lauantai 30. huhtikuuta 2011

Hello Kitty Emilialle! (2011 versio)

Nyt Emilia vietti nelivuotissynttäreitään ja mummi täytti päivänsankarittaren toiveen samanlaisesta Hello Kittystä kuin viime vuonna.

Kakussa on vaalea sokerikakkupohja ja viimevuotiseen tapaan täytteenä vadelmahillo, pakastevadelmat sekä kermavaahtoa. Päällä kakkukoriste sekä sokerimassakukkasia. Nuo hempeilyvärit sopivatkin hyvin prinsessalle, mutta saiko hän lahjaksi toivomansa mustat korkokengät ja pitkän hameen?

Iloista syntymäpäivää!

Hello Kitty ja kevään ensi perhonen 2011

Emilia vietti tänään neljä vuotispäiviään ja oli kertonut haluavansa samanlaisen Hello Kitty-kakun kuin viime vuonna synttäreillään oli. Toteutin toiveen, mutta hieman kuitenkin käytin tekijänoikeutta ja tein muutoksia viimevuotiseen kakkukuvaan.

Pohja on Dr. Oetkerin valkoista marsipaania ja väritys kristallitomuväreillä. Lisäksi muutama kukkanen ja koukerot eli kirjoitus keväänvihreäksi värjätyllä pikeerillä.

perjantai 29. huhtikuuta 2011

Ahti suo antejaan...-kakku (laktoositon)

Ei ole nyt kuitenkaan Eemelistä kysymys, mutta kovasta kalamiehestä kuitenkin. Avopuoliso toivoi nuorempaa versiota päivänsankarista kuvattavaksi lempiharrastuksensa parissa. Yritin parhaani ja onnistuinkin mielestäni aika hyvin :)

Kakku oli täysin laktoositon ja pohjaan kokeilin uutta kikkaa, joka sekin toimi oikein hyvin. Täytteenä kakussa on kermavaahdon lisäksi karviaishillo. Suoraan Ikeasta :) Päällä hieman kakkupohjaan imeytynyt kinuski, mikä harmittaa, mutta kokonaisuus oli kuitenkin onnistunut, niin ottakaa nyt sitten pari kymmenesosaa tyylipisteistä vaikka!

Lammikko on sinistä koristelugeeliä, kakunkoriste itse muotoiltu, pari suklaakiveä lammen rannalla, ja vielä onkikin rekvisiitaksi näperrelty. Arvaako kukaan, mitä siima on? Arvaaja saa ihan omat "siimat"! Aika elävännäköistä tuo vesi, eikö totta?

Toivottavasti maistui, sen kuulen maanantaina!


Tuleeko saalista? Huomaa lentoahvenet :)

Monta ahventa on tämä poika jo narrannut!

Pikku kalastelija

Synttärikakkuun koristeeksi toivottiin jo miehen ikään ehtineelle kalastajalle jotain vähän poikamaista koristetta. Näpräsin pojan, jonka länttäsin nurmelle makoilemaan. Lisäksi muutama ahven, nehän ovat aivan selvästi tunnistettavissa :)

Hatunnosto kaikille koristeidentekijöille, sillä aikaa tällaiseen saisi uppoamaan vaikka kuinka. Tällainen nakkisormi joka tapauksessa.

Käytin sokerimassaa, marsipaania sekä elintarvikevärejä.


maanantai 25. huhtikuuta 2011

Broileri-kevätsipulipiirakka

Iltapalaksi jotain kehittelin hieman mitä-kaapista-löytyy-tyyliin. Löytyihän sieltä vaikka mitä ja lisäksi sulatin yhden rasiallisen broilerin filesuikaleita. Eli pakastimestakin löytyi jotain ;)

Siellä samaisessa pakastimessa olisi ollut valmis suolainen piirakkapohjakin, mutta sen osalle oli jo valmiiksi muita suunnitelmia, joten tekaisin juustoisen pohjan ihan tätä piirakkaa varten.

Koska tein piirakan normaalia isompaan vuokaan, niin isompi oli taikinakin. En lisännyt yhtään suolaa, koska dijon-sinapissa ja maustamattomassa crème bonjour cuisinessa on suolaa.


pohja

75g voita
75g savujuustoa (esim. savuPohjanpoika)
3dl vehnäjauhoja
1dl kaurahiutaleita
1½tl leivinjauhetta
1dl kylmää vettä

täyte

1pkt (300g) maustamattomia broilerin filesuikaleita
1pss (100g) suomalaista kevätsipulia
2dl ranskankermaa
1prk crème bonjour cuisine maustamonta
3 kananmunan keltuaista
2tl dijon-sinappia
ripaus valkopippuria
½pkt Castello Creamy Blue-sinihomejuustoa
Raasta juusto ja nypi voin kanssa kuiviin aineisiin. Lisää vesi ja tee taikinaksi. Painele leivinpaperoidun uunivuoan pohjalle ja reunoille.
Paahda filesuikaleet pannulla. Sekoita ranskankerma, créme bonjour cuisine, kananmunan keltuaiset, sinappi sekä valkopippuri hyvin keskenään. Lisää joukkoon silputtu kevätsipuli sekä jäähtyneet paahdetut broilerin filesuikaleet.
Kaada täyte pohjan päälle ja lisää vielä sinihomejuustonokareet. Paista 200 asteisen uunin alatasolla 30-35 minuuttia. Anna jäähtyä ja tarjoile vaikka vihersalaatin kera.

