perjantai 30. huhtikuuta 2010

Pekoni-perunamunakas


Tässä vaikka vapunjuhlijan aamun aloittajaiseksi taikka vappupiknikille suolaiseksi tarjottavaksi. Nopea ja ruokaisa eväs arkipäivänäkin.

HAUSKAA VAPPUA!




1rs pekonikuutioita
pari perunaa pieneksi kuutioituna
1 salottisipuli
3-4 kananmunaa (tai pari kananmunaa ja saman verran valkuaisia)
loraus vettä
valkopippuria
ripaus suolaa

Paahda pekonikuutioita pannulla, kunnes ne alkavat ruskistua. Lisää perunakuutiot ja suikaloitu sipuli. Kääntele pannulla.

Jos sinulla on ylimääräisiä valkuaisia, vatkaa niitä hieman ensin ennenkuin sekoitat joukkoon kokonaiset kananmunat. Lorauta hieman vettä sekaan ja mausta.

Kaada munasekoitus pannulle ja anna hyytyä ilman, että kosket massaan. Älä käännä munakasta, vaan laita 200 asteiseen uuniin 5 minuutiksi, mikäli paistinpannu kestää uunin. Jos ei, siirrä paistonkestävään vuokaan.

Nauti kuumana tai viileänä.

keskiviikko 28. huhtikuuta 2010

Flammkuchen


Elsassin alueen herkkua, jota sain siellä ensi kertaa syödäkseni jotain 20 vuotta sitten. Sittemmin syönyt muuallakin Saksassa ja kotonakin. Alunperin tehty varmaankin tuliarinalla, ainakin nimestä päätellen. Flammkuchenia saa eri täytteillä, mutta savukylki (Speck) lienee se alkuperäinen.

Pohja on tosi ohut ja mietinkin, sopisiko Polarbrödin rieska pikapohjaksi. Voisi toimiakin. Pohja tehdään veteen tai maitoon, ripauttavatpa jotkut sokeriakin taikinaan. Täytteeseen olen joskus käyttänyt myös Creme Bonjour Cuisinen yrttiranskankermaa.



pohja:

4dl vehnäjauhoja
1tl kuivahiivaa
ripaus suolaa
1½dl vettä
2-3rkl öljyä

täyte:

1 iso sipuli
1pkt (140g) pekonisiivuja
1prk (2dl) ranskankermaa
maldon-suolaa
mustapippuria myllystä

Tee taikina sekoittamalla ainekset hyvin sekaisin ja alustamalla hyvin niin, että taikinasta tulee kimmoisa ja kiiltävä. Anna nousta hetki.

Lämmitä uuni 250 asteiseksi. Kauli pohja ohueksi tai levittele käsin uunipellille. Älä käytä leivinpaperia.

Levitä pohjalle ranskankerma, rouhi päälle mustapippuria. Silppua sipuli ja ripottele täytteeksi. Leikkaa pekonisiivut paloiksi ja levitä tasaisesti pohjalle. Ripottele päälle vielä hieman sormisuolaa.

Paista uunin ylätasolla 15 minuuttia.

maanantai 26. huhtikuuta 2010

Salsa-perunasalaatti


Taas vähän toisenlainen perunasalaatti. Idean tälle antoi RuokaPirkka 49-lehdessä ollut chilpotle-perunasalaatti. Koska tykästyin taannoin La Costeñan Salsa Mexicana Casera-kastikkeeseen ja koska meiltä löytyy nyt sitä namia Tabascon Chipotle-kastikettakin, niin niistähän sitä maukkaan kastikkeen perunasalaatille sai!



1kg uuden sadon perunoita
vettä+suolaa keittämiseen
1prk La Costeñan Salsa Mexicana Casera-kastiketta
3tl Tabasco Chipotle-kastiketta
2-3 kevätsipulia
½prk aurinkokuivattuja tomaatteja
½dl kapriksia
n. 1dl aurinkokuiv. tomaattien öljyä
ripaus sokeria

Keitä perunat suolavedessä kypsäksi. Kaada vesi pois ja anna jäähtyä hieman.

Tee sillä aikaa salaatinkastike. Sekoita salsa- ja chipotle-kastikkeiden joukkoon pieneksi silputut sipulit sekä tomaatit, kaprikset, öljy ja sokeri.

Kuori tarvittaessa perunat ja pilko kastikkeen joukkoon. Sekoita varovasti, mutta kuitenkin hyvin niin, että perunat saavat makoisaa kastiketta päällensä. Laita jääkaappiin 1-2 tunniksi maustumaan ja jäähtymään.

sunnuntai 25. huhtikuuta 2010

60-vuotiskakku golfarille


Kaksittain meni kakkuja 60-vuotisjuhliin. Ossi ja Marjatta harrastavat golfia ja luonnollisesti sen haluttiin näkyvän koristeessa :) Täytteeseen tuli vadelmahilloa ja päälle kinuskia.

Onnittelut Ossille ja kohta tästä täytyy itsekin mennä maistamaan kakkua.





vaalea sokerikakkupohja
vadelmahilloa
vispikermaa
vaniljauutetta
vaniljakreemijauhetta
tomusokeria
fariinisokeria
voita
sokerimassakoriste
kulta-helmiäisrakeita


Golfmailat-koriste


Synttärisankarin harrastus toivottiin näkyvän koristeessa, joten erivärisestä sokerimassasta tein ruohon, mailat (tukena täysjyvä!spagetti) ja pallon. Hieman kristallitomuväriä mailoihin ja kirjoitus sekä ruohontupsuja koristegeelillä.


lauantai 24. huhtikuuta 2010

Hello Kitty Emilialle!


