maanantai 31. elokuuta 2009

Cornbread topped chilli con carne


Kun näin Nigella Lawsonin tekevän
tätä herkkua joskus vuosia sitten ohjelmassaan, päätin tehdä sitä jonain päivänä. No nyt se päivä on tullut!

Nigellan chili on hirmu iso, joten puolitin ohjeen ja kaiken kukkuraksi unohdin ostaa paprikaa eikä meiltä löydy myöskään kardemummaa kokonaisena... No tomaattimurskan sijaan käytin säilöttyjä tomaatteja, joten menköön ne nyt sitten paprikasta :) Hämmästyin ja luulin, että Nigella on unohtanut reseptistään jotain, sillä chiliin ei laitettu yhtään suolaa. Siihen tuli hieman kepsuttia! ja kun chillailu-padasta on kyse, pitkä kypsennysaika sai mausteiden aromit hehkumaan eikä suolaa tarvittukaan. Mahtavaa :) Meistä molemmista ruoka oli oikein maittavaa ja maut olivat kohdallaan. Mutta tuhtia purtavaa, etten sanoisi...

Kaikkein mielenkiintoisin osa ja se varsinainen kokeilu oli tuo maissikuori, joka tehtiin valmiin chilin päälle ja kypsennettiin cheddar-raasteen alla uunissa. Mmmm.. erikoista, uutta ja herkullista!

Otin myös mallia Nigellan kokkauksesta noin yleensä, kun läikytin tomaattien lientä päälleni, jippii ;D Tulipahan sekin kokeiltua, muuten selvisin enemittä sotkuitta!




chili:

2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
2rkl öljyä
1tl chilirouhetta
1tl jauhettua korianteria
1tl juustokuminaa
½tl jauhettua kardemummaa
(1 punainen paprika)
750g paistijauhelihaa
2tlk tomaattimurskaa
4rkl tomaattiketsuppia
4rkl tomaattipyreetä
1rkl kaakaojauhetta
1¼dl vettä
1tlk kidney-papuja

maissikuori:

¾tl suolaa
325g maissijauhoa
2rkl vehnäjauhoa
3tl leivinjauhetta
1tl jauhettua kanelia
3¾dl piimää
2 kananmunaa
1tl hunajaa
2rkl öljyä

päälle:

75g raastettua cheddaria (mieto)


Aloita kuullottamalla sipuleita öljyssä. Lisää mausteet(, pilkottu paprika) ja sitten jauheliha. Sekoita hyvin ja kypsennä, jonka jälkeen alenna hellan lämpötilaa keskilämmölle. Lisää loput ainekset ja anna padan hautua miedolla lämmöllä 1½ tuntia!

Kun chili on liki valmista, valmista maissikuori. Sekoita kuivat aineet keskenään. Tee samoin nestemäisille aineksille. Sekoita taikinaksi.

Kaada chili isoon laakeaan vuokaan tai loppukypsennä chilipadassa, mikäli se on uuninkestävä. Levitä maissikuoritaikina chilin päälle. Ripottele päällimmäiseksi cheddar-raaste ja paista 225 uunissa noin 30 minuuttia.

Tarjoa vihreän salaatin tai kuten Nigella ehdottaa, guacamolen, ranskankerman ja cheddar-raasteen kera :D

sunnuntai 30. elokuuta 2009

Teemu 1v


Aika menee kyllä aivan älyttömän nopeasti! Siitä on jo vuosi, kun Teemu syntyi ja sitten ristäisiin sain kunnian tehdä mm. ristiäiskakun. Nyt Teemu viettää ensimmäisiä synttäreitään ja sinnepä meni tällaiset kakut.

Täytetoiveena oli valkosuklaamousse, jossa on vadelmaisia sattumia. Isommat kakut vähälaktoosisia. Tein myös pienen laktoosittoman kakun, jossa täytteenä tummasuklaamousse sekä vadelmia myöskin sattumina. Muuten sain vapaat kädet ja koristeluun otinkin osan viimevuotisesta ristiäiskakusta, jossa oli sinisiä kukkia. Kakkujen päällä on Halinalle-hahmo, joka on minusta niin hellyttävä. Väritin nallet oman mielen mukaan tosin :)





Tässä vielä lähikuvaa Halinalle-hahmoista:



lauantai 29. elokuuta 2009

Broileriruukku


Tällaista meillä näin elokuun viimeisenä lauantai-iltana. Miehellä oli jo kova nälkä, kun olin keskittynyt vain kakkujen tekoon ja pitihän se nälkä huomioida :) Olin suunnitellut tämän ruoan täksi illaksi, mutta johonkin se aika vaan meni ja olikin jo aika myöhä, kun aloin ruokaa laittamaan.

