenevät hieman.
Säästä pastankeitinvettä, muuten valuta vesi pois. Lisää keitinvesi paprika-pekonipaistokseen voinokareen kanssa. Mausta mustapippurilla. Lisää joukkoon spagetti ja sekoita. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa hieman suolaa. Ripottele päälle halutessasi persiljasilppua.

Koristellut piparkakut

Hyvää joulunodotusta!

Meillä on pienen piirin pikkujoulut ensi lauantaina ja tein ihanien kerrosnaapureidemme Marjan ja Sarin kanssa piparkakut juhlia varten.

Lapsena sain yliannostuksen piparkakuntuoksua, kun äiti leipoi niitä aikoinaan varmaan tuhamäärin vuosittaisille Naisten Messuille. Senpä vuoksi en itse ole ollut järin innostunut niitä tekemään enkä syömään.

Nyt kuitenkin tarkoitus oli tehdä itsetehdystä taikinasta piparit pikkujouluun ja löysinkin nyt useammassakin lehdessä näkemäni Dansukkerin ohjeen helpoista piparitaikinasta. Taikina tehdään samalla tavalla, kun äitini on sen aina tehnyt! Se on tosiaankin helppo tehdä ja työstää. Pipareista tulee maukkaita.

Koristelua varten tein eriväristä pikeeriä ja koristeiksi käytimme lisäksi erivärisiä koristerakeita sekä hieman glitteriäkin.

Ohjetta on hieman muokattu. Toivottavasti ei ole voi kaupasta loppu. Näihin ainakin löytyi vielä laktoositonta voita :)



1dl tummaa siirappia
1dl taloussokeria
2tl kanelia
1tl inkivääriä
1tl neilikkaa
½tl kardemummaa
125g voita
1 kananmuna
5dl vehnäjauhoja (laita ensin 4½dl ja lisää sitten, jos taikina löysähköä)
1tl soodaa
Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää voi ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti.
Lisää siirappiseokseen kananmuna ja sekoita hyvin. Sekoita sitten jauhoseos mukaan, niin että saat kiinteän taikinan.
Peitä taikina (tee kattilassa ja laita kansi päälle) ja anna kovettua viileässä yön yli.
Ota osa taikinasta ja pidä lopputaikina kylmässä tai käsittele koko taikina kerralla, mikäli sinulla on iso alusta. Kauli jauhotetulla alustalla ohueksi levyksi, paksuus esim. 3-4mm. Varmista, ettei taikina ole tarttunut alustaan. Ota piparimuotilla pipareita ja paista 200 asteessa keskitasolla 5 minuuttia. Tarkkaile pipareita varsinkin paiston loppumetreillä, etteivät ne kärähdä. Paista pidempään, uunista riippuen.
Jäähdytä piparit ja koristele halutessasi pikeerillä.

lauantai 26. marraskuuta 2011

Kahvakuula pikkujouluihin

Outoa porukkaa, kun eivät voi olla edes pikkujouluissa erossa harrastuksestaan :) No, tuskin he kuitenkaan treenejä vetivät, vaan tätä kahvakuulakakkua muiden herkkujen ohessa.

Kakku sai olla pieni ja siitä tulikin suurin piirtein 12kg kuulan näköinen. Ensin kyllä kerroin sen olevan 6kg kuulaa vastaava, mutta nyt tarkistettuani omista kuulista, ulkonäkö oli isomman kuulan.

Tein kakkuun kinuskisen puolukkatäytteen ja päällystin sen suklaakinuskilla. Eri kuvakulmasta katsottuna kahvakuula näyttää bling bling-lippikseltä ;) Olisi pitänyt keksiä jotain tuohon kahvaosaan. Toivottavasti kuitenkin maistui!



vaalea sokerikakkupohja
vispikermaa
jogurttirahkaa
kinuskikastiketta
puolukoita
liivatelehteä
vispikermaa
fariinisokeria
ruokosokeria
tummaa suklaata
Dr. Oetkerin Winter-koristerakeita



keskiviikko 23. marraskuuta 2011

Vihreä kanakeitto

Tässä varsinainen pikaruoka. Oltiin tulossa kotiin ja miäs tiedusteli iltasen puolta. Kerroin, ettei oikein tiedä, mitä tekisin. Pakastintakin pitäisi tyhjentää syömällä. Sen olin aloittanut sulattamalla marjoja valmiiksi, jotta voisi sitten laittaa jogurtin sekaan.

Kun pääsimme kotiin, tarkastin ensi töikseni, että olihan meillä kookosmaitoa. Sitten pakastimen tarkistus, josta löytyi niin maustamatonta broilerin filesuikaletta, parsakaalta kuin herneitäkin. Ja siitäpä se soppa sitten syntyi. Vihreä sellainen.


1tlk (400g) kookosmaitoa
1tlk (4dl) vettä
3-4tl mietoa currytahnaa
1rs (300g) maustamattomia broilerin filesuikaleita
1pss (200g) pakasteparsakaalta
100g pakasteherneitä
1 salottisipuli
Kuumenna kookosmaito ja vesi. Lisää joukkoon currytahna ja (jäiset) filesuikaleet. Kun liemi kiehuu, lisää pakasteparsakaalit ja -herneet sekä suikaloitu salottisipuli. Keitto on valmista, kun broilerit ovat kypsiä. Tarkista maku.
Keittoon ei tarvitse lisätä suolaa, koska currytahna on suolaista.

tiistai 22. marraskuuta 2011

Samettinen punajuurisosekeitto

Ohje on tämänvuotisesta Kotivinkki Jouluherkut-lehdestä. Ihan niin paksua minun keitostani ei tullut kuin lehden kuvassa enkä tiedä siitä samettisuudestakaan, mutta aivan mahtavan väristä keitto on ja maistuu kyllä tosi hyvälle. Kenties olisi ollut vielä yksi punajuuri ja pottu paikallaan sakeuttamaan lopputulosta.

