maanantai 29. elokuuta 2011

Kantarellirisotto

Koska nyt on kantarelliaika, niin silloin tehdään niistä herkkuja myös arkipöytään. Tulossa on jokavuotinen kantarellimuhennos pottujen kanssa, mutta halusin kokeilla jotain uuttakin ja tein noista herkullisista sienistä risoton.

Jätä muutamia nättejä kantarelleja päälle koristeeksi. Paahda niitä ensin pannulla ja lisää sitten hieman voita. Paista kauniin kiiltäviksi. Tarjoa risotto paistetuilla kantarelleilla ja ripauksella sormisuolaa.


1l tuoreita kantarelleja
1 iso banaanisalottisipuli
2rkl öljyä
2rkl voita
3-4dl risottoriisiä
1dl rose- tai puolikuivaa valkoviiniä
1l kanalientä
ripaus valkopippuria
1rs (100g) kantarellituorejuustoa
Puhdista sienet, paloittele kannat ja revi lakit suikaleiksi. Paahda kattilassa tai kasarissa hetki. Lisää silputtu sipuli sekä öljy ja voi. Kuullota hetki. Lisää sitten risottoriisi ja pyörittele hyvin sekaisin.
Kaada riisi-sieniseoksen sekaan viini ja anna kiehahtaa. Lisää kauhalla kanalientä niin, että riisi miltei peittyy. Keittele risottoa hiljalleen, miedohkolla lämmöllä.
Lisää valkopippuria ja tarkista maku. Kun liemi on imeytynyt riisiin, mutta risotto on vielä löysää, lopeta keittely. Riisin pitää olla kypsää, muttei mössöä. Sekoita lopuksi joukkoon tuorejuusto ja tarjoile heti.

maanantai 22. elokuuta 2011

Yrttivoissa paistettua juusto-possupihviä ja tomaattispagettia

Josko sitä ryhdistäytyisi näin loppukesästä ja päivittäisi kokkailuja sitä mukaan, kun niitä tulee tehtyä :) Tänään oli valmistettava ohuet possun ulkofilepihvit ja olinkin niistä ideoinut jo mieleiseni. Ostin jo kauan, siis oikeasti kauan aikaa sitten Silvan valmistaman mustatorvisieni-sulatejuustopurkin, mutta eipä siitä ole tullut sitä alunperin suunnittelemaani piirakkaa, saati muita matkan varrella ajattelemiani ruokia valmistettua.

Nyt tein niin, että laitoin kunnon nokareen juustoa pihville ja painelin toisen pihvin tiukasti päälle. Koska noissa ohuissakin ulkofilepihveissä näytti olevan rasvareunus, leikkasin reunoihin viillot, ettei pihvit ala paistettaessa kipristyä mutkalle. En muuta maustetta pihveihin laittanut, vaan paistinpannulle aimo nokare yrttivoita. Yrttivoin tein joskus kesällä grillatessani. Siinä oli valkosipulia, rosmariinia, persiljaa, timjamia ja oreganoa sekä mustapippuria ja sormisuolaa voihin sekoitettuna.

Pihveihin otetaan pannulla kunnon paistopinta molemmin puolin ja sitten pannu tai pihvit uunivuoassa uuniin. Siellä saavat muhia sen hetken, kun keität pastan. Meillä oli pitkää tomaattispagettia, jonka lisäksi tarjosin tomaattikuutioita sekä ohuita punasipulirenkaita.


1pkt (750g) viljapossun ohutleikettä
1-2tl Silva mustatorvisieni-sulatejuustoa/pihvi
75-100g yrttivoita

Jälkipaisto uunin keskitasolla 125 asteessa.

Tuo sienisulatejuusto oli oikea hyvää pihvin sisällä, joten sitä tule käyttämään jossain vaiheessa myöhemminkin. Se varmasti sopii tosi hyvin johonkin keittoon, vaikka ihan sienikeittoonkin!

sunnuntai 21. elokuuta 2011

Terhin ja Mikon hääkakku

Laitan hääkakun nyt tarjolle blogiini, koska hääpari on astellut avioliiton satamaan lauantain ja sunnuntain välisenä yönä. Nyt varmaan kakkuakin on päästy maistamaan.