Tämän viikonlopun kakkuprojekteista ensimmäinen valmis ja toimitettu. Kakku meni Emilian 3v-synttärijuhlille. Aurinkoista ja iloista synttärijuhlaa!

Pohjana kakussa on tavallinen sokerikakkupohja. Täytteenä vadelmahilloa, pakastevadelmia sekä kermavaahtoa. Marsipaanin alla kermasta ja vaniljakreemijauheesta tehty levite. Kakkukuva on väritetty kristallitomuväreillä, kirjoitus koristepursotteella. Lisäksi vaaleanpunaisia sokerihelmiä ja sokeriraetta.


Hello Kitty ja kevään ensi perhonen


Emilian synttärikakkuun toivottiin Hello Kittyä ja kun ollaan näin keväisissä tunnelmissa, niin tein Kittyn ihmettelemään kevään ensi perhosta.

Tällä kertaa väritin kuvan kristallitomuväreillä, jotka hohtavat kauniisti valossa.



perjantai 23. huhtikuuta 2010

Itämainen sienisoppa


Jostakin olen joskus muinoin napannut tämän taivaallisen sienisopan ohjeen. *slurps* Näin "takatalven" iskettyä ilkeät kylmän väristykset ilmoille kannattaa laittaa vaikka tätä soppaa sisuksia lämmittämään :)




reilu litra herkkusieniä/suppilovahveroita
1 rkl öljyä
1 rkl mietoa currytahnaa (esim. Rajah Mild Currypaste)
1 sipuli
2-4 valkosipulin kynttä
1 tlk (400g) tomaattimurskaa
4-5 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
½ tl mustapippuria
1½ tl basilikaa
1½ rkl soijakastiketta
1 tetra kookoskermaa tai pieni tlk kookosmaitoa

Laita öljy ja currytahna lämpenemään kattilassa. Lisää silputtu sipuli ja pilkotut sienet. Kääntele ja kuullota hetki. Kaada mukaan tomaattimurska ja vesi. Lisää liemikuutio sekä pippuri ja anna hautua noin 20-30 minuuttia. Lisää mukaan loput mausteet ja kookoskerma/-maito. Anna hautua vielä hetki. Tarkista maku.

torstai 22. huhtikuuta 2010

Parsa-bulgursalaatti


Ah, ihanaa! Pitkälle ehti kevät edetä, ennenkuin ensimmäisen parsanpalan tälle vuodelle maistoin. Tulipa tosi herkullinen, maukas ja samalla suhteellisen kevyt salaatti.



1 nippu vihreää parsaa
vettä+suolaa
1½dl bulguria
1rs (300g) maustamattomia broilerinfilesuikaleita
2 kevätsipulia
6 aurinkokuivattua tomaattia
1dl vihreitä (paprikatäytteisiä) oliiveja
1dl feta- tai salaattijuustokuutioita
1dl persiljaa silputtuna
mustapippuria myllystä
2rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljyä
2-3rkl sitruunamehua

Paahda broilerinfilesuikaleet etukäteen ja säilytä kylmässä. Kuori parsat tyvestä ja leikkaa tarvittaessa 1-2cm puisevaa osaa pois. Keitä suolatussa vedessä niin, että veitsi menee parsan läpi, mutta se on silti napakka. Nosta parsat kylmään veteen ja valuta ennenkuin käytät salaattiin.

Keitä bulgur parsan keitinvedessä paketin ohjeen mukaan (8-10min.). Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä.

Pilko kevätsipulit, aurinkokuivatut tomaatit ja silppua persilja. Kokoa kaikki salaattiainekset kulhoon parsaa ja bulguria lukuunottamatta ja sekoita. Lisää joukkoon parsanvarsia, muutama kukinto ja bulgur. Lisää loput kukinnot joukkoon ja salaatin päälle viimeiseksi.

Koska ainekset ovat viileitä tai jäähdytettyjä, voit tarjota salaatin heti.

keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Pekoni-chipotle-perunasalaatti


Kovaa vauhtia ollaan menossa kesää kohti ja on aika kokeilla uusia juttuja kesäkeittiötä ajatellen.

Jo vappubuffetiin voisi tänä vuonna valmistaa vaikka tällaisen amerikkalaisen perunasalaatin. Tärkeä ainesosa on Tabasco Chipotle-kastike. Voi tosin korvata jollain vastaavalla chipotle-kastikkeella, jos kaapista löytyy valmiiksi, mutta oleellista on savuaromi. Chipotle on savustettua jalopeñoa.

Ohjeessa mukaan tuli myös kananmunaa, mutta jätin sen pois. Itseasiassa en viitsinyt alkaa keittämään niitä erikseen, laiskuus iski ;) Chipotle-kastiketta voi laittaa mielestäni vaikka kolme teelusikallista (Kiitos tarkkasilmäisen lukijani, olin itse lukenut alkuperäistä ohjetta väärin, sillä chipotle-kastikkeen sekä dijon-sinapin määrä on ruokalusikallisia!) Niin ja sekoitin pekonin kastikkeeseen, alkuperäisessä ohjeessa sekoitetaan perunoiden ja kananmunien kanssa. Teetpä niin tai näin, onnistut kuitenkin!




