maanantai 31. tammikuuta 2011

Amerikkalainen appelsiinijuustokakku (gluteeniton)


Tämän täyteläisen juustokakun ohje löytyy Yhteishyvän Ruoka 1.11-lehdestä. Päätin piristää silmäleikkauksesta toipuvaa äitiäni ja leivoin juustokakun päiväkahvittelua varten. Kakusta tuli mehevä ja pehmeänmakuinen. Makeutta ei tullut liikaa, vaan juuri sopivasti.

Tein pohjan gluteenittomasta jauhoseoksesta, joten perhetuttavammekin saattoi sillä herkutella. Alkuperäisen ohjeen margariinin vaihdoin voihin.




pohja

150 g voita
3 rkl sokeria
1 kananmuna
3½ dl vehnäjauhoja

täyte

2 prk (à 200 g) appelsiinilla maustettua tuorejuustoa
150 g ranskankermaa
3 kananmunaa
1 dl sokeria
2 tl vaniljasokeria
2 rkl perunajauhoja

päälle

ripaus tomusokeria

Voitele irtopohjavuoan (halkaisijaltaan 24 cm (en voidellut vuokaa ja äidin irtopohjavuoka taisi olla 22cm)) reunat ja päällystä pohja leivinpaperilla.

Valmista taikina. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Vatkaa joukkoon kananmuna. Lisää jauhot ja sekoita nopeasti taikinaksi. Kauli taikina ja painele vuoan pohjalle ja reunoille (painelin taikinan käsin pohjalle ja reunoille).

Notkista tuorejuustot kulhossa. Sekoita joukkoon kaikki täytteen aineet. Kaada täyte vuokaan.

Paista kakkua 175 asteessa noin 50 minuuttia. Nosta kakku jäähtymään ritilälle. Anna kakun vetäytyä hyvin ennen tarjoilua.

maanantai 24. tammikuuta 2011

Tomaatti-papukeitto


Hesarin Ruoka-osaston juttu tomaatti-papukeitosta sai kiinnostuksen heräämään ja tietenkin kokeilemaan tuota edullista, mutta herkullista keittoa. Täytyy myöntää, että meilläkin keitto lusikoitiin vauhdilla parempiin suihin.

Keitto on aika lailla silkkitien hernekeiton makuista, jota olenkin luvannut aikaa (vuosi?) sitten jo postailla, mutta sitten kuitenkin jäänyt tekemättä. Hyvää lihatonta keittoa sekin, on tullut keiteltyä muutaman kerran sitten 2004, kun sen Maku-lehdestä bongasin.

Summa summarum tomaatti-papukeitto on vaivaton ja nopea, maistuva arkiruoka. Ruokaisa, kun koko keittoa ei soseuteta. Lisäsin soppaan hyppysellisen suolaa, sen verran harhauduin polulta :) Tätä laitan varmasti seuraavankin kerran.




1 rkl oliiviöljyä
1 sipuli
2 tl currya
2 tl paprikajauhetta
2 tl jauhettua inkivääriä
1 tl rakuunaa
chiliä (hyppysellinen)
2 tlk tomaattimurskaa
2 tlk valkoisia papuja tomaattikastikkeessa
2 dl kermaa

Silppua sipuli. Lämmitä oliiviöljy kattilassa. Kuullota sipulia ja mausteita miedolla lämmöllä viitisen minuuttia.

Lisää tomaattimurska ja kuumenna kiehuvaksi. Soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella.

Sekoita keittoon pavut ja anna kiehahtaa. Lisää vielä lopuksi kerma ja kuumenna.

Tarjoa hyvän leivän kera.

sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Key lime piiras


Viime viikonlopusta jäi muutamia limejä, joten niistä valmistin jo kauan kokeilulistalla keikkuneen key lime piiraan. Piiras on tosi helppo tehdä ja se taivaallisen pehmeää, mutta erittäin makeaa. Seuraavaksi kokeilulistalla on myös amerikkalaista alkuperää oleva juustokakku, mutta mikä, se selviää tässä piakkoin.

Ohjeen otin Ruokalasta ja samalla reseptillä oli joissakin muissakin blogeissa samaista piirasta valmistettu. Yllätys yllätys, en muokannut ohjetta ollenkaan ;) Oliko minun limeraaste niin runsasta, vai miten, kun täyte näytti uuniin laittaessa hyvinkin vihreältä. Eihän se minua tietenkään haittaa, mutta ajattelinpahan vain!