Ystäväni Sari pyysi minua tekemään näihin elokuisiin häihin kakun jo ennen lomaani. Olin sitten kesälomalla tyytyväisenä unohtanut kakun enkä uskaltanut kokeilla hääparin tekemistä koristeeksi. Olenhan tehnyt lähinnä vauvakoristeita, yhtä kalastajaa lukuunottamatta :) Ehkä joku toinen kerta sitten.

Sulhasen makumieltymyksen mukaan kakusta tuli mansikkakermakakku.

Onnea hääparille ja koko perheelle!



sokerikakkupohja

vispikerma
vaniljakreemijauhe
tomusokeri
pakastemansikat (kotoani!)
mansikkahillo

lauantai 20. elokuuta 2011

Pieni kalavoileipäkakku rippijuhliin (12)

Tämän lihavoileipäkakun lisäksi tein eilisiin rippijuhliin kalavoileipäkakun. Ja muistinkin taas jotain Valion yrtti-pippurituorejuustosta. En tykkää siitä hieman makeahkon maun takia. Toivottavasti kalatahnan maku oli yön aikana tasaantunut ja kakku maistui juhlijoille. Harmittaa, kun tietää, että joku toinen maku olisi ollut parempi. Siis minun mielestäni :)

Ilman ideoita aloitin tämänkin kakun koristelun, mutta herkullinenhan siitä tuli :)


grahampaahtoleipää
kasvislientä
savulohta
yrtti-pippurituorejuustoa
sitruunamehua
vispikermaa
mustapippuria
suolaa
tilliä
kananmunaa
maustamatonta tuorejuustoa
maustamatonta tuorejuustoa
kevytmajoneesia
kylmäsavulohta
kananmunaa
tilliä

 

Pieni lihavoileipäkakku rippijuhliin (25)

Täytyy sanoa, että kolmen täytekakun jälkeen oli ideat hieman vähissä eikä minulla ollut minkäänlaista mielikuvaa, millainen koristelu tähän sekä samoihin juhliin menneeseen kalavoileipäkakkuun tulisi. No, parhaat ideat ja tulokset syntyvät pienen paineen alla ja niin tästäkin tuli loppujen lopuksi yksinkertaisuudessaan houkuttelevannäköinen. Ainakin minua olisi houkutellut maistamaan.



täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
ylikypsää kinkkua
maustekurkkua
englantilaista/amerikkalaista sinappia
maustamatonta tuorejuustoa
ranskankermaa
mustapippuria myllystä
paprikaa
paprikatuorejuustoa
maustamatonta tuorejuustoa
paprikatuorejuustoa
kevytmajoneesia
rucolaa
kylmäsavupossua
punaista paprikaa

Rippijuhlan suklaakakku

Rippijuhliin tein lakkakermakakun lisäksi suklaisen kakun vadelmahillo-suklaakermatäytteellä.

Kakusta tuli mielestäni tosi kaunis, koska vaaleansiniset kukkaset tulivat niin somasti esille tummasta suklaisesta kuorrutuksesta. Mutta olipa hankala saada kunnon kuvaa. Koska ihan tavallisella digikameralla aikaansaannokseni kuvaa enkä sen kummemmin ole kameran käyttöohjekirjasta lukenut, en varmaankaan osaa laittaa asetuksia kohdalleen. Parvekkeella tälle kakulle oli valoa liikaa ja olohuoneeseen yritin taikoa hieman hämärämmät oltavat, mutta silti en kakun kauneutta mielestäni saanut kunnolla kuvaan napattua.

