sunnuntai 30. marraskuuta 2008

Jouluinen kakku

Hyvää ensimmäistä adventtia!

Nyt on aika somistaa koti jouluasuun, vaikka olen ottanut tänä vuonna viikon varaslähdön viime viikonlopun pikkujouluisten takia. :) Jouluvalot esille, sitten jouluverhot ovat seuraavaksi vuorossa. Miehen isä tulee parin viikon päästä perinteiselle joululounaalle, ehkä silloin laitamme kuusen. Joulua vietämme minun kotikotonani.

Tämän joulukakun tein vuosi sitten. Kakku ei näytä kuitenkaan menneen vuodessa miksikään - kuvassa :)



Espanjalainen appelsiinikakku
valkosuklaaganache (1:1 valkosuklaata ja kermaa)
Finlandia-marmeladeja
hopeisia suklaarakeita
säilykekirsikoita

perjantai 28. marraskuuta 2008

Guinness-kakku

Ylioppilas toivoi juhliinsa guinness-kakkua. Vähän epäilytti, miten siitä (anteeksi) kamalanmakuisesta oluesta saisi maistuvan makean kakun. Tein koeversion ja se olikin yllättävän maistuva maustekakku. Mmmmmmm.. ja se kuorrute... Kakku on varmaan jotensakin keskeneräisennäköinen, mutta ei se kyllä mitään koristuksia kaipaa. Toisaalta nyt voisin tehdä siitä enemmän kirjan näköisen :) Maultaan ja myöskin kuorrutukseltaan sopii oikein hyvin myös joulukakuksi!

Ohje, josta muunneltu ja muokattu:

Taikina:

225g voita
vajaa 2½dl fariinisokeria
vajaa 2½dl sokeria
2½tl leivinjauhetta
1tl inkivääriä
1tl kardemummaa
1tl kanelia
½tl suolaa
reilu 5,5dl vehnäjauhoa
vajaa 2dl kaakaojauhetta
2½dl guinness stoutia
6 kananmunaa

Täyte ja kuorrute:

225g maustamatonta tuorejuustoa
1,25dl sulatettua voita (=125g)
1pkt tomusokeria
1tl vaniljaekstraktia (vaniljasokerikin käy, Lidlin on hyvälaatuista!)

Vaahdota voi ja sokerit ensin valmiiksi. Sekoita toisessa kulhossa kuivat aineet. Viimeiseksi yhdistä guinness hieman vatkattuihin kananmuniin.

Sekoita puolet kuivista aineista vaahtoon ja sen jälkeen kananmuna-olut sekoitusta myöskin puolet. Toista lopuilla aineilla.

Jaa kakkutaikina joko yhteen isoon suorakaiteen muotoiseen irtopohjavuokaan tai kahteen noin 24Ø pyöreään irtopohjavuokaan, jo(t)ka on voideltu ja korppujauhotettu valmiiksi. Paista uunin keskitasolla noin puoli tuntia, kunnes kakku on kauniin ruskea eikä taikinaa tartu esim. puiseen cocktailtikkuun/tulitikkuun. Anna jäähtyä ja leikkaa niin moneen kerrokseen kuin kakkuusi haluat.

Sekoita vatkaimella täyte-/kuorruteainekset tasaiseksi massaksi. Levitä ohuelti kerrosten väliin ja kuorruta kakku kauttaaltaan. Anna vetäytyä mielellään ainakin seuraavaan päivään.

torstai 27. marraskuuta 2008

Persikkainen possu

Possu pääsi uiskentelemaan persikkaisessa aurapadassa ja hautui siellä meheväksi riisin tai perunan kera tarjottavaksi ruoaksi.

Totuus on kuitenkin toisenlainen siksi, että jotain tuolle ulkofileelle oli keksittävä ja kaapista sattui löytymään persikkapurkki ja viikonlopusta jäljelle jäänyttä auraa.. Eikun pataan vaan!



n. 1kg possun ulkofilettä
1rkl voita
1 iso sipuli
1 valkosipulin kynsi
1prk (pieni) herkkusieniviipaleita
1prk (410g) persikan puolikkaita mehussa
½pkt aura-juustoa
1 kasvisliemikuutio
1tl chilirouhetta
1tl mustapippuria myllystä
1prk ruokakermaa

Kuutioi filee ja paista vähin erin voissa pannulla, jotta lihaa tulee väriä. Kuori ja pilko sipulit joukkoon. Kun kaikki liha on paistettu, mausta chilirouheella ja mustapippurilla sekä lisää joukkoon kasvisliemikuutio.

Kokoa pataan kerroksittain lihaa, herkkusientä, kuutioitua persikkaa ja auraa. Laita päällimmäiseksi lihaa ja persikan paloja. Kaada ruokakerma viimeiseksi pataan.

Nosta uuniin 45-60 minuutiksi 200 asteeseen. Ota sen jälkeen uunista, sekoita hieman ja laita pataan kansi tai folio päälle. Laita vielä puoleksi tunniksi uuniin muhimaan.