Ei tässä tosin kovin kauaa mennyt valmisteluihin, kaikki vaan vuoronperään pannulle ja loppurusketuksen hoiti uunin grillivastus. Hyvin näyttää juustoraastekin sulavan, vaikka sen laittaa jäisenä klönttinä ruukun päälle! :)



1rs broilerin filesuikaleita tai -leikkeitä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
(öljyä)
1 pienehkö kesäkurpitsa
1prk säilöttyjä tomaatteja
1-2rkl tomaattipyrettä
1 sokeripala
1 yrttikuutio (persilja-timjami-laakerinlehti)
1 kanaliemikuutio
mustapippuria
mozzarellaraastetta


Kypsennä broileri kuumalla pannulla (lisää halutessasi tilkka öljyä). Lisää suikaloitu sipuli ja silputtu valkosipuli. Pese ja raasta seuraavaksi kesäkurpitsa. Anna kypsyä hetki. Lisää vielä säilötyt tomaatit ja pieni niitä pannulla hieman sekä tomaattipyre ja sokeripala. Mausta. Anna hautua miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia niin, että nestettä haihtuu hieman.

Nosta broileri-kasvisseos annoskulhoihin ja sirottele mozzarellaraastetta päälle. Anna gratinoitua grillivastuksen alla 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Varo, ruoka ja kulho ovat kuumia heti uunistaoton jälkeen!


perjantai 28. elokuuta 2009

Tonnikala-katkarapupastasalaatti


Perjantai-illan nopea päivällisruoka reilun yhdeksän tunnin työpäivän jälkeen. Ihana viikonloppu! :)

Dijon-sinappi ja viinietikka tekevät kastikkeesta ihanan kirpsakan ja se sopii kyllä tonnikalalle sekä katkaravuille tosi hyvin! Namiiiiiii...




pari kourallista pastaa
vettä+suolaa
100-150g isoja katkarapuja
2tl rouheista dijon-sinappia
2tl viinietikkaa
½tl hunajaa
2-3rkl rypsiöljyä
maldon-suolaa
mustapippuria myllystä
10-15cm purjoa
1prk tonnikalaa
3 tomaattia
salaattia (esim. 1 jääsalaatti, ½ ruukkua rucolaa)


Keitä pasta kypsäksi valmistajan ohjeen mukaan. Heitä keitetyn pastan sekaan jäiset katkaravut ja sekoita muutaman kerran. Huuhdo kylmällä vedellä pastan kanssa. Voit myös sulattaa katkat jääkaapissa, jolloin niitä ei huuhdella.

Tee salaattikulhoon salaatinkastike sekoittamassa kaikki ainekset hyvin sekaisin. Viipaloi purjo ohuiksi renkaiksi ja sekoita kastikkeen joukkoon. Lisää tonnikala (valutettu), pasta ja katkaravut, sekoita hieman. Lisää viimeiseksi kuutioidut tomaatit ja salaatti. Sekoita hyvin ja nauti heti!

torstai 27. elokuuta 2009

Sitruuna-valkosuklaakakku


Makuhermoja on kutitellut jo pidemmän aikaa saada maistaakseen jotain todella sitruunaista, mutta samalla suussa sulavan suklaista. Tämänkin kakun kehittelyssä pohdin monta vaihtoehtoa: Laitanko valkosuklaan palasina kakkutaikinaan? Viimeistelenkö kakun valkosuklaakuorrutteella? Täytänkö kakun valkosuklaa-kermatahnalla?

Päädyin viimeiseen vaihtoehtoon jo aikaa sitten. Samaa yritin tähän kakkuun, mutta yritys meni mönkään, vaikka lopputulos oli maukas. Nyt onnistuin paremmin, kun maltoin mieleni kerman suhteen, mutta silti on kehiteltävää. En malttanut suklaa-kermaseoksen antaa jäähtyä jääkaapissa tarpeeksi, joten se valui hieman liikaa, mitä oli tarkoitus. Lopputulos oli aika makea, joten ehdin jo ideoida muutoksen täytteeseen/kuorrutukseen. Siitä joskus myöhemmin sitten.