No, pääasia olikin varmaan, että kakku maistui hyvälle. Toivottavasti ainakin siinä onnistuin :)




Rippijuhlan lakkakakku

Pitkästä aikaa valmistin pelkästään hillosta täytteen kermakakkuun. Usein toivotaan marjaisaa täytettä, mutta nyt riitti marjaisa hillo. Meritalon lakkahillo olikin tosi herkullisenmakuista, sitä käytän varmasti toisenkin kerran. Toki tähän olisi voinut laittaa lakkoja lisäksi ihan marjoina, mutta koska ei tarvittu ja lisäksi minulla on huonot kokemukset kaupan pakastelakoista, ei kokonaisia marjoja täytteessä ollut havaittavissa. Omasta (tai oikeammin vanhempien) pakastimesta löytyvät pakastetut hillat (niinkuin meilläpäin lakkoja kutsutaan) ovat kunnolla puhdistettuja, toisin kuin kaupassa myytävät.

Pohjana sokerikakkupohja, täytteenä siis lakkahillo ja kermavaahto. Koristeina siniset kukkaset sekä vihreä sokerirae.


Sinisiä kukkasia rippikakkuihin

Tein elokuisiin rippijuhliin lakkakermakakun ja suklaakakun, joidenka koristeiksi tein vaaleansinisiä kukkasia. Kukkiin liimasin keskelle Dr Oetkerin kesäsokerirae-lajitelmasta värisekoitusta. Kivannäköiset kukkaset tuli kakkuihin :)

Hääkakkukoristeita

Tällaiset koristeet tein Terhin ja Mikon hääkakkuun. Onneksi sattumalta valitsin oikean värin sydämeen ja ruususiin. Häiden väriteema jäi Tarjan siskon kanssa keskustelematta...

Etsin kakkukaupoista (siis nettisivujen kautta) kyyhkysmuottia, mutta sitä ei ihan näistä lähiliikkeistä löytynyt, joten kysyin, käykö lepakot? (Ei varmaan kaikkia naurata, mutta minua omat vitsit useinkin.) Noh, hankin kuitenkin kyyhkynen-painomuotit, joita on pakkauksessa kolmea kokoa. Lopputuloksesta tuli aika nätti, vaikka itse sanonkin :)

keskiviikko 17. elokuuta 2011

Omenapiiras

Kesälomalta lähtiessämme kävin noukkimassa jo kypsiä omenoita mukaan. Niitä on syöty ja lopuista tein miähen syntymäpäivän kunniaksi sellaisen amerikkalaisen omenapiiraan kuin Mummo Ankka aina leipoi. Toivottavasti se oli omenapiiras :) Tein taikinan mustikkapiiraan ohjeen mukaan. Täytteen ohjeen nappasin täältä.

Pikkusen iltasella väsytti, joten tein huolimattomasti taikinakannen. Siitä ei tullut täydellinen, kuten mustikkapiiraaseen onnistuin loihtimaan. Piiraasta tuli kuitenkin herkullinen, joten suosittelen kokeilemaan!


pohja:
225g voita
1tl sokeria
1tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
5rkl kylmää vettä

täyte:
1½l kotimaisia omenoita
1rkl sitruunamehua
2dl sokeria
2rkl vehnäjauhoja
ripaus suolaa
¾tl kanelia
ripaus muskottipähkinää


voiteluun:
1 kananmuna
1rkl kylmää vettä
Tein pohjataikinan käsin, vaikka ohjeistus on käyttää todella kylmää voita ja jäävettä valmistukseen koneella. Nypin nopeasti voin kuiviin aineisiin ja kääntelin taikinaksi lisäten kylmää vettä. Sitten kaksi kolmasosaa taikinasta joko kaulitaan tai niinkuin minä, painellaan irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Anna reunojen nousta hieman reunan yli. Laita jääkaappiin kovettumaan lopun taikinan kanssa.
Pilko omenat ja ripottele päälle sitruunamehu. Sekoita muut täyteainekset sekaan. Levitä täyte piiraspohjalle ja kaulitse lopputaikinasta kansi. Voitele reuna kananmuna-vesiseoksella ja nosta kansi paikoilleen. Painele reunat kiinni ja voitele koko piiras kananmuna-vesiseoksella. Leikkaa terävällä veitsellä varovasti pienet reiät piiraan kanteen.