P.S. Kuva on otettu, kun possu kävi välillä jäähyllä, ennenkuin sai folion niskaansa.

keskiviikko 26. marraskuuta 2008

Pekaanipähkinä-suklaatorttu

Blogeissa pyöriessäni törmää toistaan mielenkiintoisempiin resepteihin, joita kaikkia tekisi mieli kokeilla. Pekaanipähkinöitä oli jemmassa yhtä leipää varten, kun näin tämän Ruokaohjeita ja herkkuja à la Marie-blogissa. Noh, loppujen lopuksi, kun viimein tein tortun, niin ihan ohjeen mukaisia aineita ei ollutkaan käsillä, joten soveltaa piti hieman :) Hyvää tuli silti, oikein hyvää!


Marien ohjetta mukaellen:

3 3/4 dl vehnäjauhoja
1 mm suolaa
1 1/4 dl fariinisokeria
2 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
3rkl kaakaojauhetta
1 dl paahdettuja pekaanipähkinöitä karkeaksi rouhittuna
2 ylikypsää banaania
2 kananmunaa
1 1/4 dl vahvaa keitettyä kahvia
100g sulatettua voita
200g maustamatonta tuorejuustoa

Kuorrutukseen ja koristeluun:
130g tummaa suklaata
50g valkosuklaata
paahdettuja pekaanipähkinöitä


Sekoita kaikki kuivat ainekset keskenään kulhossa, myös pähkinärouhe.

Sulata voi, lisää siihen kahvi. Notkeuta tuorejuusto vatkaten. Lisää sekaan voi-kahviseos. Vatkaa tasaiseksi kunnes tuorejuusto on sekoittunut seokseen kunnolla. Lisää joukkoon munat yksitellen ja vatkaa. Kuori banaani ja palastele taikinamassaan samalla vatkaten (onnistuu ainakin monitoimikoneella).

Lisää kuivat ainekset joukkoon vähitellen. Vältä kuitenkin turhaa vaivaamista.

Voitele piirakkavuoka ja kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta. Paista 175 asteisessa uunissa 30-35 minuuttia, kunnes torttu on kypsä.

Asettele kuuman tortun päälle suklaapalat ja laita vielä noin kolmeksi minuutiksi uuniin. Levitä sulanut suklaa kauniisti kakun päälle. Koristele paahdetuilla pekaanipähkinöillä. Laita kylmään kovettumaan noin puoleksi tunniksi.

tiistai 25. marraskuuta 2008

Tuunatut muffinssit

Viime keväänä aloitimme työpaikan pöytänelikossa "pullaperjantai"-perinteen. Jokainen vuorollaan tuo kaikille jotain makeaa tai suolaista kahvin kera nautittavaksi. Se voi olla ostettua tai omatekoista, mielellään kuitenkin aina erilaisia herkkuja. Otin silloin ensimmäisen vuoron ja tuunasin kaupan muffinit kukkaisasuun :)


esim. suklaahippu-muffinsseja
tuorejuustoa
mansikkatomusokeria
marsipaanikukkasia
kulta- ja helmiäisrakeita
tomu- ja kimallevärejä

Katkarapuhyytelökakku

Etsin huvikseni vähän jotain uutta ideaa suolaiseen hyytelökakkuun. Löysin Maasikas-blogista kivan ohjeen, jota sitten hieman soveltaen käytin oman hyytelökakkuni tekoon. Uutta tässä ohjeessa oli käyttää pohjaan ruiskorppujauhoa! Seuraavan kerran teen pohjasta kuitenkin hieman ohuemman, ainakin itsestä alkuperäinen Myllyn Paras 2008 kalenterista otettu oli aavistuksen turhan paksu.

Maasikas-blogin ohjetta mukaellen:

Pohja:
100gr voita
1dl vettä
1rkl kasvisfondia
3dl (200g) Myllyn Paras ruiskorppujauhoja

Täyte:
8 liivatelehteä
3rkl sitruunamehua
2tlk kermaviiliä
400g kylmäsavulohituorejuustoa
3 keitettyä kananmunaa hienonnettuna
300g
katkarapuja (valutettuja)
1dl hienonnettua tilliä
1/2 tl suolaa
1tl sitruunapippuria
(2 murskattua valkosipulikynttä)

Koristeluun:
katkarapuja

Sulata kattilassa voi ja lisää joukkoon vesi ja kasvisfondia. Lisää ruiskorppujauhot joukkoon ja sekoita tasaiseksi seokseksi.

Vuoraa 26cm halkaisijaltaan irtopohjainen kakkuvuoka kelmulla ja paina ruisseos pohjalle.

Nosta liivatteet kylmään veteen likomaan. Purista liivatteista vesi pois ja liuota ne kiehuvaan sitruunamehuun.Yhdista kaikki aineet (en laittanut valkosipulia tällä kertaa) ja sekoita liivate ohuena nauhana joukkoon. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä seuraavaan päivään.

