perjantai 31. lokakuuta 2008

Kasvisvoileipäkakku (1)

Väriä yhä vain pimenevämpään vuodenaikaan. Just on kaikkein mustin aika vuodesta alkamassa, marraskuu siis. Ehkä lämmikettä toisi kuuma keitto, saattaapi sellainenkin olla tulossa, mutta mieltä ainakin piristää värikäs kasvisvoileipäkakku.


graham- ja moniviljapaahtoleipää
kasvislientä

tartex-tahnaa
creme fraichea
maustekurkkua/paprikaa kuutioina

aurinkokuivatut tomaatit ja feta sulatejuustolevitettä
tuoretomaattia kuutioina

tuorejuustoa
kevytmajoneesia
persiljasilppua
punaista ja keltaista suippopaprikaa
mustia oliiveja

keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Tuulihatut

Tuulihatut ovat vaivansa väärtejä. Niistä saa suolaisia tai makeita makupaloja. Ohjetta kuitenkin kannattaa noudattaa eikä sitä uuninluukkua avata ensimmäiseen 15 minuuttiin! :) Tästä ohjeesta tulee niin monta kuin haluat, joko yksi iso kranssi, parisen kymmentä keskikokoista taikka useampi kymmen pientä cocktailtuulihattua.



2dl vettä
100g voita
1½dl vehnäjauhoja
3 kananmunaa
Mittaa ainekset tarkasti. Kiehauta vesi ja siihen sulatettu voi. Sekoita joukkoon reippaasti vatkaten vehnäjauhot niin, että taikina irtoaa kattilan reunoista. Anna jäähtyä. Vatkaa joukkoon kananmunat yksi kerrallaan. Muista vatkata munat hyvin massaan.

Nostele tuulihattutaikinaa kahden lusikan avulla leivinpaperille. Voit halutessasi myös pursottaa tuulihatut haluamaasi muotoon.

Paista tuulihatut 200 asteessa noin 20-30 minuuttia. Älä avaa uuninluukkua paiston aikana. Anna jäähtyä.
täytevaihtoehto:

vuohenjuustoa
rucolaa
aurinkokuivattuja tomaatteja
mustapippuria myllystä
Videoidun vinkkejä tuulihattujen tekoon, pursotukseen ja täytteeksi löydät Valio-tv:stä.

tiistai 28. lokakuuta 2008

Vaippakakku

Nii-in, kakku se on vaippakakkukin! Sellaisia olen päässyt tekemään pariin otteeseen. Vaippakakku on jotenkin niin hellyttävä, kun se tuo saajalleen hyvän mielen ja saa yleensä useimman meistä hempeilemään :)

Itsestäni kaikkein suloisin noista vaippakakku"aineksista" on ehkä tuo pikkuriikkinen hammasharja :D



Libero Newborn- ja Pampers New Baby-vaippoja
Ensi-pupu
tuttipullo
hammasharja
vauvaöljyä
tuttipakkaus
viilentävä purulelu



Pampers New Baby-vaippoja
lintu-lelu
Finlaysonin body
tuttipullo
tuttipaketti
vauvaöljyä
Baby Björn-ruokalusikat
hammasharja
viilentävä purulelu

maanantai 27. lokakuuta 2008

Juusto-pastasalaatti

Olen kehitellyt oman versioni eräästä Stockan salaatista maistelemalla ja muistelemalla. Tämä on ehdoton suosikkini, niin herkullisinta ja parasta.. Ja sopii tosi hyvin buffet-pöytään!


pastaa (mieluiten moniväristä ja isohkoa)
salaatti- tai punasipulia
kirsikkatomaatteja
tummia viinirypäleitä
juustoa (esim. goudaa)
pinjansiemeniä paahdettuna
rucolaa
sitruunamehua
öljyä
sormisuolaa
mustapippuria

sunnuntai 26. lokakuuta 2008

Teemu

Sain kunnian tehdä Teemu-pojalle ristiäiskakun. Teemun äidin toiveena oli vauvan jalat kulkemassa kukkakedon halki. Kukkakedosta tuli neljän eri sinisen sävyinen.

