lauantai 31. tammikuuta 2009

Broilerilaatikko

Miehen nukkuessa eilisiä pikkujoulujaan ja itse turhautuneena tuhisten tukkoista oloani oli pakko tehdä jotain lounasruokaa näin lauantaina, kun ei olla kauppareissullekaan vielä päästy. Normaalisti otetaan lauantaiaamuisin jotain valmista kaupasta, mutta nyt piti kehittää ruokaruokaa ja pian, tai muuten pihaan kurvaisi joku varis tai mummoankka, jonka kyljessä lukisi pizzeria...

Koiruuksia ja kokkailua :)-blogin Kati oli tehnyt herkunoloista
broilerilaatikkoa, jota piti jo aiemmin viikolla tehdä. Siksi oli jääkaapissa pari pakettia broilerin filesuikaleitakin valmiina. Hieman muokkasin alkuperäistä ohjetta. Helppo ja maistuva laatikkoruoka tosissaan. Nyt jaksaa taas :)


800g hunajamarinoituja broilerinfilesuikaleita
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
1½tl valkosipulimurskaa
n. 7dl gnocchi-pastaa
1l maitoa
2 munaa
2dl ruokakermaa
10-15 kirsikkatomaattia
100g juustoraastetta

Katin ohje: "Paistoin suikaleet pannulla. Tein munamaidon vuokaan jonne kaadoin kypsät suikaleet (laitoin niihin lisäksi vähän pippuria, suolaa ja valkosipulirouhetta) ja putkimakaroonit. Uuniin muhimaan ja kun viittä vailla valmiin näköistä otin pois uunista ja lisäsin vielä tomaatti siivut päälle, kerman ja juustoraasteen ja takasin uuniin värittymään..
Oli muuten aivan ihanaa salaatin ja tuoreen leivän kanssa."

Paistoin filesuikaleet ja sekoitin vuoassa pastan sekaan. Päälle muna-maito-ruokakerma-seos ja uuniin 175 asteeseen ensin noin 45 minuutiksi. Sitten sekoitus, juustoraastetta niskaan ja viillellyt tomaatit päälle. Sitten vielä 225 asteessa puolisen tuntia, niin laatikko saa pintaansa kauniin värin!


Ois maistunut varmaan meidän pikkuisellekin :) Tuimana katsoo hän, kun ei maistaa saa...

perjantai 30. tammikuuta 2009

Läksiäiskakku


*sniif* Supersymppis ihana työkaverimme T <3 jättää meidän oman onnemme nojaan ;p ja siirtyy firmassa uusiin tehtäviin. Eihän hän mihinkään katoa, mutta ei ihan joka päivä enää nähdä. Kiitos näistä 17 kuukaudesta!

Sain kunnian tehdä läksiäiskakun ja vaikka selkä alkoikin vaivata kalkkiviivoilla, pidin lupaukseni. Ihan näin hempeää kakusta en suunnitellut, mutta toivottavasti maistuu edes hyvälle ;) "Ruusunen" joka kuukaudesta sinulle, T! :)

vaalea kakkupohja, jossa valkosuklaa-mansikkahippuja

vispikermaa
maitorahkaa
tomusokeria
***
tuoreita mansikoita pienittynä
mansikkatomusokeria
***
maitotiivistettä, kinuskiksi keitettynä

vispikermaa
tomusokeria
Sugarflairin extra red ja green-värejä
vaaleanpunaista sokeriraetta
vaaleanpunaisia, valkoisia ja helmiäiskuulia
valkoisia mimosa-rakeita



torstai 29. tammikuuta 2009

Sipulipiirakka (dt. Zwiebelkuchen)


Saksalaisen sipulipiirakan ohje on Backspass 07/08 Die besten Blechkuchen-lehdestä.

pohja:

300g vehnäjauhoa
20g hiivaa (2/3pss kuivahiivaa)
1¼dl maitoa
1 kananmuna
50g voita
suolaa

täyte:

800g sipulia
150g savukylkeä
2rkl öljyä
300g ranskankermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
1tl kuminaa
1rkl silputtua persiljaa

Lämmitä maitoa kädenlämpöiseksi mikrossa. Laita jauhot kulhoon ja tee keskelle kolo, johon murennat hiivan tai lisäät kuivahiivan. Sekoita osasta jauhoja, hiivasta ja maidosta "taikinajuuri", jonka annetaan kohota liinalla peitettynä lämpimässä, vedottomassa paikassa, kunnes pintaan tulee halkeamia.

Sulata voi ja lisää se kananmunan sekä suolan kanssa taikinajuureen ja leivo taikinaksi. Anna kohota uudelleen kaksinkertaiseksi.

Sillä aikaa kuori ja leikkaa sipulit renkaiksi. Kuutioi savukylki. Kuumenna öljy kasarissa ja lisää sipulirenkaat sekä savukylkikuutiot. Paista, kunnes sipuli on läpikuultavaa ja laita sitten jäähtymään.

