keskiviikko 30. maaliskuuta 2011

Tuliset possuvartaat

Kun possun ulkofileestä jäi omena-juustotaskut tehtyäni vielä lihaa yli, leikkasin lopun kuutioiksi ja laitoin marinadiin. Vartaat valmistuvat nopeasti uunin grillivastuksen alla.

Kaveriksi linssi-kasvishöystöä ja nokare creme fraichea hieman tulisuutta laimentamaan.



500g possun ulko-/sisäfilettä
2 chipotlea (savustettua chiliä)
1rkl tuoretta timjamia
2rkl rypsiöljyä
1rkl sherryviinietikkaa
2tl hunajaa
ripaus suolaa

Kuutioi liha. Hienonna chipotlet ja sekoita ne muiden marinadiainesten kanssa sekaisin. Laita lihakuutiot marinadiin ja anna maustua vuorokausi jääkaapissa.

Liota puiset varrastikut ja pujota lihapaloja tikkuihin. Paista uunin grillivastuksella grillausalustalla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.

Linssi-kasvishöystö


Tämä sopi hyvin tulisten possuvartaiden lisäkkeenä miedon makunsa vuoksi. Söisin mielelläni myös ilman mitään lihaisia lisukkeita!

Oli kyllä tosi hyvää. Kyllä sitä keksiikin yksinkertaisista aineksista maukasta, kun oikein pinnistelee. Itseasiassa yhtä saksalaista ruokaohjelmaan katsahdettuani keksin lisätä tuon linssin ja meillä sattui olemaan vain punaisia kaapissa. Ja se voi kruunasi lisukkeen :)


100g punaisia linssejä
3dl vettä
ripaus suolaa
1 porkkana
1 omena (Jonagold)
1 isohko sipuli
1-2rkl öljyä
2rkl voita
suolaa
valkopippuria

Keitä linssejä viisi minuuttia ja siivilöi keitinvesi. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä.

Viipaloi porkkana, omena ja sipuli samankokoisiksi paloiksi. Kuullota porkkanoita ensin pari minuuttia öljyssä yksikseen, lisää sitten omena ja viimeiseksi sipuli.

Lisää voinokareet ja linssit. Kääntele ja mausta.

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Browniet

Kestämätön suklaanhimo yllätti ja koska mieluummin syön jotain suklaista leivonnaista kuin paljasta suklaata, päätin tehdä pikaisesti annoksen browneita!

Taikinan olisin voinut tosin syödä paistamatta, sen verran ihanaa oli suklaasta tehtynä. Maistui itseasiassa mutakakulta, josta päättelinkin näiden brownieden olevan mutakakun kypsempi versio :)

Ohjeita selailin netissä ja otin Yhteishyvän ohjeen, jota muokkasin yhden reseptin yhteyteen jätetyn kommentin vuoksi. Koska kommentoijan mukaan alkuperäisen reseptin mukaan tehdyt browniet jäivät hieman mauttomiksi, päätin lisätä suklaan määrää puolella. Johan maistuu!

Muutenkin muokkasin alkuperäistä valmistustavaltaan.




150g tummaa suklaata
100g voita
2 kananmunaa
1dl sokeria
1tl vaniljasokeria
½dl maitoa
1½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
70g saksanpähkinöitä rouhittuna


Sulata suklaa ja voi. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokerit. Lisää sulatettu ja hieman jäähtynyt suklaa-voiseos kananmuna-sokerivaahdon sekaan vatkaten. Vatkaa myös kylmä maito joukkoon.

Sekoita vehnäjauho, leivinjauhe ja suola. Siivilöi ja sekoita taikinaksi. Kääntele lopuksi joukkoon rouhitut pähkinät.

Laita 20x25cm suorakaiteenmalliseen vuokaan pohjalle ja reunoille leivinpaperi. Levitä taikina vuokaan ja paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 20 minuuttia.

Anna valmiin leivonnaisen jäähtyä hetki ja leikkaa sitten annospaloiksi. Tarjoa vaniljajäätelön sekä mansikoiden tai vadelmien kera.

sunnuntai 27. maaliskuuta 2011

Omena-juustotaskut savujuustokermassa

Jos odotit makean suolaista leivonnaista, olen pahoillani. Mietin nimittäin, miten laittaisin possun ulkofilettä taas vähän eri tavalla ja kehittelin tällaisen reseptin joutessani.

Fileestä leikkasin pihvejä, jotka nuijin ja maustoin tuoreella timjamilla, mustapippurilla ja suolalla. Sitten täytteeksi viipale omenaa ja koskenlaskijaa. Leike taittaen taskuksi ja pannulla kaunis väri molemmin puolin. Loppukypsennys uunissa Kippari ruokakermassa, jonka päälle raastoin vielä Kuusamon savustettua Pohjanpoika-kermajuustoa. Kyllä kelepasi syyää!

Ja nyt, kun tämä ruoka on tehty ja maisteltu, niin voisipa oikeastaan tuosta Savu Pohjanpojasta ja omenasta tulla maukas yhdistelmä makeansuolaiseksi kahvitarjottavaksikin!

 800g possun ulkofilettä
1rkl tuoretta timjamia silputtuna
mustapippuria myllystä
suolaa
1 omena (Jonagold)
150g koskenlaskijaa (voimakas)
rypsiöljyä paistamiseen
1prk Kippari ruokakermaa
1prk (2dl) kermaa tai ruokakermaa
2dl Savu Pohjanpoika-kermajuustoa raastettuna

Ota liha huoneenlämpöön noin tuntia ennen kuin alat valmistamaan sitä.