Väriltään tämä keitto oli tosiaan yksi kauneimmista, mitä olen kokannut. Ihanan purppuranpunainen lopputulos eikä kamera vanginnut oikeaa sävyä. Luonnossa paljon kauniimpi värisävy.


500-600g punajuurta
3 isohkoa perunaa (jauhoinen lajike)
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2rkl rypsiöljyä (minulla oli oliiviöljyä)
1l vettä
2 kasvis- tai kanaliemikuutiota (käytin kanaliemikuutioita)
2rkl kapriksia
mustapippuria
1prk (120g) smetanaa
tarjoiluun
kapriksia
Kuori ja paloittele punajuuret ja perunat. Kuori ja hienonna sipulit.
Kuumenna öljy kattilassa ja pyörittele kasviksia kuumassa öljyssä. Lisää kuuma tai vedenkeittimessä kiehautettu vesi ja liemikuutiot. Keitä kannen alla hiljaa, kunnes punajuuret ovat pehmenneet.
Lisää kaprikset ja rouhaise muutama kierros mustapippuria. Soseuta keitto sauvasekoittimella samettisen tasaiseksi. Lisää lopuksi smetana. Jos haluat, että keitto on laktoositon, voi myös tarjoilla smetanan erikseen.

Uuniperunaa kinkku-pekonitäytteellä

Idean uuniperunoiden paistamiseen sain männä viikolla televisiosta Anna Olsonin tehdessä ilmeisesti kanadalaista kansallisherkkua poutine baked potatoes. Ruokaa varten perunat paistettiin uunissa ja sisuksiin sitten tuli ruskeaa kastiketta ja päälle paljon juustoa. Juuri tätä sorttia en halunnut tehdä, mutta hyvä, kun innostuin kokeilemaan itse eka kertaa uuniperunoiden valmistusta.

Oi, potuista tuli tosi hyviä. Vähän katsoin vinkkiä uuniperunoiden paistamiseen Pirkan ja Yhteishyvän sivustoilta, mutta määrittelin paistolämpötilan ja -ajan sitten kuitenkin ihan itse. Hyvä minä :)

Potuille tein lihaisan täytteen, johon tuli niin pekonia kuin palvikinkkuakin. Täytteen voit tehdä vähän sen mukaan, mitä jääkaapista löytyy. Kun olin varannut erästä toista ruokaa varten smetanaa, niin käytin sen enkä lähtenyt erikseen kaupasta hakemaan ranskankermaa. Oheinen täyte riittää varmasti ainakin kuudelle potulle, ehkä seitsemällekin.



6  (n. 200g/kpl) rosamunda-perunaa
suolaa
alumiinifoliota
Pese perunat hyvin harjan kanssa. Kuivaa talouspaperilla ja pistele kauttaaltaan pieniä reikiä perunoihin. Kääri alumiinifolioon niin, että puolet perunasta on näkyvillä. Ripottele päälle suolaa. Paista perunat uunipellillä uunin keskitasolla 200 asteessa noin 1½ tuntia.
Anna jäähtyä hetki ennenkuin leikkaat viillon perunan pintaan ja puristat perunan auki täytettä varten.

täyte:
1pkt (125g) pekonisuikaleita
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
200g kinkkua (esim. ohuen ohutta palvikinkkua)
1rs (200g) paprikaista tuorejuustoa (esim. Rainbow paprika-sipuli)
1prk (120g) smetanaa
1 punainen paprika
Paahda pekonisuikaleet sekä silputut sipulit pannulla kypsiksi. Mausta mustapippurilla ja anna jäähtyä. Leikkaa kinkku pieniksi kuutioiksi/paloiksi samoin paprika. Sekoita kaikki täyteainekset hyvin sekaisin ja tarjoa uuniperunoiden kanssa.

lauantai 19. marraskuuta 2011

Porkkanakakku

Lauantaina iski pakottava tarve leipoa porkkanakakkua. Koska Sigridin porkkanakakku on niin hyvää, ajattelin tehdä omani kyseisen ohjeen mukaan. Ihan kaikkia vaadittuja aineksia (tuorejuusto ja pekaanipähkinät) ei ollut, joten sovelsin sitten oikein urakalla!

Lopputulos on herkullinen, vaikka porkkanat eivät olleet mehukkaimmasta päästä ja hieman kaakku jäi sitä mehukkuutta kaipaamaan, mutta hyvin on ääntä kohti mennyt. Ja hyvin näyttää säilyvän parvekkeella, kun on ulkopuolella pikkupakkastakin ja sisäpuolella siinä rajoilla. Kun tulee sitten joskus ensi vuoden puolella kunnon pakkaset, niin pääsee sulattamaan pakastimia. Mutta se onkin sitten jo ihan toinen juttu.


pohja:

3dl sokeria
2½dl oliiviöljyä (en laittaisi kuitenkaan extra virginia)
4 munaa
4dl vehnäjauhoja