Kauli taikina uunipellin kokoiseksi pohjaksi. Pistele pohja haarukalla. Levitä sipuliseos pohjan päälle.

Sekoita ranskankerma, kananmunat ja mausteet ja levitä sipuliseoksen päälle. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 35 minuuttia.


Minulla savukylkeä oli varmaan lähemmäs 300g enkä pistellyt pohjaa haarukalla vasta kuin pistelin piirakkaa poskeen... Käytin jauhoina puolet tavallista vehnäjauhoa ja puolet täysjyvävehnäjauhoa. Ai niin, ja sekoitin mausteetkin jo sipuliseokseen... Ja ruokakerma varmaan sopisi tähän ranskankermaa paremmin. Tosi hyvää silti :)

keskiviikko 28. tammikuuta 2009

Porkkanatzatziki

Hemmets 4/2009-lehdessä oli tämä ohje ja tottahan sitä piti kokeilla. Ihanan raikasta ja hyvää: Kaikkea ne ruotsalaiset keksiikin ;)


3-4 (n. 400g) porkkanaraastetta
1 valkosipulin kynsi puristettuna
3dl turkkilaista jogurttia
suolaa
mustapippuria
(2-3rkl oliiviöljyä)

Sekoita tzatzikin ainekset ja koristele esim. oreganolla. Öljyn lisääminen ei ole mielestäni välttämätöntä.

tiistai 27. tammikuuta 2009

Nopea makkara-papusoppa


Savunmakua tähän soppaan tuo Valion uutuus Kippari ruokakerma ja savustettu paprikajauhe, lämpöä ripaus chilirouhetta. Nopeakin vielä, kuuluu sarjaan "Vartissa valmista" :) En mä tätä ihan itse ole kehitellyt, muokkailin Ruokamaailman 01/2009 makkara-papukeiton ohjeen omanlaiseksi.
Älyttömän hyvvää muuten! :)

1l vettä
2 kasvisliemikuutiota
1 sipuli
1tl valkosipulisilppua tai pari valkosipulinkynttä
2pss kasvissuikaleita
1 lenkkimakkara
1tlk kidney-papuja
2tl savupaprikajauhetta
1tl chilirouhetta
1tlk Kippari ruokakermaa

Lämmitä vesi kiehuvaksi kattilassa ja lisää kasvisliemikuutiot, silputtu sipuli sekä valkosipuli, kasvissuikaleet ja pilkottu lenkkimakkara. Anna kiehua poreillen noin 10 minuuttia. Mausta ja lisää vielä pavut sekä ruokakerma. Anna hautua vielä noin 5 minuuttia. Koristele halutessasi persiljalla tai ruohosipulilla. Tarjoile maalaisleivän kera.

P.S. Makkaran sijaan tähän kävisi varmasti esim. broilerin paistijauheliha. Ja kasvisversion saa aikaan tietysti ilman mitään lihaa.

maanantai 26. tammikuuta 2009

Siitake-pekonipiirakka

Yksinkertainen suolainen piirakka, jonka pohjaan tulee perunamuusijauhetta ja voin korvaa maustamaton tuorejuusto. Tuorejuusto tosin voisi olla hyvin maustettuakin, niinkuin tässä piirakassa perunamuusijauhe on.. :) Pohjan ohjeen lainasin Kakkukioskilta, jota sitten muokkasin.

pohja:

½dl perunamuusijauhetta (esim. Rainbow pekoni-sipuli)
1dl vettä
100g tuorejuustoa
1dl kaurahiutaleita
1¼dl täysjyvävehnäjauhoja
(½tl suolaa)
½tl leivinjauhetta

täyte:

1 rasia (100g) siitake-sieniä
1pkt filepekonia
3rkl yrttisekoitusta (Lidlin)
2dl juustoraastetta
2 kananmunaa
1prk ruokakermaa
ripaus yrttisuolaa
valkopippuria

Sekoita perunamuusijauhe kylmään veteen ja anna turvota hetki. Sekoita tuorejuusto, hiutaleet, suola ja leivinjauhe murumaiseksi seokseksi esimerkiksi monitoimikoneella. Lisää perunamuusi ja sekoita tasaiseksi. Painele piirakkavuoan pohjalle ja hieman reunoillekin. Laita kylmään täytteen teon ajaksi.

Pilko sienet ja leikkaa filepekonit kapeiksi siivuiksi poikittain. Paahda pannulla ja mausta yrttisekoituksella. Ota pohja kylmästä ja levitä täyte pohjalle.

Sekoita juustoraaste, kananmunat ja ruokakerma. Mausta yrttisuolalla ja valkopippurilla.

Paista uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

sunnuntai 25. tammikuuta 2009

Mandariinileivokset


Piti keksiä nopeasti jokin hyvä tarjottava lounaan jälkiruoaksi ja kahvin kera tarjottavaksi. Päädyin valmispohjaan ja yllättäen sitrushedelmiin...