1kg (uusia) perunoita
vettä+suolaa keittämiseen
2dl ranskankermaa
1dl (kevyt)majoneesia
2tl Tabasco Chipotle-kastiketta
1tl dijon-sinappia
1 pieni valkosipulinkynsi
3 pekonisiivua rapeaksi paahdettuna
(2 keitettyä kananmunaa)
(suolaa)


Keitä perunat kuorineen kypsiksi. Anna hautua kannen alla sillä aikaa, kun teet salaatinkastikkeen.

Paahda pekonisiivut rapeaksi ja nosta ne talouspaperin päälle. Sekoita ranskankerma, majoneesi, pippurikastike sekä sinappi keskenään. Raasta valkosipulinkynsi ja murskaa/leikkaa saksilla pekonisiivut joukkoon.

Kuori ja paloittele perunat. Mikäli käytät ohutkuorisia uusia perunoita, ei niitä tarvitse kuoria. Kaada kastike perunapalojen (sekä paloiteltujen kananmunien) päälle ja sekoita hyvin. Maista ja lisää suolaa tarvittaessa. Anna vetäytyä ja jäähtyä viileässä.

VINKKI! Kastike sopisi varmasti tosi hyvin myös broileri-pastasalaattiinkin! Kannattaa kokeilla!

maanantai 19. huhtikuuta 2010

Salsaavat broileritortillat


Löysin kaupasta kivannäköisen salsapurkin. Salsa on tehty Meksikossa ja olikin oikein sopivan lämmittävä kokeilu, joten tätä voi käyttää vastakin. Lisäksi savuista makua toi Tabasco Chipotle-kastike. Nam! Tämäkin tosi makoisa tuttavuus, vaikkei mikään uutuus olekaan.

Ja lisäksi pitää mainita, että löysin kerrankin oikeita kevätsipuleita meidän lähi-k-supermercadosta. Eli kotimaiset ovat nuorten sipulien varsia, mutta nämä ovat oikeita sipuleita juurineen, Saksasta.

Voipi siis sanoa, että tämän päivän eväs oli makumatka maailmalta ;)





1rs (300g) broilerin filesuikaleita (maustamaton)
1prk La Costeñan Salsa Mexicana Casera-kastiketta
tortilla-läiskäreitä
1 kevätsipuli suikaloituna
ranskankermaa
Tabasco Chipotle-kastiketta

Paahda broilerin filesuikaleet kypsiksi pannulla ja lisää joukkoon salsa. Anna hautua hetki.

Käytä tortilla mikrossa 15-20 sekuntia ja täytä broilerilla, kevätsipulilla, ranskankermalla ja chipotle-kastikkeella.



sunnuntai 18. huhtikuuta 2010

Appelsiini-jogurttikakku


Jotakin makiaa teki mieli, pöydällä oli yksinäinen appelsiini, jääkaapissa purkki kreikkalaista jogurttia ja sattumalta selaituani vanhaa Kodin Kuvalehteä (2008-21), jossa oli juustokakun ohje, sain idean ja tulokseksi tuli jotain sinnepäin :)

Ihanan pehmeä maku ja mehukas kakku, herkullista suorastaan! Säteilen kevätauringon kanssa kilpaa :D




pohja:

200g keksejä (tässä ½ digestive- ja ½ mantelikeksejä)
100g voita

täyte:

700g kreikkalaista jogurttia (10% rasvaa)
2dl sokeria
4 kananmunaa
3 kananmunan keltuaista
1dl kuohukermaa
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
2tl vaniljauutetta/-sokeria

Ota Ø 24cm irtopohjavuoka ja suojaa pohja leivinpaperilla. Voit rasvata reunat, mutta siistimpi tapa irrottaa reunat on laittaa myös reunoille leivinpaperisuikaleet.

Murskaa keksit muruksi ja sulata voi. Sekoita ja painele irtopohjavuoan pohjalle.

Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset hyvin sekaisin. Ei tarvitse vatkata pitkään, vaan sekoittaa ainekset vain hyvin. Kaada täyte pohjan päälle.

Paista kakkua 225 asteessa uunin alatasolla ensin 10 minuuttia. Laske lämpötila 160 asteeseen ja paista vielä 1½ tuntia. Jäähdytä hyvin ja irrota vasta sitten kakku vuoasta tarjolle.



VINKKI! Kakku kannattanee melkein paistaa edellispäivänä ja säilöä viileässä, koska jäähtymiseen menee kuitenkin jonkin aikaa.

lauantai 17. huhtikuuta 2010

Savulohipasta


Nopea pastaruoka niin arkeen kuin juhlaankin. Pieni annos toimisi hyvin myös lämpimänä alkupalana.




1 kourallinen lumaconi- tai pipe rigate-pastaa/ruokailija
runsaasti vettä keittämiseen + suolaa
50g kylmäsavulohta/ruokailija
1 salottisipuli
1 valkosipulinkynsi
1rkl voita
1dl pastan keitinvettä
1dl kermaa
viherpippuria
(suolaa)

Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan runsaassa suolavedessä. Viipaloi kylmäsavulohi ja silppua salottisipuli sekä valkosipulinkynsi.