Leikkaa fileestä noin 1-1½cm viipaleita. Nuiji viipaleet leikkeiksi. Mausta ne silputulla timjamilla sekä mustapippurilla ja suolalla. Aseta kullekin leikkeelle pala omenaa ja sulatejuustoa. Taita taskuksi ja paina reunat hyvin kiinni.

Kuumenna öljy ja paista lihataskuihin molemmin puolin väri. Laita paistetut taskut uunivuokaan, kaada kermat pannulle, kiehauta ja kaada sitten lihataskujen päälle. Anna hautua uunissa noin 30-40 minuuttia 150 asteessa uunin keskitasolla.

Ota vuoka pois uunista ja nosta lämpötila 200 asteeseen. Lisää vuokaan raastettu savujuusto ja paista uunissa kaunis kullanruskea pinta.

Tarjoa täysjyväriisin tai juurespyreen kera. Lisäkkeenä vaikka babyporkkanoita ja herneitä.

lauantai 26. maaliskuuta 2011

Paahteinen kurpitsa-kookoskeitto


Marraskuussa aioin tunnustaa, etten perusta ollenkaan meillekin rantautuneesta halloween-hömpötyksestä. Silloin reseptejä erilaisiin kurpitsaherkkuihin kuitenkin löytyy lehdistä, nettisivuilta, blogeista pilvin pimein.

Näin maaliskuussakaan en perusta halloweenista, mutta kurpitsakeittoa kuitenkin valmistin, koska tänään oli pakkasta. Ainakin aamulla.

Tämä o
hje oli alunperin fit.fi-sivustolla, josta olen sen kopioinut ja yllätys yllätys muokannut ;)

Oikein hyvää ja "paahteista" tuli, mutta chili maistui liikaa, vaikka otin siemenetkin pois. Peitti kurpitsan hentoa makua, harmi :/ Kun santsasin keittoa, se oli ehtinyt hieman jäähtyä. Pyöräytin pinnalle ihan pikkuisen kermaa ja maku oli mukavampi!


1 kg kuorittua talvikurpitsaa (butternutia 1,3kg)
3 valkosipulinkynttä (neljä)
4 salottisipulia (kolme isoa)
3rkl oliiviöljyä
2 sellerinvartta (ei mun keitossa, ripaus sellerisuolaa)
1/2 punainen chilipalko
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 tl kanelia
5 dl kasvislientä
1 prk (4 dl) kookosmaitoa
1 rkl sitruunamehua
rouhittua mustapippuria
suolaa

keiton pinnalle

paahdettuja kurpitsansiemeniä
(pyöräytys kermaa)

Lämmitä uuni 200 asteeseen. Kuutioi kurpitsa ja laita kuorittujen sipuleiden ja valkosipulinkynsien kanssa uunipannulle, jonka pohjan olet öljynnyt valmiiksi. Paahda uunin keskitasolla noin 30-40 minuuttia. Siirrä kattilaan. Kaavi öljy ja kurpitsasta irronnut neste mukaan.

Viipaloi sellerinvarret ja puolikas chili. Lisää ne sekä mausteet kurpitsan ja sipulien joukkoon. Anna hautua hetki.

Kaada joukkoon kasvisliemi sekä kookosmaito. Anna porista keskilämmöllä vartin verran. Soseuta keitto ja tarkista maku (lisää suolaa makusi mukaan).

Paahda kurpitsansiemeniä hetki kuumalla pannulla. Ripottele keiton pinnalle paahdetut siemenet juuri ennen tarjoilua.

perjantai 25. maaliskuuta 2011

Maijan mahtava tonnikalapiirakka


Voi taivas, että on hyvää tämä piirakka! Ystäväni Maija oli sitä ihan salaa kiikuttanut työpöydälleni palasen eilen. Oli ihan pakko tehdä itsekin :)

Harvoin käytän aromisuolaa maustamiseen, paitsi popcorneihin, joita tehdään harvemmin kuin harvoin. Sopii tähän tosi hyvin ja varmaan voi korvata yrttisuolalla, jossa ei ole arominvahvennetta. Ja pienestä jälkipotkusta huolehtii ripaus cayennepippuria!

Tätä kannattaa kokeilla, suosittelen lämpimästi! Kiitti Maija tästä tosi herkullisen ja ruokaisan piirakan ohjeesta :) Ihan ei ehtinyt piirakka jäähtyä, kun piti päästä maistamaan..



Myllyn Paras pyöreä piirakkapohja suolaiselle piirakalle
2 sipulia kuutioituna
½ punainen paprika kuutioituna
nokare voita
hyppysellinen timjamia
hyppysellinen oreganoa
2prk (Abban vaalea) tonnikalaa vedessä
1dl oliiveja
2prk (á 1½dl) creme fraichea
loraus (ruoka)kermaa
2 kananmunaa
hieman aromatia (aromisuolaa)
mustapippuria
1dl emmental-raastetta

Painele taikina tasaisesti pyöreään vuokaan niin pohjalle kuin reunoillekin. Pistele taikina ja laita päälle leivinpaperi sekä herneitä tai riisiä. Esipaista 200 asteisen uunin keskitasolla noin 8-10 minuuttia.

Kuullota sipuli- ja paprikakuutiot voissa. Mausta timjamilla ja oreganolla. Sekoita creme fraiche, loraus kermaa ja kananmunat keskenään. Mausta mustapippurilla ja aromisuolalla. Valuta tonnikala ja viipaloi oliivit.