Paista uunin alatasolla 220 asteessa 20 minuuttia. Laske sitten lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. Anna jäähtyä ensin vuoassa ja nosta sitten tarjoiluvadille.

Tarjoa vaniljakerman tai -jäätelön kanssa.



tiistai 16. elokuuta 2011

60-vuotissyntymäpäiväbuffet

Sain kunnian valmistaa jälleen tasakymmenvuosijuhlatarjoilut miähen äidille, kuten viimeksikin. Valmistelut sujuivat viimeisten lomapäivien aikana mallikkaasti ja aikaa jäi jopa hemmotteluun, kun kävin jalkahoidossa sekä kampaajalla ennen juhlia.

Ilma suosi hienosti juhlia, jotka voitiin tällä kertaa järjestää kokonaan ulkona. Kymmenen vuotta sitten satoi ja oltiin sisällä. Näin oli paljon parempi, vaikka jännitystä juhlaan aiheutti kuokkavieras. Aika iso rantakäärme oli kiemurrellut sisään ja onneksi se huomattiin, ettei ehtinyt mennä piiloon ja säikäyttää talonväkeä myöhemmin! Hyi kamalaa..

Tässä kuvaa tarjoilusta. Ensimmäisestä kuvasta puuttuu emännän leipomat karjalanpiirakat, joita vielä lämmitettiin, kun nappasin kuvan. Jälkeenpäin en enää ehtinyt koskemattomasta pöydästä ottaakaan kuvaa :)


kreikkalainen salaatti
perunasalaatti (valmis)
kaksoismarinoitu liha
lihapullat
lohi-salaattirullat
täysjyväpatonki
yrttivoi
karjalanpiirakat
munavoi

60-vuotissyntymäpäiväkakku

Päivänsankari toivoi kesäistä mansikkakakkua ja sovittiin, että teen päälle vaaleanpunaisia kukkasia. Mansikat toin tullessani kotoa ja nam, olipa hyvää :)


Kaksoismarinoitu naudanpaisti

Syntymäpäiväbuffetin lihatarjoiluun valmistin kaksoismarinoitua naudanpaistia. Graavilohen tapaan tein tätä edellisen kerran kymmenen vuotta sitten :) Tämä oli maistunut päivänsankarille silloin niin hyvin, että halusi uuden vuosikymmenenjuhliin samaan tapaan valmistettua lihaa. Stockmannilta napattu ohje löytyy myös Herkun nettisivulta.

Marinoidun lihan lisäksi tarjolla oli tekemiäni lihapullia.

500 g naudanfileetä tai mureaa naudanpaistia

marinadi 1

2 rkl soijakastiketta
1 rkl hoisinkastiketta
½ tl suolaa
2 rkl öljyä
1 tl sokeria

marinadi 2


½ dl valkoviinietikkaa
½ dl vettä
2 dl öljyä
1 tl suolaa
½ tl hyvin murskattua mustapippuria
1 puristettu valkosipulinkynsi
½ dl hienoksi leikattua persiljaa
2 rkl valutettuja kapriksia (1 pieni purkki)

Sekoita marinadi 1: laita filee muovipussiin ja kaada marinadi joukkoon. Marinoi noin 3 tuntia, kääntele pussia välillä.

Kuumenna uuni 175 asteeseen. Laita filee mieluusti pitkulaiseen vuokaan (ei todellakaan tarvii laittaa, jos on kapoista paistia) ja paistomittari fileen paksuimpaan kohtaan. Paista noin 40 minuuttia, kunnes mittari näyttää 65 astetta. Käännä filee kerran paistamisen aikana. Kääri filee tiukasti folioon ja anna jäähtyä.