Kun pasta on valmista, valuta siivilässä, mutta ota hieman keitinlientä talteen. Sulata voi ja kuullota sipuleita voissa. Lisää joukkoon puolet kylmäsavulohesta ja sekoita. Lisää sitten nesteet ja lopuksi viherpippuria. Maista kastiketta, johon ei tarvinne lisätä suolaa, mutta lisää ripaus, jos siltä tuntuu.

Sekoita valutettu pasta kastikkeeseen, kääntele niin, että kastiketta menee simpukkapastan sisään, ja nosta annos lautaselle. Ripottele päälle loput lohesta.

VINKKI! Jos et halua käyttää valkosipulinkynttä kastikkeessa, halkaise kynsi ja hieno makua kuivaan pannuun, ennenkuin teet kastikkeen.


keskiviikko 14. huhtikuuta 2010

Täytetyt kesäkurpitsat


Näiden herkullisten kesäkurpitsojen reseptin olen saanut joskus muinoin Painonvartijoissa käydessäni. Ihan tarkkaan en määriä muista enkä alkuperäistä reseptiäkään löytänyt, mutta suutuntumalla onnistui kuitenkin. Olen tehnyt myös jauhelihan sijaan feta- sekä sienitäytteellä ja aina ovat maistuneet. Kaiken lisäksi valmistuu aika sukkelaan :)




4 keskikokoista kesäkurpitsaa
1pkt (400g) naudan paistijauhelihaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
kesäkurpitsojen sisus
2-3rkl tomaattipyrettä
1 lihaliemikuutio
mustapippuria myllystä
1tl timjamia
ripaus sokeria
muutama basilikanlehti silputtuna
***
100-150g juustoraastetta

Halkaise kesäkurpitsat ja koverra sisus pois. Paahda jauhelihaa pannulla. Lisää joukkoon silputtu sipuli, valkosipulinkynnet sekä kesäkurpitsojen sisus hienonnettuna. Paista kypsäksi. Lisää joukkoon tomaattipyre, liemikuutio sekä mausteet. Anna hautua hetki.

Täytä kurpitsakuoret ja ripottele päälle juustoraastetta. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15-20 minuuttia.


VINKKI! Voit käyttää tomaattipyreen sijasta tomaattimurskaa (silloin täytyy hauduttaa täytettä niin kauan, että neste haihtuu), kuorittuja tomaatteja (ilman lientä) tai tuoretta tomaattia pilkottuna.

tiistai 13. huhtikuuta 2010

Läskisoosi ja tuppipotut


Lapsuuden yksi herkkuruoka. Kävin aina kähveltämässä ihanan rapeita ja suolaisia "läski"paloja äidin niitä paistaessa. Tein yllätyksenä tätä herkkuruokaa, kun vanhemmat olivat käymässä :)

Läskisoosi ei välttämättä nimensä ansiosta ala makuhermoja kutkuttamaan, mutta hyvää se on. Nykyään ei taida oikein normikaupasta saada kunnon siankylkeä, ellei sitten ole hyvä lihatiski. Tähänkin soosiin käytin valmiiksi viipaloitua possun kylkeä. Ja aika ohuet on viipaleet. Kylkiviipaleista leikkaamani palat paahdoin jo ennakkoon uunissa, kun en viitsinyt alkaa koko asuntoa kärvennyksellä savuttamaan, ja laitoin ne sitten pakkaseen kastiketta odottamaan.

Perinteisesti läskisoosin kanssa tarjotaan tuppipottuja eli kuorineen keitettyjä pienehköjä perunoita.




2pkt viljapossun kylkiviipaleita (HK) tai kastikelihaa (Saarioinen)
1 sipuli
3rkl voita
1dl vehnäjauhoja
1l+ vettä
n. 10 maustepippuria
suolaa
ripaus valkopippuria

Leikkaa possunlihaviipaleet paloiksi ja paahda uunissa folioidulla uunipannulla 225 asteessa noin 30 minuuttia välillä palat kääntäen. Jos et heti käytä, jäähdytä ja laita pakkaseen.

Sulata voi kasarissa ja lisää joukkoon sipuli. Paista sipulia hieman ja lisää sitten vehnäjauhot. Paahda pähkinänruskeaksi ja lisää vesi hyvin sekoittaen. Laita maustepippurit kastikkeeseen. Anna hautua noin 15 minuuttia.

Lisää kastikkeeseen lihapalat ja mausta suolalla sekä valkopippurilla. Hauduta vielä hiljaisella lämmöllä sen aikaa, kun keität potut.

sunnuntai 11. huhtikuuta 2010

Pacon kalakeitto


Seuraan nykyään viikottain lauantain puolimaratonina neljä puolen tunnin jaksoa ruotsalaisten tekemää Arvostele mun illallinen-ohjelmaa (ruots. Halv åtta hos mig). Siitä on tullut yksi lempiohjelmistani. Juontaja on välillä suorastaan naurettava :D ja hekottelen kommenteille antaumuksella.

Kivoja ruokiakin tekevät, tosin välillä kilpakumppanit sortuvat itsekkyyteen ja antavat huonot pisteet toiselle, että itse pärjäisi. Kiva varmaan katsoa televisiosta jälkikäteen... Jännää muuten, miten osallistujat useimmiten käyvät ostoksilla arkisesti ICA:sta tai Lidlistä :) Hienoa, niin kävisin varmaan minäkin meidän ostarin laadukkaassa lähikaupassa!