Ota pohja uunista ja levitä ensin sipuli-paprikaseos, sitten tonnikala ja oliivit. Kaada kerma-munaseos päällimmäiseksi ja paista 200 noin 30 minuuttia, kunnes kerma-munaseos näyttäisi hyytyneen.

Ripauta piirakan pinnalle hieman cayennepippuria ja ripottele päälle juustoraaste. Paista vielä noin 10 minuuttia, kunnes juusto on sulanut.

torstai 24. maaliskuuta 2011

Kasvis-oliivicouscous


Voit laittaa couscousiin mieleisiäsi kasviksia. Älä kuitenkaan paista niitä liian pehmeiksi, sillä pehmeä couscous ja vastapainoksi hieman napakat kasvikset maistuu hyvältä yhdessä. Suolaisuutta couscousiin tuo kanaliemi ja kalamata-oliivit.

Meillä couscousin kanssa syötiin yrtti-fetakepakoita. Voit myös syödä siltään jogurttinokareen tai vaikka kotijuuston kera.



3dl kanalientä
3dl täysjyväcouscousia
3rkl rypsiöljyä
2 valkosipulinkynttä
2 sipulia
1 keskikokoinen kesäkurpitsa
1dl kalamata-oliiveja
mustapippuria myllystä
2rkl sitruunamehua

Kuumenna kanaliemi ja laita couscous liemeen turpoamaan. Hienonna valkosipulinkynnet. Leikkaa sipulit ja kesäkurpitsa samankokoisiksi kuutioiksi.

Kun couscous on imenyt kaiken nesteen itseensä, jatka valmistusta kuullottamalla kasviksia öljyssä. Kun kasvikset ovat hieman kypsyneet, mutta ovat vielä muodossaan/napakoita, lisää sekaan couscous ja sekoita hyvin.

Laita liedeltä lämpö pois ja nostele joukkoon oliivit. Mausta mustapippurilla, sitruunamehulla ja tarkista maku.

Yrtti-fetakepakot (gluteeniton)


Vuorossa harvoin tehtyjä, mutta hyväksi havaittuja yrttisiä ja juustoisia kepakoita Helin tapaan. Joskus muinoin laitoin näihin Arlan feta-oliiviraejuustoa, liekö sellaista enää edes markkinoilla?

Tunnustettakoon, että aluksi meinasin tehdä fetalla täytettyjä lihapullia, mutta sitten hoksasinkin, että voin jättää korppujauhon pois, voi kyllä muutenkin, kun hienonnan fetaa jauhelihamassan joukkoon. Yrtteinä tuoretta timjamia ja ruohosipulia sekä kuivattua oreganoa.

Ehkei näistä tullut esteettisesti kaikkein parhaita, mutta maku se on, joka ratkaisee :) Ja jos haluaa, niin voihan noihin tyrkätä komistukseksi jotkut tikut sitten!

Tarjoa kepakoiden kanssa esim. kasvis-oliivicouscousia.



500g naudan paistijauhelihaa
1rkl rypsiöljyä
1prk (200g) feta-juustoa
2 kananmunaa
1tl suolaa
1rkl tuoretta timjamia
1rkl tuoretta ruohosipulia
1tl kuivattua oreganoa
mustapippuria myllystä

Hienonna timjami ja ruohosipuli sekä feta-juusto. Juustosta voi jäädä isompiakin sattua. Sekoita kaikki taikinan ainekset hyvin sekaisin ja anna vetäytyä hetken aikaa.

Muotoile taikinasta tasakokoisia pötköjä ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20 minuuttia.



tiistai 22. maaliskuuta 2011

Pasta-kinkkusalaatti


Maanantaista on näköjään muodostunut semmonen kumma mitä-tänään-syötäisiin-päivä! Ärsyttävää! Vaikka luulisi olevan helppoa viikonlopun kauppareissun jäljiltä kehitellä mitä vain evästä, niin tuntuu, että aina mietin töistä ajellessa ihan samaa. Vai tuntuuko minusta nyt vain siltä? Maanantaina ei yksinkertaisesti jaksa innostua kokkailemaan isommin.

Mikä onni siis, että yhdistelin eilisen salaatin ja lauantaisen piirakan aineksia mielessäni. Muistin vielä havainneeni vihanneslaatikossa yksinäisen maustekurkun. Apua, meillä ei ollut Lidlin pikamakaronia! No, siksipä keitin terveellisempää tummaa täysjyväpenneä :)

Olin jo kotimatkalla ajaa kaupan kautta, kermaviilin takia vain. Sitten päätin, että ei tänään kauppaan tarvitse mennä, vaan teet nyt vain öljykastikkeen salaatille.

Ja tällaisen sain sitten aikaiseksi. Mukavan kirpsakka, maukas salaatti siitä tulikin.



500g täysjyväpenneä
1dl herneitä
vettä+suolaa
½dl sherryviinietikkaa
3tl makeaa (rouheista) sinappia
1dl rypsiöljyä
sormisuolaa
mustapippuria myllystä
250g palvikinkkua
½ punainen paprika
noin 10cm pala purjoa
1 maustekurkku
½ nippu persiljaa

Lämmitä vesi kiehuvaksi, lisää suolaa ja keitä pasta kypsäksi pakkauksen ohjeen mukaan. Loppuvaiheessa lisää pastan sekaan jäiset herneet. Kaada siivilään ja jäähdytä kylmän veden alla. Anna valua siivilässä.

Sekoita kastikeainekset vispilällä hyvin sekoittaen.

