lauantai 30. toukokuuta 2009

Kalavoileipäkakku (8)


Tämä kakku tuli kolmisen vuotta sitten 80-vuotissynttäreille. Hups, kun aika menee nopeasti! Kuva on joulun tietämiltä, joten aika pimeä tausta, lienenkö pimeässä tämän tehnytkin ;) Arkistoni aarteista puimittu siis kuitenkin, nyt kun lähipiirissä ei valmistujaisia tänä vuonna juhlita.



graham- ja kaurapaahtoleipää

kasvislientä

savulohta
sitruunaa
tilliä
mustapippuria

kananmunaa
maustamatonta tuorejuustoa
suolaa

katkarapuja
ranskankermaa
purjoa
mustapippuria
suolaa

kylmäsavulohituorejuustoa
kevytmajoneesia
tilliä
katkarapuja
kylmäsavulohta

torstai 28. toukokuuta 2009

Lihavoileipäkakku (8)


Viime vuonna juhlimme ystäväni pojan lakkiaisia. Nyt on aika nostaa malja uusille juhlijoille!

Onnea kaikille valmistujaisiaan viettäville!

ruispaahtoa
kaurapaahtoa

kasvislientä kostutukseen

kylmäsavupororouhetta
ruohosipulituorejuustoa
kermaa
mustapippuria

palvikinkkua kuutioina
voileipäpikkelssiä
ranskankermaa
maustekurkkua pienenä silppuna

yrttituorejuustoa
kevytmajoneesia
rahkaa

kirsikkatomaatteja
persiljaa
tummia rypäleitä
kultakinkkua

keskiviikko 27. toukokuuta 2009

Broileriwrap


Viime sunnuntaiaamun rentoutumisaamupala - lounas virkistävän uimareissun jälkeen maitokahvin kera tarjoiltuna. Tämän jälkeen sunnuntai oli suorastaan suloinen :) Oiva piknikeväskin muuten!


Polarbrödin "rulla"rieskaa
tuorejuustoa maun mukaan
broilerin sisäfilettä tai rintafilettä suikaleina
keräsalaattia
tomaattia
punasipulia

maanantai 25. toukokuuta 2009

Hilla-jogurttihyytelökakku


Tätä kakkua varten otin äidiltä saamani hillat sulamaan. Pussi oli sen verran reilunkokoinen, että siitä riitti hillaviinereihinkin. Hyytelökakun pääraaka-aineena oli kreikkalainen jogurtti, johon sekoitin mascarpone-tuorejuuston lopun ja sokeria. Jogurtti ja hilla sopivat hyvin yhteen! Sopisi vaikka valmistujaispöydän tarjoiluihin.



1pkt (175g) kaurakeksejä
1dl juoksevaa oivariinia
***
4dl kreikkalaista jogurttia (Lidl)
1dl mascarpone-tuorejuustoa
1dl tomusokeria
2tl vaniljasokeria
4 liivatelehteä
tilkka vettä
1½dl hilloja
***
2-3dl hilloja
1dl hyytelösokeria
2dl vettä

Laita liivatelehdet veteen pehmenemään.

Murskaa keksit joko vahvassa muovipussissa puukaulimella tai monitoimikoneella. Sekoita juokseva oivariini joukkoon. Painele halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoan pohjalle, jonka olet ensin suojannut leivinpaperilla.

Sekoita jogurttitäytteen ainekset. Sulata liivatelehdet kuumennettuun vesitilkkaan. Sekoita liivate jogurttitäytteeseen.

Kokoa kakku niin, että laitat keksipohjalle noin puolet täytteestä ja väliin hilloja. Hillat saavat tulla aivan reunaankin eikä haittaa, vaikka niissä olisi hieman nestettä. Levitä loppu täyte hillojen päälle tasaisesti ja laita kylmään hyytymään 2-4 tunniksi.

Levitä hilloja kakun päälle. Keitä hyytelösokeriliemi ja sen hieman jäähdyttyä, lusikoi hillojen päälle. Anna hyytyä taas hetki. Irrota sitten vuoasta ja nosta tarjoilulautaselle.


Jos sinulla ei ole kakkunostinta, niin sitten suosittelen laittamaan pohjaan sulatettua voita juoksevan oivariinin sijaan. Juoksevalla oivariinilla pohja jää murumaisen pehmeäksi, vaikka vetäytyykin seuraavaan päivään hieman tivimmäksi. Tietenkin leivinpaperin voisi leikata siistimmäksi ja jättää alle, mutta juhlapöydässä se ei näytä kovin kauniilta.

sunnuntai 24. toukokuuta 2009

Vihdoinkin grilliruokaa!


Täytettyjä herkkusieniä pekoniin kietaistuna, kesäkurpitsaa, paprikaa, punasipulia, herkkusieniä, maissia ja pihvit. Siinäpä hyvä aloitus kesän grillauskaudelle. Meillä tosin grillattiin uunissa, sillä viimeiset viikonloput on tuullut sen verran kylmästi parvekelaseista huolimatta ja tänään välillä satanutkin, ettei meidän sähkögrilli olisi hönkinyt sellaisia asteita kuin sähköuuni! Pihvit paistuivat pannulla ja saivat päällensä hickory hunnun.