1dl kookosjauhetta
½tl suolaa
1tl ruokasoodaa
1tl leivinjauhetta
1tl kardemummaa
5dl porkkanaraastetta
Sekoita sokeri, öljy ja munat sähkövatkaimella sekaisin. Sekoita kuivat aineet keskenään ja siivilöi taikinan joukkoon. Kääntele lopuksi porkkanaraaste taikinaan. Kaada taikina rasvatulle ja jauhotetulle uunipannulle (esim. koko noin 23 cm*33cm). Paista 175 asteessa uunin alatasolla 1 tunnin ajan. Jäähdytä ennen kuorruttamista.
kuorrute:

100g voita pehmennettynä
250g mascarpone-tuorejuustoa
300g tomusokeria
2 ½ dl (125 g) saksanpähkinöitä rouhittuna
1tl vaniljauutetta
Sekoita kaikki ainekset paitsi pähkinät, kulhossa tasaiseksi seokseksi. Kääntele joukkoon pähkinät. Levitä kuorrutus jäähtyneen pohjan päälle.

perjantai 18. marraskuuta 2011

Nauris-siskonmakkarapyttis

Inspiraation tälle paistetulle ruoalle sain siskomakkaroista chili-valkosipulivoissa. Ajattelin sitten kokeilla pyttikseen potun sijasta naurista eikä nauriiden keittäminen sen enempää aikaa vienyt kuin olisi pottujenkaan keittäminen. Ellei sitten olisi ollut jo valmiiksi vaikka edellispäivältä tähteeksi jääneitä pottuja. Tai nauriita :)

Naurishan on maultaan mieto ja sitä ainakin minun kouluaikaan oli usein välipalana ala-asteella. Setäni teki usein syksyisin naurishauvikkaita, mutta tänä päivänä ei naurista usein ruokapöydässä näe.

No, olipa tietenkin yksi näistä nauriista jotenkin kitkerä ja sitä tietenkin ehätin maistamaan, joten keitin nauriskuutiot sokerivedessä! Lopputulos oli kuitenkin maukas, kannustan kokeilemaan, jos vaikka siksi, että ruoan pääväri on mahtavan, piristävän keltainen.


1kg nauriita (esim. Vihannes Laitila)
1l vettä keittämiseen
6 sokeripalaa
50g voita
1pkt Korpelan siskonmakkaroita
1 iso chilipalko tai 2 pienempää
5 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
suolaa
Kuori ja kuutioit nauriit pieniksi kuutioiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja lisää siihen sokeripalat sekä nauriskuutiot. Keitä kymmenisen minuuttia, kunnes nauris on kypsää. Valuta keitinvesi pois.
Kuumenna voi ja purista siskonmakkarakakkaroita pannuun. Lisää silputtu chili sekä valkosipulinkynnet. Kuullota hetken aikaa niin, että makkaroihin tulee paistopintaa. Lisää joukkoon nauriskuutiot ja jatka kuullottamista hetki. Mausta mustapippurilla ja suolalla.

tiistai 15. marraskuuta 2011

Kinkkumunakas

Sain yhtenä arkiaamuna päähänpiston ja valmistin meille munakkaan. Kerrottakoon, että normaalisti meillä arkiaamuihin kuuluu puuro sekä kahvia eikä muuta. Nyt kuitenkin oli normaalista poikkeavasti molemmat kotosalla, joten poikkeuksellinen oli sitten aamupalakin :)

Teen munakkaita sekä perinteiseen tapaan pannulla että uunissa loppukypsentäen. Nykyään pidän oikeastaan enemmän uuniversiosta. Onhan se uunissa oleilun jälkeen läpikypsä, mutta kuitenkin herkullisen ilmava. Vaikea selittää, hyvää kuitenkin.


5 kananmunaa
½dl kylmää vettä
suolaa
valkopippuria
2rkl ruohosipulia silputtuna
100g ylikypsää palvikinkkua
voita
1dl emmental-juustoraastetta
muutama terttutomaatti

 
Kuumenna uuni 200 asteeseen.
Vatkaa kananmunien rakenne rikki ja sekoita vesi sekaan hyvin vatkaten. Mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää joukkoon silputtu ruohosipuli ja pieneksi kuutioitu kinkku.
Kuumenna uuninkestävällä paistinpannulla voi. Kaada munakasmassa pannulle ja sekoittele, kunnes munakas alkaa hyytymään. Ripottele munakkaan päälle juustoraaste ja painele päälle puolitetut terttutomaatit. Paista munakas kypsäksi uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia.

sunnuntai 13. marraskuuta 2011

Kirstin kakku

Halusin tehdä isällemme tänä vuonna tavallisesta poikkeavan kakun. En siis perinteistä kermakakkua, mutta en mitään suklaakakkuakaan. Olin bongannut vasta viime kesän Kodin Kuvalehdestä mielenkiintoisen kakkuohjeen ja päätin yllättää sillä isänpäiväpäivällisen päätteeksi siskon luona juodut kakkukahvit.

Hyvin sopikin tämä Kirstin kakku isällemme, sillä hänen äitiään kutsuttiin aikoinaan Kirstiksi (vaikka oikea nimi oli Kristiina).

Kakkua voisi ohjeen perusteella pitää todella makeana, mutta sitä se ei ollut päällystä lukuunottamatta. Kakun sisällä toska pehmensi ja mehevöitti kakkua. Oikein herkullinen tuttavuus :)

Ohje kopioitu suoraan Kodin Kuvalehden nettisivulta. Omasta kakustani jätin tosin kinuskia tehdessä kaakaojauheen pois.