Halusin kakusta maukkaan sitruunaisen ja ihanan kostean. Siksi valelin sen vielä Limoncellolla :D Ihanaa!



100g voita
100g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl sokeria
3 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu

½dl Limoncello-likööriä

2 levyä valkosuklaata
1dl kuohukermaa
(1tl vaniljasokeria/-uutetta)

Vaahdota voi-tuorejuusto ja sokeri. Lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää jauhoseos, sitruunankuoriraaste ja -mehu taikinaan. Paista halkaisijaltaan 20cm vuoassa 175 asteessa noin 50 minuuttia.

Jäähdytä hetki ja kumoa kakku leivinritilän päälle. Leikkaa kakku halki ja kostuta Limoncello-liköörillä.

Valmista täyte sulattamalla suklaa vesihauteessa. Lisää vähitelleen kermaa sekaan niin, että saat aikaiseksi tahnamaisen seoksen. Anna jäähtyä hetki.

Nosta kakkupohja tarjoilulautaselle ja levitä puolet täytteestä tasaisesti pohjalle. Nosta toinen puolisko päälle ja levitä loppu täytteestä. Koristele haluamallasi tavalla.



Ensimmäinen pala piti kiikuttaa naapurin Marjalle, kun hän on tätä niin hartaasti odottanut tänne blogiin :D Kakku oli kuulemma ollut taivaallisen hyvää niin, että meinasi viedä kielen mennessään :) Kiitos kovasti kehuista!

keskiviikko 26. elokuuta 2009

Pinaattikeitto


Syksy on tulossa, kun alkaa iltaruoaksi tehdä keittoja mieli. Pinaattikeitto on varsinkin miehen mieleen, vaikka tykkään kovasti itsekin, kuten muistakin pinaattiruoista.


Keitto on muuten tosi helppo itse valmistaa, ettei valmista keittoa kannata ostaa. Tämän keität samassa ajassa kuin lämmität valmiin pakastekeiton, näin ainakin uskoisin. Valmiskeitosta kun ei ole kokemuksia.


1l kevytmaitoa
1dl vehnäjauhoa
valkopippuria
suolaa
1pss pakastepinaattia

1-2 kananmunaa/henkilö

Kaada kattilaan noin 2-3dl maitoa, joihin sekoitat vehnäjauhon niin, ettei seoksessa ole kokkareita. Laita liesi kuumenemaan ja sekoita, kunnes seos alkaa hieman tuntua paksummalta sitä sekoitellessa. Sekoita joukkoon loppu maito ja keittele noin 10 minuuttia, kunnes keitto alkaa sakeutua. Mausta valkopippurilla ja suolalla. Kaada sekaan pakastepinaatti ja anna sulaa itsekseen hetki. Sekoita sitten keitto tasaiseksi ja tarjoa keitettyjen kananmunien kera.

maanantai 24. elokuuta 2009

Kesäkaalipata


Todellista, kotona tehtyä pikaruokaa tämä aiemmin kesällä tekemäni kaalipata. Uudesta kaalista ja kesäsipulista jauheliha lisäksi syntyvä ruoka valmistuu käden käänteessä ja maistuu - niin hyvältä!


1rs naudan paistijauhelihaa
(1tl voita)
kasvisliemikuutio
pari kesäsipulia varsineen
pieni kaalinkerä
soijakastiketta
mustapippuria

Paahda jauheliha kasarissa kypsäksi. Anna kasvisliemikuution sulaa jauhelihan joukkoon. Suikaloi sipuli sekä kaali ja lisää jauhelihan sekaan muhimaan. Mausta tilkalla soijakastiketta ja rouhi joukkoon mustapippuria.

sunnuntai 23. elokuuta 2009

Porsaankyljykset italialaisittain


Laiskan viikonlopun laiska sunnuntaipäivällinen :D Ruoka syntyi ilman sen suurempia ponnisteluja eikä tässä tullut tiskiäkään yhtä kattilaa lukuunottaamatta. Laiskimus maximus iski keskipäivällä, vaikka aamulla reippailtiinkin uimareissulla!