Naudan lehtipihvi honey hickory-grillauskastikkeella
Grillatut herkkusienet
Grillikasvikset sitruunaöljyllä
Grillattu maissi

Grillattu maissi


Maissia löydät grillattavaksi niin tuoreena vihannesosastolta, jolloin maissi on vielä omien lehtien suojassa piilottelemassa, esikeitettynä myöskin vihannesosastolta taikka pakastealtaasta pakastettuna. Tällä kertaa, ja ensimmäistä kertaa muuten, meillä oli esikeitetyt maissit.


Ennen vanhaan kiehautin maissit ennen grillaamista, mutta nykyään laitan ne raakana grilliin, jossa ehtivät kyllä kypsyä. Näitä esikeitettyjähän ei tarvitse periaatteessa kuin lämmittää eli ottaa grillissä hieman väriä pintaan :) Ja sitten pikku sipaisu voita ja muutama suolakide päälle, niin alkaa lyyti kirjottaan...


Grillikasvikset sitruunaöljyllä


Grillaamme yleensä kasvikset erikseen, mutta nyt pyörittelin ne sitruunaisessa öljyssä. Tätä kokeilen myös ulkogrillissä myöhemmin kesälomalla. Nyt kasvikset grillattiin siis uunin grillissä. Näistä tulisi myös hyviä nyyttejä, jonne voisi laittaa hieman grillivoita tai tuorejuustoa mauksi mukaan taikka näin foliovuoassa gratinoida esim. mozzarellalla tai vuohenjuustolla. Ylihyvää! :)



1 kesäkurpitsa
1 punainen paprika
1 punasipuli
4 herkkusientä (ja 8 jalat)
1rkl rypsiöljyä
1rkl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
sormisuolaa

Lohko kasvikset reiluiksi paloiksi. Sekoita sitruunaöljy ja pyörittele kasvisten sekaan. Paista grillissä kypsiksi.

Grillatut herkkusienet


Ehdotonta kesäherkkua (tai no, on näitä tullut tehtyä joskus talvellakin...), suolaista, mutta ihan must grilliruoka ! Juustoissa on monen monta vaihtoehtoa, mutta meidän lemppari on Koskenlaskija viherpippuri! Muutenkin Koskenlaskija sopii tähän todella hyvin, sillä se ei lähde pahasti valumaan herkkusienen lakista valmistuksen yhteydessä. Ja mikä tärkeintä, ei valu myöskään ruokailijan päälle! :)




2-4 herkkusienen lakkia/ruokailija
nokare juustoa/herkkusieni
1 pekonisiivu/herkkusieni


Voit valmistaa herkkusienet jo hyvissä ajoin valmiiksi odottamaan grillausta. Paista rapeaksi grillissä.

Cocktailpiirakoita ja täytteitä


Valmiista cocktailpiirakoista saa nopeasti pikkusuolaisia ja kahvileipiä vähällä vaivalla.

Cocktailpiirakoilla näyttää olevan paljon eroa riippuen valmistajasta. Tänään tarjolla oli Rainbow-piirakoita, joissa kuori oli tosi paksu, mutta esim. Pirkka cocktailpiirakat ovat herkullisia, rapeita ja hyviä.



cocktailpiirakoita paistettuna pussin ohjeen mukaan

täyte 1: kevennetty munavoi

3 keitettyä kananmunaa
n. ½prk raejuustoa
2rkl minilättaa
ripaus suolaa
ruohosipulia koristeluun

täyte 2: tuorejuusto-liha

esim. paprika-chilituorejuustoa
grillihärkää tai savunautaa
rucolaa

lauantai 23. toukokuuta 2009

Hillaviinerit


Hillat otin pakastimesta hillakakkua varten, josta ohje myöhemmin, mutta sitten tekaisin osasta viinereitä myöskin pakastimen perukoilta "löytyneistä" voitaikinalevyistä lauantai-iltapäivän kahvitteluun :) Tuli tosi hyviä, ihanan lehteviä leivonnaisia, joissa oli tarpeeksi ihanaa vaniljakreemiä ;p


3 voitaikinalevyä
1½dl vettä
½dl vaniljakreemijauhetta
hilloja
½dl vettä
¼dl hyytelösokeria
kananmunaa voiteluun
raesokeria

Ota voitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön. Laita uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Vatkaa vesi ja kreemijauhe valmiiksi. Leikkaa voitaikinalevyt puoliksi ja painele jokaiseen viineriin keskelle kevyesti kolo kreemille. Voitele viineri reunoilta kananmunalla ja sirottele pinnalle raesokeria. Lisää keskelle kunnon nokare vaniljakreemiä. Paista viinerit uunin keskitasolla n. 15-20 minuuttia.