Irrota kakku vuoasta ja koristele. Tarjoa suolaisena kahvipöydässä tai leikkaa annospaloiksi buffet-pöytään.

sunnuntai 23. marraskuuta 2008

Pikkujouluiset tarjoilut

Eilen illalla vietimme naisporukalla pikkujoulusia. Oli oikein hauskaa. Ruoka sekä juomaa oli riittämiin :) Makeat kakut esittelinkin jo tuossa edellä. Tällaisia herkkuja löytyi suolaisista tarjottavista.


* katkarapuhyytelökakkua
*
poropateeta taikinakuoressa ja mustaherukkahyytelöä
*
luumumarinoitua kalkkunafilettä
* pasta-juustosalaattia* rosollia (Saarioinen) ja punajuurikermaa

Mustaherukka-sinihomejuustokakku

Tämän mielenkiintoisen juustokakun ohjeen löysin kotikotona selaillessani Me-lehteä. Kakku näytti kuvassa herkulliselta ja sitä se myös todellisuudessakin on, mutta ohje on todella pieni! Eli kannattaa ainakin kaksinkertaistaa ohje! Poikkesin ohjeesta siinä, etten tehnyt mehuhyytelöä pintaan, vaan koristelin tomusokerissa pyöritetyillä mustaherukoilla, tai mustaviinimarjoilla, niinkuin meilläpäin sanotaan :)


Me-lehden 11/08 ohjetta mukaellen:

75g Bastogne-keksejä (tai pipareita)
(1/4dl sokeria)
40g voita
1rkl mustaherukka-likööriä Crème de cassis
(madeiraa, portviiniä tai mustaherukkamehua)
1dl mustaherukkahilloa

Täyte:
2 liivatetta
1/4dl mustaherukka-likööriä
(madeiraa, portviiniä tai mustaherukkamehua)
1½dl ranskankermaa
3/4dl sokeria
50-80g sinihomejuustoa

Pinnalle:
tomusokerissa pyöriteltyjä jäisiä mustaherkoita
(1dl mustaherukoita
1dl makeuttamatonta mustaherukkamehua)
½dl hyytelösokeria)

Suojaa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla (15cm). (minulla 18cm)

Laita keksit vahvaan muovipussiin ja murskaa esim. kaulimen avulla. Sulata voi ja sekoita joukkoon sokeri (jätin pois), neste sekä keksimuru. Painele seos vuoan pohjalle ja levitä mustaherukkahillo päälle.

Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna mehu tai viini (käytin liiköriä) ja sulata hyvin valutet liivatteet joukkoon. Jäähdytä hieman.

Vatkaa ranskankerma vaahdoksi ja lisää sokeri joukkoon vatkauksen loppupuolella. Valuta liivateliemi vaahtoon ohuena nauhana koko ajan vatkaten ja sekoita murennettu sinihomejuusto ranskankermaan. Kaada seos vuokaan ja pane jääkaappiin. Anna hyytyä muutama tunti.

Levitä jäiset mustaherukat hyytyneen täytteen päälle. Kuumenna mustaherukkamehu kiehuvaksi, sekoita hyytelösokeri joukkoon ja anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä minuutti, kerää pinnalle tullut kalvo pois ja lusikoi liemi täytteen ja mustaherukoiden päälle. Pane kakku vielä tunniksi jääkaappiin. (Kieritin jäiset mustaherukat tomusokerissa)

Suklaapiimäkakku

Tätä kakkua tein siis jo isänpäivänä kotikotona, mutta se vei ajatukset niin mennessään, etten tullut kuvanneeksi tuolloin, joten blogimerkintä siitä jäi tekemättä. Nyt oli oiva tilaisuus tehdä uudelleen, kun vietettiin naisten kesken pikkujoulusia. :)

Suklaanystäville täyttä herkkua ja tuskin muutkaan itkee ennenkuin syö. Saattais päästä itku, jos ei jää syötävää..



Cafe Cake Away:n ohjeen mukaan:

Vuokaan:
voita

Taikina:
175 g voita kuutioituna
3 ½ dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
4 kananmunaa
3 dl vehnäjauhoja
¾ dl kaakaojauhetta
1 tl soodaa
1 ½ dl piimää

Suklaatäyte:
250 g voita
400 g tummaa suklaata

Päälle:
täyteseosta
1 dl kermavaahtoa tai smetanaa

Voitele tasapohjainen kakkuvuoka (halkaisija 20 cm)(minulla 24cm) voilla. Leikkaa vuoan pohjalle sopiva palanen leivinpaperista.

Vispaa rasva, sokeri ja vaniljasokeri pehmeäksi vaahdoksi. Lisää kananmunat yksi kerrallaan seosta samalla voimakkaasti vatkaten.Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe ja sooda. Siivilöi seos muna-sokerivaahtoon. Lisää piimä ja sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina vuokaan ja kypsennä kakkua 200 asteisessa uunissa noin tunti.