Kahvakuulakakku (laktoositon)

Lankomies täyttää huomenna 45 vuotta eikä suotta sikso pyytänyt harrastukseen liittyvää kakkua juhlistamaan kahvittelua ;) Onpa harrastuksesta tullut jopa pari maailmanmestaruuspalkintoakin, että ihan heppoisesta kuulanheiluttelijasta ei olekaan kysymys. Onnea!

Kakussa on vaalea sokerikakkupohja ja täytteenä mansikkainen rahkahyytelö. Päällä sokerimassaa, jolle suihkuttelin kultavärin. Suklaakoristelu aiheutti jälleen kerran muutamia satoja harmaita hiuksia, minusta ei ikinä tule suklaanpursottajaa! :( En tosin ole harjoitellut edes kovin paljoa, kun tiedän olevani huono siinä eikä ole aikaa vain pursotella pursottelun ilosta. Tai tässä tapauksessa enemminkin kiukusta.


6 munan kakkupohja

1prk (3,3dl) kermaa (laktoositon)
tomusokeria
1prk rahkaa (laktoositon)
1l mansikoita
4 liivatelehteä
vaniljakreemijauhetta
1½pkt Dr Oetkerin sokerimassaa
kullanväristä sprayväriä
tummaa suklaata

sunnuntai 24. huhtikuuta 2011

Pääsiäismuffinssit vaahtokarkkikuorrutuksella

On hieman laiskottanut tämän pääsiäisen aikaan leipoa oikeastaan mitään. Pitkänperjantain ohjelmaan kuului lounasmenu, eilen käytiin kyläilemässä Taalintehtaalla ja tänään olimme kutsutut sikson luokse lounastamaan. Tämän ensimmäisen pääsiäispäivän lounaalle tekaisin viemisiksi mämmillä maustetut muffinssit.

Ei lopputuloksessa mämmi maistunut, mutta vaahtokarkkikuorrute teki muffinsseista syötäviä. Kuorrute tehdään hieman italialaisen marengin tapaan kypsyttämällä, mutta tähän ei sokerilientä keitetä erikseen, vaan kaikki ainekset sekoitetaan ja kypsennetään vesihauteessa vatkaten.

Kuorrutetta tehdessä havaitsin puutteen keittiövarustuksessani. Seuraava hankinta tulee olemaan teräskulhosarja. Sellainen pyöreäpohjainen, muunlaisia keittiöstä löytyy kyllä.

Muffinssien ohje on viimeisimmästä Hembakat 2/2011-lehdestä. Tykkään lehdestä, mutta se lienee suurimmaksi osaksi yhden ihmisen toimittama. Pieniä lapsuksia olen havainnut eikä kerran kokeilemani suklaisen kakun kuorrute onnistunut ohjeen mukaan tehtynä. Tässäkin kuorrutteeseen tuleva vesi mainittiin vasta ohjeistuksessa, ei varsinaisessa reseptissä. En oikein ensin uskonut, että vettä tulee lisätä, mutta kyllä se siihen kuitenkin kuului.

Ohjeesta korvasin hunajan siis mämmillä. Ehkä olisi pienen lorauksen kermaa kaivannut taikinan notkistamiseksi.


muffinssit
200g pehmeää (suolatonta) voita
2½dl fariinisokeria
3 kananmunaa
¾dl mämmiä
4½dl vehnäjauhoja
2½tl leivinjauhetta
vaahtokarkkikuorrute
3 kananmunan valkuaista
3¾dl sokeria
2tl vaaleaa siirappia
pari tippaa valkoviinietikkaa
1dl vettä
(1tl vaniljauutetta tai -sokeria)
keltaista elintarvikeväriä
koristeluun
koristerakeita
Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan. Sekoita joukkoon mämmi ja siivilöi lopuksi sekaan vehnäjauho-leivinjauheseos. Jaa muffinssivuokiin (minulla tuli 19kpl).
Paista muffinssit 175 asteisen uunin keskitasolla noin 20 minuuttia.
Sekoita kananmunan valkuaiset, sokeri, siirappi, viinietikka sekä vesi lämpöä kestävässä kulhossa vatkaten. Nosta kulho vesihauteen päälle ja kypsennä noin viisi minuuttia vatkaten, kunnes kuorrute on kevyttä ja ilmavaa (minun mielestä massa tuli hieman raskaammaksi kypsyessään, mutta huomaa kyllä selvästi, milloin kuorrute alkaa olla kypsää).
Nosta kulho pois vesihauteen päältä, mausta halutessasi vaniljalla ja lisää elintarvikeväriä. Vatkaa vielä noin viisi minuuttia ja laita sitten pursotinpussiin, jossa on pyöreäsuinen tylla.
Pursota kuorrutetta jäähtyneiden muffinssien päälle ja koristele.

perjantai 22. huhtikuuta 2011

Parsa-ratatouille ja rosmariinipossua

Pitkänperjantain pääruoaksi tarjosin rosmariinista possua ja kasvislisäkkeen parsalla höystettynä. Sopi oikein hyvin kermaisen valkosipulikeiton jälkeen nautittavaksi.