Nyt jälkikäteen naarattaa nuo limen kuorisöheröt, kun näyttävät ihan kuivilta karahkoilta tuossa piiraan päällä. Noh, hieman ne oikeasti kuivahtivatkin, kun en laittanut kelmun alle. Että näin tällä kertaa :)



pohja:

13 digestive-keksiä
100g sulatettua voita

täyte:

5 kananmunan keltuaista
1prk (397g) kondensoitua tiivistemaitoa (säilykepurkissa)
1dl limetinmehua ( n. 4 limetin mehu)
1rkl limetin kuorta raastettuna (n. 3 limettiä)

päällys:

limetin kuorta siivuina

Hienonna keksit ja sekoita joukkoon sulatettu voi. Painele lämmin seos tiiviisti irtopohjaisen piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Paista uunin keskitasossa 150 asteessa 10 minuuttia ja nosta jäähtymään.

Nosta uunin lämpö 175 asteeseen. Vatkaa keltuaisia kulhossa sähkövatkaimella, kunnes ne muuttuvat kuohkeammiksi. Lisää tiivistemaito ja vatkaa edelleen, kunnes seoksesta tulee vaahtoa. Lisää limettimehu ja -kuoriraaste. Sekoita hyvin.

Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Kypsennä piirakkaa vielä 15 minuuttia. Ota jäähtymään.
Kun piirakka on jäähtynyt nosta se jääkaapiin jähmettymään yön yli tai nosta se pakastimeen noin 3 tunniksi.

Jos käytät pakastinta, muista ottaa piirakka ajoissa huoneenlämpöön, noin puolituntia ennen tarjoilua.

Koristele juuri ennen tarjoilua.

perjantai 21. tammikuuta 2011

Vietnamilainen salaatti ja makeaa possua


Perjantai-illan ruoaksi valmistin meille Me Naisista bongaamani ohjeen mukaisesti riisinuudeli-kasvissalaatin ja hoisin-kastikkeessa marinoitua possun sisäfilettä. Oli oikein hyvää, kannattaa kokeilla.

Possun laitoin jo edellisiltana marinoitumaan ja valmistin sillä aikaa, kun salaatti maustui jääkaapissa. Salaatinkin voisi toki tehdä edellispäivänä, niin saisi makuuntua enemmän. Seuraavalla kerralla saatan vähän lisätä noita makuaineiden määriä.

Ainoa, mitä unohdin salaatista unohdin, oli yrtti.. Ja olisin korvannut basilikan/mintun korianterilla, kun sitä nyt sattui tuolla jääkaapissa olemaan, mutta noh, meni jo :)



noin 400g porsaan sisäfilettä (maustamaton)
2rkl hoi sin-kastiketta

salaattiainekset:

125g lasi- tai riisinuudeleita
300g keräkaalia
½ tuore kurkku
1 porkkana
nippu kevätsipulia tai pieni purjo
½ ruukkua tuoretta basilikaa tai minttua

kastike:

1rkl sitruunamehua
1rkl öljyä
2rkl makeaa chilikastiketta
2tl kalakastiketta
(pari tippaa tabascoa tai vastaavaa chilikastiketta (> tippa habanero-tabascoa))

Leikkaa file kolmeen tai neljään osaan ja laita palat kulhoon. Lusikoi päälle hoi sin-kastike ja kääntele paloja kastikkeessa. Anna maustua salaatin valmistamisen ajan huoneenlämmössä tai jääkaapissa vaikka seuraavaan päivään.

Pehmennä nuudelit pakkauksen ohjeen mukaan. Huuhtele nopeasti kylmällä vedellä ja valuta.

Raasta kaali, kurkku sekä kuorittu porkkana karkeaksi raasteeksi. Silppua sipulit ja basilika. Laita nuudelit ja kasvikset kulhoon. Ripottele päälle suurin osa basilikasta.

Sekoita kastikkeen ainekset ja valuta salaatille. Nostele salaattiainekset sekaisin ja anna maustua viileässä lihan kypsentämisen ajan.

Paahda lihapalat paistinpannulla ilman rasvaa kauttaaltaan ruskeiksi. Kypsennä kannen alla miedolla lämmöllä noin 10 minuuttia (pidin uunissa). Anna jäähtyä hetki ja leikkaa liha viipaleiksi. Tarjoa salaatin kanssa. Ripottele pinnalle loput basilikasta.

maanantai 17. tammikuuta 2011

Amerikkalaiset pannukakut


Teki mieli noita muhkeita pannukakkuja vaahterasiirapin ja vastakeitetyn kahvin kera. Autuutta tämän vetisen alkutalven pimeydessä.