Tein myös elämäni ensimmäisen vauva-koristeen. :) Haasteellisinta oli saada mittasuhteet kohdalleen ja kasvoista "ilmeikkäät".

Lisänä laitoin polun keksimurusta, jota on hieman myös vauvakoristeen alla, ettei se ala vettymään liian nopeasti. Kakku oli laktoositon.



vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa
rahkaa
tomusokeria
raparperisosetta
pakastemansikoita survottuna
liivatelehtiä

vispikermaa
tomusokeria
marsipaanikoristeet
wilhelmiina-keksejä


Vauva-koriste vielä lähempää...

keskiviikko 22. lokakuuta 2008

Ranskalainen suklaakakku

Reseptin sain jokunen vuosi sitten eräältä foorumilta ja tätä ihanaa kakkua olen tehnyt useampaan otteeseen. Tämä nimenomainen kakku oli tarjolla alkuvuodesta valmistujaisjuhlissani, kun näin vanhemmalla iällä *kröhöm* sain tutkintopaperit käteen.


150 g voita
150g taloussuklaata
4 munaa
1 tl vaniljasokeria
2 dl sokeria
1/4 tl suolaa
2 dl vehnäjauhoja

HUOM! Ei leivinjauhetta!

Sulata voi kattilassa miedolla lämmöllä. Paloittele suklaa voin joukkoon ja anna sulaa. Nosta pois liedeltä jäähtymään hieman.

Vatkaa munat, sokeri, vaniljasokeri ja suola kulhossa. Ei tarvitse vatkata kovaksi vaahdoksi. Kaada suklaa-voiseos joukkoon, samoin vehnäjauhot. Sekoita ainekset hyvin.

Paista 175 asteessa noin 25 minuuttia. Tortun tulee olla vielä aivan löysä keskeltä, kun se otetaan uunista!

Halutessaan voi vielä päälle sulattaa suklaata, mutta kakku tekee kauppansa ihan siltäänkin.. Itse olen tarjonnut kakun kanssa joko mansikkamelbaa, tai kuten kuvassa, tuoreita mansikoita.

maanantai 20. lokakuuta 2008

Espanjalainen appelsiinikakku

Tästä viime syksyisestä ensituttavuudesta tykkään. Leivoin neljä erilaista kuivakakkua työkavereilleni ja tätä leipoisin taas, jos tarvetta olisi. Uskonpa, että tämä hivelee myös muiden sitrushedelmistä pitävien makuhermoja.


Pirkka-lehden ohjeesta mukaeltu:

3 kananmunaa
2dl sokeria
1½dl voisulaa
1 appelsiinin raastettu kuori ja mehu
1 sitruunan raastettu kuori ja mehu
1½dl mantelijauhetta
3½dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1/4tl suolaa

1 levy valkosuklaata
n. 1dl kermaa
hillottua appelsiinikuorta

Voitele ja halutessasi korppujauhota kakkuvuoka. Raasta hyvin pestyn, mielellään luomuappelsiinin ja -sitruunan kuori. Purista hedelmistä mehu yhteen astiaan. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin.

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää vaahtoon vuorotellen voisulaa, sitrusmehua, mantelijauhetta ja jauhoseostaa. Mausta kuoriraasteella ja ripauksella suolaa. Sekoita taikina tasaiseksi.

Kaada taikina kakkuvuokaan. Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 40 minuuttia. Anna kakun jäähtyä sillä aikaa, kun valmistat kuorrutteen. Sulata valkosuklaa mikrossa tai vesihauteessa. Sekoita suklaaseen kerma ja kuorruta kakku. Ripottele päälle hillotut appelsiininkuoret.

Tämä kakku toimisi varmasti täytettynäkin, esim. kermaisella vaniljakreemillä!

sunnuntai 19. lokakuuta 2008

Tyrnihyytelökakku

Kotonani Pohjois-Pohjanmaalla on vanhemmilla tätä nykyä jonkin verran tyrnejä. Tämän kakun tein viime jouluna, kun siskoni sveitsiläinen kirjekaveri vuosikymmenten takaa oli perheineen kyläilemässä Suomessa ja meillä kotona!