Kun possu kypsyi meheväksi uunin lämmössä, valmistui ratatouille sillä aikaa pannulla. Siihen omaksi keväiseksi lisäksi laitoin vihreää tankoparsaa, namnam :)

Koska alkukeitto oli valkosipulinen, päätin tehdä kasvislisäkkeen valkosipuliperunoiden sijaan. Valkosipuliset perunat puikuloista on kyllä tehtävä-listalla kärkipäässä, koska niítä on jo jonkin aikaa tehnyt mieli. Vanhemmat toivat säkillisen puikuloita pohjoisesta tullessaan, joten nyt on oikiaa pottuakin saatavilla ja lähituottajalta suoraan hankittuna. Niin, siis sieltä lähituottajalta Pohjois-Pohjanmaalla :)

parsa-ratatouille
1 nippu vihreää parsaa
1 iso sipuli
1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 keltainen paprika
3 tomaattia
2tl sokeria
1rkl voita
suolaa
mustapippuria myllystä
tuoretta oreganoa
rosmariinipossu
600-700g possun sisäfilettä (maustamaton)
suolaa
mustapippuria myllystä
1-2rkl rypsiöljyä
2 rosmariininoksaa
Kuori parsat ja pilko ne muutamaan osaan. Laita kylmään veteen. Pilko muut kasvikset suurin piirtein samankokoisiksi paloiksi.
Suolaa ja rouhi mustapippuria lihaan kauttaaltaan. Kuumenna pannulla öljy ja laita rosmariininoksat myös paistumaan. Paista lihaan kaunis paistopinta molemmin puolin. Laita sitten uunin keskitasolle 125 asteeseen siksi aikaa, kun valmistat ratatouillen ja alkuruoka syödään eli noin puoleksi tunniksi.
Sulata pannulla sokeri ja voi. Laita paistumaan kaikki muut kasvikset samoihin aikoihin paitsi parsannuput ja tomaatit. Kääntele kasviksia ja lohko tomaatit. Kun kasvikset alkavat olla hieman pehmenneet, lisää vielä parsannuput ja tomaattilohkot. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita ja jätä hautumaan hetkeksi.
Nosta liha pois uunista ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia folion olla. Viipaloi liha ja nosta parsa-ratatouillen päälle. Lusikoi lihan päälle vielä paistolientä.
Kasvisversion tarjoaisin esim. paistetun halloumi-juuston kera.

Kermainen valkosipulikeitto

Pitkänperjantain lounasmenun alkupalaksi passeli keitto. Jos kuuluu pääsiäiseen kananmunat, niin kuuluu siihen valkosipulikin.

Näin keittoa valmistettavan Die Küchenschlacht-ruokaohjelmassa joskus helmikuussa. Melkein yhtä pitkään se on roikkunut tuolla tulossa olevissa kokkauksissa. Nyt tarjoutui oivallinen tilaisuus todella herkullista keittoa. Kaikki tykkäsivät kovasti, vaikka miäs hieman pelkäsi vahvaa valkosipulinmakua.

Lopputulos oli kuitenkin ihanan pehmeä. Yhden aineksen eli sitruunan unohdin laittaa, mutta upposi loistavasti ilman sitäkin. Tarjoilin lisäksi savuPohjanpojalla kuorrutettua maalaisleipää. Suosittelen.


1 iso sipuli
2 valkosipulia
2rkl voita
2rkl vehnäjauhoja
7½dl lihalientä
2½dl kermaa
pari oksaa tuoretta oreganoa
hyppysellinen muskottipähkinää
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipulit. Sulata voi ja kuullota sipuleita kattilassa. Lisää vehnäjauhot. Sekoita hyvin ja lisää sitten lihaliemi, kerma, oregano sekä muskottipähkinä.
Keitä keittoa miedolla lämmöllä puolisen tuntia. Mausta vielä mustapippurilla ja suolalla. Soseuta (voit myös halutessasi paseerata keiton) ja tarjoa juustoisten leipäsiivujen tai krutonkien kera. Voit myös gratinoida keiton uunissa.

Värjää pääsiäisen kananmuna!