No, joka tapauksessa oikein maukas ateria :D


pari maustamatonta porsaankyljystä/henkilö
rosmariini-sitruunasuolaa
mustapippuria myllystä
valkosipulijauhetta
1 aurinkokuivattu tomaatti/kyljys
1-2 palaa säilöttyä artisokkaa/kyljys
2 kalamata-oliivia/kyljys
1-2 basilikan lehteä/kyljys
muutama rucolan varsi/kyljys
mozzarellaraastetta

Mausta kyljykset molemmin puolin ja paista alumiinifolion päällä pellillä uunin keskitasolla 225 asteessa noin 20-30 minuuttia. Nosta uunista ja asettele täytteet kyljysten päälle. Nosta viimeksi hieman mozzarellaraastetta päälle ja paista vielä uunissa kymmenen minuuttia.

Tarjoa esim. tomaattisen pastan kera. Meillä oli ricotta-pinaattitäytteisiä tortellineja, jotka keitin samaan aikaan, kun kuorrutin kyljyksiä uunissa. Tortellinien sekaan sekoitin muutaman lusikallisen valmista tomaattikastiketta.

perjantai 21. elokuuta 2009

Mansikka-brita


Tein aamutuimaan Maaritille britakakun, kun hän on meillä tällä kertaa viimeistä päivää... Ja meidän "nelikko" sai myös p-i-e-n-e-t palat maisteltavaksi ;p


Maarit tykkäsi kovasti muutama vuosi sitten tekemästäni mansikka-raparperibritasta, joten leipaisin hänelle omaksi nyt sellaisen - mansikkaversiona :) Täällä ohje mansikka-raparperibritalle.

Kiitos Maarit ja onnea opintojen loppurutistukseen


pohja:

150g voita
1½dl sokeria
4 keltuaista
2dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1½dl maitoa

marenki:

4 valkuaista
2dl sokeria

3/4dl mantelilastuja

täyte:

1prk (2dl) kermaa
1prk (250g) ricotta-tuorejuustoa
sokeria
vaniljasokeria

½l mansikoita (kotikodin pakaste)

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keltuaiset taikinaa myös vatkaamalla. Seuraavaksi kuivat aineet ja lopuksi maito. Sekoita tasaiseksi ja levitä kevyesti voidellulle leivinpaperille.

Tee marenki vatkaamalla valkuaiset ja sokeri kuohkeaksi. Levitä pohjan päälle. Ripottele päälle mantelilastut ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa noin 30 minuuttia. Jäähdytä.

Vatkaa kerma kevyeksi vaahdoksi ja lisää joukkoon ricotta sekä sokerit.

Kokoa brita leikkaamalla ensin kakku puoliksi paperia myöten ja nosta tarjoiluvadille. Ujuta leivinpaperi kakun alta varovasti, koska kakkupohja on aika ohut ja helposti mureneva. Levitä mansikoita pohjalle ja päälle reilusti vaahtoa. Nosta päällinen samalla tavalla täytteen päälle ja koristele vielä halutessasi mansikoilla, vaahdolla ja vaikka sitruunamelissan lehdillä, tai kuten tässä, ripottele päälle tomusokeria.

tiistai 18. elokuuta 2009

Smoky hot chicks-leivät


Taisi olla taannoin Yhteishyvä-lehdessä, kun esiteltiin tuoteuutuuksia. Rainbow:n
Smoky salsa innoitti ideoimaan näiden kuumien kanaleipien reseptin.

Mun pitäisi vaan hankkia uusi "munakello", kun olivat nyt aavistuksen liian kauan uunissa. Idea kyllä toimii, hitsin hyvää... Ja ei vaadi mitään mutkikkaita valmisteluja, sopii siis näin arki-iltaankin :) Ei kun kokeilemaan vaan!



1rs (450g) broilerin filesuikaleita (maustamaton)
hieman öljyä
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2 keltaista paprikaa
1tl chilirouhetta
1 kasvisliemikuutio
½prk smoky salsaa

ciabatta-leipä (paistamaton)
150g mietoa cheddaria raastettuna


Laita broilerin suikaleet öljyssä kypsymään sillä aikaa, kun pilkot sipulit sekä paprikan. Kypsennä täyte ja mausta.

Halkaise ciabatta-leipä ja levitä täyte puolikkaille. Ripottele päälle cheddar-raaste ja paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia.