Mukaeltu Arktiset Aromit-ohjetta:

150g kaura- tai dominokeksejä
50g voisulaa

hyydyke:
6 liivatelehteä
1prk rahkaa
1½dl sokeria
1tl vaniljasokeria
1dl makeuttamatonta tyrnimehua
2½dl kermaa

päälle:
tyrnihilloa

tai

1dl makeuttamatonta tyrnimehua
1dl vettä
1dl hyytelösokeria

koriste:
levy tummaa suklaata

Laita liivatelehdet kylmään veteen pehmenemään. Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Suojaa halkaisijaltaan 24cm irtopohjavuoka leivinpaperilla ja painele keksiseos pohjalle. Laita kylmään jähmettymään.

Sekoita rahka ja sokerit. Purista liivatelehdistä vesi ja liuota ne ½dl kuumennettua tyrnimehua. Lisää joukkoon loput ½dl mehua ja sekoita liivateseos ohuena nauhana rahka-sokeriseokseen koko ajan sekoittaen. Lisää lopuksi vaahdotettu kerma varovasti sekoittaen. Kaada seos vuokaan ja anna hyytyä kylmässä mielellään yön yli.

Valmista koristehyytelö kiehauttamalla kattilassa vesi ja tyrnimehu. Lisää hyytelösokeri ja anna seoksen kiehahtaa. Jäähdytä hieman. Levitä hyytelöä varovasti lusikalla kermahyyteön päälle. Anna hyytyä hetki kylmässä ennenkuin irrotat vuoasta.

Sillä aikaa voit tehdä suklaakoristeen. Sulata tumma suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Leikkaa esim. 5kg vahvasta pakastepussista pituussuunnassa sopivan mittainen suikale pursotusta varten. Laita hieman jäähtynyt suklaasula vahvaan muovipussiin ja paina massa kulmaa kohti. Leikkaa kulmaan pieni reikä suklaalle ja aloita pursottamalla siksakia pystysuunnassa aiemmin leikkaamallesi muovipussisuikaleelle. Sitten pursota toistamiseen nyt vinosti aiemman pursotuksen päälle siksakia. Voit tehdä halutessasi myös muunlaisia kuvioita. Laita hetkeksi kylmään kovettumaan.

Ota kakku kylmästä ja irrota vuoasta sekä leivinpaperista. Nosta kakku tarjoiluvadille esim. kahden lastan avulla. Paina suklaakuvio kakkua vasten muovin avulla, katkaise ylimääräinen pois. Jos koristeesta tuli liian korkea, katko varovasti pois.

Siivilöi halutessasi päälle tomusokeria.

HUOM! Jos haluat korkeamman kakun, käytä halkaisijaltaan 21cm irtopohjavuokaa. Tyrnimehuhyytelön voit korvata tyrnihillolla, kuten joku muistamaton joutui tekemään... Sokeroimaton tyrnimehu ei hyydy liivatteella!

Suklaapursotusohjeen videoituna löydät Valio Netti-tv:stä ohjelmaryhmästä Niksit ja vinkit.

torstai 16. lokakuuta 2008

Panzanella-salaatti

Valion ohjetta mukaellen on tullut tehtyä tätä italialaista herkkua eli panzanella-salaattia mozzarellan kera. Sopii oikein hyvin buffet-tarjoiluunkin.


3 kesäsipulia
200g mozzarellaa
2-3 viipaletta maalaisleipää
3-4 tomaattia tai useampi kirsikkatomaatti
1 kurkku
½dl kapriksia
1 ruukku basilikaa

kastike:
½dl öljyä
1-2rkl sitruunamehua
½tl suolaa
mustapippuria myllystä
1 valkosipulin kynsi

Valmista ensin kastike salaattikulhon pohjalle: yhdistä kaikki kastikeainekset, lisää valkosipuli hienonnettuna.