Nyt vietettiin ruokaisa viikko Gotlannissa. Sieltä nappasin Josefin Ringbomin keittämän
Pacos fisksoppa-keiton, jota hieman oikaisin, mutta NAM, oli tosissaan yhtä hyvää, miksi sitä ohjelmassakin kehuttiin!



2rkl öljyä
3 kuutioitua tomaattia
1 sipuli
1 hienonnettu valkosipulinkynsi
1 chili
3cm inkivääriä
ripaus sahramia
1l kalalientä (kalafondia+9½dl vettä+½dl valkoviiniä)*
1 hyppysellinen anista
½dl appelsiinimehua
1dl kermaa
1dl kookosmaitoa
ripaus sokeria, suolaa, mustapippuria
***
500g vaaleaa kalaa (esim. kuha tai pangasius)
400g katkarapuja
1 parsakaali
2 dl sokeriherneitä

* Jos haluat keittää kalaliemen itse, katso ohje alkuperäisestä reseptistä.

Kuullota tomaattikuutioita, sipulia ja valkosipulia, kunnes tomaatti hienontuu murskaksi. Lisää joukkoon hienonnettu chili, inkivääri ja sahrami. Kaada kalaliemi sekä anis ja appelsiinimehu. Anna kiehua hiljalleen noin 10-15 minuuttia. Lisää kerma ja kookosmaito. Mausta sokerilla, suolalla ja mustapippurilla.

Lisää kuutioitu kala, katkaravut, parsakaali sekä sokeriherneet juuri ennen tarjoilua. Anna kypsyä viitisen minuuttia ja tarjoa tuoreen leivän kera.

lauantai 10. huhtikuuta 2010

Lohipiirakka (rahkavoitaikina)


Ennen vanhaan kotona äiti teki joskus jauhelihapiirakkaa voitaikinaan. On varmaan tehnyt kalastakin. Pääsiäisen aikaan mieli alkoi tehdä vanhan ajan piirakkaa lohitäytteellä.

Tein rahkavoitaikinan, joka sai levätä miltei kaksi vuorokautta jääkaapissa peiteltynä. Kaulitsin lehtevyyttä taikinaan voitaikinan tapaan. Mene ja tiedä, oliko siitä sen suurempaa hyötyä, mutta helppo taikinaa oli työstää ja lopputulos erinomainen.

Täytteestä sen verran, että riisiä oli omasta mielestä hieman liikaa (2½dl keittämättömänä). Vähensin tähän reseptiin. Tuore kala tarvitsee reilusti suolaa ja maustetta, joten liian varovainen ei kannata olla, mutta ei liioitellakaan. Leivonnainen on suuritöinen, mutta vaiva kannattaa.




rahkavoitaikina:

250g voita (normaalisuolainen)
1 prk (250g) maitorahkaa
4½dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

Anna voin pehmetä ja sekoita siihen huoneenlämpöinen rahka. Lisää vehnäjauhot ja leivinjauhe. Tee hieman vaivaten taikinaksi ja laita viileään mielellään vuorokaudeksi.

lohitäyte:

1½-2dl puuroriisiä
5dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n. 1kg lohifilettä
1 nippu tilliä
4 kananmunaa keitettynä
suolaa
valkopippuria

Anna riisiä hautua kattilassa kannen alla niin, että se on imenyt itseensä kasvisliemen kokonaan. Sekoita hieman irtonaiseksi ja anna jäähtyä.

Keitä kananmunat koviksi. Leikkaa lohifileestä ohuita siivuja. Silppua tilli.

piirakan teko:

1 kananmuna
tilkka vettä

Ota taikina huoneenlämpöön hetkeksi ennen kaulintaa. Kaulitse 30x40cm suorakaiteenmuotoon. Merkitse taikinaan täytteen paikka niin, että piirakan sulkevat taitokset ovat seuraavasti: toinen liki yltää piirakan päälle, toinen jää puoliväliin.

Ripottele pohjalle puolet tillistä niin, että molempiin päihin jää noin 1cm taikinaa. Lado päälle puolet siivutetuista kananmunista ja sitten lohi. Mausta suolalla ja pippurilla. Jos käytät graavi- tai kylmäsavulohta, älä lisää suolaa. Levitä jäähtynyt riisi kalan päälle. Laita toistamiseen tilli-kananmuna-lohi-maustekerrokset.



Sekoita kananmuna ja vesitilkka hyvin. Leikkaa päihin viillot ja taita päädyt täytteen päälle. Voitele taikinan reunat ja käännä sitten taikinataitoksista suurempi piirakan päälle tiiviisti. Voitele koko toinen taitos ja sulje piirakka.

Laita piirakan päälle leivinpaperi ja sitten uunipelti. Pingota leivinalusta peltiä vasten ja käännä piirakka nopeasti pellille. Nipistä piirakan päät vielä pienellä haarukalla varmasti kiinni ja tee piirakan päälle pistellen ilma-aukkoja. Voitele hyvin.



Paista piirakkaa uunin keskitasolla 200 asteessa noin 35-40 minuuttia.


Harissabroileria ja taatelicouscous


Hieman pohjois-afrikkalaisia makuja lautasella tällä kertaa. Mitään valmista harissa-mausteseosta ei ollut eikä tarvinnutkaan, sillä sekoitin chilirouheesta, valkosipulijauheesta sekä juustokuminasta kotoisan makuseoksen. Valkosipulisen jauheen voi toki korvata tuoreella valkosipulilla.