Sekoita marinadi 2: kun filee on jäähtynyt, leikkaa se noin puolen sentin paksuisiksi viipaleiksi. Laita viipaleet vatiin ja kaada päälle marinadi 2, laita kylmään. Marinoi fileetä 4 tuntia, valele päällimmäisiä viipaleita aina välillä marinadilla. Tarjolle pantaessa nosta viipaleet marinadista, mutta älä kuivaa niitä.

Kreikkalainen salaatti

Jokainen tekee varmasti omanlaisensa kreikkalaisen salaatin ja aidointahan se toki on paikan päällä, mutta tässä minun versioni. Valmistan sen nykyään aina näin.



Salaatiksi kelpuutan joko jää- tai friseesalaattia, lisäksi tulee tomaattia, kurkkua, ohuita punasipulirenkaita, kalamata-oliiveja, feta- tai salaattijuustoa, ripaus sormisuolaa sekä mustapippuria suoraan myllystä. Päälle riittää oliivi- tai rypsiöljyä.

maanantai 15. elokuuta 2011

Lohi-salaattirullat

Graavilohesta saa buffet-pöytään herkullisia rullia, kun sipaisee lohiviipaleelle hieman tuorejuustoa ja käärii rullalle rapean salaatin kanssa. Alkuperäinen ohje taitaa olla Valiolta.

Tein samaisia rullia, kun anoppi täytti 50 vuotta ja nyt toivomuksesta kymmenen vuotta myöhemmin syntymäpäiväjuhlille. Herkullisia!



graavattua lohta
yrttituorejuustoa
frisee- tai jääsalaattia



Graavilohi

Ei voi väittää, että turhan usein graavaisin kalaa, sillä edellisestä kerrasta taitaa olla se kymmenen vuotta. Silloin miähen äiti täytti 50 ja tein hänen toivomuksestaan lohi-salaattirullia. Hyvin se muistaakseni onnistui silloinkin se lohen graavaus ja niinpä tuo onnistui nytkin. Pieniä palasia sain maistella ruisleivän kanssakin.

Laitoin perinteisen tillin sijaan mausteeksi viherpippuria. Hienoinen pippurinmaku lohessa maistuikin. Välttämättä ei edes tarvitse mitään "maustetta", koska lohi menee rulliksi, joissa on yrttituorejuustoa salaatin lisäksi täytteenä.



1kg ruodotonta lohifilettä
2rkl karkeaa merisuolaa
1rkl sokeria
muutama tillinvarsi tai 1rkl viherpippuria
Leikkaa file kahtia ja levitä toiselle filepuoliskolle suola, sokeri ja tillinvarret tai pippuria. Nosta toinen filepuolisko päälle nahkapuoli päällepäin. Kiedo tiukasti leivinpaperin sisään ja muovipussiin. Painele ilmat mahdollisimman hyvin pois pussista. (Voit myös laittaa kalan sille sopivaan muovirasiaan graavautumaan.) Laita pussi painon alle vuorokaudeksi.
Ennenkuin leikkaat graavatusta lohesta siivuja, poista sulamattomat suolakiteet pois päältä.

sunnuntai 14. elokuuta 2011

Grillikyljykset ja kermaperunaa

Kesälomafiilistelyä vielä näin työn taas alkaessa.

Isä toivoi, että grillaisin porsaankyljyksiä ja näin sitten yhtenä päivänä teinkin. Pakastekermaperunat valmistuivat uunissa kätevästi, lisäsin vain hieman suolaa, mustapippuria sekä päälle juustoraasteen. Vielä ennen tarjoilua tekaisin tomaatti-sipulisalaatin, ja kylläpä maistui oikein hyvältä tämäkin kesäinen arkiruoka.


porsaan kyljyksiä
sipulikuivamarinadia (Lidl)

tiistai 9. elokuuta 2011

Kesäkurpitsamuhennos ja sitruunaiset possunpihvit

Sain perhetutultamme oman maan kesäkurpitsoita, joista valmistin valkosipulin ja fetan kanssa maittavan muhennoksen kotimaisemissa viettämämme kesäloman päätteeksi. Muhennoksen kaveriksi grillasin ohuita possunfilepihvejä, jotka maustoin sitruunaisella kuivamarinadilla. Lisäksi tarjolla oli paistettua halloumia ja valkosipuli-vichykurkkuja.