Hienonna kesäsipulit. Leikkaa mozzarella pieniksi kuutioiksi. Lisää sipuli ja mozzarella kastikkeeseen marinoitumaan. Leikkaa leivästä reunat pois. Leikkaa leipäviipaleet, tomaatit ja kurkku noin 1cm kuutioiksi. Hienonna kaprikset ja basilikan lehdet (ei kovin pieneksi!). Yhdistä kaikki aineet keskenään.

Anna maustua jääkaapissa jonkin aikaa ennen tarjoilua.

keskiviikko 15. lokakuuta 2008

Kesälomakakku

Vielä kerran heitän silmäyksen menneeseen kesään, kun "tassuttelin" paljain jaloin kesälomalle... Kesän vihreys, aurinko ja loma. Seuraavaa odotellessa, varsinkin, kun viimeiset loman rippeet tuli viime viikolla vietettyä :)


vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa
rahkaa
tomusokeria
mansikoita
raparperihilloketta
liivatelehtiä

vispikermaa
vaniljakreemijauhetta
marsipaania
pastavärejä
koristehelmiä
kultamaalia


Kesän marjat-kakku


Kesäisiä muistoja tuoremarjoilla herkuttelusta. Silloin kauan sitten työkaverini jäivät kesälomalle (ovat kyllä tulleet kiltisti takaisinkin...) ja halusivat tarjota meille kaikille palan kesää kakun muodossa. Leivoin toiveiden mukaan.

vaalea kakkupohja

vispikermaa
rahkaa
tomusokeria
vadelmia
vadelmamehua
liivatelehtiä

vispikermaa
tomusokeria
vadelmia
mansikoita
pensasmustikoita
wiener nougat-crushia

Feta-pinaattipiirakka


Makoisa feta-pinaattipiirakka Valion ohjeella. Alkuperäinen ohje nimeltään Kreikkalainen pinaatti-juustopiirakka, jossa kreikkalaisuutta edusti lusikallinen oreganoa..




pohja:

3dl vettä
½pkt (=25g) hiivaa
½tl suolaa
50g voita sulatettuna
7dl vehnäjauhoja

täyte:

3 (= 300g) sipulia
3 valkosipulin kynttä
1rkl voita
2pss (á 150g) pakastepinaattia
4 kananmunaa
4dl ruokakermaa
½tl suolaa
1tl mustapippuria rouhittuna
2prk (á 180g) viola salaattijuustokuutioita

Sekoita kädenlämpöiseen veteen hiiva, suola ja sulatettu voi. Lisää jauhot ja alusta taikina kimmoisaksi. Kohota taikina liinan alla. Taputtele tai kauli kohonnut taikina uunipannulle leivinpaperin päälle, nosta myös reunoille. Anna kohota liinan alla täytteen valmistamisen ajan.

Hienonna sipulit ja kuullota ne pannulla. Lisää hienonnetut valkosipulin kynnet sekä pinaatti. Sekoittele ja anna ylimääräisen nesteen haihtua. Anna jäähtyä hiukan.

Vatkaa munien rakenne rikki. Yhdistä kaikki täytteen aineet keskenään, juustokuutiot valutettuina. Kaada täyte taikinapohjalle. Paista 200 asteessa 35-40 minuuttia uunin keskiosassa.


tiistai 14. lokakuuta 2008

Texmex-voileipäkakku (kasvis)

Keväällä ylioppilasjuhliin toivottiin texmex-voileipäkakkua kasvisversiona. Guacamolen tein itse.