Leikkaa palvikinkku, paprika ja maustekurkku kuutioiksi. Viipaloi purjo ja silppua persilja. Lisää ainekset kastikkeen joukkoon. Lopuksi nostele jäähtynyt pasta ja herneet. Sekoita varovasti käännellen salaatiksi. Tarjoa heti.

maanantai 21. maaliskuuta 2011

Tortellinit timjamikermassa


Joskus pitäisi varmaan kokeilla täytepastan tekemistä ihan itse, tai käydä edes ostamassa oikeasti tuoretta pastaa Pasta Factorysta. Ainakin he väittävät, että heiltä sellaista saisi. Voikohan sinne tehtaaseen lompsia noin vain mitään ilmoittamatta, jos olisi vaikka makaronin poraus kesken? Nettisivulla en nimittäin aukioloaikoja bongannut.

Pohdin lisäksi, onko mulla on suussa vikaa, kun en yleensä maista kaupan tortellineista paketin lupaamaa makua? Oli sitten kyseessä tatti, juusto tai broileri-pekoni, niinkuin näissä. Tuumattiin molemmat päissämme, että ihan sama minkä täytteen olisi ruokailijalle maininnut ja olisi mennyt täydestä :)

Kiehauttamani kastike oli pastaa parempaa eikä sen takia harmittanut maistumaton tortelliini. Nautin joka lusikallisesta. Yksinkertainen on useimmiten parasta!

 

pastaa mieltymyksen mukaan
1dl pastan keitinlientä
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria myllystä
2dl kermaa
1rkl tuoretta silputtua timjamia
loraus (~2rkl) valkoviiniä
sormisuolaa

Keitä pasta valmiiksi ja jätä siitä desin verran kastiketta varten. Raasta keitinveden sekaan valkosipulinkynsi ja rouhi mustapippuria. Lisää sitten kerma sekä silputtu tuore timjami ja anna kiehua kasaan hetki.

Mausta loppuvaiheessa valkoviinillä ja tarkista maku. Viinin tarkoitus on vain maustaa hieman kastiketta, ei hallita makua. Ripauta kastikkeeseen tarvittaessa hyppysellinen suolaa.

sunnuntai 20. maaliskuuta 2011

Broilerisalaattia gremolata-öljykastikkeella


Nappasin tämän herkullisen salaatin ohjeen Hesarin ruokatorstain osiosta salaatinkastikkeen takia.

Oikein herkullinen ja maukas salaatti tulikin, vaikka hieman aineksia muuttelin. Meillä oli tosi makeita ja maukkaita suomalaisia tomaatteja, joten skippasin öljyiset aurinkokuivatut tomaatit. Ituja ei ollut, koska en osaa niitä käyttää, joten korvasin tuon aineksen purjolla. Pisteenä iin päälle oli loistavasti onnistunut broileri, hyvä minä :)

Kiitos jälleen isän terottamien veitsien, kun mehevä broilerikin leikkautui iloisesti. Onnea on kokata, kun on terävät veitset!



1 broilerin ohutleike/ruokailija
öljyä
suolaa ja mustapippuria myllystä
salaattia (jääsalaattia, romainea, rucolaa)
muutama paprikasiivu
muutama ohuen ohut purjosiivu
1 tomaatti/ruokailija
6 kalamata-oliivia/ruokailija
gremolata-öljykastiketta

Kuumenna paistinpannu. Laita ensin hieman öljyä (1tl/leike) ja sitten broilerin ohutleikkeet kuumalle pannulle. Ota nopeasti kaunis väri leikkeen molemmille puolille. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Laita leikkeet 125 asteisen uunin keskitasolle noin 10 minuutiksi.

Valmistele sillä välin, kun broileri kypsyy, salaattiainekset. Levitä lautaselle ensin salaattia pohjalle. Seuraavaksi paprika- ja purjosiivut. Tässä välissä leikkaa uunista tullut ja hetken vetäytynyt broilerin ohutleike siivuiksi ja nosta salaatin päälle.

Viimeistele salaatti tomaattilohkoilla ja oliiveilla. Valuta broilerin ja salaatin päälle herkullista gremolata-öljykastiketta.

Gremolata-öljykastike Helin tapaan


Tein gremolata-öljykastikkeen Hesarin ohjetta mukaellen. Mukaellen siksi, että laitoin sitruunan sijaan limeä.

Kastike sopii todella hyvin broilerin kanssa. Varmasti maistuu kalan ja katkarapujenkin kera tarjoiltuna, jättikatkoja voisin jopa kastikkeeseen dippailla!



nippu persiljaa
½ limen kuori ja mehu
1 valkosipulinkynsi
suolaa
mustapippurin myllystä
1tl hunajaa
noin 1dl rypsiöljyä

Laita huuhdeltu ja kuivattu persilja sekä kaikki muut ainekset korkeaan sekoitusastiaan ja sekoita sauvasekoittimella tasaiseksi.

lauantai 19. maaliskuuta 2011

Juustotorttu


Lisää kasarifiilistelyä leivonnaisen muodossa. Tätä torttua on väännetty lukemattomia kertoja. Sittemmin olen ottanut toisenlaisen suolaisen pohjan käyttöön, mutta olipa hyvä, että tuli taas tälläkin tehtyä :)

Alkuperäiseen torttuun tulee siis vain juustoa, mutta kyllä äiti teki aikoinaan tortun juustosta ja palvikinkusta. Ja usein lisäsi täytteeseen purjoakin, niinkuin minäkin tänään :) Mutta joo, ihan samanlaiselta maistuu kuin aikoinaan!