150 g voita
1½ dl sokeria
3 munaa
2½ dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta


Täyte 

1 ps (75 g) mantelijauhetta
¾ dl sokeria
75 g voita
1 rkl kevytmaitoa


Kuorrutus 

2 dl kuohukermaa
2 dl sokeria
2 tl kaakaojauhetta

---
1. Voitele ja korppujauhota 1½–2 litran kakkuvuoka. Vatkaa voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon. Yhdistä vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää ne voi-sokerivaahtoon.

2. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 45 minuuttia. Tarkista kakun kypsyys tikulla.

3. Kiehauta täytteen aineet kattilassa tasaiseksi ”toskaksi”. Leikkaa kakku kuumana vaakatasossa kolmeen osaan. Levitä kuuma toskaseos tasaisesti kahteen kerrokseen ja liimaa kakku tällä tavalla takaisin kokoon. Jäähdytä kevyen painon alla.

4. Mittaa kinuskin aineet kattilaan ja keitä, kunnes kinuski on paksuuntunut. Voit tarkistaa paksuuden tipauttamalla pisaran kinuskia lautaselle: pisaran kuuluu hieman jähmettyä, sillä liian löysä kinuski imeytyy kakkuun. Valuta kinuski kakun pinnalle ja reunoille. Koristele kakku paahdetuilla mantelilastuilla ja pistaasipähkinöillä.

Vinkki! Kakun voi paistaa myös pitkänomaisessa leipävuoassa. Tämä kakku kestää loistavasti säilytystä ja vain paranee muutaman päivän vetäydyttyään.

Lohimoussekakku

Isänpäivän iltakahville tein myös nopeasti valmistettavan lohimoussekakun.

Tämä oli aivan oma mielitekoseni, mutta maistui vanhemmillekin. Käytin tuorejuuston sijaan jogurttirahkaa, joka tekikin kakusta raikkaan. Pohjan tein hapankorpuista ja siitä tuli käsin muotoiltava :) Hyvä juttu, koska tein hyytelön sitten niin, että pohja tuli päällimäiseksi ja muuten pohjan asettelu olisikin voinut olla haasteellinen.


1prk (250g) jogurttirahkaa
2dl vispikermaa
400-500g savulohta
1 salottisipuli
½ nippua tilliä
2 liivatelehteä
1rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
5-6 hapankorppua (Rainbow)
½tl kasvisfondia
3rkl vettä
Laita ensiksi liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Vatkaa joukkoon jogurttirahka. Lisää savulohi ja silpputtu sipuli sekä tilli. Kuumenna sitruunamehu ja sulata siihen valutetut liivatelehdet. Vatkaa liivateliemi hyvin lohimassan sekaan. Kaada massa kelmulla peiteltyyn kakkuvuokaan tai hyytelövuokaan. Tasoita pinta.
Murskaa hapankorput ja sekoita joukkoon kasvisfondi sekä vesi. Muotoile pehmeästä hapankorppuseoksesta vuoan muotoinen ja kokoinen pohja ja nosta se hyytelö päälle lastan tai tuorekelmun avulla.
Anna kakun hyytyä ainakin neljä tuntia viileässä. Kumoa tarjoiluvadille ja koristele halutessasi esim. tillillä, kylmäsavulohiruusukkeilla tai vaikka mädillä.

Lihapasteijat

Isänpäivänä olimme siskoni luona päivällisellä. Päivällisen päätteeksi nautimme kakkukahvit, jota varten valmistin Kirstin kakun. Kakusta enemmän myöhemmin, sillä iltakahvia varten tein isän lemppareita eli lihapasteijoita.

Ne olivat varmasti rakkaudella valmistettuja, koska niistä tuli hyvin suolattuja. Sain aiemmin syksyllä työkaveriltani Maijalta suolasieniä. Ne olikin niin hyvin suolattuja, että olisivat vaatineet pidemmän liotuksen, mitä tajusin tehdä. Loput sienet säilyvät varmasti hyvin ilman suolanlisäystä ja samoin muistan kyllä vastedes liottaa suolasieniä kauemmin. Oppia ikä kaikki.



2pkt lehtitaikinalevyjä
500g naudan paistijauhelihaa
2 sipulia
1½dl puuroriisiä
3dl vettä
1 lihaliemikuutio
3dl suolasieniä (muista liottaa hyvin ennen käyttöä)
valkopippuria
kananmunaa voiteluun
Keitä riisi lihaliemessä noin 15 minuuttia. Anna vetäytyä ja jäähtyä. Paista jauheliha ja silputut sipulit pannulla. Silppua liotetut suolasienet ja lisää jauhelihan sekaan riisin kanssa. Mausta valkopippurilla.
Jaa kukin taikinalevy kahteen osaan. Yhteen pasteijaan menee reilu ruokalusikallinen täytettä. Kostuta taikinaneliön kaksi sivua kananmunalla ja painele pasteija kolmion muotoon huolellisesti. Voit painella reunat vielä erikseen esim. pikkuhaarukan avulla.
Voitele pasteijat kananmunalla ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-17 minuuttia.

torstai 10. marraskuuta 2011

Salaattia ja minibuffet

Yhtenä iltana laitoin meille iltaruoaksi herkkutarjottimen salaattien kera ja lämmikkeeksi mannapuuroa. Aina ei pysty eikä kykene taikka jaksakaan laittaa kovin monimutkaisia ruokia arki-iltana ja parempi tällainenkin tarjoilu kuin automatka mäkkäriin.

Tarjolla oli ylikypsää palvikinkkua, schwarzwaldin kinkkua, tulista salamia, vuohenjuustogoudaa, auraa, säilykekurkkua, pikamarinoituja oliiveja, marinoituja valkosipulinkynsiä, perunasalaattia, vihreää salaattia ja tuoretta leipää.