Ota uunista ja anna jäähtyä hieman. Nostele viinerin keskelle hilloja. Kiehauta hyytelöä varten vettä ja hyytelösokeria ohjeen mukaan. Lusikoi hillojen päälle aavistuksen jäähtyneenä.

perjantai 22. toukokuuta 2009

Kotona tehtyä nachovuokaa


Perjantai-illan tv-dinneriksi varmistin ainekset jo miehen käytyä täydentämässä aiemmin viikolla ;) Pieni yllätys lopputulos oli kuitenkin, kun en tehnyt nacho-annoksia meille, vaan lastasin ainekset uunivuokaan ja annoin uunin tehdä tehtävänsä. Nam :)



1pkt (400g) naudan paistijauhelihaa
1pss taco-mausteseosta
1prk kidney-papuja
1prk salsa-kastiketta (hot)
½prk ranskankermaa
2-3 tomaattia
1 punasipuli
n. 100g nacho-lastuja
1-1½dl juustoraastetta

Kuori ja suikaloi sipuli puolirenkaiksi. Kuutioi tomaatit aika isoiksi lohkoiksi. Paahda jauheliha pannulla ja lisää mausteseos. Lisää kidney-pavut, salsakastike ja ranskankerma. Nosta pois liedeltä ja nostele sekaan tomaattilohkot ja sipulisilppu.

Kaada seos uunivuokaan ja ripottele päälle hieman juustoraastetta. Pistele nachoja seokseen pystyyn ja ripottele vielä päälle juustoraastetta. Paista nachovuokaa uunin keskitasolla 225 asteessa noin 15 minuuttia.

torstai 21. toukokuuta 2009

Kasvis-possuwok


Kokeilimme kauppaan ilmestynyttä Tapolan tuoretta suikalelihaa. Tuoteselosteen mukaan se on aitoa viljasikaa, joka on tuotettu GMO vapaasti eli ilman geenitekniikkaa jalostetuin kasvilajikkein ruokittua. Possunliha olikin tummempaa ja maukkaampaakin, sopi hyvin wokkiin eli kypsyi nopeasti. Herkullista wokkia tuli kasvisten kanssa, ei kaivannut riisiä eikä nuudelia seurakseen. Laitoin porkkanasuikaleet viimeiseksi, että niihin jäi kivasti purutuntumaa.


1rs Tapolan tuoretta suikalelihaa
2-3tl öljyä
½ keskikokoinen purjo
3 herkkusientä siivuina
½ kiinankaali suikaleina
2 pientä porkkanaa suikaleina
2-3tl black pepper saucea
2-3tl osterikastiketta
¼tl chilirouhetta


Muistathan, että possun ja broilerin liha tulee valmistaa kypsäksi!

keskiviikko 20. toukokuuta 2009

Katkarapusalaatti


Lounassalaattia jälleen, tällä kertaa mukana katkarapuja. Kylläpä nälkä lähti :)



romaine-salaattia
reilu pala tuorekurkkua
kesäsipuli varsineen
2dl sulatettuja katkarapuja
½-1prk (á 200g) raejuustoa
sitruunapippuria (suolaton)
(mustapippuria)
hieman sormisuolaa
aavistus rypsiöljyä

tiistai 19. toukokuuta 2009

Miäs kokkaa - hottia makaronilaatikkoa


Meillä mies harvoin asettuu keittiöön pidemmäksi aikaa kuin ottamaan ruokaa tai täyttämään tiskikoneen, mutta tänään hän kokkasi! Mmmm.. Olikin herkullista ja mukavalla tavalla hottia makaronilaatikkoa. Miehen oma kommentti oli, että "oli se mustakin h**e****n hyvää" :D


fusilli-pastaa
täysjyvämakaronia
1pkt (400g) naudan paistijauhelihaa
8 tulista pepperonia suikaleina
2 pientä sipulia
mustapippuria
suolaa
3 kananmunaa
1l täysmaitoa
reilusti juustoraastetta

Keväinen kanakeitto


Viilenevää säätä ennustavat meteorologit kilpaa... Tässäpä hyvä kylmän taittaja!

Valion aikoinaan amerikkalaisen kanakeiton nimellä kulkeneen keiton keväinen variaatio. Alkuperäinen ohjeen mukaan tehty keittokin on erinomaista, on tullut tehtyä sitä muutaman kerran aiemminkin. Nyt bongasin kylmäaltaasta Apetit-uutuuden (ainakin meille) Kevätkasvikset: vihreää parsaa ja keltaista porkkanaa. Nam!