Ohje Myllyn Parhaat-sivulta. Fariinisokeri antaa taikinaan ihanan toffeemaisen maun. Piimän tai kermaviilin korvasin creme fraichella. Jätin tämän illan pannukakuista tarkoituksella vaniljasokerin pois. Oikein hyvin onnistui ilmankin :)


3 kananmunaa
3rkl fariinisokeria
5dl vehnäjauhoja
3tl leivinjauhetta
(1tl vaniljasokeria)
½tl suolaa
2dl maitoa
1 prk (2dl) creme fraichea
½dl öljyä

Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään, lisää vaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja nesteitä, niin että saat paksun pannaritaikinan.

Paista voissa paksuja, vajaan yhden senttimetrin paksuisia lettuja (ruokalusikallinen taikinaa). Kuumenna pannu ensin kunnolla ja laske sen jälkeen levyn tehoa.

Tarjoa vaahterasiirapin, vadelmahillon tai sokerin kera.

Flan eli paahtovanukas - meksikolaiseen tapaan


Kiitos tästä jälkiruoasta sen keksijälle! Kuuluu samaan kastiin pannacottan ja crème brûléen (oikaisin kirjoitusasun, siis kopsasin sen!) kanssa. Ihanaa.

En muista milloin, mutta joskus todella todella kauan sitten olen tehnyt paahtovanukasta. Muistan kuitenkin tehneeni, koska paahdettu sokeri jämähti vuoan reunoille. Nyt ei sellaista sattunut, vaan lopputulos oli onnistunut!

Netistä tämäkin ohje (Flan - Authentic Mexican Flan - courtesy of Jennifer Hernandez). Helppo tehdä tällä ohjeella ja lopputulos loistava. Niin ihanaa paahtovanukasta eikä paahdettu sokerikaan aiheuttanut hiusten harmaannusta ;)




3 kananmunaa
1prk (397g) sokeroitua maitotiivistettä eli kondensoitua maitoa
2½dl täysmaitoa
1¼dl sokeria
(1rkl vaniljauutetta)

Ripottele sokeri paistovuokaan. Laita paistovuoka 175 asteisen uunin keskitasolle ja paahda sokeria niin, että se on kauniin ruskeaa.

Sekoita vanukasainekset hyvin keskenään ja kaada hieman jäähtyneen karamellipohjan päälle. Siirrä paistovuoka vesihauteeseen (laita paistovuoka isompaan tiiviiseen paistoastiaan ja kaada siihen (mielellään kuumaa) vettä niin, että sitä on paahtovanukasvuokaan nähden noin puoleen väliin saakka) ja peitä foliolla. Paista noin 30-40 minuuttia, kunnes vanukasmassa on hyytynyt. (Paistoin silikonivuoassa, joten paistoaika oli pidempi, kun vuoka itsessään ei kypsennä eikä vesihaude kuumentanut vanukasmassaa kyllin nopeasti). Vanukas on valmis, kun massa ei silminnähden liiku, kun vuokaa varovasti heiluttaa.

Anna jäähtyä ja siirrä sitten vielä viilenemään jääkaappiin. Kun asetat paahtovanukkaan tarjolle, irrota reunat varovasti veitsellä ja laita vuoan päälle tarjoiluastia, jolle kiepsautat vanukkaan sokeriliemineen.

Grillattua ananasta ja chili-kinuskikastiketta


Tein kinuskikastikkeen, johon lisäsin hieman kuivatettua chiliä. Makuna ihan pikkuriikkinen jälkipotku. Ihan tarpeeksi muuten mausteisen tarjoilun jälkeen ;)

Tuoreesta ananaksesta leikatut palat voi grillata uunissa grillivastuksen alla, mutta minä käytin joululahjaksi saamaani liekinheitintä :) Parempi lopputulos olisi tullut, jos olisin ripotellut hieman sokeria pintaan, mutta halusin tarjota ananaksen siltään, koska kastike oli makeaa.





tuoretta ananasta lohkoina tai viipaleina

chili-kinuskikastike:

5dl kermaa
2½ fariinisokeria
1tl kuivattua chiliä

Keitä kerma ja fariinisokeri paksuhkoksi kastikkeeksi noin 10-15 minuuttia. Lisää loppuvaiheessa chilirouhe. Anna jäähtyä hetki ja siivilöi kastike sitten kannuun tarjoilua varten.