Tämän piirakan erikoisuus on muuten siinä, että se laitetaan kylmään uuniin ja sitten vasta uuni päälle. Unohdin tätä piirakkaa paistaessa ottaa tarkasti aikaa, joten pikkuisen tummaksi hurahti, muttei missään nimessä palanut :)


pohja:

75g voita
2dl vehnäjauhoja
1½tl leivinjauhetta
1 muna

täyte:

200g juustoraastetta
tai
100g palvikinkkua ja 100g juustoraastetta (emmental)
(noin 10cm pala purjoa viipaloituna)
2dl kermamaitoa
2 munaa
ripaus suolaa
valko- tai mustapippuria

Nypi huoneenlämpöiseen voihin kuivat aineet. Sekoita taikinaksi kananmunan kanssa. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

Raasta juusto ja ripottele piirakkapohjalle. Tai vaihtoehtoisesti kuutioi palvikinkku ja ripottele piirakkapohjalle. Halutessasi voit tähän väliin laittaa ohueksi viipaloitua purjoa. Päälle juustoraaste.

Sekoita kermamaitoon munat ja mausteet. Kaada piirakan päälle.

Laita piirakka kylmään uuniin keskitasolle. Sitten uuni päälle 200 asteeseen. Paistoaika 45 minuuttia.

Ananastorttu


Vierasvaraksi oli tarkoitus leipoa, mutta vieras peruikin tulonsa, joten leivoin muuten vain. Ja torttu houkutti toisen vieraan paikalle :) Tai no, oikeasti se oli kuitenkin tuttu!

Lapsuudessa äiti leipoi pullaa, mustikkapiirakkaa ja rahkapiirakoita sekä luonnollisesti erilaisia kuivakakkuja, joista tiikerikakku oli parasta! Tämä torttu tai piirakka ilmestyi joskus 80-luvulla kuvioihin mukaan ja sitä leivottiin silloin varmaan sen verran usein, ellei peräti riittävästi, että on unohtunut vuosikausiksi tai -kymmeneksi reseptivihkon väliin. Omaakin 80-luvulla ylöskirjoittamaa reseptiä olen selvästi käyttänyt, sen verran monta rasvaläiskää tms. siinä on. Pohjan aineksilla tulee mielestäni kaksi piirakkaa, joten olen aina puolittanut sen, täytettä reseptin mukaan riittää yhteen torttuun.

Nyt palasin siis nuoruusmuistoihin kasarireseptillä ja vahvistin sitä vielä tekemällä äidiltä saamani reseptin mukaan tehtyä juustotorttua :)

Ja sitten ei muuta kuin pannu kuumaksi!



pohja (riittää 2 torttuun/suluissa käyttämäni määrä):

150g rasvaa (75g voita)
1dl sokeria (½dl)
1 muna
3dl vehnäjauhoja (2dl)

täyte:

2tlk (á 227g) ananasmurskaa
1tlk (á 250g) rahkaa
1dl sokeria (½dl)
2 munaa
1tl vanilliinisokeria (vaniljasokeria)

Vaahdota rasva ja sokeri. Lisää muna ja sekoita hyvin. Lisää jauhot ja pyöräytä taikinaksi. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille.

Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset hyvin sekaisin. Kaada täyte pohjataikinan päälle.

Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 1h 10 minuuttia.

keskiviikko 16. maaliskuuta 2011

Jauhelihapita


Sunnuntaina olimme naapurissa lounaalla nauttien herkullisesta häränhäntäpadasta. Sitä tulen valmistamaan vielä tässä kohtsillään itsekin ja kutsun Marjan vastavierailulle ;) Noh, illalla tein meille sitten vielä pitaleipiä jauhelihatäytteellä.

Jauhelihan maustoin gyros-mausteella, jota on käytetty aiemmin mm.
broileripitaleipien maustamiseen. Mausteseos sisältää erilaisia tuttuja makuja, joten makuyhdistelmää voi hakea sekoittamalla yksittäisiä mausteita, koska tätä maustesekoitusta ei ole saatavilla meiltä kaupasta.

Kun leikkaat paahdetun pitaleivän puoliksi ja sitten täytät sen, lopputuloksesta tulee herkullisennäköinen ja helppo syödäkin :)



pitaleipiä
naudan paistijauhelihaa
gyros-mausteseosta
paprikatahnaa

suolaa
tomaatti-jääsalaatti-sipulisilppua
creme fraichea
(juustoraastetta)

sunnuntai 13. maaliskuuta 2011

Atte Albertin tennarit


Sain taannoin pyynnön tehdä pienen pojan ristiäiskakkuun koristeen. Olin aiemmin bongannut
Mansikkamäestä aivan ihanat suloiset pienet tennarit. Ehdotin siis tennareita koristeeksi, koska ne olivat niin suloiset, sellaisia harvemmin varmasti näkee ristiäiskakun päällä, koska en ollut itse niitä koskaan ennen tehnyt ja halusin päästä kokeilemaan :)

Vaikka olin noita tennareita käynyt monen monta kertaa ihastelemassa, en valitettavasti osaa tehdä oikeastaan mitään koristeita ilman konkreettista syytä. Nyt oli siis hyvä syy! Vähän tosin hirvitti ihan kylmiltään alkaa tehdä ihan uusia koristeita, mutta hyvinhän ne aivan loistavilla ohjeilla onnistuivatkin. Kiitos Ebelle kaavoista ja kuvasarjasta!