1 valmis kakkupohja

1rs appelsiinituorejuustoa
1prk vispikermaa
½ levyä valkosuklaata
2 liivatelehteä
3rkl sitruunamehua

2prk mandariinilohkoja
1dl vettä
½dl hyytelösokeria

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Suojaa pitkä leipävuoka tuorekelmulla ja leikkaa kakkupohja puoleksi. Aseta toinen puolisko vuoan pohjalle.

Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Kiehauta sitruunamehu, sulata siihen valkosuklaa ja sekoita joukkoon valutetut liivatteet. Yhdistä täyteainekset hyvin sekoittaen. Levitä täyte kakkupohjalle ja nosta toinen kakkupohja päälle. Laita hyytymään kylmään muutamaksi tunniksi.

Koristele leivospohja mandariinilohkoilla. Kiehauta vesi ja sulata sekaan hyytelösokeri. Lusikoi mandariinilohkojen päälle. Anna hyytyä hetki ja leikkaa leivoksiksi.

lauantai 24. tammikuuta 2009

Australian tuliainen

Sikso ja sen mies olivat kadehdittavan pitkällä lomareissulla pallon toisella puolella ja sain sieltä ihanan tuliaisen. Se on kuulemma meille molemmille miehen kanssa, mutta voi olla hänellä toteuttamispuoli jäänee suorittamatta ;)

Kiitos kovasti ihanasta tuliaisesta! Aivan ihania kakkuja, herkullisia kuvia ja ja... Tästä saa monet kakut toteutettua ja ideoita yllinkyllin! :) Ensimmäisenä tulee pian kokeiluun Lemon and orange custard tart!

Ja niitä Lamingtonin leivoksia kokeilen myöskin varmasti!

Juustohullun juuresmuhennos


Tätä reseptiä kannattaa ehdottomasti kokeilla. Valio on vetänyt pois markkinoilta kipparimuru-juustopussin, mutta onnistuu uudella Kippari ruokakermalla ja emmental-juustoraasteella (50g) vallan mainiosti. Ja käyhän tähän Kippari-siivut maustamattoman ruokakerman kanssa. Ohessa Valion alkuperäinen ohje, joka nyt löytyy muunneltuna heidän nettisivuiltaan.

1pss (500g) juureskuutioita
voimariinia > oivariinia/voita
1tl rosmariinia tai timjamia
1dl vettä
2dl Valio ruokakermaa > 1prk Kippari-ruokakermaa
1pss (150g) Valio Kippari murua > 50g emmental-juustoraastetta
suolaa
mustapippuria
hienonnettua persiljaa

Kuumenna Voimariini pannulla ja lisää juureskuutiot. Paista juureksia välillä sekoitellen. Lisää pannulle yrttimauste paistamisen aikana. Kaada pannulle vesi ja anna juuresten hautua hiljalleen sopivan kypsiksi. Lisää Valio ruokakerma ja juustomuru. Kuumenna sekoittaen, kunnes juusto on sulanut. Mausta suolalla ja pippurilla. Lisää persiljasilppua.

Kotona tehdyt wieninleikkeet

Lauantai-päivän päivälliseksi itsetehtyjä wieninleikkeitä. Kokeilin perinteisestä pippuri-suola-maustamisesta poikkeavaa mausteyhdistelmää. Hyvin sopi tämäkin. Lisäksi pottumuusia, juustohullun juuresmuhennosta ja sekaseinisalaattia, jonka kannoin pöytään kaupan palvelutiskiltä!


n. 1½kg possun ulkofilettä
2-3dl vehnäjauhoja
½pss (n. 30g) grillimaustetta
2tl sipulijauhetta
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
3 kananmunaa
1dl vettä
½pss korppujauhoa

voita
rypsiöljyä

Leikkaa possun ulkofile vajaan sentin leveiksi pihveiksi. Mikäli ulkofileen reunassa on rasvaa, leikkaa reunaan muutama viilto, ettei pihvi paistaessa käpristy. Nuiji pihvejä hiema ohuemmaksi.

Sekoita vehnäjauhoon mausteet, riko kananmunien rakenne ja sekoita hieman vettä sekaan sekä laita korppujauhoa, kaikki omiin kulhoihinsa/lautasille. Pyöritä ensin vehnäjauhossa, sitten kananmunassa ja lopuksi korppujauhota.

Kuumenna voita ja öljyä pannulla, paista rapeaksi molemmin puolin ja siirrä uunipannulle. Laita leikkeet uuniin noin 150 asteeseen leivinpaperin alle uunivuoassa.

Tarjoa halutessasi lisäksi sitruunaa ja kapriksia.

Tuli vaihteeksi huono tumma kuva, ei tuo leike oikeasti palanut ollut, vaan herkullisen mehevä. NAM ;D

perjantai 23. tammikuuta 2009

Omenapannukakut

Löysin Maasikas-blogista herkullisten omenalettujen ohjeen. Mieleen tuli mummon ja äidin tekemät pannukakut, joihin myös laitetaan soodaa. Näitähän piti heti kokeilla iltakahvilla nautiskeltavaksi. Oikein makoisia ja nopeatekoisia!