Mausteinen suklaahyytelö

Champurrado on meksikolaista kaakaojuomaa, joka oli ideana tälle Mexican Feastille tekemälleni jälkiruoalle.

Ohjeen champurradolle löysin
www.gourmetsleuth.com sivustolta. Kaakaojuomaan tuli masa harinaa, jonka tarkoitus on ilmeisesti hieman sakeuttaa juomaa, mutta en edes yrittänyt etsiä kyseistä tuotetta, vaan tein hyytelön pelkästää liivatteella. Muokkasin ohjetta muutenkin. Korvasin maidon kermalla ja vähensin mausteliemen määrää.

Lopputuloksesta ei tullut suosikkiani. Käytin aivan liian vahvaa suklaata tähän ja omasta mielestäni vesi maistui. Mutta voisi tätä uudemman kerran tehdä, tosin tavallisesta tummasta suklaasta ja tiiviimmästä makuliemestä.




5dl vettä
2 kanelitankoa
1 tähtianis
¾dl ruokosokeria
5dl kermaa
1 levy tummaa suklaata (Lidlin 81% Arriba Superieur 125g)
5 liivatelehteä

Anna kanelitankojen ja tähtianiksen kiehahtaa vedessä, lisää sokeri ja anna hautua kannen alla vartin verran. Ota mausteet pois ja lisää kerma.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään.

Kuumenna kerma-mausteliemiseos ja sulata siihen suklaa sekä valutetut liivatteet. Kaada annosmaljaan ja anna hyytyä yön yli.

Koristele hyytelö kanelitangoilla, tähtianiksella ja ripauksella kaakaojauhetta/tomusokerilla.

sunnuntai 16. tammikuuta 2011

Guacamole

on ihanaa, kun sen tekee itse! Guacamole on minulle mieluista herkkua eikä todellakaan ole itsetehdyn voittanutta valmista guacamolea olemassa. Kokeilkaapa vaikka!

Tarjosin tekemäni guacamolen kaupan salsa-kastikkeen sekä creme fraichen ja tietenkin nachojen kanssa :)




8-10 avokadoa
1 punasipuli
1 punainen chili
1-2 sitruunan mehu
mustapippuria myllystä
suolaa
(chili-limemausteseosta)

Halkaise ja poista avokadosta kivi. Ota lusikalla hedelmäliha ja laita kulhoon. Pirskottele avokadon päälle sitruunamehua, ettei se tummu. Toista, kunnes kaikki avokadot kuorittuna kulhossa. Murskaa avokadot perunasurvimella, mutta jätä kuitenkin sattumia!

Silppua sipuli ja chili. Sekoita avokadotahnan joukkoon mausteiden kera. Anna maustua ennen tarjoilua.

Guacamoleen voi laittaa myös pieneksi silputtua tomaattia, josta on kannat ja malto otettu pois.

Limemarinoidut katkaravut

Nämä marinoidut katkaravut syntyvät helposti ja niitä voi syödä osana buffet-tarjoilua, salaatin kanssa tai vaikka vaihtoehtoisena päällisenä katkarapuleivälle.




500g isoja katkarapuja
1 limen kuori
1-2 limen mehu
½dl öljyä
suolaa
mustapippuria
1rkl silputtua korianteria
1rkl thai sweet chili-kastiketta

Sulata katkaravut jääkaapissa yön yli. Sekoita sulatettujen ja valutettujen katkarapujen joukkoon mausteet, lime (koosta riippuen yksi tai sitten kaksi), korianterisilppu ja öljy. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.

Meksikolainen maissisalaatti hunaja-valkosipulikastikkeella


Meksikolaiseen buffet-pöytään maistuva maissisalaatti. Alkuperäinen ohje mexicanfoodrecipes.org, jota hieman muokkasin.





1rs (250g) kirsikkaluumutomaatteja
2pss (á 400g) pakastemaissia
1 punasipuli
2 ruukkua rucolaa
½dl öljyä
2rkl hunajaa
2 limen mehu
1 valkosipulinkynsi
2rkl silputtua korianteria
suolaa
mustapippuria
persiljaa koristeeksi

Kiehauta maissi ja jäähdytä ennen salaatin tekemistä.