Lokakuun kakku

on kyllä tähän mennessä tekemistäni kakuista kauhein. Ehkä sitä ei olisi pitänyt tehdä marraskuussa.

Kakkuohje oli Helsingin Sanomissa 26.10.2011. Jos en ihan väärin muista, ohje oli jostain kirjasta?! Periaatteessa kaikki kakkuainekset olivat ok, mutta lopputulos oli kyllä jotain ihan muuta, mitä olin kuvitellut. Maku totta vie suklainen, tulihan siihen tonni suklaata, mutta muuten jotenkin tahmainen ja ihan kamalan täyttävä.

Kakusta jäi puolet syömättä ja se harmittaa kovasti. Nyt hoksasin, että ehkei kakku maistunut, kun en ensin tarjonnut ankka-ateriaa ja kahvin kanssa calvadosta...

Olisin voinut tosiaan käyttää suklaan ja muutkin ainekset ihan johonkin muuhun, parempaan leivonnaiseen. Jos jotain positiivista pitäisi keksiä, niin ainakin tämä sopii esim. keliaakikolle, vaikken minä kehtaisi tarjota. Kokeilu tämäkin, mutta ikinä en tee uudestaan. Yäk.


3 kypsää banaania
2dl puolukoita
350g tummaa suklaata
450g pehmeää tofua
1½dl sokeria
2tl vaniljasokeria
1tl kanelia
1tl kardemummaa
2rkl maizenajauhetta
Pane uuni kuumenemaan 175 asteeseen.
Laita irtopohjavuoan (läpimitta 22 cm) pohjalle leivinpaperi ja voitele sen sivut.
Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Anna sen jäähtyä vähän.
Muhenna kypsät banaanit kulhossa haarukalla, lisää puolukat, pehmeä tofu, sokeri ja vaniljasokeri, muut mausteet ja maizenajauhe.
Lisää sulatettu suklaa muihin aineisiin ja sekoita hyvin.
Kaada taikina vuokaan, tasoita pinta ja paista noin tunti. Älä ihmettele, jos kakku jää pehmeäksi, se kiinteytyy jäähtyessään.
Jäähdytä kakku ensin huoneenlämmössä, sitten jääkaapissa.
Tarjoa ohra- ja ankka-aterian jälkiruokana hyvän kahvin ja jälkiruokaviinin tai calvadoksen kera.
Kriitikko Suvi Ahola

tiistai 8. marraskuuta 2011

Pinaattilohta ruohosipuli-perunamuusipaistoksen kera

Pinaattilohta tein vuosia sitten ja sitä on pitänyt tehdä uudelleen moneen otteeseen. Lohiateria valmistuu helposti ja nopeasti. Tähän ruokaa käyttämästäni lohipalasta piti aluksi tulla lohta Walewskan tapaan, mutta ajattelin, että saattaisi tulla aika raskas syötävä rasvaisesta kalasta. Epäilemättä ateria olisi tullut syötyä, mutta ehkä joku toinen kerta ja siitä kuhasta sitten.

Nyt tein pottumuusin jämästä duchesse-tyyppisen paistoksen pinaattilohen kanssa syötäväksi. Sitä oli mielestäni riittävästi.


n.1kg lohta
2pss pakastepinaattia
3 valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
suolaa
1rkl sitruunamehua
3-4dl perunamuusia
1-1½dl kermaa
2rkl ruohosipulia
1 kananmuna
1dl juustoraastetta
Poista lohipalasta ruodot ja vatsarasva. Laita uunivuoan pohjalle hieman suolaa ja päälle lohipala nahkapuoli ylöspäin. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Sulata pakastepinaatti pannulla ja raasta/silppua joukkoon valkosipulinkynnet. Mausta mustapippurilla, suolalla ja tilkalla sitruunamehua.
Sekoita perunamuusin joukkoon kerma, silputtu ruohosipuli, kananmuna ja juustoraaste.
Nosta lohipala uunista ja poista nahka. Levitä pinaattipaistos kalan päälle ja lusikoi tai pursota perunamassa kalan ympärille. Paista uunissa noin 20-30 minuuttia, kunnes perunapaistos on saanut kauniin kullanruskean värin.
Tarjoa punajuurten kera.

maanantai 7. marraskuuta 2011

Vadelmatortut

Nämä olivat tämänvuotiset ensimmäiset joulutortut. Ja koska itse sain päättää, niin täytteeksi tuli ihan jotain muuta marmeladia kuin luumumarmeladia. Minulle joulutortuissa maistuu parhaiten rapeaksi paistunut torttu, mutta joten oon tosi kyllästynyt luumutäytteeseen. Luumu sen sijaan vaikka luumuräämissä, luumurahkassa tai jossain hyytelökakussa maistuu, mutta varsinkin lämpimänä joulutortussa ei kiitos. Mutta maistuivat nämä vadelmaiset muillekin kahvittelijoille, joten kelpuutetaan vastakin täytteeksi!

Kaalikeitto

Kaalikeitto on ollut yksi niistä ruoista, joita en ole ikinä itse valmistanut. Tämä lapsuuden joka syksyinen ruoka ei ole saanut mitään nostalgisia tunteita pintaan, vaikka joskus kyseinen soppa on puheissa vilahtanut. Jotenkin vaan en ole siitä koskaan tykännyt. Oliko sitten syynä kokoliha, mistä äiti keiton aina keitti vaiko keiton luontainen makeus, en tiedä.