Maasikas-blogin ohjetta hieman muokaten:

2dl omenahilloa
1½dl maitoa
½tl ruokasoodaa
2 kananmunaa
3dl täysjyvävehnäjauhoja
ripaus suolaa
(2tl sokeria)

Vatkaa kevyesti kananmunien rakenne rikki. Lisää omenahillo, maito, suola, (sokeri jos käytät makeuttamatonta omenahilloa) ja vehnäjauhot, mihin on sekoitettu sooda. Paista paistinpannulla voissa pieniä lettusia.

HUOM! Palavat herkästi, joten pysyttelepä hellapolliisina ja lämpö kohtuullisena!

Tarjoa esim. vadelmahillon, kermavaahdon, vaniljajäätelön tai vaniljakastikkeen kanssa.

Jauhelihakeitto eli tuttavallisesti sipulikeitto

Meillä kotona puhutaan aina sipulikeitosta, kun tätä keittoa tarkoitetaan. En tiedä, mistä lie ilmaisu tullut, mutta voisin epäillä syyksi meidän isän mielisanontaa: "Laita paljon sipulia." (Ruoka kuin ruoka, hyvä kun ei sentään riisipuuroon ja rusinasoppaan, jotka ovat hänen herkkuaan... ;) ) Makaronia ei tästä keitosta saa kuitenkaan unohtaa!

Väänsin tästä ohjeen, vaikka keiton voi tehdä myös helpoimman kautta niin, että paahtaa jauhelihaa ja lisää silputun sipulin, vettä sekä muut ainekset ja antaa hautua kypsäksi. Sipulin kuullottaminen voinokareessa tosin antaa lisämakua.





2rkl voita
3 sipulia
400g paistijauhelihaa
1½l vettä
2 lihaliemikuutiota
muutama maustepippuri
1dl makaronia
4-6 perunaa
1pss isoja keittojuureksia
(suolaa)
persiljasilppua

Kuori ja silppua sipuli haluamasi kokoiseksi. Sulata voi kattilassa ja kuullota sipulia, kunnes se on saanut paahteisen värin. Lisää jauheliha ja paista kypsäksi. Vältä pienimästä jauhelihaa ihan pieneksi muruksi.

Lisää vesi ja mausteet sekä makaroni. Anna kiehua noin 5-10 minuuttia. Lisää sitten isoiksi lohkotut perunat ja keittojuurekset. Anna kiehua hiljalleen noin vartti.

Tarkista, että juurekset ovat kypsiä. Maista lientä ja lisää tarvittaessa ripaus suolaa.

Kun keitto on valmista, lisää vielä runsaasti persiljasilppua!

Tarjoile juustovoileipien kera, ja palan painikkeeksi piimää :)

maanantai 19. tammikuuta 2009

Broileria tomaatti-vuohenjuustokastikkeessa

Tänään tein kymmentuntisen päivän, vieläpä vapaaehtoisesti :), ja vaikka olinkin aika pirteä päivän päätteeksi, ei ruoanlaitto seitsemän jälkeen illalla erityisemmin houkuttanut. Meinasin jo kurvata kaupan kautta ja hakea jotain "nopeaa", mutta sitten päätinkin tehdä sitä samaa meidän jääkaapin antimista. Viikonloppuna hankin toista Valion uutuusruokakermaa tomaatti-vuohenjuustoa. Tulipa täysjyväriisin kanssa herkullista kastiketta.

2tl voita
1rs Kariniemen kevyitä fileeviipaleita
2-3rkl yrttisekoitusta (Lidl)
1 kanaliemikuutio
mustapippuria myllystä
1rs miniluumutomaatteja
1prk herkkusieniviipaleita
1prk Valion ruokakerma tomaatti-vuohenjuusto

Sulata voi wokkipannussa ja paista fileeviipaleita niin, että ne saavat väriä. Lisää yrttisekoitusta, kanaliemikuutio, mustapippuria, lohkotut miniluumutomaatit sekä herkkusienet (ilman lientä). Sekoittele hetki ja lisää vielä ruokakerma. Anna poreilla hiljalleen 10 minuuttia.

Tarjoile lisäksi täysjyväriisiä ja varo puraisemasta kieleen :)

sunnuntai 18. tammikuuta 2009

Banaani-suklaamoussekakku

Halusin kokeilla erilaista pohjaa täytetylle kakulle ja tein sitten sellaisen kuivakakkupohjaan. Valmistin pohjan halkaisijaltaan 20cm irtopohjavuoassa. Tämä kakkuidea on muhinut mielessä jo jonkin aikaa, nyt sen toteutin. Suklaamoussen ohjeen nappasin Ruokamaailmasta.