Koristeet ovat kokonaan tehty sokerimassasta (Staedter). Yhden uuden työkalunkin eli
pyöräleikkurin hankin tätä varten. Tulikin tarpeeseen, koska sillä sain leikattua sokerimassasta osat helposti ja ennenkaikkea siististi. Tennareiden ja nimilaatan nyöri on ompelutarvikeliikkeestä.

Harmittavasti kuvat ovat epätarkkoja, koska otin ne aamutuimaan vähäisessä valossa. Salamalla otetut valoittuivat liikaa.


lauantai 12. maaliskuuta 2011

Possu-banaanipata


Nyt on sitten viimeinen banaani menossa tälle viikolle. Onhan niitä käytettykin laskiaisen pannukakkuun ja perjantain piimäkakkuun. Resepti on Maku 4/2007-lehdestä.

Muuten tein kutakuinkin ohjeiden mukaan, mutta pilkoin chilin siemenineen eikä minulla ollut tuoretta korianteria. Taannoin meksikolaisiin ruokiin tuoretta korianteria käytettyäni totesin, etten kyllä tykkää siitä. Ei se tunne miksikään muutu, vaikka kuinka kokeilisin. Korvasin korianterin siis persiljalla ja ripauksella limenkuorta.



2rkl öljyä
500g possun sisäfilettä
1 sipuli hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1 punainen chili ohuina viipaleina
1rkl currya
1prk (4dl) kookosmaitoa
1dl vettä
2rkl soijakastiketta
2rkl limen mehua
1 banaani
½dl persiljasilppua
ripaus limen kuoriraastetta

Kuumenna öljy pannulla ja ruskista suikaloitu liha. Lisää sipulisilput mukaan paistumaan.

Halkaise chilipalko ja viipaloi ohuiksi viipaleiksi. Lisää chili ja curry pannulle. Sekoittele hetki.

Kaada kookosmaito ja purkin huuhteluvesi pannulle. Lisää soijakastike ja limen mehu.

Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 30 minuuttia. Lisää pataa tarvittaessa vähän vettä. (En lisännyt vettä)

Halkaise lopuksi kuorittu banaani pitkittäin ja leikkaa viipaleiksi. Lisää viipaleet pataan.

Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa tai soijakastiketta. Koristele pata persiljasilpulla ja limen kuoriraasteella.

Tarjoile pata jasmiiniriisin kanssa. (Meillä oli basmatia)



perjantai 11. maaliskuuta 2011

Banaani-piimäkakku


Viimeisimmässä Hesarin kuukausiliitteessä kokkipariskunta kilpaili piimällä. Kun nyt näyttäisi olevan jokin banaanikokkauskausi meidän keittiössä meneillään, niin huvikseni kokeilin Peppi Aralehdon banaani-piimäkakkua. Ja pääsinpähän pitkästä aikaa myös piimän makuun. Miksi sitä tuleekin ostettua niin harvoin?

Pohjataikina on tosi helppotekoinen eikä täytteeseen tulevien banaanien esivalmistelukaan mikään vaikea homma ole. Olisin tosin voinut popsia banaanit suoraan pannulta parempiin suihin. Silleen kuumana vaikka vaniljajäätelön kanssa... Onneksi pääsin tuon herkullisen kakun kimppuun melko nopeasti, ja katsomaan kaikki digiboksiin tallennetut katsomattomat ruokaohjelmat. Ja kruunuksi Tekla Wannaksen saaristolaisleivän valmistus! Jos en nukahda ensin...

 

½dl tummaa suklaata raastettuna
voita tai oivariini juoksevaa
1dl sokeria
½tl leivinjauhetta
½tl soodaa
3dl vehnäjauhoja
2tl jauhettua kanelia
1tl jauhettua inkivääriä
1tl jauhettua kardemummaa
1rkl siirappia
1½dl piimää
100g voita sulatettuna
2rkl sokeria
2 banaania
25g voita

Voitele joko 6 pientä (Ø14cm) tai yksi iso (Ø25cm) vuoka(a) ja vuoraa ne suklaaraasteella. (Raastoin suklaan suoraan vuokaan reunoja myöten. Sotkuista, mutta tulipahan tehtyä)

Sekoita kuivat ainekset kulhossa. Lisää piimä, sulatettu voi sekä siirappi. Sekoita tasaiseksi.

Jaa taikina vuokiin/vuokaan.

Viipaloi banaanit sentin paksuisiksi viipaleiksi. Sulata sokeri pannulla. Nosta banaanit pannulle ja lisää joukkoon nokare voita.

Karamellisoi banaaniviipaleet kummaltakin puolelta kullanruskeiksi. Painele viipaleet kevyesti taikinan päälle.

Kypsennä 175-asteisessa uunissa. Pienet vuoat 10-15 minuuttia, iso 30 minuuttia.

Kakun kanssa sopii mainiosti vaniljajäätelö :)

torstai 10. maaliskuuta 2011

Kanacurry Bollywoodin tapaan


Ihanaa, jos kiinnostuit pelkän otsikon takia :) Rytmiryhmä vain puuttui, muuten ruoka sai miltei lanteen liikkeelle.

Taas hieman tuskaisena mietin, mitähän sitä tänään syötäisiin. Onnekseni jääkaapissa oli tarvikkeet valmiina, illalle kun oli muutakin hommaa! Tämä valmistui vielä tosi nopeasti ruoaksi saakka. Teen kyllä toistekin!