Nyt olen ollut kovasti innostunut kaaliruoista ja päätin tehdä keittoa itse. Lihaksi valikoitui jauheliha, josta miäs on oman äitinsä aikoinaan keittoa kertonut keittäneen. Ehkä se maukkaaksi paahdettuna maistuisikin paremmalle kuin tuntikausia keitettävä naudan keittoliha. Ja toden totta, keitto oli hyvää! Ja parin päivän päästä siitä sai neljä henkeä syödäkseen, kun keittoa jatkettiin muutamalla perunalla, nam!

Olen aika iloinen, että tämä on jo toinen lapsuuden inhokki, joka maistuu. Ensimmäinen inhokkini oli kesäkeitto ja sen olen jo todennut hyväksi. Nyt tämä kaalikeitto. Saapa nähdä, milloin teen itse sen tillilihan tai silakkalaatikon, jota kykenen suuhuni laittamaan :)


800g naudan paistijauhelihaa
1rkl voita
n.10 maustepippuria
600-700g valkokaalta
2 isoa sipulia
2 porkkanaa
2 lihaliemikuutiota
1½l vettä
1tl meiramia
1rkl siirappia
Paahda paistijauheliha kattilassa tai paistinpannulla kypsäksi. Vältä murustamasta jauhelihaa, vaan jätä mahdollisuuksien mukaan isommiksi kokkareiksi. Jos paahdat lihan kattilassa, lisää tässä vaiheessa voi ja maustepippurit.
Silppua kaali ja sipulit. Kuutioit porkkanat. Lisää kattilaan ja sekoita jauhelihan kanssa. Murenna sekaan lihaliemikuutiot ja kaada kattilaan vesi. Mausta meiramilla ja siirapilla. Anna hautua noin tunti.
Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa vaikka ruis-juustoleipien ja piimän kanssa :)
 

lauantai 5. marraskuuta 2011

Tyrni-mascarponekääretorttu

Yhtäkkinen kahvin kanssa tarjottavan tarve iski ja tekaisin kääretortun. Jääkaapissa sattui olemaan tyrnihillon jämä ja purkki mascarponea, joten niistä sitten tuli täyte tähän kääretorttuun.

Lapsuudessa meillä oli tosi usein kääretorttua tarjolla vierasvaraksi. Siksi sitä ei useinkaan tule itse tehtyä ja ylimääräisenä jännitysmomenttina kääretortussa on, ratkeileeko se vai ei. Hyvin meni eikä tarvinnut hampaita kiristellä :)


kääretorttupohja:

4 kananmunaa
1½dl sokeria
1dl vehnäjauhoja
¾dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta

täyte:

n. 1dl tyrnihilloa
1prk mascarpone-tuorejuustoa
1dl vispikermaa
½dl tomusokeria


Valmista kääretorttupohja. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon kuivat aineet. Levitä reunalliselle pellille leivinpaperin päälle tasaisesti. Paista 225 asteessa noin 6-8 minuuttia. Kumoa sokeroidun leivinpaperin päälle.

Kun kääretorttupohja jäähtyy, sekoita kerma mascarpone-juuston sekaan ja mausta. Levitä hilloa kääretorttupohjalle tasaisesti, samoin juustotäyte.

Kääri torttu rullalle ja anna vetäytyä muutama tunti tai seuraavaan päivään.




Kasslerpihvit ja voikaalta à la Heli

Tein kokeilun vuoksi kasslerista pihvit ja haudutin niitä kaalin kanssa padassa pitkään. Todella pitkään, koska aluksi tämä oli tarkoitus tarjota arkipäivälliseksi vanhempieni saapuessa kylään. Valmistelin ruoan keskiviikkoiltana ja haudutin uunissa kuutisen tuntia miedolla lämmöllä eli seuraavaan aamuun. Noh, vanhemmat eivät uskaltaneetkaan miähen kovan köhän takia tullakaan, vaan siirsivät tuloa lauantaille eli pyhäinpäivälle. Siinäpä sitten oli valmiina pyhäinpäivän eväs. Lämmitin pihvit padassa miedolla lämmöllä, varmaan toiset kuusi tuntia, joten jos tämä ateria ei olisi jonkun mielestä ollut kypsää, niin ei sitten mikään.

Ruoka oli kuin olikin suussa sulavaa, niinkuin olin sen tarkoittanutkin olevan. Toki valmistusaika oli tolkuttoman pitkä ja sen kuuden tunnin alkuperäinen haudutuskin olisi tehnyt sekä lihasta että kaalista mehevää.

En ole kovin monesti kassleria laittanut, mutta nyt sattui kaupassa olemaan kokonaista kassleria tarjouksessa ja onnistuin valitsemaan oikein lihaisan palan. Pitkän kypsennyksen aikana rasva oli sulanut pois ja samalla mehevöittänyt lihan herkulliseksi. Lisäsin makua kietomalla pihveiksi leikkaamani kasslerpalojen ympärille pekonisiivut.

Jossain ruokaohjelmassa taannoin tarjottiin voikaalta. Sen valmistusta ei sen kummemmin avattu enkä näemmä ole ohjetta netistä edes hakenut, mutta päättelin, miten se voitaisiin tehdä ja tein sitten omanlaista voikaalta, joka siis muhi padassa yhtä kauan kuin lihatkin.