Meillä perinteisesti värjätään valkoiset munat pääsiäisenä. Ja se onnistuu helposti laittamalla keitinveteen kuivaa sipulinkuorta. Keltasipulin kuorilla kananmunista tulee kauniin kullanruskeita, punasipulin kuorilla ehkä yllättävästikin keltaisia tai hennon vaaleanruskeita.


Marmoroituja munia saa niin, että ensi keittää kananmunat ja sitten rikkoon kuoren, jonka jälkeen antaa "värjäytyä" teessä.
Tässä vielä pitkänperjantain aamupalatarpeet. Hyvin lähti pääsiäinen käyntiin :)

torstai 21. huhtikuuta 2011

Munakasrulla aloittaa pääsiäisen munamaratonin

Munahan kuuluu tavalla ja toisella pääsiäiseen. Meillä munamaratoni aloitettiin näin kiirastorstaina munakasrullalla, jonka täytteenä maukas jauheliha-purjo-sinihomejuusto-täyte.

Vanhempani saapuivat iltapäivällä meille ja ajattelin, että ruokaa kuitenkin pitää laittaa ja mieluummin jotain ainakin jo puoleksi valmista, kun itse saavun pääsiäisen viettoon työpäivän jälkeen. Teinpä siis jo etukäteen munakasrullan täytteineen, joten päälle vain hieman juustoraastetta ja lämpimän uunin kautta parempiin suihin. Lisäksi tarjottiin vihreää salaattia.

Perusmunakasrullataikinan ohjeen nappasin Maku.fi-sivustolta. Jauheliha-munakasrullan ohje on ollut Maku 6/2005-lehdessä.

Herkullista, ja huomenna jatketaan munakkaissa merkeissä. Iloista Pääsiäistä!


munakas
5 kananmunaa
5dl täysmaitoa
1½dl vehnäjauhoja
½tl suolaa
1rkl rypsiöljyä
täyte
500g naudan paistijauhelihaa
1 purjo
2tl Herbamare Spicy Pikant-maustetta
mustapippuria myllystä
½pkt Castello Creamy Blue-sinihomejuustoa
päälle
1dl emmental-raastetta
Vatkaa munien rakenne rikki ja lisää joukkoon muut aineet. Sekoita taikina tasaiseksi ja kaada leivinpaperoidulle uunipannulle. Paista munakasta 200 asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Anna jäähtyä.
Valmista täyte kuullottamalla jauheliha ja purjosilppu pannulla. Mausta ja anna jäähtyä sillä aikaa, kun munakas on valmis.
Levitä täyte munakkaan päälle, mutta jätä munakkaan yläreunaan täytteetön alue. Leikkaa juustosta palasia ja laita jauhelihaseoksen päälle. Käännä (tarvittaessa leivinpaperin avulla) munakas rullalle. Kääri tiiviisti leivinpaperiin ja laita odottamaan tarjoilua.
Mikäli tarjoat heti, aseta munakasrulla uunipellille saumapuoli alaspäin. Ripottele päälle emmental-raaste ja paista 225 asteisessa uunissa, kunnes juusto on saanut kauniin värin.

maanantai 18. huhtikuuta 2011

Tulinen tomaatti-olutkeitto

Tämän reseptin nappasin kerran Anna-lehdestä. Itseasiassa mielenkiintoni kiinnitti alunperin olutgraavattu lohi, mutta sitä en ole vielä kokeillut. Hyvä, kun tätä sain tehtyä.

Tyhmyydestä saa kärsiä. Viiltelin eilen röstiä tehdessä keskisormenpäähän parit viillot. Tänään niitä sitten kirkeli tuota keittoa laittaessakin. No, seuraavalla kerralla ehkä käytän vempainten kaikkia osia :/

Mutta siis, tosi hyvää keittoa tuli. Kuten kenties ennenkin olen maininnut, en ole mikään oluen ystävä. Ruoassa se menee. Tässä ei kovasti lopputuloksessa maistunut, mutta antoi ehkä chilin polttavalle potkulle hieman jälkipehmeyttä fenkolin kanssa.

Ja jälkikirjoituksena voi mainita, että toimii myös kylmänä!


1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 fenkoli
2rkl öljyä
2rkl tomaattisosetta
½tl rouhittua chiliä
2prk (á 400g) tomaattimurskaa
2dl lager-olutta
2dl kasvislientä
2rkl fariinisokeria
2tl kuivattua timjamia
2rkl hienonnettua tuoretta basilikaa
Kuori ja hienonna sipulit. Halkaise fenkoli, poista kanta ja leikkaa viipaleiksi.
Kuumenn öljy kattilassa. Lisää sipulit ja fenkoli. Kuullottele hetki. Lisää tomaattisose ja rouhittu chili. Sekoita hetken aikaa. Lisää tomaattimurska, olut, kasvisliemi, fariinisokeri ja timjami. Anna keiton kiehua kohtalaisella lämmöllä poristen noin 15 minuuttia.
Lisää keiton joukkoon hienonnettu basilika. Soseuta keitto ja tarjoa lisäksi tuoretta leipää sekä nokare creme fraichea.
Ohjetta mukaeltu

Mustikkapiiras

Halusin tehdä amerikkalaistyylisen mustikkapiiraan, jossa on taikinakansi päällä. Jotenkin sellainen näyttää niin "kotoiselta". Löysin hyvät ohjeet Simply Recipes-sivustolta. Ja aionpa hyvän kokemuksen siivittämänä syksyllä kotimaisista omenoista kokeilla vastaavaa omenapiirasta!