Olikin mukava palata kyläreissulta kotiin, kun oli ruoka jo viittä vaille valmiiksi laitettuna. Vain couscous piti valmistaa loppuun saakka.

Tästä tykättiin!



harissabroileri:

4 broilerin rintaleikettä (jos marinoituja, huuhtele marinadi pois)
1tl juustokuminaa
½-1tl chilirouhetta
1tl valkosipulijauhetta tai -rouhetta
(suolaa, jos maustamattomia)

taatelicouscous:

½pkt kuivattuja taateleita
3dl täysjyväcouscousia
5dl vettä
1 kanaliemikuutio
1dl paahdettuja mantelilastuja

Jos rintaleikkeet ovat marinadissa, huuhtele leikkeet hyvin kylmällä vedellä. Paista 200 asteessa ensin uunivuoassa tilkassa vettä luupuoli ylhäällä 30 minuuttia. Sitten käännä rintaleikkeet, poista nahka ja levitä harissa-seos kauttaaltaan leikkeiden pintaan. Paista vielä 20-30 minuuttia. Lisää pilkotut taatelit vuokaan muhimaan broileriliemessä.

Valmista couscous niin, että ensin kiehautat veden, jossa liemikuutio. Lisää joukkoon couscous ja anna turvota viitisen minuuttia. Sekoita sitten joukkoon broileriliemi uunivuoasta sekä pehmenneet taatelit. Ripottele päälle paahdettuja mantelilastuja.

perjantai 9. huhtikuuta 2010

Vadelmapiirakka


Päivällä kyläilyä, illalla vieraita kotona. Tein siis jo aamulla marjaisan piirakan valmiiksi iltakahvia varten. Vadelmien ohessa piirakkaa mehevöitti creme fraiche. Hyvä yhdistelmä!



muropohja:

100g voita
½dl sokeria
1 kananmuna
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta

täyte:

2-3dl vadelmia
1prk (2dl) creme fraichea
½dl sokeria
1 kananmuna


Sekoita pehmeään voihin sokeri ja kananmuna. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Vaivaa nopeasti taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Laita piirakkapohja jääkaappiin hetki kylmenemään.

Vatkaa creme fraiche, sokeri ja kananmuna nopeasti sekaisin. Ripottele vadelmia piirakkapohjalle ja valuta creme fraiche-täyte vadelmien väleihin. Älä peitä marjoja täytteellä.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä viileässä ennen tarjoilua.


torstai 8. huhtikuuta 2010

Rotinakakku


Vastasyntyneen sukulaistyttösen perheelle tein kakkusen. Soma pikkuinen olikin ja tomera isosisko myöskin :) Isosisko oli kysynyt, kun oli kuullut vieraista, että "onko kakkua?" Taisi olla etiäinen!

Kakun päälle painoin marsipaaniin vauva-kuvion.



vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa
maustamatonta tuorejuustoa
tomusokeria
vadelmahilloa
banaania
sitruunamehua

marsipaania (Odense)
kulta-tomuväriä
kakunkoristeita ja -koristepursotetta (Dr. Oetker)

keskiviikko 7. huhtikuuta 2010

Lihakeitto


Kunnon perinteinen lihasoppa valmistui tänään ensimmäistä kertaa tässä huushollissa. Ja hyvältä maistui :)

Ihmettelen välillä, miksi en ennen ole rohjennut keittää näitä perinteisiä keittoja, kuten hernekeitto ja lihakeitto, jo aikoja sitten. Ehkä pelkona on ollut epäonnistuminen tai sitten äiti on aina keittänyt niin hyvät sopat, ettei ole tohtinut itse edes kokeilla. Hernekeittoa keitin jo aiemmin. Nyt kun olen lomasella, niin lihakeiton vuoro oli kokeiltavien listalla :)

Liemi on kirkas, mutta maistuva. Älä laita siihen mitään ylimääräisiä mausteita tai liemikuutiota! Ja tee soppa alusta saakka itse eli unohda myös pakasteeseen keittojuurekset.



500g naudan keittolihaa
1l kylmää vettä
1 laakerinlehti
10-15 maustepippuria
1½l vettä
1 iso sipuli
300g lanttua
200g selleriä
4 porkkanaa
5-6 perunaa
pala purjo
suolaa
ripaus valkopippuria
persiljasilppua

Laita liha kylmään veteen ja kun vesi alkaa poreilla, kerää pinnalle kertyvä lihasneste reikäkauhalla tai lusikalla pois. Anna lihan kiehua hiljalleen ja lisää joukkoon maustepippurit sekä laakerinlehti. Liha saa kypsyä ainakin tunnin.

Ota liha pois liemestä ja leikkaa kuutioiksi. Laita palat takaisin lämpimään liemeen kannen alle.

Lisää vettä liemeen ja lämmitä kiehuvaksi. Kuori ja pilko sipuli sekä juurekset pieniksi kuutioiksi. Perunat voivat odottaa kokonaisina kylmässä vedessä siihen saakka, kunnes ne viimeisimpänä lisätään keittoon. Lisää sipulikuutiot ensimmäisenä keittoon, sitten juureskuutiot. Anna juuresten (lanttu, selleri, porkkana) kypsyä ainakin 20 minuuttia. Lisää sitten perunakuutiot ja siivuiksi leikattu purjo. Keitä noin 15 minuuttia.