Aterian kruunasi vielä äidin tekemä mustaherukkahillo ja krouvisti muussatut potut, nam :)


noin 1kg porsaan kassleria palana
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
8 siivua pekonia
Mausta kasslerpala kokonaisena mustapippurilla ja ripauksella suolaa. Leikkaa sitten neljäksi suurinpiirtein yhtä suureksi pihviksi. Kiepauta kunkin pihvin ympärille kaksi pekonisiivua. Kiinnitä cocktailtikulla tai sido paistinarulla pekoni. Paahda paistinpannulla pihveihin molemmin puolin kaunis paistopinta.
Aloita lihan alkuvalmistuksen jälkeen voikaalin teko.
voikaali:
50g voita
½kg valkokaalta
4 keskikokoista kotimaista omenaa
2 sipulia
1rkl rouheista dijon-sinappia
ripaus valkopippuria
suolaa
½l vettä
Suikaloi kaali sekä kuori ja lohko omenat. Poista kannat ja siemenkodat. Sulata voi padassa ja lisää kaalisuikaleet. Kääntele kaalta ja lisää sitten omenalohkot. Kuori ja suikaloi sipulit. Lisää viimeisenä sipulit, mausteet ja vesi.
Nosta poreilevaan kaalipataan kasslerpihvit. Hauduta kannen alla uunin alatasolla 150 asteessa kuusi tuntia. Tarkista maku ja tarjoile perunamuusin sekä mustaherukka- tai puolukkahillon kera.
Tässä pata kypsennys vasta alkutekijöissään ja pata menee
vähintään kuudeksi tunniksi uuniin muhimaan. Mitä pidem-
pään jaksat hauduttaa, sitä mehevämpi lopputulos.

perjantai 4. marraskuuta 2011

Päärynäkeikauskakku

Otin ohjeen Maku-sivustolta, mutta alkuperäisestä ohjeesta poiketen laitoin raparperien sijaan päärynää. Kakusta tuli hyvää, vaikka tein kakun eri tavalla kuin ohjeessa. Ehkä ohjeiden mukaan tehtynä kakusta olisi tullut hieman parempaa.

Kuumensin voin pannulla ja laitoin siihen fariinisokerin. Paahdoin jo paahteista sokeria uudelleen eikä se ollut kovin järkevää. Jos haluat paahtaa sokeria voin kanssa pannulla tarte tatinin tapaan, niin käytä talous- tai ruokosokeria. Omana lisäyksenä päärynän lisäksi oli mantelilastut. Niillä ei tosin ole tässä kakussa mitään virkaa, kun eivät voimakkaan paahtuneen fariinisokerin alta maistu miltään.



Tässä alkuperäinen ohje:
50g voita
1½dl fariinisokeria
5 päärynää
(1dl mantelilastuja)
taikina:
100g voita
1dl sokeria
2 kananmunaa
1rkl kardemummaa
1tl leivinjauhetta
1½dl vehnäjauhoja
Levitä ohuet voilastut tasaiseksi kerrokseksi vuoan pohjalle. Ripottele fariinisokeri tasaisesti päälle. (Laita halutessasi tässä vaiheessa mantelilastut vuokaan.) Kuori ja lohko päärynä sekä asettele vuokaan.

Sekoita pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen hyvin sekoittaen. Lisää kardemumma ja leivinjauhe jauhoihin. Lisää kuivat aineet taikinaa. Levitä taikina kahdella lusikalla päärynöiden päälle.

Paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia tai kun kakun pinta on kullanruskea. Nosta jäähtymään ja kumoa tarjoiluastialle jäähtyneenä.

Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.

Chili-suklaakana

Työkaverini Tuulia hihkaisi taannoin tehneensä todella hyvää ruokaa edellispäivänä. Enpä olekaan tainnut käyttää suklaata ruoanlaitossa, kaakaojauhetta kylläkin. Tuulian kehut kuulostivat niin vakuuttavilta, että olihan hänen ohjettaan kokeiltava.

Tarjosin chili-suklaakanaa tagliatellen kanssa ja kyllä maistui. Seuraavalla kerralla laiton ehkä vain puoli ruokalusikallista kanelia, koska se aluksi maistui läpi. Seuraavana päivänä maut olivat jo tasaantuneet. Ja pitää muuten paikkansa, mitä Tuuliakin minulle ohjeen ohessa kirjoitti: "Maistuu muuten aina vaan paremmalta mitä enemmän syö :)"


5 broilerin ohut leike-fileitä (Atria)
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
öljyä paistamiseen
1 tlk chilitomaattimurskaa (minulla oli Rainbow)
1 tlk tomaattipyrettä (laitoin 2 reilua rkl)
1 rkl kanelia (½rkl riittää mielestäni)
50g tummaa suklaata (minulla Lidlin uutuus tummasuklaa 64%)
1tl fariinisokeria
mustapippuria
suolaa
Paista korkeareunaisessa pannussa ensiksi kanafileet. Siirrä ne sivuun ja kuullota pannulla sipulit. Lisää tomaattimurska, tomaattipyre ja kaneli joukkoon sekä paloiksi pilkottu suklaa. Kun suklaa on sulanut, lisää sokeri, suola ja mustapippuri. Sekoita kastike tasaiseksi ja lisää joukkoon kanafileet. Hauduta n. 15min ja eiku syömään :)

torstai 3. marraskuuta 2011

MC Pekoni ja Persilja

Tällä kertaa ei ole kyse hampurilaisista, vaan juustomakaronista, johon laitoin lisäksi uunissa paahdettua, rapeaa pekonia ja paljon persiljasilppua.