Ihan tarkan ohjeen voit käydä katsomassa täältä, minä muokkasin oman piiraan tekemistä. Pohja muuten sopii niin makealle kuin suolaisellekin täytteelle.




pohja:
225g voita
1tl sokeria
1tl suolaa
5dl vehnäjauhoja
8-10rkl kylmää vettä
täyte:
1l pakastemustikoita
½tl sitruunankuoriraastetta
1rkl sitruunamehua
reilu ½dl vehnäjauhoja
1¼dl sokeria
¼tl kanelia
voiteluun:
1 kananmuna
1rkl kylmää vettä
Tein pohjataikinan käsin, vaikka ohjeistus on käyttää todella kylmää voita ja jäävettä valmistukseen koneella. Nypin nopeasti voin kuiviin aineisiin ja kääntelin taikinaksi lisäten kylmää vettä. Sitten kaksi kolmasosaa taikinasta joko kaulitaan tai niinkuin minä, painellaan irtopohjaisen vuoan pohjalle ja reunoille. Anna reunojen nousta hieman reunan yli. Laita jääkaappiin kovettumaan lopun taikinan kanssa.

Valuta mustikoista ylimääräinen neste pois. Sekoita täyteainekset keskenään. Levitä täyte piiraspohjalle ja kaulitse lopputaikinasta kansi. Voitele reuna kananmuna-vesiseoksella ja nosta kansi paikoilleen. Painele reunat kiinni ja voitele koko piiras kananmuna-vesiseoksella. Leikkaa terävällä veitsellä varovasti pienet reiät piiraan kanteen.

Paista uunin alatasolla 220 asteessa 20 minuuttia. Laske sitten lämpötila 175 asteeseen ja paista vielä 30 minuuttia. Anna jäähtyä ensin vuoassa ja nosta sitten tarjoiluvadille.

Tarjoa vaniljakerman tai -jäätelön kanssa.


tiistai 12. huhtikuuta 2011

Parsaa ja yrttikuorrutettu jauhelihapihvi Helin tapaan

Liekö sitten kyseessä Helinberg tai Hellenpäri vaiko muuten vaan maukas jauhelihapihvi? Jotakin lihanpuolta sunnuntain päivälliselle ihanan vihreän tankoparsan ja aiolin kera.

Olin vähän liian optimistinen, että paksu jauhelihapihvi olisi 10 minuutissa 150 asteessa kypsä, mutta seuraavalla kerran pidän 15 minuuttia ja sitten vasta yrttikuorrute päälle ja grillin alle. Kokolihapihvi voi jäädä mielellään roseeksi, mutta jauhelihapihvin tykkään syödä kypsänä.


500g naudan paistijauhelihaa
1 pieni sipuli
1dl kermaa
1 kananmuna
½tl valkopippuria
1tl Herbamare Spicy Pikant-yrttisuolaa
2 pekoniviipaletta/pihvi

yrttikuorrute:
1dl vaaleaa leipää
1dl yrttejä silputtuna (tässä: persiljaa, rucolaa, basilikaa)
2rkl öljyä
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
Ota jauheliha huoneenlämpöön. Silppua sipuli pieneksi silpuksi. Sekoita jauhelihataikina hyvin sekaisin ja anna vetäytyä sillä aikaa, kun teet yrttikuorrutteen.
Jos sinulla on silppuri, käy yrttikuorrutteen tekeminen helposti koneella. Kaikki ainekset koneeseen ja vähän vauhtia, niin kuorrute on valmis. Voit hyvin hienontaa ainekset käsin ja sekoittaa sitten kaikki ainekset sekaisin.
Muotoile pihveistä tasakokoisia, paksuhkoja pihvejä. Kääri pihvin reunoille pekoniviipaleet. Paista pannulla molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Nosta pihvit uunivuokaan ja huuhtele tilkalla vettä pannulta maut mukaan.

Laita 150 asteiseen uuniin noin 15-20 minuutiksi. Kun pihvin sisältä painaen tulee kirkasta nestettä, liha on kypsää. Levitä yrttikuorrute pihvin pinnalle ja paista siihen kaunis pinta uunin grillivastuksen alla.
Tarjoa vastakeitetyn vihreä tankoparsan ja aiolin kera.

Aioli

Enpä tiennytkään, että aioli on provenceläinen alkuperältään. Olen pitänyt sitä espanjalaisena valkosipulimajoneesina. Nimikin on ranskaa ja tulee Provencen sanoista valkosipuli ja öljy. No, ei kuulosta kovin ranskalaiselta, mutta entäs alh ja òli?