Jäähdytä kakku. Leikkaa kakku neljään kerrokseen (leikkasin kolmeen osaan). Sulata suklaa. Rouhi suklaa rasvasulan joukkoon ja sekoittele, kunnes suklaa on sulanut. Jäähdytä täytettä, kunnes se kovettuu lusikoitavaksi. Vispaa täytettä hetki puuhaarukalla. Kokoa kakku levittämällä ¾ täytteestä kakun väliin. Sekoita loppuun täytteeseen kermavaahto tai smetana ja kuorruta kakku seoksella.

Viimeistele kakkupalat suklaatikuilla tai muilla suklaisilla koristeilla (minulla oli appelsiini- ja sitruunamarmeladia sekä kultarakeita).

lauantai 22. marraskuuta 2008

Jauheliha-parsakaalipiirakka

Suolaiset piirakat ovat helppoja tehdä ja herkullisia. Tämä on omasta mielestäni onnistunut yhdistelmä, jota kannattaa kokeilla!

Pohjanohje on siskoltani muinoin saamani katkarapupiirakan pohja, lopun olen säveltänyt itse. Myös ruistaikinapohja toimii ja "munamaidon" määränkin voi päättää itse. Halutessaan voi pinnalle ripotella vielä juustoraastettakin, jonka nyt jätin pois.


pohja:

100g voita
2dl vehnäjauhoa
(ripaus suolaa)
3rkl kylmää vettä

täyte:

400g paistijauhelihaa
1 sipuli tai pieni purjo
lihaliemikuutio
mustapippuria myllystä
2-4 kananmunaa
2-4dl ruokakermaa
1 parsakaalin kukinnot tai 1pss pakasteparsakaalta
(1dl juustoraastetta)


Nypi voi jauhoihin ja sekoita vesi joukkoon. Painele piirakkavuoan pohjalle.

Paista jauheliha ja sipuli. Lisää lihaliemikuutio ja mustapippuria myllystä. Anna hieman jäähtyä ja levitä sitten piirakkapohjalle. Lopuksi ripottele päälle parsakaalin kukinnot.

Tee "munamaito" sekoittamalla kevyesti kananmunat ja ruokakerma. Kaada tasaisesti vuokaan. Halutessasi ripottele päälle vielä juustoraastetta.

Paista 200 asteessa noin 30-40 minuuttia.

perjantai 21. marraskuuta 2008

Sienilasagne

Olen kerran aiemmin tehnyt tätä h-e-r-k-u-l-l-i-s-t-a sienilasagnea. Siitä on jo tovi aikaa enkä enää muista, mistä tämän ohjeen olen oikein löytänyt. Tuskin noin tarkkaa ohjetta olen itse kehitellyt. Vanhuus ei vissiin tule yksinään. Olisiko ennemminkin pitänyt tehdä kalalasagne, niin muisti säilyisi... No, on mulla kalastakin ohje ja todella nautinnollinen sellainen. Mutta se onkin jo sitten aivan toinen jutun aihe :)



12-16 lasagnelevyä

sienikastike:

50g voita
2l sieniä (esim. herkku- ja siitakesieniä)
½ purjoa
½tl currya
2-3 valkosipulin kynttä
1dl vehnäjauhoa
1l maitoa
200g kantarelli-, tms. tuore- tai sulatejuustoa
1tl rakuunaa (tai kirveliä)
1tl (aromi)suolaa
½tl viher- tai valkopippuria

Hauduta sieni- ja purjosilppu voissa. Lisää curry, hienonnettu valkosipuli ja vehnäjauhot. Lisää maito vähitellen, hyvin sekoittaen. Lisää muut ainekset ja nosta kattila levyltä.

Kokoa lasagne. Päällimmäiseksi kastiketta.

Paista 200-225 asteessa 30-40 minuuttia.

torstai 20. marraskuuta 2008

Kentuckyn kakku

Kotikonnuillani sain tätä kakkua nuorena joulunaikaan kavereitteni kotona, mutta vuosia resepti oli tarkoin varjeltu salaisuus. Ihanaa kakkua, jossa herkullinen, suussa sulava kuorrutus.

Reseptikin paljastui aikanaan ja vuosi sitten tein kakkua Pirkan ohjeen mukaan. Juttelin sitten kaverini kanssa ja paljastui, ettei siinä "alkuperäisessä" ohjeessa ollut taatelia ja että sokeria ei saa päästää kovin paahteiseksi. Ehkäpä täksi jouluksi teenkin sitten reseptistä riisutun version :)



Pirkka-ohjeen mukaan:

1 ps (250 g) taateleita
1 dl mantelirouhetta
150 g voita
3 dl sokeria
3 kananmunaa
4 1/2 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl vanilliinisokeria
1 1/2 dl maitoa

Kuorrutus:
2 rkl sokeria
50 g voita
1/2 dl kuohukermaa
noin 4 dl (230 g) tomusokeria


Voitele ja korppujauhota rengasvuoka (tilavuus 1,8 l). Leikkaa taatelit pieniksi paloiksi ja sekoita ne mantelirouheen joukkoon.

Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja vanilliinisokeri. Sekoita pari ruokalusikallista jauhoseosta taateleiden ja manteleiden joukkoon. Lisää jauhoseoksen loppu ja maito vuorotellen varovasti sekoittaen, lopuksi taateli-mantelirouheseos. Sekoita vain sen verran, että aineet juuri sekoittuvat. Kaada taikina vuokaan ja paista kakkua 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 60 minuuttia. Kumoa kakku haaleana.

Ruskista sokeri teräskattilassa (ensin sokeri sulaa, sitten se muuttuu keltaiseksi, sen jälkeen ruskeaksi ja lopulta palaa.) Ota kattila liedeltä kun sokeri on ruskeaa, lisää rasva ja anna sen sulaa.

Lisää kerma ja kiehauta seos sitä koko ajan kierrevatkaimella sekoittaen. Lisää lopuksi tomusokeri ja sekoita kuorrutus tasaiseksi. Jos se näyttää paakkuiselta, lämmitä kuorrutusta hieman koko ajansekoittaen. Anna kuorrutuksen jäähtyä pari minuuttia. Se saa olla melko paksua.

Levitä kuorrutusta ensin kakun sisäreunaan ja sitten päälle. Ensin ohut kerros ja loppu kuorrutus paksuhkona kerroksena. Jos kuorrutus jähmettyy liikaa, voit lämmittää sitä, jolloin se taas notkistuu.

keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Pestoiset lihapullat

Helpot, punaisella pestolla maustetut lihapullat maistuvat arkena vaikka pastan kera, brunssilla tai osana buffetia. Meillä näitä oli kerran brunssilla panzanella-salaatin ja muiden pikkusuolaisten sekä makeiden herkkujen ohessa.


paistijauhelihaa
punaista pestoa
kananmunaa
mustia oliiveja

Paistetaan uunissa 200-225 asteessa noin 20 minuuttia.

tiistai 18. marraskuuta 2008

Sukset

Anopin ameriikan veli siirtyi suruksemme yllättäen ajasta ikuisuuteen tässä hiljattain ja sisaruksista anoppi oli ainoa, joka tyttärensä kanssa pääsi hautajaisiin. Nyt kokoontuvat lähellä asuvien sisarusten kanssa ja hän pyysi minulta kakkua tähän muistotilaisuuteen täällä Suomessa.

Mieheni Paavo-eno oli kova hiihtäjä ja siksi anoppi kysyikin, voisinko tehdä sukset kakun päälle koristeeksi hänestä muistuttamaan. Tein sitten tunnelmaltaan talvisen kakun ja vanhanmalliset hiihtimet. Anoppi oli mielissään. Hieno juttu! :)

vaalea sokerikakkupohja

mansikkahilloa
vaniljasokeria
vispikermaa
tomusokeria

sokerimassaa
tomuvärejä
hunajapaahdettuja kookoshiutaleita
kulta-helmiäisrakeita
mustaa elintarviketussista

Sauvojen runkona on spagettia. Väreinä ruskeaa, mustaa ja pronssia.

lauantai 15. marraskuuta 2008

1000. kävijä - arvonta

ARVONTA ON PÄÄTTYNYT! KIITOS OSALLISTUJILLE!

Onni suosi Rouva Täytekakkua!!!

Ilmoitatko yhteystietosi sähköpostitse minulle
kotonatehtya[at]gmail.com, kiitti!



Ensimmäinen tonni on menossa pikkuhiljaa rikki! Siispä arvonta pystyyn! :)

Osallistumaan pääset jättämällä kommentin tähän viestiketjuun. Vastaisitko myös pariin kysymykseen samalla:
Miten löysit blogiini? Oletko käynyt aiemmin?

Palkintona arvotaan 1000. kävijän rikkouduttua jouluinen leivontapaketti.

Kiva, kun kävit vierailulla ja toivottavasti tulet uudelleen!

Heli

P.S. Jos haluat Blogiaarteisiini, ilmoitathan siitä minulle :)

Nopea iltapalapiirakka

Ihan tämän illan palaksi piirakka ei ehtinyt, mutta huomenna sitä saavat mies ja äitinsä päiväkahvilla nauttia :)

lehtitaikinaa
1prk chili-tuorejuustoa
2 kananmunaa
1pss savukinkkusuikaletta
n. 1dl paahdettua sipulia

Nosta lehtitaikina uunivuokaan. Leikkaa ylimääräinen taikina pois ja tee siitä vaikka koristeita piirakan päälle.