Lohko tomaatit, silppua punasipuli, rucola ja korianteri. Sekoita kaikki salaattiainekset hyvin sekaisin ja anna maustua hetki.

VINKKI! Alkuperäisessä ohjeessa käytettiin kokonaisia maissintähkiä, jotka neuvottiin grillaamaan. Näin salaattiin saa paahteisen maissin makua.

Meksikolainen papu-tonnikalasalaatti


Tämänkin herkullisen reseptin bongasin mexicanfoodrecipes.org-sivustolta. On todella hyvää tämä salaatti, vielä parempaa kuin maissisalaatti, vaikka maissistakin tykkään :)

Alkuperäisen ohjeen mukaan kastikeainekset olisi pitänyt soseuttaa mössöksi, mutta toimenpide vaikutti ei-niin-herkulliselta, joten silppusin vain ainekset pieniksi. Ja mielestä näin salaatista tulikin niin herkullista. Lisäksi ohjeessa neuvottiin käyttämään papusekoitusta, mutta kehittelin oman sekoituksen.





2prk tonnikalaa öljyssä
1prk kidney-papuja
1 prk valkoisia papuja tomaattiliemessä
½pss (150-200g) ohuita vihreitä papuja
1 punainen chili
1 nippu kevätsipulia
4 tomaattia

kastike:

1 sipuli
½tl juustokuminaa
noin ¾dl sitruunamehua
1¼dl öljyä
2 valkosipulinkynttä
2 vihreää chiliä
¼ ruukkua korianteria
¼ ruukkua persiljaa
noin ¾dl vettä

Valuta ja huuhdo kidney- ja valkoiset pavut kylmällä vedellä. Kiehauta vihreät pavut kypsiksi, jäähdytä ja leikkaa pieniksi paloiksi. Silppua chili kokonaisena, suikaloi kevätsipulit ja poista tomaateista kannat ja malto. Sekoita salaattikulhossa kaikki ainekset sekaisin.

Kokoa kastikeainekset suoraan salaattiin. Silppua sipuli, valkosipulit, chilit, korianteri ja persilja. Mittaa joukkoon nesteet ja sekoita salaatti hyvin. Laita jääkaappiin maustumaan.

Kaada salaatti tarjoiluastiaan tai -lautaselle. Valuta tonnikalasta öljyä ja nostele tonnikalapaloja salaatin päälle. Jos joku ei voi tai ei tykkää syödä tonnikalaa, laita osa salaatista tarjolle ilman tonnikalaa.

Tex mex broilerinkoivet


Ajattelin laittaa broilerinkoipia meksikolaiseen buffetiin, koska niitä on helppo syödä ilman aterimia. Ostin koipia lihatiskiltä maustamattomana. Valitettavasti nyt ei ole edes suuntaa-antavia määriä mausteille, koska laitoin niitä "tarpeeksi".



2-3 broilerinkoipea/ruokailija
juustokuminaa
korianterinsiemeniä murskattuna
jauhettua korianteria
kuivattua chiliä
kuivattua paprikaa (paprikajauhe käy)
mustapippuria
suolaa
limen kuorta raastettuna

Mausta broilerinkoivet ja anna maustua seuraavaan päivään. Paista 250 asteessa kerran kääntäen yhteensä tunnin verran. Kauniin paistopinnan saat, kun laitat vielä hetkeksi uunin grillivastuksen päälle ja grillaat koipiin kunnon rusketuksen.

perjantai 7. tammikuuta 2011

Nougatkakku (gluteeniton)


Äidin tulevaa syntymäpäivää ajatellen tein meille tämän hieman erilaisen, mutta niin herkullisen kakun. Onnea äidille 10.1.2011 näin etukäteen :)

Useampi työvaihe, mutta oli vaivan arvoinen :) Kokeilkaa vaikka!

Kakku sopii keliaakikollekin, koska tähän kakkuun käytetään ainoastaan perunajauhoa ja täytteeseen maizena-jauhoa.

Ohje on Suuresta Leivontakirjasta.





kakkutaikina:

200g voita
2dl sokeria
3 kananmunaa
3dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
(2rkl konjakkia)

vaniljakiisseli:

2 kananmunan keltuaista
2rkl sokeria
2rkl maissitärkkelysjauhoja
3dl maitoa
1tl vaniljasokeria

täyte ja kuorrutus:

150g voita
½dl tomusokeria
vaniljakiisseli

nougat:

¾dl sokeria
½dl mantelia

pinnalle koristeeksi:

nougatmurskaa
kirsikoita

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen vatkaten. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi ne vaahdon joukkoon. (Lisää konjakki). Sekoita vain sen verran, että aineet tasoittuvat.

Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan. Tasoita pinta. Paista kakku 175 asteessa uunin alatasolla 50-55 minuuttia. Anna kakun jäähtyä muutama minuutti ja kumoa se.

Sekoita vaniljakiisseliä varten kattilassa keltuaiset, sokeri ja maissitärkkelysjauhot. Lisää maito ja nosta kattila liedelle. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita koko ajan. Anna kiisselin kiehahtaa ja nosta jäähtymään. Mausta vaniljasokerilla.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi ja tomusokeri vaahdoksi. Lisää voivaahdon joukkoon vähitellen vaniljakiisseli vatkaten koko ajan.

Valmista nougat. Sulata sokeria kuivassa paistinpannussa. Sekoita puulastalla reunoista keskustaa kohti. Kun sokeri on kauniin vaaleanruskeaa, lisää joukkoon mantelit. Anna niiden paahtua vain hetki, sillä ne palavat helposti. Kaada nougat leivinpaperille ja anna jäähtyä. Murskaa nougat huhmaressa tai muovipussissa kaulimella painellen.

Leikkaa kakku kolmeen osaan. Halutessasi ota 2-3rkl kuorrutetta erikseen koristepursotusta varten. Levitä kuorrutusta kakun väleihin, pinnalle ja reunoille. Ripottele nougat kakun päälle ja reunoille. Pursota kuorrutus ruusukkeiksi pinnalle ja pane ruusukkeen keskelle kirsikka.

torstai 6. tammikuuta 2011

Kahden suklaan karpalokakku


Löysin tämän kakun ohjeen Etiketti-lehdestä. Ajattelin, että oi, tuossapa varmaan hyvänmakuinen kakku kirpeän karpalon ja kahden suklaan kanssa.

Juu, kakku menettelee ja suklaata on paljon, joten oikein suklaanhimoiset varmasti rakastavat tätä. Minulle kakku oli pettymys. Aluksikin mittasuhteet ovat päin p..tä. Pieni kakkupohja, joka todellakin oli matala läiskäre, ja aivan jumalattomasti tulee varsinkin kuorrutetta. Meidän kakkumme siis ui suklaaseoksessa... Sentään ohjeessa sanottiin, että pidä kakkua viileässä, kun teet kuorrutteen. Sinä aikana ei tuossa ainakaan täyte ehtinyt kiinteytyä. Olin loppujen lopuksi niin *kirosana* tähän tekeleeseen, ettei enää kiinnostanut edes laittaa pakastekarpaloita koristeeksi.

Jos joku haluaa tätä kakkua testata, niin neuvoisin täyttämään edellispäivänä. Ja mielestäni puolet kuorrutteesta riittää ja senkin kannattaa antaa hieman jähmettyä ensin, ennenkuin lappaa sitä kakun päälle.





Pohja:

2 munaa
1 1/4 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
3/4 dl voisulaa
1 dl kuivattuja karpaloita

Täyte:

150 g valkosuklaata
1 dl vaahtoutuvaa kermaa

Kostutus:

3/4 dl maitoa
1 rkl sokeria
1/2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus:

200 g tummaa suklaata
1 dl kermaa
2 rkl voisulaa

Koristeluun:

karpaloita (tuoreita tai pakaste-) ja tomusokeria

Vuokaan:

1 rkl sulatettua voita

1. Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Yhdistä kuivat aineet. Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita vaahtoon vuorotellen kuivat aineet ja voisula. Lisää varovasti sekoittaen karpalot. Ne voi korvata kuivatuilla paloitelluilla viikunoilla. Koristeluun kannattaa tuolloin käyttää tuoreita viikunoita.

2. Voitele tasapohjainen kakkuvuoka, jonka halkaisija on 20–24 cm. Kaada taikina vuokaan.

3. Paista uunin alaosassa n. 35 minuuttia tai kunnes pohja on hammastikulla kokeiltaessa kypsä. Jäähdytä hetki ennen kumoamista.

4. Valmista täyte sulattamalla paloiteltu valkosuklaa joko vesihauteessa tai mikroaaltouunissa välillä sekoitellen. Jäähdytä. Vatkaa kerma ja nostele se varovasti suklaan sekaan.