Sivistin itseäni myös sillä, että perinteinen aioli tehtiin morttelissa sekoittamalla kananmunan keltuaista, oliiviöljyä ja valkosipulia keskenään.

Minä tein aiolin sekoittamalla kananmunan keltuaiseen dijon-sinappia ja öljyä, muovisessa kulhossa. Maustoin lopuksi valkosipulilla, mustapippurilla, suolalla ja sitruunanmehulla.

Sopii erinomaisesti tuoreen vihreän parsan kanssa! Lisäksi meillä oli vielä yrttikuorrutettua jauhelihapihviä, kutsuttakoon fiinimmin sitten vaikka hellenbergiksi ;)


1 kananmunan keltuainen
1tl dijon-sinappia
1-1½dl öljyä
½ valkosipulinkynttä
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1-2tl sitruunamehua

sunnuntai 10. huhtikuuta 2011

Mantelikuningatar

Viikonlopun piirakkakimara finalisoituu tähän makeaan piirakkaan. Olisi finalisoitunut jo eilen, mutta silmät ristissä, mitä ilmeisimmin, noukin hyllystä mantelimassan sijaan valkoista marsipaania. Kun Mauste-Sallisen valkoinen marsipaani ei ole väriltään valkoista eikä ole minkäänlaista havaintoa, milloin olen täältä ostanut marsipaania (viimeksi ostin Ruotsista nimittäin!), niin ihmekös, että illalla sai pyöritellä sitten marsipaanipötköä käsissään.

Tämänpäiväinen mantelikuningatar on tehty mantelisen marjatortun hengessä. Laitoin tosin pakastemarjat raa'an piirakkapohjan päälle paistumaan. Puolessavälissä paistoaikaa tein päälle vielä mantelimuruja. No, enemmän niistä tuli kyllä möykkyjä, mutta rapeita sellaisia joka tapauksessa.

Lisäksi voi tarjota vaniljajäätelöä tai vaniljaista kermavaahtoa.


300g mantelimassaa
3 kananmunaa
3rkl vehnäjauhoja
1pss (300g) kuningatarmarja-sekoitusta (esim. Rainbow)
100g voita
1dl mantelilastuja
½dl sokeria
2rkl vehnäjauhoja

Raasta mantelimassa. Sekoita taikinaksi kananmunien ja vehnäjauhon kanssa. Levitä taikina leivinpaperoidun irtopohjavuoan (ø24cm) pohjalle. Levitä päälle pakastemarjat. Paista 175 asteisen uunin alaosassa 30 minuuttia.
Tee mantelimurut sulattamalla voi kasarissa. Lisää sekaan mantelilastut, sokeri ja vehnäjauho. Sekoita ja ripottele lusikalla nokareita marjapiirakan päälle. Paista toiset 30 minuuttia.
Anna jäähtyä ja siirrä sitten tarjoilulautaselle. Ripottele päälle tomusokeria.

Sieni-pekonipiirakka

Tähän piirakkaan käytin sen toisen puolen filotaikinasta. Toisesta tuli spanakopita eli kreikkalainen pinattipiirakka.

Etsin monestakin kaupasta osterivinokkaita, mutta eipä ollut saatavilla, niin sieniksi valikoitui tällä kertaa herkku- ja siitakesienet. Siitakkeet olivat niin pikkuisia, että ihan vaan muutaman lohkoin. Suolaa tähän piirakkaan ei kannata laittaa yhtään, sillä makua tulee pekonista sekä sinihomejuustonokareista.

½pkt (6 taikinalevyä) Kanaki-filotaikinaa
100g voita sulatettuna
250g pekonisiivuja
1 keskikokoinen purjo
200g herkkusieniä
100g siitakesieniä
mustapippuria
½dl kermaa
2 kananmunaa
½pkt (75g) Castello Creamy Blue-sinihomejuustoa

Anna filotaikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata voi kasarissa.
Paahda pannulla pekonisiivuja ja lisää joukkoon viipaloitu purjo. Pilko sienet ja lisää pannulle. Kuullota hetki ja mausta mustapippurilla. Sekoita sekaan kerma ja anna jäähtyä.
Valmista taikinalevyt paistettavaksi. Voitele alimmainen levy voisulalla ja aseta uusi levy päälle. Toista, kunnes kaikki levyt ovat päällekkäin voideltuna. Leikkaa taikina tarvittaessa haluamaani muotoon. Voitele paistovuoka kevyesti ja nosta taikina vuokaan. Painele varovasti muotoonsa.
Sekoita täytteeseen kananmunat ja kaada täyte taikinapohjalle. Laita täytteen päälle sinihomejuusto nokareina. Aseta lopputaikina suikaleina piirakan päälle tai kääntele reunat reunalle siistiksi. Voitele reunat (ja päällys, jos teet kannen) voisulalla. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.

lauantai 9. huhtikuuta 2011

Spanakopita - kreikkalainen pinaattipiiras

Kreikkalaisen pinaattipiiraan ohjeita löytyy netistä jokunen. Havaitsin tämän, kun hain tuoreelle pinaatille käyttötarkoitusta alunperin suunnittelemani kermapinaattilisäkkeen sijaan. Edellisestä pinaattipiiraasta onkin tovi, joten sellaista teki sitten mieli. Koostin piirakan eri resepteistä ripauksella omaa oivallusta.