Valion Kodin ruokavuosi syksy 1999-ohjetta mukaellen:

n. 2l vettä
2 kanaliemikuutiota
1½dl täysjyväriisiä
2 pientä sipulia
2-3 valkosipulin kynttä
1rs (300-400g) broilerin rintafilettä tai filesuikaleita (maustamaton)
1tl timjamia
½tl sitruunapippuria
n. 100g koskenlaskija voimakasta
2pss kevätkasviksia (vihreä parsa, keltainen porkkana)
2dl pakastemaissia


Laita vesi kiehumaan kattilaan. Lisää liemikuutiot ja riisi. Anna kiehua viitisen minuuttia ja lisää sitten suikaloidut broilerit, sipulit sekä mausteet. Anna kiehua hiljalleen kymmenisen minuuttia. Sekoita joukkoon sulatejuusto sekä pakastekasvikset. Hauduta vielä 5-10 minuuttia ja tarkista maku. Ripottele pinnalle halutessasi persiljasilppua.

maanantai 18. toukokuuta 2009

Broilerisalaatti


Ihana lounassalaatti, nam :)

Vesimeloni ja feta (tai siis salaattijuusto, anteeksi kaikki kreikkalaiset...) maistuvat aivan taivaallisen hyvältä yhdessä!


romaine-salaattia
purjoa
tuorekurkkua
vesimelonia
Valion Välimeren salaattijuustoa
broilerin paahdettuja sisäfileitä
mustapippuria myllystä
sormisuolaa
aavistus rypsiöljyä

sunnuntai 17. toukokuuta 2009

Risotto primavera


Bongasin tässä hiljattain Stockmannin Herkku-sivuilta herkullisen parsarisoton ohjeen, jolle laitoin oikein italonimenkin. ;) Muokkasin ohjetta ihan hitusen. Ah, tuli suorastaan pyörryttävän hyvää. Tämän jälkeen saattoikin mennä hyvillä mielin pienelle ruokalevolle :) ennen illan Jean-Michel Jarren keikkaa Hartwall Areenassa.



1 nippu vihreää parsaa paloiteltuna
4 dl Arborio-riisiä
1 kesäsipuli varsineen silputtuna
1 rkl voita
raastettua sitruunankuorta
1 l hyvää kanalientä
lasillinen valkoviiniä
Forte-juustoa raastettuna
hieman Mustaleima-raastetta
mustapippuria myllystä
iso nokare voita

Kuori parsat, paloittele ne ja ota nuput talteen. Kuumenna kanaliemi kiehuvaksi. Laita nokare voita kattilaan ja kuullota ensin voissa hienoksi silputtu sipuli valkoinen osa. Lisää riisi, parsan varsiosat sekä aavistus sitruunankuorta ja jatka kuullottamista vielä hetken ajan. Lisää seuraavaksi sekaan kiehuvan kuumaa kanalientä vähän kerrallaan aina muutama kauhallinen sitä mukaan, kun nestettä imeytyy riisiin. Riisiä ei paisteta, joten alenna lämpötilaa niin, että ruoka hiljalleen poreilee. Jatka näin kunnes risotto alkaa olla sopivan kypsää, muista sekoittaa risottoa säännöllisin välein. Lisää valmistuksen loppuvaiheessa valkoviini ja parsan nuppuosat sekä sipuli vihreä silputtu varsiosa. Juuri ennen tarjoilua mausta mustapippurilla sekä lisää joukkoon raastettua juustoa ja nokare kylmää voita.

lauantai 16. toukokuuta 2009

Pienelle "Maija Mehiläiselle" - rotinakakku


Pääsiäisen aikaan syntynyttä pientä työnimeltään "Maija Mehiläistä" oli tuttavaperheemme menossa katsomaan ja halusivat viedä kakun tuliaisiksi. Kakkua piti olla 10 hengelle, taisi taas vähän mopo karata, mutta ainakin riittää santsattavaa :)





Maijan tein sokerimassalle, johon hieman laitoin CMC:tä sekaan, että kuivuisi normaalia nopeammin vielä. Ei ole piirretty vapaalla kädellä, vaan kopioitu leivinpaperin kautta. Tomuvärein maalasin Maijaan vähän väriä.



Sokerikakkupohja, jota aavistuksen kostutin laimealla vadelmamehulla. Välissä vadelma-vaniljahilloa ja vispikermavaahtoa. Myös päällys ja pursotukset samaa. Lisäksi marsipaanikukkasia ja eri väristä sokeriraetta elävöittämässä taustaa. Koristelugeelillä tuhersin vielä päälle onnittelut.

perjantai 15. toukokuuta 2009

Täytetyt bagelit


Tässä pari ehdotusta esimerkiksi tulevan viikonlopun aamiaispöytään. Herkullista!




esim. Pirkka bageleita

kylmäsavulohi-tuorejuustoa
kylmäsavulohta
kananmunaa
keräsalaattia



paprika-chili-tuorejuustoa
ohuen ohutta broilerinleikettä
keräsalaattia
paahdettua sipulia
aurinkokuivattua tomaattia

Käytä bageleita hetki uunissa tai niinkuin kaupan täti neuvoi minua, paahda bagelit leivänpaahtimessa. Täytä makusi mukaan!

torstai 14. toukokuuta 2009

Boysenmarjaclafoutis ja mascarponevaahtoa


Idean tähän alunperin ranskalaiseen jälkiruokaan sain ruokalasta aiemmin keväällä nappaamastani Fazer Amican Rakkaudesta ruokaan 2009-lehdestä.