Sekoita tuorejuusto ja kananmunat hyvin keskenään. Lisää sekaan kinkkusuikale. Levitä massa lehtitaikinan päälle. Ripottele päälle paahdettua sipulia.

Asettele piirakan päälle vielä ylimääräisestä taikinasta tekemäsi suikaleet tai muut koristeet. Käännä taikinan reunoja hieman sisäänpäin. Paista 200 asteessa noin 30 minuuttia.

torstai 13. marraskuuta 2008

Syntymäpäiväkakku

Pääsin harjoittelemaan vähän spritsausta ja ruusujen tekoa, kun työkaveri tarvitsi huoltopäällikkö Heikille 50-vuotiskakun :)

Ihmeen hyvin kaikki onnistuikin, kunnes... Tällä kertaa sain suklaalla aluksi hyvää jälkeä, mutta aamukiireessä pursotinterä (haloo?!) ja muovipussi eivät sitten toimineetkaan, koska nimen lopussa alkoi tökkiä oikein kunnolla. *argh* No, tartuin ensimmäiseen vahvempaan muovipussiin, mikä käden ulottuville sattui (0,5dl minigrip *heheh*) ja sain kuin sainkin sitten joten kuten tarvittavat merkinnät tehtyä. Ensi kerralla sitten turvaudun taas siihen leivinpaperitötteröön! Kunpa en aina saisi jotain ihme aivotuksia..

Ruusunterälehdet onnistuivat hyvin, kiitos muotin. Nättejä niistä tuli tomuttamalla vihreää ja rainbow dustia vaaleanvihreälle marsipaanille. Ruusutkin ovat just tekijänsä näköisiä. Harjoittelemalla saanen vielä parempiakin aikaiseksi joskus :)

Rainbow dusteista sen verran, että Gary "Have your cake and eat it"-verkkokaupasta vastasi sähköpostiini ja kertoi, että haittaa tomukimalteesta ei ole, mutta se ei sula eli kimalteena tulee uloskin. Koristeenhan voi aina jättää sivuun halutessaan.


vaalea sokerikakkupohja
tomusokerivettä

Båssan kartanon kirsikkahilloa
vispikermaa
kinuskikastiketta

vispikermaa
vaniljakreemijauhetta
marsipaanikoristeita
tummaa suklaata

P.S. Ruusujen tomutukseen ja raitojen värjäykseen käytetty mm. arvontavoittoani Scarlet-tomuväriä :)

keskiviikko 12. marraskuuta 2008

Juustoinen jauheliha-perunakiusaus

Yhtenä päivänä töissä lohikiusausta syödessäni mietin uudenlaista lähestymistapaa kiusauksen tekoon. Tämä laatikkoruoka on kiusannut tässä viime aikoina mieltäni sen verran, että sitä piti kotonakin tehdä. Tuskin mikään uusi juttu, mutta omana kokeiluna ensimmäinen. Toimii tosi hyvin, kun sulattaa viherpippuri-koskenlaskijaa, josta pidämme molemmat tosi paljon, ruokakerman sekaan. Ja nyt voi sanoa, että hyväksi havaittu! *nam*


1kg perunasipulisekoitusta
400g paistijauhelihaa
kasvisliemikuutio
hieman mustapippuria myllystä
2prk ruokakermaa
1pkt viherpippuri-koskenlaskijaa

(juustoraastetta)

Paahda jauheliha paistinpannulla. Anna kasvisliemikuution sulaa joukkoon, mausta hieman mustapippurilla. Levitä vuoan pohjalle puolet perunasipulisekoituksesta ja levitä jauheliha sekoituksen päälle. Päällimmäiseksi vielä kerros perunasipulisekoitusta.

Kaada ruokakermat paistinpannulle ja palastele koskenlaskija kerman sekaan. Hämmentele seosta niin, että juusto sulaa kermaan. Kaada vuokaan. Paista 200 asteessa 45 minuuttia.

Ripottele halutessasi vielä juustoraastetta kiusauksen pinnalle ja anna hautua uunissa vielä 30-45 minuuttia 150 asteessa.

tiistai 11. marraskuuta 2008

Kirjakakku

Työkaverini kysyi tänään, olenko koskaan tehnyt prinsessakakkua. No en, vaikka siitä itse tykkäänkin ja on to-do-listalla ollut jo jonkin aikaa.

Kun ei omia synttäreitä tänä vuonna tullutkaan juhlittua, niin julkaisen nyt kesällä tekemäni synttärikakun 50-vuotiaalle germanistille. :) Kuvassa hieman kömpelössä suurennuslasissa on saksankielinen määritelmä syntymäpäivä-sanasta. Loppuun olen tosin itse hieman muunnellut alkuperäistä, kun toivotan sydämelliset syntymäpäiväonnittelut :) Kirjakakussa on ideana Dudenin saksankielen sanakirja, jonka myös itse omistan. Ja siitä on etukansi alkanut hajota... Verdammt..