Päätin tehdä pohjan filotaikinasta. Hyvää siinä on, että ei itse taikinaa tarvitse tehdä. Taikinan voiteluun menee tosin tovi ja sulanut taikina pitää käyttää kokonaan, joten oli siis tehtävä toinenkin piirakka. Siinä niitä miinuspuolia sitten. Toisesta piirakasta tuli muuten pekoni-sienipiirakka.

Vaikka rasvaa filotaikinan voitelemiseen menee kutakuinkin saman verran kuin suolaiseen piirakkapohjaan, tuntuu filotaikinasta tehty piirakka aika rasvaiselta. Sen lisäkkeenä tarjosin kirpeää salaattia, joka sopikin tosi hyvin molempien piirakoiden kyytipojaksi. Vinegrette-kastikkeen tein rypsiöljystä, sherryviinietikasta ja Herbamare Spicy Pikant-mausteesta. Sekaan jääsalaattia ja keltaista paprikaa.


½pkt (6 taikinalevyä) Kanaki-filotaikinaa
100g voita sulatettuna
1rkl rypsiöljyä
1 iso sipuli
250g tuoretta pinaattia
suolaa
mustapippuria myllystä
½dl kermaa
2 kananmunaa
½dl persiljasilppua
1pkt (200g) feta-juustoa

Anna filotaikinan sulaa pakkauksen ohjeen mukaan. Sulata voi kasarissa.
Silppua sipuli ja kuullota sitä pannulla. Lisää pannulle hieman pienitty pinaatti. Sekoita, kunnes pinaatti on kypsennyt ja neste haihtunut. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Sekoita sekaan kerma ja anna jäähtyä.
Valmista taikinalevyt paistettavaksi. Voitele alimmainen levy voisulalla ja aseta uusi levy päälle. Toista, kunnes kaikki levyt ovat päällekkäin voideltuna. Leikkaa taikina tarvittaessa haluamaani muotoon. Voitele paistovuoka kevyesti ja nosta taikina vuokaan. Painele varovasti muotoonsa.
Sekoita täytteeseen kananmunat, persiljasilppu ja murustettu feta. Kaada täyte taikinapohjalle. Aseta lopputaikina kanneksi tai kääntele reunat reunalle siistiksi. Voitele reunat (ja päällys, jos teet kannen) voisulalla. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia.

sunnuntai 3. huhtikuuta 2011

Valkoista parsaa tomaatti-voikastikkeella sekä sinihomejuusto-pekonibroileria

Kevään 2011 ensimmäinen parsaherkku on valmistettu, ja itseasiassa nautittukin jo. Vaikka kaupassa on nykyään miltei läpi vuoden parsaa tarjolla, niin en tätä mielestäni keväistä herkkua osaa muulloin ostaa. Ja nyt kevään parsakausi on siis avattu! Huomaathan sivuston Suosittelen-linkit aiempiin keväisiin parsaherkkuihin :)

Valitsin valkoisen parsan ja tein sille tomaattisen kastikkeen. Lisänä miedon sinihomeinen broileri, mikä sopi oikein hyvin parsan kera tarjottavaksi. Parsat olivat kauniin pieninuppuisia, mutta koska ne olivat espanjalaisia, varren alaosa oli jo ehtinyt kuivua. Leikkasin siis reilusti vartta pois ja kuorin varret ohuelti. Valkoiset parsat kannattaa mielestäni aina kuoria. Myöhemmin saatavia kotimaisia vihreitä parsoja ei välttämättä tarvitse, jos ne ovat tuoreita ja ohuita varreltaan.

En omista parsakattilaa ja saan parsat keitettyä ihan hyvin laakeassa kannellisessa kasarissa. Kasariin vain tarpeeksi vettä, että varret likimain peittyvät. Miedossa suolavedessä kannen alla parsat kypsyvät muutamassa minuutissa. Kypsyyttä kannattaa kokeilla terävällä veitsellä ja kun veitsi painuu parsaan, on aika nostaa parsat pois vedestä valumaan vaikka talouspaperin päälle, ettei kukinnot kypsy liikaa ja mene rikki.

Söimme tällä kertaa yhden nipun puoliksi lounaalla. Siitä riittänee alkupalaksi neljälle jonkin lisukkeen kera.

valkoista parsaa, tomaatti-voikastiketta ja sinihomejuusto-pekonibroileria

Tomaatti-voikastike

Ostin eilen kevään ensimmäiset parsat ja tällä kertaa vaihtelun vuoksi valkoista parsaa. Vihreääkin olisi ollut tarjolla ja edullisemmin, mutta nämä näyttivät niin herkullisen pieninuppuisilta, että jätin vielä vihreät odottamaan omia kokkailujuttuja.