Lopuksi mausta suolalla ja ripauksella valkopippuria. Silppua persiljaa ja ripottele keiton pinnalle.

Tarjoa tuoreiden sämpylöiden tai ruisleivän, voin ja juuston kera.

tiistai 6. huhtikuuta 2010

Paistettu katkarapu-riisinuudeli


Eilen vietin itsekseni pyhäpäivää, kun kylässä olevat vanhemmat olivat vuorostaan siskoni luona yökyläilemässä ja mieskin lähti vaihtamaan autoonsa kesärenkaita alle.

Leivoin suolaisen piirakan ja sen voitelusta jäi hieman kananmunaa jäljelle. Siitä sainkin idean lounasruokaan, josta tuli aivan älyttömän hyvää :) Ainakin minun mielestä, kun yksin söin ;)



1-1½dl riisinuudelia
kuumaa vettä
1dl katkarapuja
1rkl voita
½tl valkosipulijauhetta
½tl sipulijauhetta
1 kananmuna
2rkl vettä
suolaa
ripaus valkopippuria
pari basilikan lehteä

Laita riisinuudelit kuumaan veteen pehmenemään hetkeksi. Sekoita kananmuna, vesi, ripaus suolaa ja valkopippuria sekä silputut basilikan lehdet vaikka juomalasissa.

Kuumenna voi pannulla. Kaada nuudelit veden kanssa siivilään, jossa on jäiset katkaravut. Näin katkatkin hieman alkavat sulamaan. Laita riisinuudelit sekä katkaravut pannulle paistumaan. Ripota päälle valkosipuli- ja sipulijauheet. Kääntele nopeasti pannulla, ettei katkaravut sitkisty. Kaada joukkoon munaseos ja sekoita vielä muutaman kerran.

Nauti kuumana!

sunnuntai 4. huhtikuuta 2010

Pääsiäiskakku 2010


ILOISTA PÄÄSIÄISTÄ!

Sisko kutsui 1. pääsiäispäivän lounaalle, jonne vein yllätyksenä pääsiäistuliaiseksi kakun. Olipa herkullinen pääsiäislounas, nam :) Ja kakkuakin jaksettiin vielä nauttia kahvin kera. Tästä tykättiin!



vaalea sokerikakkupohja

sitruunamousse:

1prk (2dl) vispikermaa
½dl tomusokeria
1rs (200g) maustamatonta tuorejuustoa
2rkl sitruunahilloa
2rkl limoncello-sitruslikööriä

päällys ja koristelu:

kakkukuva
vispikermaa
tomusokeria
sitruunamehua
Wiltonin kullankeltainen-pastaväriä
erivärisiä sokerihippusia
pääsiäiskarkkeja

Pääsiäiskakku 2010-koriste


The Pääsiäiskakun 2010 koriste oli tällainen. Toisen tipun nenu on näköjään kauhistuksesta valahtanut valkoiseksi ;)

Pohjana Dr. Oetkerin valkoinen marsipaani, joka soveltuu tosi hyvin ainakin tomuvärien kanssa työskentelyyn.



perjantai 2. huhtikuuta 2010

Italialainen menu


Heittäydyin italialaisen mamman rooliin ja pistin niin padan porisemaan kuin hihat heilumaan perunasta pastaa tehden.

Kyllä kannatti taas valmistaa kaikki alusta saakka itse, sillä niin mielissään kaikki pistelivät tarjoilut parempiin suihin. Mikä olisikaan parempi kiitos kokille kuin tyytyväiset lounastajat ja täysi vatsa. Ja kiitos, oli todella hyvää! :D

Pannacotta vadelmilla


Pannacotta päätti maukkaan italialaistuneen pitkän perjantain menun. Aloitin ruoan valmistuksen tästä kielen mennessään vievästä herkusta.

Koska ruokailijoiden joukossa oli myös vanilja-"allerginen", jätin vaniljan kokonaan pois eikä se aiheuttanut paheksuntaa. Harmiteltiin vain, ettei kieli ihan taipunut kupin pohjalle saakka ;)



3dl kuohukermaa
½dl sokeria
1 liivatelehti

Laita liivatelehti kylmään veteen pehmenemään. Kuumenna kuohukerma ja sokeri. Purista liivatteesta vesi pois ja sekoita kuuman kerman sekaan. Kaada varovasti pieniin espressokuppeihin tai tarjoiluastioihin ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia.

Tarjoa raikkaiden hedelmien (esim. passionhedelmä) tai marjojen (esim. vadelma) kanssa.


Arista al Latte eli possua maidossa


Siskot kokkaa-blogin Nelle oli aiemmin valmistanut herkullista possua italialaisittain maidossa ja se sopikin tämän päivän menuuni mitä mainioimmin. Kiitos reseptistä!

Paistinarun löytäminen oli haasteellista, mutta etsintä tuotti lopulta tulosta ja kannatti :)

Maitopossun kanssa tarjosin itsetehtyjä gnoccheja sekä keitinliemestä valmistettua kastiketta.




1kg possun ulkofilettä
6 valkosipulin kynttä
8dl täysmaitoa
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä (paistamiseen, ei extravirginiä)
paistinarua

Ota possu lämpiämään huoneen lämpöön. Tee siihen tasaisin välimatkoin ja vähän joka puolelle 6 sormen mentävää reikää. Laita jokaiseen reikään 1/3 tl suola-mustapippuriseosta ja yksi valkosipulin kynsi.