Tex mexican smoky salsa



Rainbow-tuoteuutuus Smoky salsasta kerrotaan Inexin sivuilla näin: "Rainbow Tex Mexican Smoky salsa on savunmakuinen tomaattipohjainen kastike. Se sopii texmex-ruokiin ja dippikastikkeeksi sekä liha- ja grilliruokien maustamiseen ja lisäkkeeksi."

Meillä tuote testattiin kehittelemissäni Smoky hot chicks-leivissä. Namnam :D

tuotekuva Inexin sivulta

maanantai 17. elokuuta 2009

Kesän viimeinen mansikkakakku


valmistui miehen syntymäpäivän kunniaksi! <3 Hän niin toivoi mansikkakakkua, varmaan näki sellaisesta untakin, niin tokihan sitä piti tehdä :) Koska kyseessä on myös kerman ystävä, niin sitä tulikin sitten kakkuun runsain mitoin...

Onnea Pena-kulta! ;D

vaalea kakkupohja
tuoreita mansikoita
vispikermaa
tomusokeria
mansikkamehua+vettä
daim-rakeita

Tortilla con carne


Kotona tehty kehitelmä espanjalaisesta tortillasta eli perunamunakkaasta. Perinteisesti tortilla tehdään raaoista perunoista, mutta tämä tehtiin aiemmin ylijääneistä sellaisista. Täytteeksi laitoin maustettua jauhelihaa. :) Uudet perunat näyttävät paistettuna ihan paistetuilta banaaneilta ;)


Tosi hyvää oli, joten varmaan tulee tehtyä joskus toistekin, vaikkapa tapakseksi! Sitähän tortilla usein on. Mukaan voisi kokeilla choricoa tai juustoa jne jne :)





4-6 perunaa (koosta riippuen)
öljyä
½ yksikyntinen valkosipuli
n. 400g paistettua ja maustettua jauhelihaa
3 kananmunaa
tilkka vettä
ripaus suolaa

paistettu ja maustettu jauheliha:

400g naudan paistijauhelihaa
1tl juustokuminaa eli jeeraa
1tl jauhettua korianteria
1tl sipulijauhetta
1tl valkosipulijauhetta
½tl chilirouhetta
1tl suolaa


Viipaloi perunat ja lado pannulle, johon olet laittanut öljyä kuumenemaan. Hienonna valkosipuli ja lisää perunoiden päälle puolet. Lisää valmiiksi paistettu ja maustettu jauheliha. Lisää loppu valkosipuli ja loput perunat. Alenna paistolämpötilaa ja sekoita munamassa. Lisää munamassa paistokseen keskelle valuttaen. Paistele, kunnes kananmuna näyttäisi hyytyneen.

Ota kattilankansi tai vastaava, joka on pannun kokoinen ja öljyä sitä hieman. Käännä tortilla alassuin kannelle/vadille ja valuta takaisin pannulle niin, että saat paistettua toisenkin puolen rapeaksi.

Nauti muiden tapasten kera tai siltään vaikka tomaattisalaatin kanssa.


sunnuntai 16. elokuuta 2009

Hello Kitty :D


Viimeisten rinsessa Claudian synttäreiltä tihkuneiden tietojen mukaan hänen synttärikakkunsa oli leiponut taikaleipuri! -Saattaa pitää hyvinkin paikkansa :D


Jo ennen päivänsankarin tietoakaan kaakusta synttärivieras Venla totesi kakun näyttävän: "Ihan Hello Kittyltä!" :D

Hyvin oli kaakku tehnyt kauppansa ja siitä tykkäsivät sekä lapset että aikuiset! Mahtav-vaa :D

Kerrottakoon vielä, että synttärisankaritar täytti seitsemän vuotta! ONNEA!




vaalea sokerikakkupohja
säilykepersikkaa
vaniljauutetta
tuoreita vadelmia
vispikermaa
tomusokeria
vaniljakreemijauhetta (päällyskermavaahtoon)
elintarvikevärejä
sokerihelmiä
sokerimassakoristeet


torstai 13. elokuuta 2009

Kotona tehtyä kantarellimuhennosta ja uusia perunoita


Voi, kun meinasi viedä kielen mennessään tämä loppukesän herkku.