Kakkupohja:

100g voita
1dl sokeria
2 kananmunaa
2dl vehnäjauhoa
1tl leivinjauhetta
2 kypsää banaania
2rkl sitruunamehua

Suklaamousse:

200 g tummaa suklaata
50 g voita tai margariinia
2 keltuaista
2 rkl kaakaolikööriä
2 valkuaista
3 dl kuohukermaa

Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe ja lisää taikinaan. Soseuta banaanit, lisää sitruunamehu ja sekoita kakkutaikinaan.

Paista kakkua 175 asteessa uunin alaosassa noin 40 minuuttia. Anna jäähtyä hyvin.

Paloittele suklaa ja voi kattilaan. Kuumenna seosta miedolla lämmöllä, kunnes se sulaa. Nosta kattila pois liedeltä.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Lisää keltuaiset suklaaseokseen yksitellen voimakkaasti vatkaten. Mausta seos liköörillä ja anna jäähtyä.

Vatkaa kerma ja valkuaiset erikseen vaahdoksi. Sekoita vaahdot varovaisesti suklaaseokseen. Käytä 2/3 moussesta täytteeksi ja laita loput kakun päälle tai tee kauniit pursotukset! Koristele halutessasi esim. banaanikarkeilla.


Kakkupohja on onnistunut ja banaani maistuu. Suklaamousse tekee kakun tuhdiksi, mutta on se kyllä todella hyvää. Kakku kannattaa nostaa viileäsäilytyksestä hieman ennen tarjoilua huoneenlämpöön.

lauantai 17. tammikuuta 2009

Nooran ja Vilman synttärikakku


Tänään rakkaan työkaverini perheessä vietettiin tyttöjen synttäreitä ja samalla koko perheen muuttoa uuteen kotiin! :) Onnea onnea onnea vaan, keltainen tupa... Ja isot onnittelut tytöille! <3

vaalea suklaahippupohja

laktoositonta vispikermaa
laktoositonta tuorejuustoa
vaniljasokeria
appelsiinimarmeladia
säilykemandariinilohkoja
mandariinilientä
liivatetta

laktoositonta vispikermaa
tomusokeria
vaniljakreemijauhetta
marenkeja murskattuna
sokerimassakoristeita
hopeisia sokerikuulia

Reunoille pursotuksia lehtityllalla, jolla tulee kaunista rusettimaista pursotusta. Ja tässä kuvassa luonnollisemmat värit.

perjantai 16. tammikuuta 2009

Baileys-hyytelökakku

Noille 70-luvun lopun lapsille retrohenkinenkö? baileys-kakku :) Maistoin eka kertaa itsekin ja oikein hyvää oli. Pari kertaa olen tehnyt Dooley's-kakkua, sekin namia :)


400g digestive-keksejä
100g voita sulatettuna

6dl vispikermaa
2dl tomusokeria
3tl vaniljasokeria
3prk (á 250g) mascarpone-juustoa
2dl baileys-likööriä
½dl vettä
10 liivatelehteä

Murskaa keksit ja sulata voi. Sekoita ja painele irtopohjavuoan (suojaa pohja leivinpaperilla, tuorekelmulla tai pakastepussilla) pohjalle. Laita kylmään siksi aikaa, kun teet täytteen.

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Vatkaa kerma puolikovaksi vaahdoksi ja sekoita sitten joukkoon tomusokeri sekä vaniljasokeri. Lisää mascarpone-juusto ja sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita joukkoon varovasti, mutta hyvin, likööri. Kuumenna vesi, purista vesi liivatelehdistä ja sulata veteen. Sekoita liivateliemi täytemassaan koko ajan sekoittaen niin, että liivate on kokonaan sekoittunut joukkoon.

Ota pohja kylmästä ja levitä täytemassa sen päälle. Anna hyytyä kylmässä ainakin neljä tuntia, mieluusti yön yli.

Koristele hyytelökakku haluamallasi tavalla. Tähän kakkuun vatkasin 4dl vispikermaa, josta kolmasosan maustoin vaniljakreemijauheella ja kaksi kolmas osaa tummalla suklaalla.

torstai 15. tammikuuta 2009

Texmex-voileipäkakku (broileri)

Ihanan nuorekkaat työkaverimme viettivät juuri 30-vuotispäiviään (Huom! Ei yhteensä, vaan erikseen ;-p) ja halusivat tarjota juhlien kunniaksi kakut töissä! Minä sain kunnian toteuttaa toiveet :D Suolaisena palana texmex-voileipäkakkua Pirkan reseptiä mukaellen.