Halusin makeille valkoisille parsoille kirpeähkön, mutta kermaisen kastikkeen, joten tein sitten sellaisen hieman beurre blancin tapaan.

Omaa kastikettani olisin saanut hieman pidempään keittää kasaan, koska tomaattikuutioistakin irtosi hieman nestettä. Seuraavalla kerralla teen sitten eri tavalla. Muuten kastikkeesta tuli juuri sellainen kuin olin sen ajatellutkin olevan.


½dl punaviinietikkaa
½dl vettä
½ sipuli silputtuna
2 tomaattia
1tl sokeria
1 timjamin oksa
50g voita

Laita punaviinietikka, vesi ja sipuli kiehumaan. Halkaise tomaatit ja poista kanta. Lohko toinen tomaatti ja lisää kattilaan. Poista toisesta tomaatista siemenmalto ja heitä sekin kiehuvaan liemeen. Mausta sokerilla.

Kun liemi on kiehunut kunnolla kasaan ja alkaa kuplia, lisää timjamin oksa antamaan hivenen omaa makua. Siivilöi ja paseeraa liemi. Anna jäähtyä.

Kuutioi tomaattiliha. Kuumenna kastikepohja ja anna kiehua vielä lisää kasaan. Kun liemi on liki siirappimaista, lisää siihen kylmä voi nokareina ja sekoita vispilällä kiiltäväksi. Lisää lopuksi tomaattikuutiot.

Tarjoa heti keitetyn tuoreen valkoisen parsan kera. Halutessasi voit saksia hieman persiljaa koristeeksi.

Sinihomejuusto-pekonibroileria

Näistä broileriyllätyksistä tuli kuin tulikin oikein hyviä, sillä juustona käytin tanskalaisen Castellon kermaisen pehmeää Creamy Blue-sinihomejuustoa. Miäs uskaltautui kertomaan jälkikäteen ;) hieman ajatelleensa, miten voimakkaanmakuista broilerista mahtaa tulla. Maku oli siis miedon kermainen, silleen sopivasti sinihomeinen.

Tarjosin broilerin uuden sadon valkoisen parsan ja kehittelemäni tomaatti-voikastikkeen kera. Mahtava sunnuntailounas!


3 broilerin ohutleikettä (maustamaton)
½pkt Castello Creamy Blue-juustoa
mustapippuria
6 pekoniviipaletta

Ota broileri huoneenlämpöön noin puolta tuntia ennen ruoan valmistusta. Leikkaa leikkeisiin tasku ja painele niihin sinihomejuustoviipaleet. Sulje tasku niin tiivisti kuin pystyt. Rouhi päälle hieman mustapippuria. Kääri pekoniin.

Paista pannulla molemmin puolin kaunis pinta pekoniin ja laita sitten pannu uuniin tai leikkeet uunipannulle 125 asteisen uunin keskitasolle. Liha on mehevän kypsää noin 15-20 minuutin uunissa köllöteltyään.

lauantai 2. huhtikuuta 2011

Vadelmabrowniet

Nämä olivat vielä edellisiä brownieta parempia. Olihan ne suklaisia, mutta kun tähän taikinaan laitetaan lisäksi kaakaojauhetta, niin nämähän ne tosi suklaisia ovatkin! Vadelmasattumat antavat mukavaa kirpakkuutta ja pähkinät rouheutta makunautintoon. Suosittelen!

Pirkka ruoka 3/2011-lehdestä otettu resepti. Ja melkein tein reseptin mukaan paitsi, että laitoin suklaata kaksinkertaisen määrän :) Ohessa mukaeltu resepti siis.



200g tummaa suklaata
150g hasselpähkinöitä
200g voita
2dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
2tl vaniljasokeria
1½tl leivinjauhetta
¼tl suolaa
4 kananmunaa
2½dl sokeria
200g pakastevadelmia

Leikkaa puolet suklaasta pieniksi kuutioiksi ja hasselpähkinät karkeaksi rouheeksi. Sulata ja jäähdytä voi sekä toinen puoli suklaasta. Sekoita kuivat aineet keskenään.

Vatkaa kananmunat ja sokeri vaahdoksi. Lisää taikinaan jauhoseos vuorotellen sulatetun voi-suklaaseoksen kanssa. Levitä taikina uunipannulle leivinpaperin päälle (minulla oli 23x33cm). Ripottele pinnalle vadelmat (laita kulmiinkin), suklaa- ja pähkinärouhe.

Paista brownielevy 175 asteisen uunin keskitasolla 30-40 minuuttia. Jäähdytä ja leikkaa palasiksi.

Tarjoa vaniljajäätelön tai kermavaahdon kera.