Ihana työkaverini Marjatta poimi viikonloppuna minulle kassillisen kantarelleja, joista tietenkin piti ensimmäiseksi valmistaa muhennosta. Mitä muuta kaikkea niistä saakaan aikaan.. ja onpa niistä kotikotiinkin muhennokseen vietäväksi! Kiitos Marjatta! :D

Muhennoksen kanssa söimme kotomaan perunoita, nam! Kiitos äiti ja isä! ;D



1½l kantarelleja
1 pienehkö sipuli
1-2rkl voita
(ripaus vehnäjauhoa)
1prk kuohukermaa
suolaa
valkopippuria


Paahda ensin sienistä neste pannulla, lisää sitten silputtu sipuli ja voi. Kuullota hieman ja halutessasi kääntele sekaan ripaus vehnäjauhoa. Vehnäjauho ei kuitenkaan ole välttämätön, sillä sienet vetävät itseensä takaisin nestettä, kun lisäät sekaan purkin kermaa. Anna hautua niin, että muhennos on vielä kosteaa, muttei kastikemaista. Mausta suolalla ja pippurilla. Tarjoa heti uusien perunoiden kanssa.

maanantai 10. elokuuta 2009

Broileri-kesäkurpitsalasagne


Tämä lasagne ei sisällä yhtään pastaa ja tämän voi tehdä ihan kasvisversionakin. Herkullista pienistä kesäkurpitsoista tehtynä :) Kannattaa kokeilla!



2rkl öljyä
1rs broilerin fileviipaleita tai -suikaleita
1 iso sipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
5 paprikaa
½-1tl chilirouhetta
1tl timjamia
½tl rosmariini-sitruunarouhetta
hieman mustapippuria myllystä
(1 kasvisliemikuutio)
1prk 7% ruokakermaa
1pkt fetaa
vajaa 1dl juustoraastetta


Laita broileri sekä sipulit öljyyn kypsymään. Lisää mausteet. Sekoita joukkoon paprikat ja anna hautua välillä sekoittaen niin, että liki kaikki neste on hävinnyt. Lisää ruokakerma ja anna hautua n. 10 minuuttia. Lopuksi murenna joukkoon feta.

Sillä aikaa kun kastike kypsyy, valmista "lasagnelevyt" kesäkurpitsoista siivuttamalla ne pitkittäin juustohöylällä.

Kokoa lasagne kerroksittain niin, että alla on kastike ja päällimmäiseksikin tulee hieman kastikkeen makua. Ripottele viimeksi juustoraaste päälle. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia ja toiset 225 asteessa. Sitten laita pelkkä alalämpö päälle ja hauduta vielä 20 minuuttia.

sunnuntai 9. elokuuta 2009

Tuplasuklaa-vadelmakakku


Yllätykseksi miehen äidin "synttäreille" :)

Saimme kutsun grillilounaalle ja ajattelin tehdä lahjaksi kakun. Jotain erilaista kun haluaa tehdä, niin monet vaihtoehdot on pohdinnassa. Tällaiseen siis päädyin tällä kertaa :D

Minulla epäonnistui tuo ganache oikein kunnolla, kun laitoin kermaa ja suklaa 1:1.. *pölijä* Paremminkin voi puhua valkosuklaakastikkeesta... Kannattaa siis sulattaa valkosuklaa erikseen vesihauteessa tai mikrossa ja siihen lisätä kermaa tai kermavaahtoa oikean tahnamaisen koostumuksen aikaansaamiseksi.



3dl vehnäjauhoja
1dl kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
1tl ruokasoodaa
2dl sokeria
ripaus suolaa
100g tummaa suklaata (rouhittuna)
1dl maitoa
2 kananmunaa
100g voita (sulatettuna)
(½dl vadelmalikööriä)

täyte:

2 levyä valkosuklaata
n. 1dl kuohukermaa
1-2tl vaniljasokeria/-uutetta

koristeluun:

tuoreita vadelmia

Sekoita keskenään kuivat aineet ja suklaarouhe. Lisää joukkoon nestemäiset aineet ja sekoita hyvin. Kaada taikina voideltuun irtopohjavuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin tunti.

Anna jäähtyä ja laita jääkaappiin yön yli. Leikkaa kakku kahteen osaan ja täytä 2/3 valkosuklaaganachella, jonka valmistat sulattamalla suklaan kuumennettuun kermaan (jäähdytä jääkaapissa). Täyte voi osaksi valua ulos. Halutessasi voit laittaa väliinkin vadelmia. Kuorruta kakku lopulla ganachella ja koristele vadelmilla.