2pkt Vaasan rouheista täysjyväpaahtoleipää

broileritäyte:

2rs (n. 900g) maustamattomia broilerinfileitä tai -filesuikaleita
1½tlk hot salsa-kastiketta (Rainbow)
2tlk juustodippiä (Rainbow)

guacamoletäyte:

1½tlk guacamoledippiä (Santa Maria)
1 punainen paprika

kostutus:
2dl kasvislientä

kuorrutus:

1½tlk guacamoledippiä (Santa Maria)
1tlk ranskankermaa

Koristeeksi:
1 keltainen paprika
1rs punaisia kirsikkatomaatteja
pala kurkkua
mustia oliiveja
pieni punasipuli
jääsalaattia
juustomaissilastuja

Paista broilerin fileet tai filesuikaleet uunissa 225 asteessa noin 20-30 minuuttia. Hienonna lihat leikkuulaudalla. Sekoita joukkoon salsakastike ja juustodippi.

Kuutioi punainen paprika ja sekoita guacamoledipin kanssa. Leikkaa leipäviipaleista reunat ohuelti pois. Suojaa iso paisto- tai irtopohjavuoka tuorekelmulla*. Lado vuokaan leipäpalaset vuokaan niin, että pohja peittyy. Kostuta leivät kevyesti kasvisliemellä. Levitä päälle puolet broileritäytteestä.

Lisää toinen leipäkerros ja kostuta. Levitä päälle guacamole-paprikaseos. Lisää kolmas leipäkerros. Kostuta ja täytä lopulla broileritäytteellä.

Lado vielä neljäs leipäkerros ja kostuta pinta. Suojaa kakku tuorekelmulla ja foliolla. Pane päälle kevyt paino, esimerkiksi leikkuulauta. Nosta kakku kylmään ja anna kostua yön yli.

Kumoa voileipäkakku tarjoilualustalle/-lautaselle. Ota pois kelmu kakun päältä. Siisti reunat veitsellä siloittaen.

Sekoita guacamoledippi ja ranskankerma. Levitä kuorrutus kakun reunoille ja pinnalle. Koristele reunat maissilastuilla ja sitten pinta kuutioidulla/suikaloidulla paprikalla, kirsikkatomaateilla, suikaloidulla kurkulla, oliiveilla, sipulirenkailla ja jääsalaatilla.

*Vinkki* Liian monta kertaa pelihousut tuorekelmun kanssa repineenä olen siirtynyt suojaamaan vuoan leikkaamalla ison (5l) ohuen pakastepussin auki. Ei takerru kiinni ja asettuu kerralla paikoilleen!

maanantai 12. tammikuuta 2009

Spelt marjamannapuuro


Palasimme myrskyisältä Tukholman risteilyltä. Tuuli tuiversi mennen tullen varmaan liki 20m/s ja meri velloi sen mukaan. Mies tuli paluumatkalla ensimmäistä kertaa elämässään merisairaaksi ja minua keinutti vielä kotonakin, mutten kuitenkaan halaillut vessanpönttöä, onneksi.

Päätin tehdä mannapuuroa ja kokeeksi jokin aika sitten ostamastani SunSpeltin täysjyvä speltmanna tyrni-vadelma-suurimoista. Tuplasin paketin ohjeen.

Marjat oli jauhettu hienoksi eikä ne ainakaan ensi maistamalla maistuneet puurossa. Lisänä Valion runsaskuituista vadelma-persikkamehukeittoa (sokeriton).



1l täysmaitoa
2½dl mannasuurimoista
2tl suolaa



Paketin kyljestä kopioitua...

Spelt on vehnän sukuinen erillisviljalajike n. 10000 vuoden takaa. Runsas ravintosisältö sekä helppo sulavuus ja imeytyminen takaavat speltin ihanteellisen toimivuuden kehossamme (?).

Spelt marjamannoista saat nopeasti maukkaan puuron tai vispipuuron. Mannaa voidaan käyttää myös leivonnassa osana muita jauhoja (20-40% jauhojen määrästä). Spelt marjamannat sopivat mm. pikkuleipiin, kakkuihin, korvapuusteihin, ohukaisiin ja pannukakkuihin. Kokeile myös kalojen panerointiin.

torstai 8. tammikuuta 2009

Chilinen juuressosekeitto

Vaikka kuukauden tuotteena onkin juurespakasteet, tätä keittoa ei ole tehty pakasteista. Chili tuo lämpöä ja kookos pehmentää maun. Leipäkuutiot tein äidin tekemästä hedelmäisestä joululeivästä.



½l vettä
kana- tai kasvisliemikuutio
pienehkö bataatti
pari porkkanaa
½ palsternakka tai pieni kokonainen
3 pientä perunaa
1 sipuli
1tlk kookosmaitoa
(hyppysellinen suolaa)
mustapippuria myllystä
1 vihreä chili
tai
2tl vihreää thai currytahnaa (ja ripaus chilirouhetta)

Kuori & lohko juurekset ja sipuli. Laita kiehuvaan kanaliemeen ja keitä hetkinen. Lisää kookosmaito ja mausteet. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 15 minuuttia. Soseuta.