Oli muuten ensimmäinen kokonaan marsipaanilla päällystetty kakkuni.

maanantai 10. marraskuuta 2008

Daniela


Danielan ristiäiset olivat jo elokuussa. Hänen juhliinsa tein sekä täyte- että voileipäkakkuja. Ensimmäiset isommat ruusut tein silloin. Nyt olisi aika jo harjoitella lisää.

Lihavoileipäkakku (3)

Piipahdimme isänpäivän vietossa kotikotonani Pohjois-Pohjanmaalla viikonloppuna. Isän toiveena oli lihavoileipäkakku pääasiassa kylmäsavuporosta ja tekaisin sitten sellaisen toiveiden mukaan.

Lisäksi meillä on herkullista supersuklaista piimäkakkua, mutta keskityin niin sen maistelemiseen, että kuvat jäi ottamatta. Siitä sitten reseptiä vasta, kun leivon uudelleen - kuvien kera :)


moniviljapaahtoleipää
kasvislientä

kylmäsavupororouhetta
ruohosipuli-tuorejuustoa
voileipäpikkelsiä

palvikinkkua kuutioina
aurinkokuivatut tomaatit-tuorejuustoa
maustamatonta tuorejuustoa
punaista paprikaa kuutioina

ruohosipuli-tuorejuustoa
kevyt majoneesia
kylmäsavupororouhetta
emmental-juustoraastetta
kirsikkatomaatteja

tomaattiruusu ja maustekurkkulehdet

P.S. Juustoraasteen laittaminen kakun reunoille on minusta muka niin vaikeaa...

perjantai 7. marraskuuta 2008

Ihana arvontavoitto!

Sofiellan blogi Herkkuhetkiä täytti taannoin 1 vuotta ja minä onnekas voitin synttäriarvonnan! Postipoika tai -tyttö oli todennut eilen paketin tunkemisen postiluukusta ilmeisen ylivoimaiseksi, joten sain hakea sen postistamme tänään. Nämä kaikki ihanuudet löytyivät paketista!


* Valkoista marsipaania
* Nalle Puh-onnittelukortti
* PMEn kultaiset muffinivuoat
* EdAble Artin Scarlet-tomuväri
* Sugarflairin Autumn Gold-tomuväri
* Jemin Baby Poinsettia&Ivy-koristelusetti (4kpl)

Kovasti kiitoksia vielä Sofiellalle sekä onnettarelle ja onnea Sofiellan blogin tuleville vuosille :)

Kalavoileipäkakku (2)

Hyvää isänpäivää kaikille isille tulevana viikonloppuna! :) Isien mieleen voisi olla vaikka herkullinen kalavoileipäkakku. Ainakin tämän tyttären mieleen se on kovastikin...

grahampaahtoleipää
kasvislientä

katkarapuja
tuorejuustoa
kevytmajoneesia
ruohosipulia
(ripaus chilirouhetta)
mustapippuria
valkoviiniä/valkoviinietikkaa

kananmunia
lahden leipälevitettä
suolaa

tuorejuustoa
kevytmajoneesia
katkarapuja
tilliä
sitruunalohkoja

keskiviikko 5. marraskuuta 2008

Kinuskikakku

Arkiston satoa tämä kinuskikakku, joka tuli kesällä työkavereideni 1-vuotispäiville :) Kukkasten asettelua olisi tietenkin voinut hieman enemmän suunnitella. Niitä on hieman liian vähän. Ei se kuitenkaan menekkiä haitannut, kun kakku meni parempiin suihin jo kuukausia sitten.



vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa
rahkaa
tomusokeria
vaniljasokeria
banaania
säilykepersikkaa
säilykepäärynää
säilykemandariinia
sitruunamehua
liivatelehtiä
kuohukermaa
fariinisokeria
voita
marsipaani-sokerimassakukkasia
baby lemon-kimalletta

tiistai 4. marraskuuta 2008

Kanafarmin parempi pyttipannu

Farmarilla oli kaapissaan mitäpäs muuta kuin broilerin filesuikaleita, muutama mehevä pekoniviipale, uuden sadon sipulia, puutarhurilta saamaansa kasvissekoitusta sekä Pariisista saakka lentäneet perunat! Nappasipa kanalasta muutaman munankin mukaansa. Näin se pyttis sitten syntyi...



1pkt pekonia
450g broilerin filesuikaleita (maustamaton)
1 keskikokoinen sipuli
hieman chilirouhetta
ripaus tai pari (savu)paprikajauhetta
mustapippuria myllystä
(1dl ruokakermaa)
1pss puutarhurin sekoitusta
1pss pariisinperunoita keitettynä
suolaa

pari kananmunaa

Leikkaa pekoni palasiksi ja kuullota pannulla. Lisää broilerin suikaleet ja pilkottu sipuli. Mausta ja lisää halutessasi ruokakerma. Anna broilerin kypsentyä hetki.