Sido liha narulla kokoon niin, että rasvapuoli peittää suurimman osan lihasta. Kaada sitten loppu pippuri-suolaseos leikkuulaudalle ja pyöriä sidottua filettä siinä niin, erttä suolaa ja pippuria tarttuu joka puolelle filettä.Laita suureen kasariin oliiviöljyä niin paljon että pohja peittyy. Ruskista possua keskilämmöllä 20 min, possua aina pannussa kääntäen.

Lisää maito ja keitä ilman kantta 1h ja käännä possua keiton aikana muutamaan kertaan.

Nosta possu vetäytymään leikkuulaudalle siksi aikaa kun keität kastikkeen kasaan. Siivilöi kastikepohja, sileän kastikkeen saat valuttamalla liemen suodatinpussin tai harson läpi. Keitä sitten kastiketta kasaan.

Gnocchit


Pääruokana meillä oli maitopossua ja mietin, että mitä laittaisin lisäkkeeksi. Nämä onnistuivat tosi hyvin ja sopivat possun kanssa tarjottavaksi. HS:n Ruoka-sivulta kähvelletty ohje :)

Käytin juuri ennen tarjoilua voin ja kuivatun salvian kanssa pannulla. Niin gnoccheihin tuli mukavasti väriä ja pintaan aavistus rapeutta.






½kg puikulaperunoita
suolaa keitinveteen
1 munankeltuainen
1dl vehnäjauhoja
½-1 tl suolaa

Keitä perunat suolavedessä aivan kypsiksi.

Soseuta perunat tasaiseksi pusertimella tai esimerkiksi sähkövatkaimella.

Kun perunat ovat jäähtyneet kädenlämpöisiksi, lisää keltuainen ja jauhot. Vaivaa sen verran, että taikinasta tulee tasaista ja sileää.

Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan ja leivo jokainen noin parin sentin paksuiseksi pötköksi jauhoja apuna käyttäen.

Leikkaa kukin pötkö 16 yhtä suureen palaan. Paina keskelle sormella vako koristeeksi tai paina haarukalla pintaan uria.

Keitä suolalla maustetussa runsaassa kiehuvassa vedessä, kunnes pallerot nousevat pintaan eli noin minuutin verran.



VINKKI! Tarjoa mieleisesi kastikkeen kera. Salvialla maustettu voisula on perinteinen kastike: sulata voita pannulla, lisää muutama salvianlehti ja anna hautua hetken, lisää sitten gnocchit joukkoon ja tarjoa kuumana.

Uunitomaattia mozzarella-basilikatäytteellä tomaattivinegretin kera


Valmistin pitkän perjantain lounaaksi italialaistuneen menun, jonka aloitti tällainen tomaattinen alkupala. Maittava, mutta kuitenkin kevyt alkupala muidenkin ruokien yhteyteen tai vaikka iltapalana.





4 isoa tomaattia

täyte:

8-10 basilikanlehteä
1rkl oliiviöljyä
ripaus savusormisuolaa
mustapippuria myllystä
***
1 mozzarellapallo

vinegretti:

tomaattimehua (tyhjennetyistä tomaateista)
½ salottisipuli
mustapippuria myllystä
ripaus savusormisuolaa
ripaus sokeria
2rkl oliiviöljyä


Leikkaa tomaateista yläosa pois niin, että kanta lähtee mukaan. Tyhjennä tomaattien sisus siivilään ja paseeraa niistä mehua vinegrettiä varten. Laita tomaatit uunivuokaan.

Silppua basilika ja kuutioi mozzarella. Sekoita joukkoon muut ainekset ja annostele tomaattien sisään. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa 15 minuuttia.

Silppua salottisipuli pieneksi silpuksi ja sekoita kastikkeen muut ainekset hyvin sekaisin. Laita jääkaappiin odottamaan tarjoilua.

Tarjoa salaatin (esim. rucolaa, jääsalaattia) ja vinegretin kera.



torstai 1. huhtikuuta 2010

Pääsiäisherkku


Pääsiäinen ja lomanrippeet jatkoksi läheisten kanssa on enemmän kuin totta. Ja työkavereille herkkua pyhien aattona. Eikä tämä ole aprillipilaa.

Näiden herkkupalojen reseptiä laajensin näistä pikkujoulusiin tekemistäni
vaahtokarkkipaloista. Nyt mukana ripaus mantelia ja pähkinääkin.





200g voita sulatettuna
2dl kaurahiutaleita
100g mantelikeksejä
100g digestive-keksejä
100g kaurakeksejä
n. 300g vaahtokarkkeja
1dl täysmaitoa
2 (á 130g) levyä valkosuklaata
1pss m&m-pähkinäsuklaarakeita


Sulata voi kasarissa tai mikrossa. Hienonna kaurahiutaleet ja keksit silppurissa. Sekoita keksi-kauramuru ja sulatettu voi. Levitä ja painele isoon suorakaiteenmuotoiseen vuokaan tai leivinpaperoidulle pellille.

Pilko vaahtokarkit ja sekoita sekaan maito. Sulata valkosuklaa vesihauteessa. Levitä vaahtokarkkimassa pohjan päälle. Valuta suklaata kauttaaltaan vaahtokarkkimassalle ja ripottele päälle m&m:t.

Anna kovettua yön yli viileässä.