5. Leikkaa kakkupohja kahtia. Sekoita vaniljamaidon ainekset ja kostuta kakku. Levitä täyte. Nosta toinen pohja kanneksi ja kostuta myös se vaniljamaidolla.

6. Anna kakun vetäytyä hetki kylmässä sillä aikaa kun valmistat kuorrutteen. Mittaa kattilaan paloiteltu tummasuklaa sekä kerma ja sulata hitaasti sekoitellen. Lisää voisula ja kuorruta kakku. Koristele tomusokerissa pyöritetyillä karpaloilla.

Punasipuli-juustopiiraat


Loppiaisen kahvipöytään tein jo reilu vuosi sitten poimimani ohjeen. Silloin Koti ja keittiö-lehden 9/2009 välissä tuli lehden ja Valion yhteistyönä tekemä Juusto&Viini-opas, josta nappasin pari ohjetta. Tässä siis nistä toinen (missähän se toinen onkaan...) Mmmm...miten herkullisia piiraita ohjeesta tulikaan!



Koska kyseessä oli Valion ohje, niin juusto oli Valio Ritaria. Minulla sattui olemaan pari sataa grammaa manchengoa, niin käytin sen.




pohja:

2½dl vehnäjauhoja
50g manchengo-juustoa
125g voita
3rkl maitoa

täyte:

3-4 punasipulia
3rkl öljyä
1½rkl siirappia
suolaa
rouhittua mustapippuria
2 munaa
2dl kuohukermaa
150g manchengo-juustoa
n. 2rkl tuoretta timjamia hienonnettuna (laitoin 1tl yrttisekoitusta)

Raasta juusto. Nypi jauhot, juustoraaste ja rasva murumaiseksi seokseksi. Lisää maito ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja laita kylmään (laitoin jo tässä vaiheessa silikonisiin muffinivuokiin ja sitten kylmään yön yli).

Kuori ja lohko sipulit. Laita sipulit uunivuokaan ja sivele ne öljyllä ja siirapilla. Ripottele päälle suolaa ja mustapippuria. Paahda uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Painele taikina voideltuihin pieniin piirasvuokiin tai muffinipellin syvennyksiin. Pistele pohjat haarukalla ja esipaista uunissa 200 asteessa noin 10 minuuttia.

Sekoita munat ja kerma. Raasta juusto ja lisää muna-kermaseokseen. Mausta timjamilla (yrttisekoituksella). Jaa täyte piirasvuokiin ja painele päälle sipulit. Paista uunissa 200 asteessa vielä 20-30 minuuttia.

HUOM! Ripottele valmiiden piiraiden päälle hieman timjamia koristeeksi!

sunnuntai 2. tammikuuta 2011

Juustokranssi (dt. Käsekranz)


Silloin joskus muinoin, siis 80-luvulla, kun olin Saksassa au pairina, tein perheen äidin pyynnöstä johonkin illanistujaisiin tällaisella ohjeella juustokranssin. Selaillessani kerrattain vihkoon kirjoittamiani ohjeita, leivonnainen muistui mieleeni ja ajattelin sitä tehdä.

Tämähän on oikeastaan iso tuulihattutaikina, johon lisätään paljon juustoa. Sopii tarjottavaksi kahvin tai teen kanssa tai vaikka illanistujaisiin viinin seuraksi tai arkisesti iltapalaksi salaatin kera ... Keksi itse lisää tarjoiluvaihtoehtoja :D

Lisäsin huvikseni taikinaan kuivattua ruohosipulia. Pikanttia makua saa myös ripauksella cayenne-pippuria tai sinappijauhetta.




3½dl vettä
125g voita
250g vehnäjauhoja
ripaus suolaa
5 kananmunaa
250g goudaa

Kiehauta vesi ja voi. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja suola koko ajan vatkaten, kunnes taikina irtoaa kattilan reunoista. Anna jäähtyä.

Lisää taikinaan kananmunat yksi kerrallaan voimakkaasti vatkaten. Lopuksi sekoita taikinaan juustoraaste. Säästä osa päälle ripoteltavaksi.



Tee leivinpaperoidulle pellille pyöreä kranssi joko taikinaa sille nostelleen tai pursottaen. Paista 200-225 asteessa noin 50 minuuttia (paiston omani ensin puoli tuntia 200 asteessa ja loput 20 minuuttia 175 asteessa uunin alatasolla).