Keiton kanssa maistuu tummat leipäkrutongit esim. saaristolaisleivästä. Leikkaa leivästä muutama viipale ja kuutioi ne. Laita 1rkl voita paistinpannulle ja paista leipäkuutiot rapeiksi koko ajan sekoitellen. Ripottele keiton päälle.

keskiviikko 7. tammikuuta 2009

Tarte tatin

Kaupassamme oli kotimaiset omenat tarjouksessa, niinpä päätin tehdä tätä ranskalaista herkkua, joka on ollut monien muiden ohjeiden kanssa to-do-listalla jo iäisyyden. Eihän meillä ole valurautapannua, käyttämätöntä blinipannua lukuunottamatta, mutta uskoin joululahjaksi saamani teräksisen paistinpannun hoitavan homman. Sen kun voi laittaa uuniinkin! :)

Ohjeen kokosin erinäisiltä nettisivuilta omanlaiseksi versioksi. Kannatti kyllä nähdä tämäkin vaiva, tosi hyvää...







pohja:

100g voita
3dl vehnäjauhoja
2rkl kylmää vettä

täyte:

100g voita
2dl sokeria
noin 800g omenoita



Tee ensin pohja. Nypi hieman pehmennyt voi ja vehnäjauhot murumaiseksi seokseksi. Lisää kylmä vesi ja painele taikinaksi. Tee isosta muovipussista tasku ja kauli taikina halkaisijaltaan 24cm kokoiseksi pyöreäksi pohjaksi. Laita kylmään kovettumaan.

Huuhtele omenat, halkaise ja poista siemenkodat. Lohko kolmeen osaan. Sulata voi pannulla ja ripottele sekaan sokeri. Asettele omenalohkot pannulle. Osa jää toisten päällekin aluksi, mutta se ei haittaa. Anna kiehua hiljalleen, kunnes sokeri alkaa karamellisoitua. Tämä vaihe saattaa kestää 45-60 minuuttia, kärsivällisyyttä tarvitaan. Täyte on valmista, kun se on kullanruskeaa. Ota liedeltä ja anna poreilun lakata.

Ota pohja kylmästä ja aseta täytteen päälle tiiviiksi kanneksi. Sitten herkku noin 30 minuutiksi uunin keskitasolle 200 asteen lämpöön.

Anna paistoksen asettua hetki ja kumoa se nopeasti tarjoilualustalle. Tarjoa kermavaahdon ja hyvän kahvin kera.

maanantai 5. tammikuuta 2009

Välimeren munakasrulla

Munakasrullaa on tehnyt jo pitkään mieli. Pinaattista erityisesti. Sopiva täyte oli vaikea päättää. Lohi olisi tosi hyvä tähän, katkarapu myöskin, mutta mies ei kummastakaan niin välitä, niin tein sitten jauhelihaisen täytteen "välimerelliseen" tyyliin :)



6 kananmunaa
6dl maitoa
1½dl vehnäjauhoja
1tl suolaa

1pss tuoretta pinaattia

400g kevyt paistijauhelihaa
1tl timjamia
mustapippuria
ripaus suolaa
100g tuorejuustoa
1 salaattisipuli
1 valkosipulinkynsi
½prk aurinkokuivattua tomaattia
1prk Valio salaattijuustoa

(1dl juustoraastetta)

Huuhtele tuore pinaatti ja ravistele/linkoa ylimääräinen vesi pois. Kuullota pannulla voin kanssa, kunnes neste on haihtunut.

Tee munakasmassa sekoittamalla aineet keskenään. Kaada leivinpaperoidulle reunalliselle uunipellille. Ripottele kuullotettua pinaattia sinne tänne munakasmassaa. Paista munakas uunin keskitasolla 200 asteessa noin 30 minuuttia.

Tee sillä aikaa täyte. Paahda jauheliha kypsäksi pannulla ja mausta. Anna jäähtyä hieman. Silppua salaattisipuli, valkosipuli ja aurinkokuivatut tomaatit. Sekoita kaikki tuorejuuston kanssa jauhelihan sekaan. Lopuksi murenna ja sekoita joukkoon salaattijuusto.

Kun munakas on valmista, anna sen jäähtyä ensin pari minuuttia ja levitä sitten jauhelihaseos päälle. Rullaa kääretortun tapaan rullalle ja anna vetäytyä vielä hetki.

Voit halutessasi vielä kuorruttaa munakasrullan juustolla. Laita rulla uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele rullalle juustoraastetta ja kuorruta uunissa 250 asteessa noin 10 minuuttia.

Leikkaa annospaloja esim. salaatin seurana nautittavaksi.

P.S. Tähän sopisi varmasti oikein hyvin myös silputtu paprika, tavallinen tai suippo, kummasta itse tykkäät enemmän :)

sunnuntai 4. tammikuuta 2009

Maailman paras pannukakku goes bananas

Joskus 80-luvulla äiti toi kotiin tämän Tupperwaren pannariohjeen. Se on paksua ja rasvaista, mutta varsinkin vasta uunista tulleena aikas hyvvää. Kerrattain keksin silputa kaksi banaania pannariin mukaan. Sen jälkeen, kun tätä harvoin tulee tehtyä, en muunlaista olekaan tehnyt.