Sekoita joukkoon kasvikset ja anna hautua kannen alla noin viisi minuuttia. Kääntele sitten sekaan keitetyt perunat ja lisää suola.

Halutessasi voit rikkoa vielä parin kananmunan rakenteen ja valuttaa pyttiksen päälle kypsymään.

Rainbow pariisinperunat

Miehen oivallus perunavaihtoehdoksi sunnuntailounaalle. Suomalainen tuote ja maistuivat hyvältä perunalta. Näistä tehdään vielä pyttistäkin, josta ohjeistusta ja kuva myöhemmin.

maanantai 3. marraskuuta 2008

Yrttipossurulla

Sunnuntaina meillä oli lounaalla vaihteeksi liharuokaa. Olen joskus aiemmin tehnyt possun ulkofileestä yrttipossurullaa niin, että yrttien lisäksi täyte sisälsi tuorejuustoa. Se sopii oikein hyvin vaikka kylmänä buffet-pöytäänkin. Tämä versio on taas parempaa lämpimänä nautittuna.


n. 1½kg possun ulkofilettä
75-100g voita (normaalisuolainen)
1tl valkosipulimurskaa
1 ruukku tuoretta timjamia
mustapippuria myllystä

paistilankaa tai cocktailtikkuja

Poista halutessasi ylimääräinen rasva fileen pinnalta.

Leikkaa filee auki levyksi. Ensin sivulta kolmanneksen paksuudelta toiseen reunaan niin, että saat sivun aukeamaan. Sitten aikaansaamastasi taitoksesta taas kolmanneksen paksuudelta toiseen reunaan niin, että saat toisen sivun aukeamaan.

Anna voin pehmetä tai käytä sitä hetki mikrossa. Sekoita joukkoon valkosipulimurskaa makusi mukaan, esim. 1 tl tai pari kynttä. Revi joukkoon ruukku tuoretta timjamia, tai jos timjami on kovavartista, riivi vain lehdet. Rouhi fileelle mustapippuria. Levitä yrttivoi fileen päälle ja pyöritä rullalle.

Kiinnitä sauma cocktailtikuilla tai sido koko rulla paistilangalla. Työnnä rullan paksuimpaan kohtaan paistomittari.

Laita rulla uuniin 150 asteeseen ja paista, kunnes mittari näyttää 82 astetta. Jos sinulla ei ole paistomittaria, paistoaika on noin tunti per ½kg lihaa (oma havainto!).

Kun liha on kypsää, ota pois uunista ja anna vetäytyä hetki.

Paistoliemestä voit suurustaa kastikkeen tai tarjota liemen kastikkeen tapaan. Tarjoa rullan kanssa esim. pariisinperunoita ja vihanneksia.

sunnuntai 2. marraskuuta 2008

Appoffee

Makuhermoja on kutissut jo pidempään, kun olen muiden blogeista lukenut ja ihaillut tätä samanmoista kakkua, milloin minkin nimisenä. Nyt lopulta löysin kuin löysinkin meidän omasta k-superista kondensoitua maitoa. Hedelmänä käytin säilykeappelsiinia, mikä sopi oikein hyvin toffeen ja vaniljakermavaahdon kera. Siitäpä nimikin sitten...


Elämä makeaksi-blogin ohjetta mukaellen

300g wilhelmina-keksejä
100g voita

397g kondensoitua maitoa
1prk säilykeappelsiineja
2dl vispikermaa
2tl vaniljasokeria
appelsiinirakeita

Laita kondensoitu maitopurkki veteen kiehumaan kolmeksi tunniksi miedolla lämmöllä.

Tee sillä aikaa pohja. Murskaa keksit muruksi, sulata voi ja sekoita pohja-ainekset. Peitä 18-20cm irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla ja painele keksimuru-voiseos vuokaan sekä reunoille. Laita kylmään kovettumaan.

Kun toffee on valmista ja hieman jäähtynyt, levitä se pohjalle. Laita toffeen päälle appelsiinilohkoja ja pehmeäksi vatkattua vaniljakermavaahtoa. Päälle vielä appelsiinilohkoja ja appelsiinirakeita.

Oi, miten hyvää...

lauantai 1. marraskuuta 2008

Lihavoileipäkakku (2)

Hyvää pyhäinpäivää! Nytkö niiden haamujen pitäisi jahdata meitä ihmisiä?! Hui kamalaa, parempi vain keskittyä syömään vaikka voileipäkakkua... Mihin lokakuu päättyi, siitä marraskuu alkaa :)


ruis- ja grahampaahtoleipää
kasvislientä

savunautaa
purjoa
tuorejuustoa
creme fraichea
mustapippuria

Saarioisten metsäsienisalaattia

ruohosipuli-maksapasteijaa
creme fraichea
kinkkusuikaletta

tuorejuustoa
majoneesia
kinkku- ja savunautaleikkelettä
vihreitä rypäleitä
mustia oliiveja
vesikrassia