Etsin netistä clafoutiksen määritelmää ja se on jotain kastikkeen ja pannukakun väliltä. Pohjalta paistunut, mutta päältä pehmeä ja hieman kastikemainen koostumus. Marjana käytin boysenmarjaa, joka on lienee karhunvatukan risteytys, kun reseptin mesimarjoja en nyt tähän hätään löytänyt enkä ole pakaste-boysenmarjaa ennen käyttänyt.


Jälkiruoka on helppo ja nopea tehdä. Kaunis paistoastia olisi tehnyt oikeutta herkulle, mutta tarpeeksi isoa kaunista paistovuokaa en nähtävästi omista...

clafoutis mukaelulla ohjeella:

4 kananmunaa
1¼dl sokeria
2¼dl vehnäjauhoja
hyppysellinen suolaa
1 sitruunan raastettu kuori
n. 4dl täysmaitoa tai kermamaitoa
juoksevaa oivariinia
200g boysenmarjoja
tomusokeria

Vaahdota munat ja sokeri. Lisää vehnäjauhot, suola ja sitruunankuori. Lisää maito ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Voitele uunivuoka ja levitä marjat pohjalle. Kaada taikina päälle ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa 30-40 minuuttia uunin tehon mukaan (minulla oli 30 minuuttia ylä-alalämmöllä ja vielä 10 minuuttia alalämmöllä). Jäähdytä huoneenlämpöiseksi, siivilöi päälle tomusokeria ja tarjoa mascarponevaahdon kanssa.

mascarponevaahto:

1dl mascarpone-juustoa
1dl kuohukermaa
2rkl tomusokeria

Yhdistä kaikki ainekset ja vatkaa vaahdoksi.


Tämä on aivan älyttömän hyvää! Kannattaa ehdottomasti kokeilla!

keskiviikko 13. toukokuuta 2009

Sitrus-jogurttiylläri


Yllätin työkaverin synttäripäivänään tällaisella pikkuherkulla. Maistui kuulemma oikein hyvältä tämä helppo ja nopea herkku.


1dl kreikkalaista jogurttia
vajaa ½dl kuohukermaa
4 palaa Fazerin lemon-lime-valkosuklaata
1tl caipirinha-drink mixiä
1tl tomusokeria
2 kaurakeksiä
Schwartau suklaakoristeita
koristelugeeliä
appelsiininmakuista sokeriraetta
marsipaaniruusunen

Lämmitä kermaa sen verran, että saat suklaan sulatettua siihen. Sekoita jogurtin, drink mixin ja tomusokerin kanssa sekaisin. Laita jogurttiseosta lasin pohjalle ja sen päälle kaurakeksi. Laita toinen kerros jogurttiseosta. Pistele halutessasi reunoille suklaakoristeet, lisää myös kaurakeksi. Täytä lasi vielä jogurttiseoksella ja koristele. Anna vetäytyä pari tuntia kylmässä ennen tarjoilua.

sunnuntai 10. toukokuuta 2009

Espresso-juustokakku


Helsingin Sanomien ohjeesta puolikkaana tehty äitienpäiväkakku anopille. Omalle äidille tein viikko sitten mokkakakun, joten "kahvikakulla" jatketaan :) Toivottavasti maistuu!



pohja:

200 g kaurakeksejä
70 g voita

täyte:

600 g tuorejuustoa (Philadelphia, Hovi tms.)
1 dl kuohukermaa
5 kananmunaa
1 dl valkoista sokeria
100 g tummaa muscovado-sokeria
3 rkl espresso-pikakahvijauhetta
1 tl vaniljauutetta

pursotukset:

200g maustamatonta tuorejuustoa
4rkl ranskankermaa (30%)
2dl tomusokeria
1dl vaniljakreemijauhetta
***
suklaamanteleita

Murenna kaurakeksit ja sulata voi. Sekoita.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Taputtele muruseos tasaiseksi ja tiiviiksi kerrokseksi vuoan pohjalle.

Pane uuni lämpenemään 175 asteeseen. Sekoita täytteen ainekset munia lukuun ottamatta kulhossa. Vatkaa kevyesti sekaisin. Vatkaa munat joukkoon yksitellen.

Esipaista pohjaa 10 minuuttia uunissa. Ota pohja uunista, anna jäähtyä ja kaada täyte vuokaan.
Paista kakkua uunissa noin tunnin verran 150 asteessa (ei kiertoilmaa), kunnes täyte on jähmettynyt. Pane virta pois uunista ja avaa luukkua pari senttiä. Anna kakun seistä uunissa vielä toisen tunnin.

Pane kakku jähmettymään jääkaappiin hyvin peitettynä vähintään kolmeksi tunniksi, mieluiten yön yli.

Jaa kakku päältä kevyesti kahdeksaan osaan. Vatkaa tuorejuusto, ranskankerma, tomusokeri ja kreemijauhe jämäkäksi vaahdoksi ja pursota kullekin palaselle reilu ruusuke. Koristele mielesi mukaan, esim. Pirkka suklaamanteleilla.