4dl vehnäjauhoja
1-1½dl sokeria
1tl leivinjauhetta
1tl suolaa
1tl vaniljasokeria
8dl maitoa
2 munaa
100g voita sulatettuna
2 banaania

Sekoita ensin keskenään kuivat aineet ja sitten nestemäiset sekaan. Kumoa taikina leivinpaperoidulle reunalliselle uunipellille. Silppua banaanit siivuiksi taikinan päälle. Paista uunin keskitasolla 200-225 asteessa noin 30 minuuttia.

lauantai 3. tammikuuta 2009

Juurespakasteet

Näin talvella varsinkin maistuu erilaiset padat, keitot ja höysteet. Juurespakasteet ovat niihin mitä mainioimpia, koska ne tulee kerralla käytettyä eikä mikään juures jää erikseen jääkaappiin käyttämättömänä nahistumaan. Puhun siis vain omasta puolestani, koska näin joskus aina meillä käy. Nopeammin nämä menevät ruokaankin eikä tarvitse kuoria ja pilkkoa, vaikka tuore on aina tuoretta!

Apetitin Juureskuutiot on minulle ennestään tuttu, mutta nämä kaksi muuta Rainbow-tuotetta Uunijuurekset ja Isot keittojuurekset ovat uusia tuttavuuksia. Sisältö on kaikissa aika lailla samanlaista: porkkanaa, palsternakkaa jne. Ei muuta kuin höyriäviä keittoja ja patoja laittamaan, niitä on blogiinikin tulossa :)



Katkarapuriisi

Todellista pikaruokaa töihin lounaaksi tekaisin aamutuimaan vartissa. Töissä parin minuutin mikrotus ja lounas on valmis nautittavaksi :)



2dl vettä
1dl basmati-riisiä
50g Apetit tomaattisalsaa
1dl katkarapuja
1-2rkl Santa Maria Coconut Sweet Chili Sauce-kastiketta
ripaus suolaa


Anna veden lämmitä kiehuvaksi. Lisää riisi ja laita hiljalleen kypsymään kannen alle 10 minuutiksi.

Lisää loppuvaiheessa jäinen tomaattisalsa ja katkaravut. Mausta kookoskastikkeella ja suolalla.

perjantai 2. tammikuuta 2009

Lohilasagne

Ihanaiset joulunpyhät ovat taas ohi ja vuosikin ehti vaihtua! Kinkun sulattelun aloituksen voi aloittaa vaikka tällä herkullisen kalaisalla pastaruoalla. Olen saanut tämän eräältä keskustelufoorumilta, ohje alunperin Koti ja keittiö-lehdestä. Suosittelen, tämä on oikeasti todella maukasta! :D



Saamaani ohjetta mukaellen:

9 lasagnelevyä
400g lohta (savulohi, raaka, paistettu)

juustokastike:

3rkl voita
4rkl vehnäjauhoja
4dl maitoa
2dl ruokakermaa
200g pippurituorejuustoa
2rkl dijonsinappia
½tl suolaa
3rkl tuoretta tilliä hienonnettuna

pinnalle:

juustoraastetta
(vuoan voiteluun: voita)

Sulata voi kattilassa (ei ruskisteta) ja sekoita joukkoon jauhot. Lisää maito ja sekoita, kunnes kastike kiehahtaa. Lisää kerma ja tuorejuusto, anna poreilla 5-10minuuttia. Mausta dijon- sinapilla, suolalla ja tillillä. Sekoita vielä joukkoon savu-, raa'at tai paistetut lohipalaset.

Voitele halutessasi vuoka, mutta HUOM! jos paistat kalan ensin noin 20 minuuttia nahkapuoli ylös päin vuoassa ja otat nahkan pois, lisäät kalan kastikkeeseen, vuoka on jo kalanrasvassa eikä tarvitse voitelua. (Ei tarvitse minun mielestä muutenkaan) Laita alimmaiseksi kerrokseksi lohijuustokastiketta, sitten lasagnelevyjä, kastiketta ja viimeisimmän kastikekerroksen päälle laitetaan juustoraastetta.

Kypsennä 200 asteessa noin 30-40 minuuttia. Herkuttele :)

torstai 1. tammikuuta 2009

Mehevät kinkku-juustoleivät

Meillä otettiin uusi vuosi vastaan näiden mehevien lämpimien voileipien voimin :)


8 paahtoleipää
½prk tomaattikastiketta (esim. Rainbow)
1pss kinkkukuutioita
2dl paahdettua sipulirouhetta
16kpl vihreitä oliiveja
pizzamaustetta
2dl juustoraastetta
2 kananmunaa

Levitä tomaattikastiketta leiville. Lisää kinkkukuutiot, sipulirouhe, oliivit ja pizzamauste. Sekoita juustoraaste ja kananmunat. Lusikoi juustoseosta leiville ja paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 12 minuuttia.