1pss (250g) pakastekukkakaalta
1rs (300g) broilerin filesuikaletta (maustamaton)
2rkl öljyä
3tl currytahnaa (esim. Rajah)
1 sipuli silputtuna
3 valkosipulinkynttä silputtuna
ripaus cayennepippuria
mustapippuria myllystä
1dl pakasteherneitä
2dl ranskankermaa tai turkkilaista jogurttia

Ota pakastekukkakaali sulamaan jääkaappiin edellisiltana ja broileri huoneenlämpöön siksi aikaa, kun valmistelet ruoanlaittoa mm. silppuamalla sipulit.

Kuumenna öljy ja currytahna pannulla (käytin wokkia). Nosta pannulle broilerin filesuikaleet ja sekoita. Lisää sulanut kukkakaali ja silputut sipulit. Sekoita aineksia, että ne kypsyvät tasaisesti.

Mausta cayennepippurilla ja mustapippurilla. Lisää joukkoon pakasteherneet ja sekoita. Kun broileri on kypsää, lisää ranskankerma.

Halutessasi voit tarjota lisäkkeenä riisiä, mutta on riittävän ruokaisaa ilmankin!

keskiviikko 9. maaliskuuta 2011

Spagettia ja tomaattista lihapullakastiketta


Kiikutin isän mainioita lihapullia puoli Suomea kotikotoa ja tein niille tomaattisen kastikkeen. Lisäkkeenä täysjyväspagettia ja pecorinoa. Erittäin hyvää, etten sanoisi :)

Lihapullien resepti jää salaisuudeksi, sillä en tiedä tarkkaan, mitä mausteita isä lihapulliin laittaa. Sipulia niihin tulee ainakin aika lailla. Ne ovat kyllä parhaita!

Itsetehty tomaattikastike on myös vaivan väärti ja mitä kauemmin jaksat hauduttaa, sitä täyteläisempää siitä tulee. Jaksoin puoli tuntia :)


3rkl öljyä
1 sipuli silputtuna
2-3 valkosipulinkynttä silputtuna
2tlk tomaattimurskaa
2 laakerinlehteä
1 oksa tuoretta timjamia
ripaus sokeria
suolaa
mustapippuria myllystä
½ ruukkua tuoretta basilikaa silputtuna

Silppua sipulit ja kuullota niitä hetki öljyssä. Lisää tomaattimurska, mausteet ja sokeri. Anna hautua miedolla lämmöllä vähintään puolisen tuntia.

Nouki kastikkeesta laakerinlehdet sekä timjaminoksa. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää joukkoon itsetehdyt lihapullat. Anna hautua vielä hetkinen, että lihapullat lämpiävät. Silppua lopuksi basilika ja lisää joukkoon.

Tarjoile spagetin ja parmesaani- tai pecorinoraasteen kera. Voit tarjota tomaattikastiketta myös ilman lihapullia kasvisversiona :)

tiistai 8. maaliskuuta 2011

Silkkitien hernekeitto


Liukasta laskiaista! Toivottavasti olette muistaneet tulla jo mäestä pois :) Olin jo niin kovasti laittamassa laskiaiseväitä noin kuukausi sitten, mutta laskiainen olikin siirretty tänä vuonna tähän maaliskuuhun.

Viime vuonna tein laskiaisbriosseja, tänä vuonna söin valmiin laskiaispullan Hirvaskankaan ABC:llä viime sunnuntaina. Nyt vuorossa hernekeitto, mausteinen sellainen. Tämä keitto on ollut tuolla resepteissä odottamassa jo kauan, mutta nyt lopulta sain laitettua. Ja peräruoaksi tarjoilimme itse itsellemme banaanipannukakkua kahvin kera :)

Olen tätä useammankin kerran keitellyt, mutta nyt tuntui, ettei herneet millään meinaa pehmetä. Mitä lie peltiherneitä olleetkaan... Uitin niitä liki vuorokauden vedessä jääkaapissa. Keitossa kypsyivät kaksi ja puoli tuntia ennenkuin soseutin keiton lopulliseen muotoonsa. Vettä piti lisätä noin 4dl keitellessä ja lorahti sitä kermaakin varmaan ohjeeseen nähden tuplamäärä tällä kertaa :)

Tämä ohje on alunperin Maku-lehdestä, jostain 2000-luvun alkupuoliskolta!



3 dl keltaisia kuivattuja herneitä
2 sipulia
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
7 dl vettä (lisää tarvittaessa keittämisen aikana)
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
1 prk (70g) tomaattipyreetä
1/4 dl sitruunamehua
1 kasvisliemikuutio
1½ rkl soijakastiketta
3 tl currya
2 laakerinlehteä
1/4 tl kanelia
1/4 tl kardemummaa
2 tl sokeria
1 dl kermaa
suolaa ja mustapippuria

Liota herneet kylmässä vedessä yön yli (tai kaada niiden päälle kiehuvaa vettä ja liota kolmisen tuntia). Huuhtele herneet ja kaada kattilaan. Kuori ja pilko sipulit, porkkanat ja valkosipulinkynnet. Palat saavat olla suurehkoja, sillä keitto soseutetaan lopuksi.

Lisää kaikki aineet kattilaan, paitsi kerma, suola ja mustapippuri. Kuumenna keitto kiehuvaksi ja anna porella hiljaa kannen alla tunnista kahteen tuntiin.