Tuon kakun jakamisen osiin ja pursotuksen kehitin itse. Alkuperäisessä ohjeessa kakulle tehdään suklaa-pahkinäkastike, mikä sekin on varmaan hyvää :)

Saksalainen perunasalaatti



Alunperin opin tämän herkullisen perunasalaatin salat Saksassa ollessani ja onpa tätä tullut tehtyäkin melko monta kertaa.. Saksalaisesta perunasalaatista on tullut meidän perheen suosikki ja aina toivottu herkku. Tämä öljypohjainen salaatti on tyypillistä Etelä-Saksassa.


Hieman olen välillä mukaellut milloin kevät/kesäsipulilla, oliiveilla tai kapriksilla höystettynä. Oleellista on käyttää makeuttamatonta sinappia, rouheilla tai ilman.



n. 1kg (uusia) perunoita
1dl lämmintä kana/kasvis/lihalientä
3tl dijon-sinappia
1 sipuli tai 3 kevätsipulia
½dl rypsiöljyä
hieman suolaa
rouhittua mustapippuria
(2tl kapriksia/tummia oliiveja)


Keitä perunat ja kuori ne lämpiminä. Tee kastike sillä aikaa, kun perunat kypsyvät. Sekoita kaikki kastikeainekset sekaisin ja kääntele perunat joukkoon. Anna tekeytyä jääkaapissa tunnin verran, jos maltat.

HUOM! Lihaliemestä tulee perunasalaattiin voimakkain maku. Maggilla on lihaliemivalmiste, jossa ei ole lisättyä natriumglutamaattia. Suosittelen sitä.

lauantai 9. toukokuuta 2009

Wilhelm viherpippurisulatejuusto-grillimakkara


Bongasimme tänään Atrian uuden Wilhelm-uutuuden kauppareissulla.


Mies huomioi heti uutuustuotteen pakkauksen toteamalla, että "hyi, kun on hirveä väri". Värivalinta on makkaratehtaalta kyllä tässä mitä suurimmassa määrin epäonnistunut... Ikäänkuin tuote olisi valmiiksi parhaat päivänsä nähnyt, pilaantunut. Sellaisen mielikuvan saimme molemmat.


Harmi, sillä pidämme kovasti esim. Valion viherpippuri-koskenlaskijajuustosta. Kokeeksi ostimme kuitenkin makkarapaketin ja siitä arvio tulee, kunhan saamme makkarat paistettua ja maistettua.

Kolmisen tuntia myöhemmin... Nyt on uutuus testattu ja oli hyvää. Makkarassa oli juustoisuutta ja hieman viherpippuri maistui. Suolaisen tuntuinen kuten muutkin vastaavat maustetut makkarat ja hieman enemmän olisi mielestäni saanut viherpippuri tuntua/maistua. Mutta ei hullumpi siis.



Tarjolla oli makkaran kanssa saksalaista perunasalaattia, jonka tein ex tempore, kun muistin, että jääkaapissa oli varhaisperunoita. Perunasalaatti ei ehtinyt oikein tekeytyä ja viiletä, mutta oli hyvää se noinkin.

Banaaniset possunoisetit riisin kera


Tällainen sävellys tällä kertaa, upposi hyvin. Mielestäni parempaa vielä lämmitettynä.


1pkt possunoisetteja lime-rosepippurimarinadissa
1 sipuli
1 banaani
n. 1dl kermaa
(suolaa)
mustapippuria

Paista noisetit kuumalla pannulla, lisää siivutettu sipuli. Anna hautua hieman, sitten lisää loput ainekset. Voit vielä pistää uuniin 225 asteeseen noin 15 minuutiksi, kun riisi valmistuu.

torstai 7. toukokuuta 2009

Porilainen


Porilainen goes Italian, sillä leipänä meillä oli ciabattaa. Hakkaa kyllä mennen tullen höttöiset hampurilaissämpylät. Vaihtoehtoisesti voisi porilaisen tarjota ruisleipäsen välistä..


ciabatta-pala
Atrian Wilhelm juustogrillipihvi
Meiran tulista/Auran väkevää sinappia
Heinzin ketsuppia
punasipulia renkaina

keskiviikko 6. toukokuuta 2009

Kylmäsavupororulla


Tämä on varsinkin isäni herkkua, oi kyllä se maistuukin hyvälle :) Isä toi tullessaan Kylmäsen 400g kylmäsavuporosiivu-paketin ja toivoi, että tekisin rullaa, kun jouluksi tekemäni oli juuri syöty loppuun. ;D


n. 300g kylmäsavuporosiivuja
1rs (200g) maustamatonta tuorejuustoa
½ tuubia piparjuuritahnaa

Asettele porosiivut hieman lomittain kelmun päälle levyksi. Sekoita tuorejuusto ja piparjuuritahna. Levitä tahna siivuje päälle ja rullaa tiiviiksi rullaksi. Suojaa kelmulla ja kääri vielä folioon. Laita pakkaseen kovettumaan muutamaksi tunniksi ja leikkaa siivuja joko cocktailpaloiksi leivälle, salaattipedille alkupalaksi tai buffet-pöytään lautaselle.

tiistai 5. toukokuuta 2009

Janssonin kiusaus


Silakkalaatikkoa en suuhuni laita, mutta janssonin kiusausta kernaasti. Se on hyvää!