Kiitos Marke maukkaista kesäkurpitsoista :)

kolme isoa kesäkurpitsaa
2-3rkl voita
3 isoa valkosipulinkynttä
1pkt (200g) fetaa
mustapippuria
suolaa
1½dl (150g) ranskankermaa
Kuullota viipaloituja valkosipulinkynsiä ensin voissa. Lisää joukkoon viipaloidut kesäkurpitsat ja anna hautua niin, että neste on miltei kokonaan haihtunut. Lisää kuutioitu feta ja mausta. Juuri ennen tarjoilua lisää ranskankerma.

Valkosipuli-vichykurkut

Ystäväni Raija ajatteli jo 2009 ääneen, että pitäisiköhän tehdä vichy-kurkkuja, kun ne ovat niin hyviä... Hetimiten menin googlettamaan reseptiä ja löysin "tämä on se"-nimimerkin ohjeen valkosipulisiin vichykurkkuihin. Kovasti ovat olleet teon alla, mutta nyt vasta sain tehtyä. Toki näitä piti tehdä, vaikka kovin varoiteltiin, että addiktoivia ovat...

Näitä kannattaa kokeilla, helppo tehdä ja saivat runsaasti kehuja!

1 kg kurkkuja viipaleina
4 valkosipulin kynttä
2 rkl sinapinsiemeniä
tillin kukintoja

liemi:

1 dl etikkaa (minulla oli valkoviinietikkaa)
½ dl suolaa
3 dl sokeria
0,33 l vichyä
Kurkut viipaleiksi, sekaan tilli ja valkosipuli. Liemi sekoitetaan (ei keitetä) ja kaadetaan päälle.
Säilytetään huoneenlämmössä, lientä ilmestyy itsestään lisää. Seuraavana päivänä syödään.

Chilimarinoidut valkosipulit

Uuden sadon valkosipuleja on suorastaan ilo kuoria. Nyt niitä sai paikallisesta putiikista inhimilliseen hintaan ja päätinkin kokeilla marinoida valkosipuleja ensimmäistä kertaa. Helpon ja näppärän reseptin löysin chilifoorumilta, mutta enpä uskaltanut laittaa kuin yhden pikkuisen äidin kasvattaman chilin kuhunkin purkkiin.


liemi:
2dl öljyä
1/2 dl vettä
2 tl viherpippuria
2 rkl hunajaa
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
1 dl etikkaa
1 chilipalko/purkki
Kuori valkosipulinkynnet ja keitä niitä suolavedessä 5-10 minuuttia (riippuen siitä, kuinka kypsiksi kynnet haluat ennen marinointia).
Kaada vesi pois ja tee marinointiliemi. Kiehauta liemi. Laita kynnet purkkeihin ja kaada kuuma liemi päälle. Anna jäähtyä huoneenlämmössä, kunnes kansi on imaissut itsensä "alas" eli ilmatiiviiksi.
Sitten jääkaappiin tekeytymään viikoksi.

sunnuntai 7. elokuuta 2011

Kesäinen lihavoileipäkakku (24)

Muuten vaan kesäisen sunnuntain vierasvaraksi tein voileipäkakun. Hyvä tuli ja hyvin maistui.

Kävimme torstaina tämän kesän päiväretkellä Ylivieskassa. Kyläilimme tuttavarouvan luona ja sitten miehillä oli kiire autokauppaan. Suunnistin äidin kanssa Kärkkäiselle. Juutuin taloustavaraosastolle, mutta olinpa kaukaa viisas, kun en ottanut kärryä enkä koria. Selvisin siis vain sylillisellä tavaraa :) Mukaan tarttui muun muassa jälleen uusi kukkamuottisarja. Sulatejuustokukkaset tehty uusilla muoteilla.