Poista keitosta laakerinlehdet. Soseuta keitto ja lisää kerma. Mausta suolalla ja mustapippurilla maun mukaan.

lauantai 5. maaliskuuta 2011

Aaron 85-vuotissyntymäpäiväkakku vol. 2


Kakku on eilisen toisinto eli samoilla täyttein mennään, mutta toki tuoreempi. Tein kakun tämän päivän kattaukseen valkoisin ruusuin. Kakkukahvit juodaan ruokatarjoilun päälle :)



perjantai 4. maaliskuuta 2011

Aaron 85-vuotissyntymäpäiväkakku (gluteeniton)


Hurraa ja eläköön! Isämme on saavuttanut kunnioitettavan 85 vuoden iän. Tänään on se varsinainen juhlapäivä ja juhlakahvien aika.

Syntymäpäiväkakkuun tein gluteenittoman sokerikakkupohjan. Täytteeksi kermavaahtoa ja hilloista tehtyä hilloketta. Koristeena sokerimassasta tekemäni ruususet ja marsipaanista lehdykät.



gluteeniton sokerikakkupohja

vispikermaa
tomusokeria
hilloja+hillosokeria

vispikermaa
maitorahkaa
tomusokeria
sokerimassa- ja marsipaanikoristeet



Lihavoileipäkakku (19)


Isämme 85-vuotissyntymäpäiville tein tällaisen voileipäkakun. Voileipäkakku on yksi isämme herkuista ja tietenkin sitä piti juhlakahvipöytään tarjolle laittaa.

Mielimakuja on kylmäsavuporo ja paprika, joten niistä tein sitten täytteet.



täysjyvä- ja grahampaahtoleipää
kasvislientä

kylmäsavupororouhetta
maustamatonta tuorejuustoa
kevätsipulia
vispikermaa
mustapippuria

grillattua paprikaa
punaista paprikaa
kalamata-oliiveja
voileipäpikkelsiä

yrtti-tuorejuustoa
kevytmajoneesia
maitorahkaa
kylmäsavuporoviipaleita
kirsikkatomaatteja
kevätsipulia
kalamata-oliiveja
minimozzarellaa
viinisuolaheinää

Aura-hedelmähyrrät


Valiolta on tullut uutuus levitettävä Valio AURA® Pehmeä. Vähän olen miettinyt, mihin sitä kokeilisin. Nyt tuli oivallinen tilaisuus kokeilla, kun vietämme isämme 85-vuotissyntymäpäiviä.

Ajattelin, että levittyvällä auralla ja kuivatuilla hedelmillä höystettynä voitaikinasta saisi mukavanmakuisia suupaloja. Hyviä näistä tulikin :)



1pkt voitaikinalevyjä
1prk Valio AURA® Pehmeää

1pss (200g) kuivattuja hedelmiä (viikuna-päärynä-aprikoosi-luumu)
mantelilastuja

Anna voitaikinalevyjen sulaa niin, että niitä voi taivuttaa. Älä sulata aivan lötköiksi siis!

Hienonna kuivatut hedelmät pieneksi. Jaa ja levitä levittyvää aura-juustoa kullekin levylle. Ripottele päälle hedelmäsekoitusta ja kääri sitten levy rullalle.

Leikkaa rulla noin puolen sentin leveiksi viipaleiksi ja ripottele päälle hieman mantelilastuja. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.

tiistai 1. maaliskuuta 2011

Brutus-salaatti


Luulin olevani näppärä ja aloin kehitellä caesar-salaatille vaihtoehtoa. Ja nimeksi ajattelin laittaa brutus-salaatin.

Ihan hyvä, kun kuitenkin googlasin nimellä mahdollista ohjetta, että pyörä on jo keksitty, sillä eikös vain Rachael Rayn sivustosta tullut vastaus 2006 tehdystä salaatista. Google-kääntäjä ystävällisesti vielä käänsi ainekset suomeksi, kuten valkosipuli tuli olla kännissä ja worchesterkastiketta piti silmämunailla...

No joo, joka tapauksessa olin ajatellut tehdä alunperin kana-caesarin, mutta tästä tuli sitten kana-brutus Helin tapaan :) Herkullista joka tapauksessa ja valmistuu todella nopeasti!

Tiesitkö muuten, että terävällä kuorimaveitsellä saat ohuita lastuja parmesaanista tai pecorinosta?



1rs (300g) broilerin filesuikaleita
½tl silputtua rosmariinia tai kuivattua murskattuna
1tl grillausmaustetta (sellaista rouheista)
1 valkosipulinkynsi
1 sardelli
mustapippuria myllystä
1tl dijon-sinappia
1tl worchester-kastiketta
1 kananmunan keltuainen
muutama tippa tabascoa (minulla oli chipotle-tabascoa)
2-3rkl öljyä
2rkl pecorinoa raastettuna
hyppysellinen sokeria
1rkl voita
2 paahtoleipää (graham ja/tai ruis)
1-2 ruukkua romaine-salaattia
2 tomaattia kuutioituna
pecorino-lastuja
 

Paahda broilerin filesuikaleet pannulla grillausmausteen ja rosmariinin kanssa kypsiksi.

Tee salaattikastike. Murskaa valkosipulinkynsi ja sardelli haarukalla kulhossa rouhitun mustapippurin kanssa. Lisää dijon, keltuainen, tabasco ja öljy. Sekoita hyvin. Raasta joukkoon pecorino-juustoa ja pyöristä kastikkeen maku hyppysellisellä sokeria.

Paista kuutioidut leipäpalat voissa rapeiksi. Sekoita huuhdeltu ja lingottu salaatti revittynä kastikkeen joukkoon.

Kokoa annos laittamalla syvälle lautaselle salaattia, broilerinpaloja, leipäkuutiot, kuutioitua tomaattia ja päällimmäiseksi muutama juustolastu.