Mukaeltu alkuperäisestä Pirkan ohjeesta:

grahampaahtoleipää
kasvislientä

salsa-kastiketta
juustodippiä
pakastemaissia

avokadoa
sitruunamehua
kevätsipulia
chilirouhetta
tomaattia kuutioina
mustapippuria
maldon-suolaa

paprika-chilituorejuustoa
kevytmajoneesia
jääsalaattia
kirsikkatomaatteja
tuorekurkkua
suippopaprikaa
punasipulia
mustia oliiveja

juustonachosipsejä

Kalavoileipäkakku (1)

Kalavoileipäkakku vie jalat alta! *iso nam*




täysjyvävehnäpaahtoleipää
kasvislientä

savulohifilettä
sitruunamehua
tilliä

kananmunaa
tuorejuustoa
suolaa

kylmäsavulohituorejuustoa
kevytmajoneesia
kylmäsavulohta
kananmunaa
tilliä

Lihavoileipäkakku (1)

Omasta mielestäni bravuurejani ovat voileipäkakut. Pidän itse eniten suolaisista leivonnaisista ja voileipäkakut ovat niiden aatelia. Tässäpä viime viikonlopun satoa :)



ruis- ja täysjyvävehnäpaahtoleipää
kasvislientä

kylmäsavuporoa
tuorejuustoa
ruohosipulia

kinkkusuikaletta
sulatejuustoa
kurkkusalaattia

tuorejuustoa
kevytmajoneesia

pieni kultakinkku-leikkelettä
kylmäsavuporoa
keltaisia kirsikkatomaatteja
viinisuolaheinää

maanantai 13. lokakuuta 2008

Herrasväenleivät

Kotilieden ohjeen mukaan:

200g voita
1dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
1½dl perunajauhoja
lisäksi:
vadelmahilloa
tomusokeria

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää kuivat aineet ja anna vetäytyä hetki kylmässä.
Kauli ohueksi ja ota muotilla pyöreitä kakkuja.
Paista 175 asteessa noin 15-20 minuuttia.
Anna jäähtyä hetki. Täytä vadelmahillolla ja siivilöi päälle tomusokeria.

sunnuntai 12. lokakuuta 2008

Ruotsalainen kotirieska


Ruotsalainen näkemys kotirieskasta. Ohutta on niinkuin rieskan pitääkin! ;)
Polarbrödin tuote on tuttu jo vuosien takaa, ja oikein hyvä sekä suositeltava mm. rullarieskojen valmistamista varten. Parempi kuin Fazerin Rullarieska Täysjyvä mennen tullen.






Täytetyt rullarieskat




grillihärkää
ruohosipulituorejuustoa
mustapippurituorejuustoa
rucolaa

suippopaprikaa
tuorekurkkua
paprika-chilituorejuustoa

lauantai 11. lokakuuta 2008

Mammalomakakku

Ihana työkaverimme Tiina lähti mammalomalle taannoin ja on jo pyöräyttänyt pojankin maailmaan tässä välissä. Tiinan toiveiden mukaan tein hänelle mammalomalle läksiäiskakun.




vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa
rahkaa
tomusokeria
mansikoita
säilykepersikkaa
sitruunamehua
liivatelehtiä

pursotukset vispikermaa
marmoroitua marsipaania
sokerikuorrutetta
siniseksi värjättyä valkoista suklaata (nallet)
baby blue-kimalletta

Tarkoituksenani oli tehdä sokerikuorrutteesta nalleja myös kakun päälle, mutta oli sen verran notkeaa, että niistä tulikin kukkaköynnys ;-p Hyvin teki kuitenkin kauppansa!

Sushilajitelma nro 1

Kuva-arkistoni aarteista löytyi ihka ensimmäinen tekemäni sushilajitelma vuodelta 2004!



sushiriisiä (puuroriisikin käy)
vettä
sokeria
suolaa
riisiviinietikkaa

wasabia

kylmäsavulohta
tai
(jätti)katkarapuja (isoja kuitenkin)
tai
miedosti savustettua kirjolohenmätiä


norilevyjä
sushiriisiä
wasabia

surimia
tai
tuorekurkkua
tai
tuorekurkkua ja purjoa
tai
avokadoa
tai
kylmäsavuporoa ja purjoa
tai
kylmäsavulohta

perjantai 10. lokakuuta 2008

Pakastamaton lehtitaikina



Lidlistä edullinen (99snt) Belbake-lehtitaikina, joka on heti valmis leivottavaksi. Olen tehnyt siitä suolaisia tarjottavia, mutta varmaan saa lehtevää makeaakin kahvipöytään.




kalaisat kierteet:
savulohta tai -taimenta
purjoa
tilliä
sitruunamehua
juustoraastetta

pestopuustit:
punaista pestoa
rucolaa
juustoraastetta
pinjansiemeniä

Levitä täyte lehtitaikinalevylle, rullaa ja leikkaa haluamiisi paloihin. Paista 200 asteessa noin 15-20 minuuttia.