täysjyväpaahtoleipää
kasvislientä
savunautaa
kesäsipulia
maustekurkkua
maustamatonta sulatejuustoa
kermaa
mustapippuria myllystä
englantilaista tai dijon-sinappia
tuorekurkkua
tilliä
voileipäpikkelsiä
maustamatonta tuorejuustoa
kevytmajoneesia
ruohosipulia
cheddar-sulatejuustoviipaleita
frisee-salaattia
viherpippureita

lauantai 6. elokuuta 2011

Savulohi-pinaattipiirakka (gluteeniton, munaton)

Kesäiseltä uusien pottujen ja savulohen aterialta jäi jälkimmäistä, joten tekaisin siitä piirakan. Löysin kaveriksi suomalaista pinaattia. Tein piirakan sunnuntaivieraita silmällä pitäen. Tarjolle piti saada jotain gluteenitonta.



piirakkapohja:
3dl gluteenittomia jauhoja
75g voita
2-3rkl kylmää vettä
täyte:
1-2 kesäsipulia
2-3 uuden sadon valkosipulinkynttä
150g tuoretta pinaattia
nokare voita
suolaa&mustapippuria myllystä
300g savulohta
3tl kapriksia
100g juustoraastetta (punaleimaemmental)
2½dl kermaa
Nypi jauhot voihin ja sekoita taikinaksi lisäämällä kylmää vettä sen verran, että taikinasta tulee kiinteä, mutta sen voi hyvin painella piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
Silppua sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota hieman voissa ja lisää pinaatti, joka on huuhdeltu ja lehtiruodittu poistettu. Lisää suolaa ja mustapippuria myllystä.
Poista kalasta ruodot ja silppua kulhoon pieneksi paloiksi. Lisää kaprikset, sipuli-pinaattiseos, juustoraaste sekä kerma. Sekoita hyvin ja levitä piirakkapohjalle.
Paista piirakka uunin keskitasolla 200 asteessa noin 25-30 minuuttia.

perjantai 5. elokuuta 2011

Mustikkapiirakka

Vanhemmat saivat mahtavia mustikoita, joita heidän ystävänsä oli käynyt poimimassa. Pari sankollista yhteensä, toinen satsi oli jopa valmiiksi puhdistettu. Ei kyllä tämän ensimmäisen sankollisen mustikoissakaan paljon roskia ollut. Jätin tarkoituksella vajaan litran verran pakastamatta, että sain tehtyä isän toivomaa mustikkapiirakkaa - pullapohjaan tietenkin.

En ole mikään pullaleipuri ja kehittelinkin hieman omintakeisen tavan valmistaa taikina. Vinkin tosin sain senkin äidiltä, joten en tätä hieman pizzapohjan tapaan tehtyä pohjaa itse keksinyt. Ehkä hieman kuivahko pohjasta tuli, luultavasti koska taikinaan ei tullut kananmunaa. Voita voi laittaa halutessaan enemmän. Mukavanmakuinen piirakka.

Ja ne mustikathan ovat hyvin muutenkin, kun laittaa tarpeeksi sokeria :)



pohja:
2½dl täysmaitoa
50g voita (kannattaa laittaa 100g)
1tl kardemummaa
5dl vehnäjauhoja
1tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
noin 1dl sokeria
täyte:
noin 1l tuoreita mustikoita
(1rkl vehnäjauhoja)
1rkl perunajauhoja
1dl sokeria
kananmunaa voiteluun

Kuumenna maito ja sulata siihen voi. Lisää sekaan myös kardemumma. Sekoita kuivat aineet ja lisää niihin neste. Vaivaa taikinaksi ja anna kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä liinan alla.

Kauli tai painele pohja leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota uudelleen liinan alla. Sekoita mustikoihin jauhot (tuoreisiin ei ehkä kuitenkaan tarvitse vehnäjauhoja) sekä sokeri (osan sokerista voit ripotella valmiin piirakan päälle).
Painele hieman kohonnutta pohjaa ja levitä mustikkaseos. Voitele piirakan reunat kananmunalla. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 20 minuuttia.