Oli tämä vastoinkäymisestä huolimatta aikas hyvää...
Ja miehen pikkuveli oli tehnyt vielä ihanaa
valkosuklaa-mustikkajuustokakkua!!! :D


Mansikkakakku rippijuhliin


Ihan perinteinen mansikkakakku tuli tämän päivän rippijuhliin. Samanlainen, mutta isompi, kuin tämän kesän ensimmäinenkin mansikkakakku. Meni muuten samaan perheeseenkin ;) Toivottavasti maistuu :D


Tuntuu, että tämän kesän mansikkakausi alkaa olla ohi. Ostomansikoissa on jo aika lailla pehmeää marjaa mukana :/ Se ei tietenkään ole kovin kivaa, kun niistä pitäisi saada koristemarjatkin. Tässäkin kakussa suurin osa meni väleihin, onneksi sain nyt sentään jonkinlaisen päällyksen aikaiseksi. Kakun päällyspursotuksiin en ole tyytyväinen, mutta tuskin haitannee makua.

Onnea Henri!


Sain jälleen aivan uskomattoman hienoa palautetta jo edesmenneen kondiittorimestarin pojalta! Jippii :D ja *sniif* :D

perjantai 7. elokuuta 2009

Vaippakakku (3)


Sain yllättäen pyynnön tehdä vaippakakku tulevalle äidille ja tietenkin piakkoin syntyvälle pienokaiselle :) Mielelläni tartuin tehtävään, tästähän ei tule edes tiskiä! Kakuntilaaja oli tyytyväinen, kun aamutuimaan kävin kakun luovuttamassa, tosi kiva :D



Libero Newborn- vaippoja (2-4kg)
suihkepullo vauvaöljyä
vauvan harja ja kampa
viilennettävä ja hierova purulelu
tuttipullo
ensipupu

keskiviikko 5. elokuuta 2009

Mamman marjapiiras


On mustikka-aika, mutta meillä on vielä vanhaa tavaraa pakastimessa, joten sieltä niitä piiraaseen. Laitoin kokeeksi ruisjauhoa grahamjauhon sijaan. Ihan vaan sen takia, kun grahamjauhoja ei tästä taloudesta löydy. Ruisjauho ei erotu maultaan piiraassa, sopii siis oikein hyvin! :)


Ensi kertaa käytin siskolta tuliaisiksi saamaani vaniljauutetta. Antoi pehmeän, ihanan vaniljanmaun piiraaseen!


Valion ohjetta mukaellen:

Pohja

100 g voita
1 dl ruokosokeria
1 muna
1½ dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Täyte

3 dl mustikoita
1 prk (200 g) kermaviiliä
1 muna
½ dl sokeria
1 tl vaniljauutetta/-sokeria


Vaahdota voi ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. Levitä taikina (esim. halkaisijaltaan 26 cm) piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä marjat päälle.

Sekoita muut täytteen aineet keskenään ja kaada marjojen päälle. Paista 200 asteessa n. 30 min.

VINKKI Lisää pakastemarjoihin 2 tl perunajauhoja.

tiistai 4. elokuuta 2009

Sitruunainen purjosei


Ihanaa loppukesää! Elokuussa maistellaan herkullisten kauden kasvisten satoa.

Purjo on ihanan pehmeän ja mehevän makuinen. Se sopii yksinkin kasvislisäkkeeksi. Meillä purjo pääsi pannun kautta uuniin tuoreen sein kanssa muhimaan. Helppoa, nopeaa ja ennen kaikkea herkullista ilman, että ruoka tarvitsisi lisäkettä rinnalleen :D



n. 500g tuoretta seitä
1 iso purjo
nokare voita
1 luomusitruunan raastettu kuori ja mehu
mustapippuria
(savu)suolaa


Huuhtele ja suikaloi purjo. Hauduta pehmeäksi pannulla sillä aikaa, kun maustat kalan.

Aseta kalafileet uunivuoan pohjalle. Rouhi päälle mustapippuria, lisää suolaa ja raasta sitruunankuori. Purista vielä sitruunanmehu, ennenkuin levität haudutetun purjon kalan päälle.

Laita uunin keskitasolle noin 20-30 minuutiksi 225 asteeseen.

Tarjoa tuoreen maalaisleivän kanssa.