Mac'cheese eli juustomakaroni on ihanaa, mutta harvoinpa tuota lohturuokaa onneksi tarvitsee. Meillä sitä ei ainakaan ole ollut todella pitkään aikaan. Hyvä niin, mutta nyt tarvitsin, ja kun se syntyykin niin nopsaan, niin ei tarvinnut paljoa hellan luona seisoskella. Lisäsin herkullisuutta potenssiin kaksi ja pastan kypsymisen aikana paahdoin muutaman pekoniviipaleen rapeaksi samalla, kun tein juustokastikkeen. Persiljaa tuli varmaan kaksi desiä, vähempikin riittää, mutta käytin kaiken lopun persiljanipusta, joka oli jäänyt jääkaappiin.


3 kourallista isoa simpukkapastaa, 4 jos käytät esim. penneä
reilusti vettä ja suolaa keittämiseen
juustokastike:
pari isoa nokaretta voita
½dl vehnäjauhoa
½l täysmaitoa
ripaus valkopippuria
ripaus cayennepippuria
100g vahvaa cheddar-juustoa
(suolaa)
4 viipaletta pekonia
1dl persiljasilppua
Keitä pasta kypsäksi. Paahda samalla uunissa 250 asteessa pekoniviipaleet rapeiksi ja leikkaa silpuksi. Silppua persilja.
Valmista kastike ja lisää lopuksi raastettu juusto. Sekoita joukkoon pekonimuru ja persilja. Tarkista maku ja lisää ripaus suolaa tarvittaessa. Sekoita kastike hyvin pastan joukkoon ja tarjoa heti.

keskiviikko 2. marraskuuta 2011

Muistutus lättyjen syönnistä!

Muista pitää lättypäivä ainakin kerran puolessa vuodessa! :) Lätyt saa mielen iloiseksi ja suut napsamaan. Ja kun tarpeeksi harvoin tekee, niin ne maistuvatkin oikein erityisen hyviltä. Eikä liukas keittiönlattiakaan haittaa.

Laitoin näihin lättysiin normaalia vähemmän kananmunaa eikä niistä tullutkaan varmaan siksi kovin paksuja, vaan makoisia pitsisiä. Tai sitten syy oli aivan jokin muu, en aina ymmärrä keittiökemioita.


1l täysmaitoa
2-3 kananmunaa
2rkl sokeria
1tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
Sekoita taikina tasaiseksi ja anna vetäytyä puolisen tuntia ennen paistamista. Kuumenna pannu, mutta paista lätyt keskilämmöllä. Palavat muuten herkästi. Käytä paistamiseen reilusti voita ja ripottele lättyjen päälle sokeria!

tiistai 1. marraskuuta 2011

Possunfileet appelsiinikastikkeessa ja uunibataatit

Uusimmassa KevytKokki nro 12-lehdessä oli mielenkiintoni herättänyt ohje, jota sitten päätin kokeilla.

Sisäfileen sijaan käytin lemppariani eli pihvifilettä ja palsternakkojen sijaan bataattia. Vaikka pihvifile on ulkofilettä ja sen päällä on ohut rasvakerros, pidän siitä enemmän kuin epämääräisennäköisestä sisäfileestä, josta saa useimmiten leikkailla rasvapallukoita pois sieltä täältä. Bataatti valikoitui ihan vaan oman mieltymyksen vuoksi palsternakan sijaan.

Kastike oli kirpakan appelsiinista. Niin varmaan oli tarkoituskin. Neuvoisin kuitenkin laittamaan alkuperäisen ohjeen vastaisesti vain desin appelsiinimehua, sillä kastike jäi aika pliruksi tai sitten sitä olisi saanut keittää kokoon toiset puoli tuntia. Makua tulee myös appelsiininpaloista, joten mehun vähentäminen tuskin vaikuttaa lopputuloksen makuun. En myöskään haudutellut kastiketta kannen alla, kuten ohjeistettiin, vaan ihan ilman kantta sen aikaa, kunnes uunissa paahtuneet bataatit olivat kypsiä. Ja vielä hetken sen jälkeenkin...

Tässä siis mukaeltu ohje myös itselleni, jos joskus sattuisin uudelleen tekemään.



n. 700-800g possun pihvifilettä
2rkl oliiviöljyä paistamiseen
kastike:
1dl appelsiinitäysmehua
1rkl karkeaa dijon-sinappia
1tl kuivattua rakuunaa
mustapippuria myllystä
suolaa
1 appelsiini
1dl kermaa
uunibataatit:
2 keskikokoista bataattia
2rkl oliiviöljyä
1tl kuivattua rosmariinia
ripaus suolaa
Ota liha huoneenlämpöön, jotta se ehtii lämmetä ennen paistamista. Pane uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kuori bataatit ja leikkaa ne kapeiksi lohkoiksi ranskanperunoiden tapaan. Mausta lohkot rosmariinilla ja suolalla ja pyörittele öljyssä. Paahda kypsiksi uunin keskitasolla noin 30 minuutin ajan.
Leikkaa pihvifile noin 1½ cm levyisiksi viipaleiksi. Painele viipaleita hieman ohuemmiksi sormin. Kuumenna öljy pannulla ja paista vähissä erin lihaviipaleet kauniin värisiksi molemmin puolin.
Kaada paistinpannulle appelsiinimehu ja sekoittele hieman, jotta pannulle paistuneet maut irtoavat. Lisää sinappi, rakuuna, mustapippuria myllystä ja ripaus suolaa. Nostele lihaviipaleet kastikkeeseen ja anna hautua noin 10 minuuttia.
Kuori appelsiini ja poista myös kaikki kuoren valkoinen osa. Paloittele appelsiini ja lisää liemineen pannuun.
Anna lämmetä kiehuvaksi ja lisää viimeiseksi kerma. Tarjoa possukastike uunipaahdettujen bataattien kera.