1pss (1kg) perunasuikaleita
1 sipuli
1prk Abban anjovisfileitä (ei lientä!)
1prk (3,3dl) kuohukermaa
1dl vettä
suolaa
mustapippuria
korppujauhoa

Levitä puolet perunasuikaleista uunivuoan pohjalle. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Kuori sipuli ja silppua se perunasuikaleiden päälle. Lisää anjovisfileet ja levitä päälle loput perunasuikaleet. Mausta toistamiseen. Kaada sekaan kerma ja huuhtele kermapurkki noin desillä vettä ja kaada myös vuokaan. Ripottele päälle hieman korppujauhoa. Paista ensin 175 asteessa 60 minuuttia, nosta sitten lämpö 225 ja paista vielä 45-60 minuuttia.

maanantai 4. toukokuuta 2009

Mokkakakku äidille


Sain jo jokin aika sitten äidiltäni mokkakreemin ohjeen, jonka hän itse oli saanut parikymmentä vuotta sitten sukulaisnaisen syntymäpäivillä. Monesti äiti on puhunut kakun täytteestä ja päällyksestä, joka oli niin herkullista ja säilyy kermavaahtoa pidempään maukkaana.

Koska vietimme tänä vuonna äitienpäivää viikonloppua aiemmin ja veimme sikson kanssa vanhemmat lounaalle, tein iltapäiväkahville mokkaisen yllätyksen. Kreemin ohje jääköön nyt kuitenkin salaisuudeksi, mutta herkullista se todellakin oli. Kakkuna on sokerikakkupohja ja täytteenä mokkakreemin lisäksi Bonne Maman neljän marjan hilloa. Koristeeksi tein muutaman "valkovuokon" sokerimassasta ja kukkakedolle alle vihreää koristesokeria.


Hyvää äitienpäivää kaikille äideille!

sunnuntai 3. toukokuuta 2009

Parsa-parmankinkkupiirakka


Brunssilla tarjottiin myös uusimman Koti ja Keittiö-lehden ohjeen mukaan tehtyä parsa-parmankinkkupiirakkaa. Oi, kun tuore parsa maistuu hyvältä!

Minun makuuni ricotta ei tässä oikein toiminut, joten seuraavalla kerralla luultavasti vaihdan sen mascarponeen tai muuhun tuorejuustoon.* Käytin koko parsanipun, jossa oli 10 parsaa.

pohja:

125 g pehmeää voita
2 1/2 dl vehnäjauhoja
1 dl parmesaaniraastetta
3 rkl maitoa

täyte:

1/2 nippua (250 g) vihreää parsaa

1 pkt (80 g) parmankinkkua
1 pkt (250 g) ricottajuustoa
1/2 dl tuoretta ruohosipulia hienonnettuna
2 dl kermaa
3 munaa
1/4 tl suolaa
rouhittua mustapippuria

lisäksi: 1 pss kuivattuja herneitä vuokaan

Nypi vehnäjauhot, rasva ja juustoraaste keskenään sekaisin. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Kääri taikina kelmuun ja anna sen vetäytyä jääkaapissa puoli tuntia.

Kauli taikina ohueksi levyksi ja asettele voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Painele haarukalla reikiä pohjaan. Laita päälle leivinpaperi ja kuivatut herneet.

Esipaista pohjaa uunin alatasolla 200 asteessa noin 10 - 15 minuuttia.

Esikäsittele ja keitä parsat. Valuta ja jäähdytä.

Sekoita ricottajuusto, ruohosipuli, kerma, munat ja mausteet. Kaada seos esipaistetun pohjan päälle. Kieritä parmankinkkusiivuja parsatankojen ympärille ja asettele parsat piirakan päälle.

Paista piirakkaa uunissa 175 asteessa noin 20 - 30 minuuttia.

* Paitsi, että vuorokauden päästä piirakan maku on tasaantunut eikä suutuntuma täytteestä ole lievän rakeinen ricotan takia niinkuin vastapaistetussa piirakassa.

lauantai 2. toukokuuta 2009

Karviais-kinuskikakku


Brunssin makeaksi herkuksi piti tekemäni karpalo-kinuskikakkua, mutta olinkin väärässä luulossa ja karpaloiden sijaan pakastimesta löytyi pussi karviaisia. Ne tosin sopivat kakkuun aivan yhtä hyvin ja kakku teki kauppansa. Kinuskin pikakeitin maitotiivisteestä, siksi kinuski on tavallista vaaleampaa.