50-vuotiskakku

Tämän kakun tein siskoni pyynnöstä hänen työpaikalleen syntymäpäivänä tarjottavaksi.



vaalea sokerikakkupohja

vispikermaa
rahkaa
tomusokeria
vaniljasokeria
liivatetta
sitruunamehua
tyrnihilloa

kuohukermaa
fariinisokeria
voita

vispikermaa
rahkaa
tomusokeria

helmiäiskoristerakeita

Kaikki maitotuotteet vähälaktoosisia. Kinuskista tuli tummaa, kun laitoin 2:2 mukaan kermaa ja fariinisokeria.

Jätäthän viestin käynnistäsi?

Hei!

Kiva, kun tulit vierailemaan blogissani. Pääasiassa täällä on ruoka eri muodoissaan. Lisäksi Suosittelen-osiossa kannustan kokeilemaan hyväksi havaitsemiani ruokia sekä tuotteita ja välillä blogissa olevassa Tulossa-osiossa ruokia sekä leivonnaisia, jotka ovat jossain vaiheessa pian esittelyvuorossa :)

Ruoat ja leivonnaiset, joista on reseptit eli olen lainannut tai saanut ne jotain, sisältävät luonnollisesti valmistusohjeet. Omat kehitelmät taas saattavat esiintyä ilman tarkkoja reseptejä, mutta kyllä niissäkin joskus sellaiset löytyy.

Haluaisitko lisätä blogini omalle blogilistallesi? Ilmoita minulle myös oman sivusi osoite, niin lisään sen omiin linkkeihini.

Iloisiin leipomisiin ja kokkailuihin!

Heli

torstai 9. lokakuuta 2008

Syksyinen omenatäytekakku



4 munan sokerikakkupohja
4dl vispikermaa
500g rahkaa
tomusokeria
karamellisoituja omenalohkoja
vaniljakreemijauhetta

marsipaania (vihreä, vaaleanpunainen, keltainen)
erilaisia sokerikristalleja
lehtikoristeita
suklaakiviä
kanelia

Äitini oli valmistanut kotipihan omenoista karamellisoituja omenalohkoja keittämällä kokoon ensin sokeri-vesiliemen ja hauduttamalla omenalohkoja liemessä.

Tein kerma-rahkavaahdon, jota käytin myös marsipaanin alla sekä pursotuksessa. Koristeiden alle levitin hieman syötävää liimaa, vaikka kyllä kristallisokerit olisivat varmaan ilmankin siinä pysyneet.

Kanelin unohdin täytteestä :) mutta ripottelin sitä hieman marsipaanin alle.

keskiviikko 8. lokakuuta 2008

Syksyn myötä...

Kaikkien ihanien blogien innoittamana ja hyvän ystäväni Eijan pyynnöstä päätin avata mahdollisuuden kurkata tekeleisiini ja oppia uutta! Toivottavasti saan paljon uusia ideoita entisten lisäksi ja oikein mielellään palautettakin :)

Olen harrastanut ruoanlaittoa ja leivontaa jo pitkään, mutta tosissaan hurahtanut nyt leivonnan maailmaan eri blogien mahtavien kädentaitojen innoittamana! Tämä blogini tulee siis sisältämään niin ruoka- kuin leivontaohjeitakin kuvien kera. Aluksi saatan lisäillä aiempia tuotoksiani, mutta uusia sitä mukaa, kun teen :)

Kiitos käynnistäsi, tulethan pian uudelleen,

Heli