4 munan sokerikakkupohja

2dl kermaa
reilu ½prk maitorahkaa
tomusokeria
n. 3dl jäisiä karviaisia
1prk maitotiivistettä

Mätimousse


Mätimousse tehdään
mätihyytelön tapaan, mutta liivatelehtiä laitoin kaksi. Lisäksi vatkasin moussea ilmavammaksi liivatteen lisäämisen jälkeenkin vielä, ennen kuin siirsin sen tarjoiluastiaan hyytymään. Tarjoilla voi uusien perunoiden, ruis/saaristolaisleivän tai vaikka palttoonnappien kera, niinkuin meidän vappubrunssilla.


100g muikunmätiä
2dl kuohukermaa
2dl ranskankermaa
½ punasipuli pieneksi silputtuna
½-1dl tillisilppua
2 liivatelehteä
2-3rkl sitruunamehua
suolaa
mustapippuria myllystä

Valmista mousse mätihyytelön teko-ohjeen mukaan. Vatkaa ilmavaksi.

perjantai 1. toukokuuta 2009

Vappu-brunssi


Meidän tämänvuotisella vappubrunssilla oli tarjolla monenlaista hyvää. Mukana tällä kertaa olivat vanhempani, siskoni ja anoppi miehineen.





aura-kalkkunapiirakka
parsa-parmankinkkupiirakka
olut-sipulipiiraat
caesar-salaatti
mätimousse

Fazer Amican sillikaviaaria palttoonnapilla
leikkeleitä
pieniä siemensämpylöitä
brie-juustoa
voita
Meritalon lakka- ja tyrnihilloa

***

karviais-kinuskikakku
mansikoita

***

kuohuviiniä
omenamehua

Caesar-salaatti


Mies toivoi brunssille salaatiksi caesaria, tosi hyvä idea! Kastike tehty Stockmannin ohjeen mukaan. Eka kertaa tein kastikkeen itse, nam :)



3 ruukkua romaine-salaattia
1pkt valmiita yrttikrutonkeja (Lidl)
50g parmesaani-lastuja

caesar-kastike:

2 keltuaista
2rkl viinietikkaa
1rkl sitruunamehua
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
2dl öljyä
2 hienonnettua sardellia tai anjovisfileetä
1tl worchestershirekastiketta
50 g parmesaani-juustoraastetta
3 rkl kermaa


Vispilöi salaattikulhon pohjalla keltuaiset, etikka, sitruunamehu ja hienonnettu valkosipuli. Sekoita öljy joukkoon, aluksi tipoittain. Hienonna sardellit tai anjovikset haarukalla ja sekoita joukkoon. Lisää maustekastike, parmesaani-juustoraaste ja kerma.

Revi salaatti sopiviksi palasiksi ja lisää krutongit ja parmesaani-lastut sekä salaattikastike joukkoon. Tarjoa heti.

Aura-kalkkunapiirakka


Tämäkin piirakka tuli brunssipöytään. Olin tosin tehnyt pohjan pari päivää etukäteen ja tarttui hieman vuokaan kiinni.. No, ei se makua haitannut.


piirakkapohja

täyte:

200g kalkkunaleikettä
2 kevätsipulia silppuna
½ keltainen paprika silppuna
½ aurajuustoa murustettuna
1dl juustoraastetta
rouhittua mustapippuria
(suolaa)
2 kananmunaa
2dl kermaa

Tee mieleisesi piirakkapohja tai osta valmis kaupasta. Sekoita kaikki täytteen ainekset ja levitä pohjalle. Paista 30 minuuttia 200 asteessa.

Olut-sipulipiiraat


Ruokalan ohjeen kopsasin, muokkasin ja tein vappubrunssille tarjottavaksi. Ohje on 8 hengelle, mutta annoksesta tuli 12 piirasta.


pohja:

75 g pehmeää huoneenlämpöistä voita
75 g maitorahkaa
3 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa

täyte:

1pss filepekonia
4 isoa sipulia puolirenkaina
1 valkosipulinkynsi
1rkl voita
2 rkl tuoretta persiljaa
1tl hunajaa
suolaa
1prk (120g) smetanaa
2 kananmunaa
1dl olutta (esim. Karhu-korpisavu)

Valmista pohja nyppimällä jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe, voin ja rahkan kanssa. Mausta ripauksella suolaa. Painele se sitten 25-30 cm halkaisijaltaan piirasvuoan pohjalle ja reunoille. Tai tee monta pientä piirasta. Anna sitten levätä hetki kylmässä.

Siivuta pekoni. Paista se rapeaksi ja siirrä sivuun toiseen astiaan. Pyyhkäise pannu puhtaaksi ja kuumenna vähän öljyä (filepekonista ei rasvaa jäänyt pannuun, paistoin sipulit voissa) ja kuullota sipulirenkaat ja hienonnettu valkosipuli. Lisää persilja, hunaja ja paistetut pekonit pannulle. Mausta ja sekoita. Vatkaa smetana, munat ja olut keskenään. Kaada täyte piirakkapohjalle ja smetanaseos päälle.

Kuumenna uuni 200 asteeseen ja paista piirakkaa noin 40 min.